29 March 2007

ERK..TADI ADA KAT SINI..KAT MANA YEK?...

Aiyoo mana kete akak yek... tadi memang akak rasa parking kat sini...hiss ni memang tak lain dan tak bukan kerja orang yang pakai baju kaler biru tu....

Akak blur..


Ini semua salah apek tongkang kat bawah opis akak nih.... sebab motor2 dema ni lah akak tak leh parking kat tempat biasa....kalau nak buat bisnes beli lak petak yang sewa khas tu.. ni nak chop-chop tempat parking lak...his angin satu badan nih..

Tanpa berfikir panjang sebab akak dah agak dah memang keje dema yag pakai baju biru tu.... akak mintak kawan akak drive akak untuk panggil kete akak pulang ke pangkuan akak... ye lahh sapa lagi yang nak amik kete buruk akak tu.. bak kata orang layak timbang kati jek...

Kawan akak ni kalau pasal jalan on jek.. walaupun ribut Chaterina melanda.. maklumlah ribut tu kat tempat orang.. tempat kita okey kan....


Kawan akak Intan ni tengah seronok drive akak ke opis orang yang amik kete akak tu...



Sampai je kat sana kena daftar lak sebab nak buat rayuan... nak tahu berapa akak kena bayar untuk compound.. RM300...tapi setelah akak buat rayuan dapatle kurang sikit...berapa?..Adalah....!!!! akak siap buat aduan lagi pasal kedai motor tu...matilah hati dengki..opssss

Sekarang dengan rasminya akak ada syer kat bangunan nih...boleh lah dema buat beli kerusi baru untuk akak keje kat situ...

Setelah settle sumer.. akak pun pegi amik kete akak tu... adake dia simpan kete akak kat sini..sama taraf ngan kete yang nak kena timbang kati nih...sedih....

Anyway thanks Intan..lain kali kalau kete ko kena tarik ngan MPS, aku antar ko pulak....Opsss larikkkkk..

28 March 2007

ORANG GILA

Kat mana nak start yek...gini kisahnya..on the way akak balik ke KL lalu lah karak hiway...hari tu dah lewat petang lewat senja.. abang akak memang suka drive kete time petang sebab dia kata cuaca redup dan tak panas... akak tak kisah sebab..kalau akak tak tidor.. akak makan.. tak pun tidur sambil makan..heheheh..



abang akak yang tengah asyik drive..tak pandang kiri kanan nih...

Pastu kat tepi hiway kami tumpangkan ada dua orang .. satu lelaki dan satu pompuan.. di sebab kan hari dah hampir malam kami pun kesian.. dorang pun tumpang lah naik kete... tapi kan sepanjang perjalan asyik lah bergaduh.. tak reti duduk diam...

Tengok camana diorang nih duduk bergasak kat dalam kete.....


Pastu siap main tembak-tembak lagi..... lepas dah lama asyik tak mo duduk diam..akak dah suspect lain dah... akak tanya diorang nih orang ada masalah ker?.nak pegi mana...? Adake dia kata nak pegi tengok sarkas kat Selayang tu....pastu abang akak tanya direct je.. Lu orang GILA ka?....

Pastu sejak tu dorang duduk dalam kete sambil menutup mata.. tak bercakap apa-apa pun.. sahlah dema orang gila.. suka benor nak tengok sarkas....

Pastu tanpa berfikir panjang akak pun tinggalkan dorang kat tengah-tengah hiway KARAK... kalau uols perasan dorang kat tepi tu tak yah le jemput dorang naik kete...buat semak kete jek...

27 March 2007

ANOTHER SAD EPISODE

Jenazah diusung ke Tanah Perkuburan
Orang kampung ramai yang hadir untuk menguruskan jenazah... Kebanyakan yang datang adalah golongan tua.. kat Kampung Awah dah macam tak ramai golongan muda..maybe sebab ramai dah berhijrah ke bandar

Pukul 2.30 pagi akak dikejutkan dengan bunyi telephone dari Chu yang mengatakan bahawa nenek (Wan) telah meninggal dunia..Kenapa tah akak tak rasa apa-apa?..mungkin sebab dia dah ada banyak penyakit dan rasa dia tak akan menanggung kesakitan lagi….tapi dalam hati terasa sedih…

So memandangkan PakChu ada kursus di Kuala Kubu Bharu akak dan abang akak pun menjemput dia di sana …akak bertolak dari rumah pukul 3.45 pagi dan sampai di Kuala Kubu pada 5.30 pagi sebab sesat kat sana…lebih-lebih lagi tak ada orang di kawasan itu untuk bertanya dan tak biasa dengan kawasan tersebut…

Dari Kuala Kubu akak terus menuju ke Kampung dan sampai di kampung Awah dalam pukul 8.00 pagi… Akak tengok jenazah belum di mandikan lagi kerana hendak menunggu orang kampung atau badan Khairat Kematian untuk menguruskan jenazah tersebut..Kesemua adik beradik emak terlah berasa di kampung….

Selepas selesai segala urusan dan jenazah telah dikebumikan lepas waktu zohor…Akak pun tak tau nak citer apa lagi..Al-Fatihah buat Wan…

23 March 2007

ADA ORANG RINDU KAT AKAK KER?...

Akak berkunjung ke MATA fair minggu lepas...saja nak buat budget pi trip ke Beijing, Shanghai dan korea....


Kelass akak kan....ada orang rindu ker...heheh tak ada lah uols...Hendry datang kat KL sebab ada urusan kerja...dia pun tak sangka akan datang ke KL dan berjumpa dengan akak dan Chu akak...kisahnya dia ke KL kerana pergi MATA fair dan cari customer yang nak melancung ke Indonesia....

So Hari Ahad baru-baru nih akak bawak dia jalan ke Putrajaya..pada kita apa yang ada kat gomen compleks tu kan.. tapi bagi mereka ...Wahhhh menakjubkan kerana begitu cantik design untuk orang gomen punya opis nih kan..termasuk lah rumah untuk orang gomen ni kan.... Haaa dah dapat facility yang best tu tak gheti-gheti ke nak tingkat kan productivity...




Kat area masjid Putrajaya


Kat Putrajaya bridge...dah senja dah nih ..on the way balik umah...


Hendry kata lain kali dia nak datang lagi dan bukannya atas urusan kerja tapi just bercuti....sebelum balik siap salam cium tangan nih.... memang baik budak Hendry nih..sopan dan lemah lembut jek...


Anyone?....

THANKS UOLS....

Yeyeye..hari ni ada orang belanja akak makan..mungkin sebab kesian tengok akak asyik jaga A4 paper so di abelanja akak lunch tau...kalau selalu macam ni boleh lah tahun ni jugak akak pegi Beijing, Korea and Shanghai....pas ni sapa nak belanja akak yek.. kalau korang tak nak belanja akak mintak tau...

Hari ni nak tahu akak makan apa.. Yes Akak makan Mc Donalds...


Set Mc D yang akak dan kengkawan makan.. tapi untuk akak, akak order extra air..matilah lebey-lebey...

Abang ni tolong hantarkan makanan yang akak tolong order tu.. sporting abang ni.. akak mintak nak amik gambar dia terus dia posing...


Opsss..lupa lak nak kenalkan penaja makanan kami hari nih....Intan ...siap makan dengan nasi lemak lagi tu...matilah western meet eastern...hahahahah...

ISK..ISK..ISK..ANAK SAPA NIH

Ni akak nak citer sikit keadaan kat opsi akak..akak bukan tak suka datang opis tapi kannn.... sebab nih laa akak jadi malas....upset..down...

Abang Leman..dia selalu tak peduli akak sebab dia kata layan internet lagi accurate dari citer akak..dia kata akak punyer citer versi lama atau versi tambah sendiri.. so maleh le nak sembang ngan abang leman nih...

Akak bukan tak suka buat kerja.. tapi kan Intan nih suka bolot sumer kerja..kalau akak usik nak buat jek dia terus jeling maut nih...tgk nih dia dah jeling sebab akak cuba nak usik printer dia.. kalau ngan lawyer lain punya kerja semua dia nak buat...kadang-kadang ada satu masa tu dia tak bagi orang sain document atau letter sebab dia nak sain sendiri...matilah akak ...LARIKKKKK

Intan ni kalau dia nak resign akak chop kerusi dia sebab kalau kerja 8 jam cuma 1 jam jek dia guna kerusi dia sebab dia suka berdiri. tak tau kenapa....dia sayang kerusi baru dia kot....sebab kerusi lama dia dah patah...so dia berazam nak guna kerusi baru dengan sebaik-baiknya sampai dia tua..

Haaaa.. ni shana..dia lagi kekwat tau..kalau mother in law dia buat bekal, selalu suruh akak makan dan habiskan.. manalah badan akak tak besor..tapi kann akak dapat kumpul duit untuk next vacation sebab duit akak tak yah beli makanan..akak makan bekal dia jek....akak sker akak sker....


Tapi kannn.. dia suka makan makanan yang dia beli...ni pukul 4.00 petang..akak rasa baru je abih makan tengah hari kul 2.00 ....dia makan lagi...isk..isk...tapi dia nih tak boleh ikut sebab badan dia kurus kalau makan banyak..akak nih kalau overdose maunya baju kelawar pun tak leh masuk dah...So apa akak buat kat opis hari-hari?


Diorang suka suruh akak jaga A4 paper kat pintu masuk ...kalau akak tak update blog...kat sini lah akak duduk....heheheheh LARIKKK

SALAM DARI PAREE


Amacam?.. best tak?...Hehehe.. apako ingat kakak ko ni banyak sangat duit asyik jalan jekkkk.. actually this is photo of my friend who apprently went to London and Paris for vocation...cantik kan. clusssst..send MMS from Paris tau...masa akak terima MMS tu akak ada kat Jakarta...
Akak pun feeling star gak ..tak mo kalah nih.. akak cari satu gambar akak yang memang kelasss dari bandung akak pun type sms "from Paris Van Java wit luv"... hahahahah..akak mana boleh kalah..akak kan star..ko ado?...

Anyway thanks to Khairil and Yana ..next time akak gi sana gak kay...Oh ya akak juga dapat lighter dari London and Ireland...motipp ko bagi dua...ko suruh akak main lawan api ngan abang akak ke..?



Tapi akak dapat souvenir dari London uols...sorang satu key chain and sehelai T-shirt untuk dikongsi ngan abang akak...alwaysss tau... akak pun seperti biasa tak mo kalah akak pun bagi T-Shirt gak...tapi Selamat datang ke Bogor...bogor tu kat mana tatau..LARIKKKK.. tapi akak lagi kelas..akak tak suruh pakai T-Shirt yang akak bagi tu....akak suruh diaorang buat lap kete jek.... tgk betapa kelass nya akak tau...

22 March 2007

JUST PHOTO TO SHARE

Some of the photo never share before

Salah satu Dapur Sangkuriang..Restoran masakan Sunda.. nama tempat ini Sidang Reret II

Rumah Mode... someday i will come back



Photo of me at Tangkuban Parahu



Me at Disney house in Mini Jakarta


Aku pilih makanan ko makan saja.. aku yang bayar kannnn...?...matilah siap tapau lagi.. at Solaria Cafe

Ady and Me at signage of Tangkuban Parahu


Our Organiser..yang baju kaler yellow tu... Paling Buzy tau...


What I got at Pasar Baru Jakarta... a collection of my new toys...


My Make up bag nearly complete..matilah aku ...tak cukup-cukup...



Set Nasi Timbal at Dapur Sangkuriang

One of the houses in the Mini Jakarta

JAKARTA, PUNCAK, BANDUNG - day 5

click sini untuk day 1 entry
click sini untuk day 2 entry
click sini untuk day 3 entry
click sini untuk day 4 entry

Adehhhh. Capek.. sampai lah entry hari kelima..yuhuuuu.. pada hari ini lebih kepada hari aktiviti bebas.. maksudnya suka hati la nak pi memana pun tapi jangan sampai tak ingat nak balik hotel… So pagi lagi dah bangun nih… siap packing bagai.. Pukul 6.30 pagi dah start turun breakfast.. tu dia semangat nih kalau pasal makan.. tapi food dia tak banyak pilihan or I memang tak berselera nak makan.. so banyak amik buah-buahan jer…. So after that naik sat ke bilik dan susun barang sikit-sikit takut nanti buat house keeping hilang pulak barang…

Inilah fruit selection masa breakfast di Ibis Mangga Dua Hotel....Banyak salad kan.. sapalah nak makan salad pepagi buto....

Kul 8.30 I turun kat lobby hotel…dah banyak dari group kami dah berkumpul.. rasa sesak lah pulak.. I dengan Ady dan decide tak mo ikut they all gi Mangga Dua and ITC… dah tak larat nak shopping dah.. duit pun tinggal berapa jek… so barang yang tak dapat lagi ialah set make up I.. Member I kata kat sini Kryolan murah saja… so we all amik teksi Blue Bird (kalau pegi Jakarta naik Teksi ni saja tau.. sebab teksi ni pakai meter…) so menuju lah we all ke Pasar Baru Jakarta.. sampai kat sini kebanyakan kedai tak bukak la lagi.. gigih kan ..kedai banyak bukak kul 10.00 kul 9.00 I dah ada kat sana.. fuh duduk lah melepak kat tepi longkang ..tunggu kedai bukak kaedahnya….

Selepas kira-kira 45 minute we all pegi la menuju mencari kedai kosmetik tersebut.. wah hebat.. I jadi first customer… setelah pegi ke dua kedai barulah complete set yang I nak beli… dapat beli bulu mata palsu lagiii.. kat sini dia jual satu dozen 8 ringgit ..murah kan… Selepas tu kami bergegas balik ke hotel… mulanya nak pergi ke Mangga Dua Shopping compleks tapi last minute suruh drebar teksi tu terus ke hotel saja.. dah tak larat nak jalan lagi…


Kedai yang menjual Kryolan di Pasar Baru Jakarta.. kat sini banyak selection tau.. so kalau nak beli terus pegi sini saja tau...


Kat almari display barang kat kedai tu.. rasa cam nak beli semua

Sampai kat hotel nampak Hendry duduk kat Lobby.. masa tu baru kul 11.00.. dia kata semua keluar gi Mangga Dua dan ITC.. so dia kata check out pukul 1.00 tgh hari…So selapas Chek out semua we all menuju ke tempat Lunch iaitu di Restoran Sari Minang.. masakan Padang lagi.. Pleaseeeee.. dah larat dah nih.. tapi dah lapar I amik jugak nasi dan lauk ayam jek.. tu pun mahal…biasalah kat sini kalau namanya pelancung memang lah kena sembelih..samalah jugak kat Malaysia kan…

Sementara menunggu flight kami yang berlepas kul 8.30 malam so kami semua lepak di masjid Istiqlal.. dan bergambar lebih kurang di sini dan terdapat jugak gereja berhadapan masjid tersebut.. masjid tu adalah yang terbesar di Indonesia kot.. ntah dah lupa…Pakchu ngan Hendry pergi Glodok.. iaitu satu tempat yang menjual barang-barang elektronik…so we all lepak di dalam bas… rasa penat sangat…


Makteh bergambar ngan Masjid Istiqlal.. besarkan masjid ni.. macam opis lak bertingkat-tingkat......


Ady & Me kat Masjid Istiqlal.. nampak i macam dah letih kan.. tak sabar nak balik KL sebenarnya...



Pakchu and Me berlatar belakangkan sebuah gereja di Jakarta


Sempat posing kat kedai Free Duty Chanel.. mahal jugak tau...dalam US dollar

Tepat kul 5.00 kami bertolak ke airport..check in barang-barang semua..kami bergambar ngan Hendry dan salam-salam bagai nih.. dapat lihat Hendry mengalirkan air mata sebab dia kata dah macam keluarga.. maklumlah siang malam dengan kami semua kan.. sure sedih…

Flight kami delay dalam setengah jam.. tapi kat airport Sukarno Hatta memang tak teratur ngan departure tempat bercampur-campur.. sekejap kat area D4 sekejap lagi kata kat area D3.. dan masa tunggu flight pun passenger bercampur-campur sampai ground staff pun pening kepala.. ada flight tak cukup passenger lah…so berterabur…

Sampai kat LCCT dalam kul 11.30 malam.. tapi yang paling rasa cam B.*B* sangat ialah my luggage.. disebab kan luggage I dah pasang pad lock so ada pencuri di kalangan ground service atau yg tukang angkat beg tu telah koyak kan bahagian depan pocket beg tu.. masa on the way datang ke jakarta pun perkara yang sama berlaku tapi sebab we all tak pad lock beg tu so dia boleh bukak dan amik barang-barang dalam tu… nasib baik beg tu cuma simpan makanan jek… kalau simpan barang berharga habis lah….so adalah makanan yag hilang.. sial tul lah.. kali nih masa balik sebab tak leh bukak so dia main rentap jek sampai terkoyak… nasib baik poket bahagian depan kalau dia bukak the main pocket memang hilang lah barang yang ada dalam tu….LCCT should do something about this…

Chu family bergambar di Aiport Sukarno Hatta.. sebelum balik KL.. Nyatok kiri sekali dan berdiri di tengah Hendry.. our tour guide

Gembira mahu naik flight ke KL.....yuhuuuuu.. nasi lemak here i come...


So tamatlah percutian kami selama 5 hari 4 malam di Jakarta, Puncak, Bandung...so next time memang nak pergi lagi ..Insya-Allah akan pergi ke bandung saja kerana kat sana ada bermacam-macam factory outlet dan pasar baru bandung.... cuacanya pun sejuk dan nyaman dari jakarta....

21 March 2007

PUNCAK, BANDUNG, JAKARTA - day 4

click sini untuk day 1 entry
click sini untuk day 2 entry
click sini untuk day 3 entry

Aiyoo nasib baik dah entry for hari ke empat.. matilah kalau vacation sampai satu bulan mati la ko nak update….. Seperti biasa breakfast we all antara yang terawal.. kat café dia I tgk dah ramai ahli rombongan dan family start makan.. start breakfast kul 6.30 pagi tapi we all makan kul 7.00.. gigih kan bangun awal nak breakfast…hari ini we all check out dari hotel nih..i pulak tak ada selera nak makan sebab hari ni nasi goreng dia tak sedap dan ada macam bihun ke atau macam mee kaca… tak ada lah selera nak makan… so I minum lebih kurang dan makan puding jek terus ke bilik kemas apa-apa barang yang patut..last check takut kalau ada apa-apa yang tertinggal nanti

Kira-kira pukul 9.00 semua dah sedia di dalam bas dan kami pun bertolak ke destinasi terakhir shopping di bandung.. Nama tempat tu Pasar Baru Bandung.. I ingat tempat tu macam kat chow kit gat tapi silaap .. di macam Semua House cuma lebih besar dan ada kedai kecil-kecil yang menjual telekong, tudung, kain ela. Pakaian wanita, kain batik dan macam-macam lagi..


Entrance ke Pasar Baru Bandung.. suasana memang ramai orang kat sini


Kat sini I beli banyak kain telekong.semua orang kirim.. dan ada jugak beli cenderamata untuk mak mertua. tak tau nak pilih kedai mana sebab semua cantik-cantik belaka..so I decide dengan kedai kat atas sekali.. tingkat 4 kot…I tengok makcik I dan Mak I sibuk tawar menawar kat kedai sebelah…I nekad tak mo tengok kedai lain..coz kalau tengok kedai lain sure nampak yang lain pulak bekenan.. so stick ngan satu kedai jek… puas jugalah tawar menawar.. tapi I tak pandai tawar menawar ni.. kalau orang lain sure dapat murah lagi..tak pe lah bagi I harga dia dah patut pun…

I beli kain ela nak buat dress…kain 4 ela dan lining 4 ela cuma dalam RM40.00 saja berangan nih.. tak tau le bila nak anto tempah coz kain kat umah pun dua helai tak tempah lagi.. so alang-alang kat sini beli lah sebab cantik2 kain dia.. kalau nak buat baju pengantin pun bayak tau.. kalau kat KL mahal kain nih.. kualiti pun bagus…Kat sini diberi masa 2 jam saja tapi seperti biasa masa tak cukup.. kat sini I dapat foundation SUPRA kryolan.. yang lain tak jumpa lagi..maybe kat Jakarta kot…kat sini DVD pun murah satu DVD cuma RM2.30 saja.. so I amik citer HERO sampai episod 18…puas hati tau…

Which one is nice... pening kepala nak pikir mana satu intan nak yek....

Salah satu kedai jual Telekong kat sini.. See banyak yang cantik2 kan.. jenuh nak pilih mana satu..

Bergelung-gelung kain ela yang ada beads..labuci bagai nih. sesuwai untuk orang yang nak khawin.. harganya pun murah tau...rasa nak borng semua

Dan lagi kedai Telekong.. siap ada buat dalambekas untuk buat hantaran lagi..

Close up kain yang ada banyak beads.. buak kain net yek tapi kain organza..memang cantik.


Lagi contoh kain yang menarik perhatian.. banyak corak tau...


Haaa.. ni lah kain yang i beli untik nak buat dress.. yang bunga tu ialah tali yang dijahit i atas kain tu tau.. so bunga dia timbul..

So masa untuk bertolak pun tiba.. yang susah kalau jalan ramai-ramai nih ada yang dah cukup pastu jap lagi dah hilang pulak. ..maklumlah sambil tunggu group lain mata nih asyik melilau tengok kedai.. pastu tengok baju cam menarik jek.. selepas beberapa minit menunggu semua dah cukup so masing2 naik bas dan pilih tempat yang paling selesa kerana hendak bertolak ke Jakarta yang memakan masa 2 jam… tapi sebelum tu singgah makan tengah hari di sebuah rostoran nasi padang (Lagi???).. nama restoran tu Rumah Makan Sabar Jaya… punyalah bayak makanan yang di letak di atas meja.. I ngan ady cuma sentuh dua lauk je.. Tah lah.. I memang tak minat dan tak selera nak makan tapi since Ady nampak cam berselera jek.. Bila I tanya dia kata takut lapar nanti…Eii tak kuasa I nak makan nasi Padang dah…selepas solat Zohor kami pun bertolak ke Jakarta..

Lauk utk my hubby and I... banyak kannn

dan lagi lauk nya.. tak sanggup nak makan semua


Rumah Palembang...

Ini lah my brother.kalau time makan sure nampak muka dia..

I amik seat paling belakang sebab ada lima kerusi so I boleh baring all the way to Jakarta.. Puas jugaklah I tidur sebingga sampai di Mini Jakarta dalam kul 3.00 ptg…I tengok cuaca mendung dah.. so rumah pertama yang kami singgah adalah rumah Palembang.. dan siap bergambar bagai naik semula bas dan I tak mo turun dah.. kawasan tu luas.. kalau nak jalan kaki memang letih.. so I bagi handy cam pada my brother suruh dia amik gambar jek.. malas nak turun dah… I cuma turun masa kat rumah bali dan rumah disneyland jek… yang lelain malas…. Hujan dan start turun rintik-rintik.. Oh ya.. hari ni dua dari ahli rombongan kami akan balik ke KL kerana esok dia terpaksa bertugas di Chiang Mai selama 1 minggu pulak.. sementara menunggu satu coach amik dan hantar ke airport kami cuma duduk dalam bas saja.. hujan turun amat lebat…after kul 7.00 baru bertolak mencari dinner…

Di dalam bilik hotel Ibis Mangga 2..



Kami berhenti di Gajah Mada Mall.. kat sini macam shopping complex yang banyak terdapat di Kuala Lumpur dengan harga barang yang standard agak tinggi.. kami makan di Solaria Café.. menunya nasi Ayam masak Kicap.. dah rasanya boleh tahan tapi still I tak de selera..maybe teringin makan yang pedas.. sebelum balik tapau nasi goreng lak.. takut malam nanti lapar kan….kat Jakarta ni banyak pengemis kanak2..kesian jugak tengok keadaan mereka.. ketika kami turun dari bas masing2 menghulurkan payung dengan bayaran 1000 rupiah iaitu 40 sen.. mereka dengan basah lenjun tak berkasut… kesian sungguh.. sepatutnya kanak2 ni berada di rumah…

Selapas satu jam kami bertolak ke Hotel Ibis Mangga Dua berhampiran dengan ITC dan shopping compleks Mangga Dua.. After Chack in kami tak pikir apa-apa dah.. badan dan penat terus tidur.. siapa kata kalau pergi vacation tak penat… sibuk nak kejar waktu juga tau…