27 June 2007

YANG MANA SATU IDAMAN KALBU

Akak fenin uols. Tak tau nak pilih mana satu…. Betul2 nak mintak pendapat semua readers akak.. amboi-amboi feeling banyak reader sekarang nih kannn….Akak tak nak end-up menyesal tak sudah..

Citer nyer cam gini… akak kan minah gigih pergi interview… tapi sekarang akak dah belajar dari kesilapan.. tak mo kerja jauh2 dari rumah kann.. biasalah akak nih minah tak serik2.. Dalam entry yang lepas akak ada buat wish.. “I wish akak dapat jalan kaki ke tempat kerja” Remember? Lets say ada dua company yang panggil akak interview dan akak dah attend and all of them dan nak akak start kerja hari Monday…terima kasih jobstreet…

Company A: Tengah tunggu untuk di interview kat Meeting Room..tetap naik lift walaupun kat level 1

The situation are like this. Provide that Jawatan ala2 lebih kurang sama…
Company A (Architect firm) Gaji 1,800 (bukan nilai sebenar cuma sebagai perbandingan)

Within 2 km dari rumah..kalau ikut jalan short cut (jalan kaki) lebih kurang 1 km.. …well u know me tetap nak bawak kete kann.. so drive dalam 5 minit.. Area Ampang Point office very nice dan macam dalam aquarium sebab semua bahagian dipisahkan dengan bilik kaca jer..kalau parking kete 50 sen sejam…kalau parking free kena jalan sikit..


Nanti akak duduk dalam salah satu bilik kaca ni lah untuk dept akak.. akak boleh feeling jadi dugung kannn

Boss yang interview akak very nice lady.. Akak tengok semua melayu.. percaya atau tidak masa akak interview dengan dia macam bercakap ngan kawan2 jer..tak ada yang formal pun… very fun… and dia siap kata akak ni very friendly person.. yer lah dia tanya apa hobby akak dan akak cakaplah hobby akak kan “berblogging” so dia sangat interested dan nak ada blog sendiri tapi tak tahu cam mana.. and siap suruh akak ajar dia lagi…

Tugas as secretary.. provide report, proposal, correspondence, filling, presentation material dan semua administration work.. tapi working hour kul 9.00 sampai kul 6.00 petang.. hari sabtu dan ahad tak kerja.. dia kata memang selalu kena overtime sebab kerja kat line cam nih banyak urgent matter… akak faham sebab akak pernah kerja kat construction company nearly 5 years tau…annual leave 12 hari… dan environment office nih sangat mesra dengan staff..office pun cantik… akak memang rasa sangat serasi dengan suasana ni.. orang kata kalau first time kita tengok rumah baru dan kita rasa berkenan bermakna kita serasi lah dengan rumah tu kan.. uols pernah rasa perasaan macam nih tak… akak rasa kalau akak kerja kat situ memang boleh tahan lama… tapi akak tak tanya lah pasal yearly bonus

Company B.. parking kat basement.. walaupun akak nanti kat tingkat satu.. tetap akak naik lift tau...

COMPANY B (Trading) Gaji 1500 + 60 parking allowance (bukan nilai sebenar sekadar perbandingan)

Office dia 200m dari umah akak.. ala2 jenguk keluar tingkap dah nampak opis akak.. kerja kul 8.30 sampai 5.45 dan tak ada overtime.. maksudnya pukul 5.45 dah boleh balik.. kalau akak drive naik kereta mati kena pelangkung ngan Ady kang.. so akak boleh amik parking allowance sebab akak tak parking kereta kann…akak Cuma kena beli banyak kasut baru lah pulak….save minyak kete.. minyak nak naik lagi kan uols….

Company ni ada banyak office around the world but Asia region HQ kat Singapore.. every order must direct from Singapore..Job dia akak prepare invoice, quotation, dan co-ordinate every department dengan Singapore based company… macam senang kannn.. tapi dia ada provide PA medical insurance, pastu bonus every year 2.5 months 1 month pada bulan June and balance on December…annual leave pun 14 days for the first 5 years.. pastu dia will increase 2 days in every year of service up to maximum 23 days… akak really confuse…dua2 macam menarik… Tapi majority staff kat sini cha ya nun alif… kalau nak sembahyang balik umah kay…

Pintu masuk kat tingkat satu...

Akak rasa macam akak nak try kat opis yang dekat umah akak dulu dan mintak tangguh kat Architect firm tu kann.. kalau akak rasa okey ngan environment kat opis rumah akak nih akak teruskan kannn.. tapi nak ker firm satu lagi tunggu yek…matilahhh akak dah start tamak…karang jadi macam lebai malang lah pulakk

Akak memang benar2 minat kerja kat Architect firm nih tapi offer dari Opis yang dekat umah akak nih sukar dilepaskan.. yer lah.. berapa banyak company kat Malaysia nih boleh bagi bonus 2.5 bulan kannn..pastu jalan kaki pun dah sampai opis..

Yang ni bahagian sales..sebab tu kosong jer..semua dah pergi tangkap ikan..meja clear sebab pakai laptop...siap akak tanya kannn....account/department kat belah kiri

So “BE CAREFUL WITH WHAT YOU WISH FOR” kannnn…

Please… please drop a comment on my Chat board kay.Company A atau B..?. I really need your opinion… Thanks..

1 comment:

volks said...

the best is ikut naluri hati u, apa suara hati kecil u kata...
tapi for me i will go kat firm arkitek tu not just because apa yg i nak tapi its a malaynya company and senang nak beribadah n dont have to worry about yg apa i cakap kat tb tadi