21 May 2007

VISIT TERENGGANU - day 2

29 April 2007

Fuh legaa..bangun pagi dengan suasana pantai nih… Hari ni check out sebab dapat booking chalet nih satu hari jek..hari ni dah fully booked..bangun jek tido tengok Si Lisa dah siap mandi…. Wau cepatnyer dua bersiap..dia cakap hari nak naik boat..tu la pasal bangun awal pagi…kat depan chalet we all tu ada sarang spider..yang si lisa ni tak pernah tengok spider..so excited sungguh dia dengan spider tu..siap nak tengok dekat2 lagi….abg ady pun layan jek dia…sampai sudah asyik sebut pasal spider jek…after that we all bersiap-siap packing bagai…perut pun dah lapar…hari ni mrasa brunch (breakfast and Lunch) nasi dagang kannn…Kisahnya hari ni )Ahad kat Terengganu orang berkerja..so banyak le kedai makan yang bukak…tapi sebelum pegi brunch tu ..akak dah booked boat yang nak mengangkut we all ke pulau kapas…since we all just balik hari jek so naik kul 2.00 ptg dan balik kul 5.00..kul 5.00 tu last boat tau…saja jer ambik boat laju coz takut driver we all mabuk laut…

Nak tau apa akak makan pagi nih… kaedahnya menu utama kat sini untuk breakfast ialah nasi dagang , nasi minyak… haaaa kan..nasi minyak nih kalau kenduri kat KL jek dapat makan..mrasa orang terengganu buat breakfast ajer… so akak bedal nasi dagang dan abg ady akak makan nasi minyak.. seperti biasa sure kena cukai ngan akak… hehehe…sorry tak sempat nak snap gambar sebab dah kebuluq….kat sini menu utama we all sata..keropok lekor…otak-otak… memang best…tak dapat cari kat negeri lain tau…ikan dia memang fresh…kalau otak-otak tu dia balut betul2 seketul daging ikan…tak macam kat KL ni..alaaaa yang isinyer kaler oren tu…tak best langsung…

So we all meronda kat area kuala terengganu nak cari port nak tido malam nih… selepas check kat area terengganu tak ada port menarik nak tidor…yang hotel mahal pun dah fully booked…kalau hotel murah masalah parking kereta pulak…rasa tak selamat nak letak kereta kat tepi jalan saja.. so we all patah balik kat marang… alih2 nampak signboard Chalet Sue…bedal ajer…lagipun murah je 50.00 satu malam..siap aircond lagi..kereta pun parking kat depan rumah jek…

After bersembang ngan tuan chalet yang amat mesra tu, kak Sue..we all pun check in dan bersiap pergi ke Jeti marang dengan gumbira nya..Lisa pun dah bising nak naik boat…sampai kat pulau cuaca sangat panas…cari tempat lepak..nak tau kat mana tempat lepaknya…Biasalah dimana ada tempat makan di situ ada kitorang.. we all buat restaurant kat Tutty Puri macam rumah sendiri lak…lepak kat situ sajer…nak makan nasi tak ada coz ada masalah air..so minum air dulu… pastu akak jadi geram ngan air laut tu..rugilah datang jauh2 tak mandi kan..so Khairil ngan Yana lepak kat situ…akak culik Lisa pergi mandi manda ngan akak..after that abang akak pun joint jugak..tak tahan tengok kitorang bergembira kot….

Ini lah rupa spider yang lisa excited giler...sampai sudah asyik sebut pasal spider jek...

Bergambar kat atas boat laju.....lebih kurang 15 minit gak...tapi enjoy....


Kat restaurant ni lah we all berkampung...cuaca panas.. tapi bila minum air batu ..pergh...memang sedap giler...buat macam rumah sendiri yek...


View pantai dari tempat we all berkampung.....memang cantik..sapalah tak teruja kan...jap akak nak pi mandi dulu yek...tengok saja tau...


Lisa and abg ady..seronok main air nampak...tengok tu ..konon2 nya Lisa berenang lah tu...


Akak terpaksa mengunakan kuasa veto akak tarik Lisa dari pantai tu... kalau boleh sampai malam dia nak berendam kat situ kot...It was fun..pastu we all main pasir...heheheh apa yang we all buat? adaleh...nak kata macam taik gajah pun ader....

Puas jugaklah mandi kat situ..lama tak mandi laut kan.. tapi dulu akak datang airnya jernih kebiru-biruan tau sekarang dah kureng sikit..tapi still jerneh gak…Cuma something is missing….sampai kena paksa lisa naik ke darat..kalau tidak mau hitam legam jadinya…dekat pukul 4.00 baru ada nasi..so we all order nasi goreng….pastu potato chips…macam orang puteh lak..waitress kat situ pun friendly jek..

Selepas bilas badan lebih kurang…tunggu boat kat jetty…rasa enjoy lepas mandi air laut rasanya…sampai kat chalet sue lebih kurang kul 6.00…bersiap nak keluar makan malam lak…We all decide makan kat area gelas besar…memang best air jus buah gelas besar… Air dia memang fresh.. kalau kat KL banyak campur air dan gula..tapi kat sini pure buah..memang berbaloi..harganya pun tak mahal…siap tapau satay lagi..kat sini akak tengok banyak gambar artis yang minum kat sini sejak tahun 80 an lagi..kelas kan…kedai dia biasa jek…

Tak sabar nak balik bilik nak tidur..hari ni memang penat …tak sabar nak jumpa katillll…

Haaa malam pekena air buah gelas besar..tu tak cukup besar tau..sebab we all order yang second besar..ada yang berganda-ganda besar tau..dah ghupa cam aquarium...memang best tau

P/s: nantilah akak sambung entry day 3...khusus untuk shopping.... kalau akak rajin...

No comments: