28 May 2007

PAY DAY

Kannn..seronok tak...? ye lah dah penat2 bekerja siang malam kannn.. berbaloi tak uols tengok amount tu? Sebab akak rasa tak berbaloi lah akak berhenti...heheh menjerat diri gak lee...

Selalunya kalau gaji bulan akak..akak akan bayar bill dan kutu akak..ko tau apa tu kutu..kita kongsi ramai2 bayar bulan2 pastu cabut undi siapa yang dapat dulu...kalau dapat last sekali okey lah.. tapi kalau dapat no first matilaaa duit dah abih asyik bayar je kan..Opsss..

So bulan ni akak tak ada gaji sebab akak kerja kat umah..so cuma dapat manage duit ady tuk bayar semua benda... dia kata gaji akak kecik tak yah kerja pun tak per... tapi yang kecik tu lah akak bayar segala bill yang kecik2 tu tau..kalau yang kecik2 tu di kumpulkan jadi amount besar jugak...

So tengok lah cam ner kan...so far akak masih tak kebulor lagi..heheheh...cuma tak leh lah akak nak beli make-up @ perfume selalu kan...till then see you later.


p/s: Intan akak dah masukkan duit kutu bulan nih kat account PB ko yek...bila nak open table?..gaji dah besar kan...Shana where are you..start kerja kat tempat baru dah ker?... try call tak dapat..tak kan dan tukar no phone...

MY NEPHEW'S BIRTHDAY

Actually entry nih dah lama nak publish..tapi dok sibuk tak ada masa… mrasa citer pasal entry past tense kan… bukan nyer ada orang baca blog akak kan..opsss akak ni syok sendiri ker? Heheheh.. Pada hari sabtu baru2 nih (baru ker?)..3 weeks ago kot…. Adik akak yang lelaki tu nak adakan birthday party kat Desa Waterpark kat Taman Desa untuk anak dia yang kedua tahun.... mula2nya macam tak dapat cari masa nak pergi..tapi since Chu akak dah beria2 suruh gi jugak so terpaksalah squeeze masa yang ada tuk pergi kat situ… birthday party tu buat hari Sabtu…merasa kena berpidato ngan Chu dulu… Chu ni memang pakar kalau bab nak menghasut orang..bak kata orang boleh jadi saleswoman yang berjaya tau…

Chu tengah nak terjun kat dalam air tu..eleh bukan nyer dalam..beria nak pakai pelampung...Tak per la..sajer nak lepak kat atas pelampung cam budak kecik..Opsss

Yang datang cuma keluarga belah adik ipar akak dan keluarga belah akak jer..tak buat besar-besaran pun… datang bawak badan dan gift saja uols… semangat tau..kul 11.00 pagi Chu dan akak dah sampai kat sana…sempat singgah kat toy ‘R’ us kat Ampang Park lagi… mrasa, adik pompuan akak dan sorang lagi adik lelaki akak buat macam kedai sendiri..feeling2 macam orang bukak kedai tu khas tuk we all saja…awal pagi lagi kan..siapa lah nak shopping toys pepagi kannn…. Mak akak pun beli lah mainan tuk Asraf..yes uols nama dia Asraf tapi we all panggil dia budak bucuk je..tatau kenapa…

Haa..ni lah birthday boy nama dia Ashraff...a.k.a dak bucuk.. tak yah cuba nak culik dia coz dia meraung macam kena dera tau..so far dia boleh panggil ayah dengan betul tapi ibu jadi antu... camnor?


Nak masuk kat Desa Waterpark nih memang strick tau..abih sumer beg diselongkar…spender orang pun nak tengok…kekwat betul lah security guide dia… akak bawak beg kecil pun nak kena selongkar… takut bawak makanan katanyer… kalau ikutkan kan akak, nak mintak waran dulu..matilah feeling macam cerita polis lak… senang2 boleh selongkar beg orang ker… so yang boleh bawak cuma air jer…kalau korang bawak cekodok pun tak leh tau….i don’t recommend kalau nak buat apa2 event kat sini..tempat pun bukannyer gempak sangat..air cuma paras pinggang jer..bayar tiket mahal pulak…mana ada banyak games air yang boleh main…. Kalau kat sunway lagoon lagi berbaloi… Err pelampung pun kena sewa tau.. RM7.00…fuh cekik darah tul lahh….

Sampai kat sana tuan punya party tak sampai lagi..so Chu dah cari port baik dan since tak ada apa nak buat lagi…Well u know Chu… She always dapat bawak masuk kek lapis..dia kata puas dia bertikam lidah ngan pak guard tu…pak guard tu tak leh nak cakap aper2 sebab tak sempat nak cakap chu dah bercakap tanpa henti…

Tu akak tengah cari Idea nak buat terjun tiruk...kalau tak tau tak tau apa terjun tiruk tu cuba tanya dengan swimming instructor...kot diorang pun tak tau..hahahahah

So around 12.00 baru Ijan dan Iffah serta family belah Iffah sampai… so dia pun tak leh bawak makanan …apa nak buat kan… tempat cam celaka tu…BOIKOT DESA WATERPARK…tak best pun bukan ada menda… kalau ada plan nak buat apa2 kat situ cancel jek..so naik kembung perut minum air…my brother asyik berulang alik nak seludup makanan still tak berjaya..Cuma dah pujuk baru boleh bawak besday kek… kembung perut minum air laaa…



Akak , Yanty adik pompuan akak yang tak cun tu... dan Chu akak yang bertudung tu...

So we all terus ngan aktiviti main air..mula2 Asraf tu macam takut kat semua orang..dia memang penakut ngan orang…tak mesra pelanggan tul lah dia tu…tapi at the end dia yang takmau keluar dari air tu..sampai merah2 bijik mata main air… seronok dia main dalam pelampung yang dia bawak sendiri….dekat2 kul 4.00 hari dah nak hujan..so we all cepat2 packing barang…memang hujan turun mencurah2…Stop by kat kete my brother sebab dia kata banyak makanan yang dia bawak….nak agih2 bawak balik…memang banyak tau…tak larat nak makan sumer kat umah…




Konon adik lelaki akak yang bongsu tu nak menyelamat kan akak naik pelampung..hey air tu bukan paras pinggang pun..motiff ko naik pelampung...tebiat ker?..

Dalam perjalan balik akak tidur jek..sian Ady drive sorang..mak , ati dan emy pun tidor… sampai kat umah Khairil datang ajak jalan ke KLCC…so family akak tidor kat umah akak dan akak ngan Ady gi KLCC..Yana nak pegi kaunter Clinique..abih lah gak dekat RM300 beri alatan make-up…what to say..orang pompuan kannn..kalau cantik bini korang jugak kan..tul tak Yana?

Dan lagi sekali sebelum akak abih tulis entry nih….JANGAN KORANG PANDAI PANDAI NAK BUAT EVENT KAT DESA WATERPARK…memang tak mesra pelanggan… makanan pun bukan ada jual sangat..dah lah mahal…RM10.00 akak boleh beli 2 botol kecik mineral water dan satu tin air bikarbonat… Akak kat LONDON ker?...Isk..Isk..Isk.. akak marah ni..Grrrrr


COLOR OF MALAYSIA 2007

Yessza…uols tau ker pasal color of Malaysia tu..hehehhe..kaedahnya akak dan abg ady berbesar hati mencemar duli ke Putrajaya kat area Palace of Justice (Justice sangat lah kannn….)


Akak kat depan Palace of Justice Putrajaya..Gigihkan merayap panas2 hari kannnn..

Alkisahnya dah tak de menda nak buat hari Sabtu kan…dahlah hari Jumaat Malam tak leh tidor..matilah dah jadi zombie…akak dengan semangat nyer of course lepas makan tengah hari dan shopping barang sikit…kul 4.30 dah ada kat area palace of justice tu…semangat kan…yer lah awal2 sampai leh dapat parking dekat2 sikit kan…memang sangat lah…akak dapat parking dekat ngan stage tu tau uols…heheheh…cuaca sekejap panas..sekejap mendung..pastu akak tengok ada pentas ERA lak kat situ..siap dengan skuad avanza era lagi..banyak le barang2 free dia bagi..pastu akak tengok ada buat games..macam2 ada..mula-mula akak malas nak joint tapi since akak tengok kalau menang dapat voucher barangan elektrik RM400.00 akak pun tertarik nak joint… tak banyak pompuan yang sporting nak joint kat stage tu kan..mostly lelaki yang tak tau malu volunter nak main games tu…


Mula2 akak tengok dari jauh jek…tengok jek orang menang…kalau tak menag pun still dapat voucher RM100.00 jugak…so akak tengok Ady dah mula nak cari tempat teduh…dia tu memang lah..tak tahan panas…akak yang hitam manis ni still maintain kannn…akak rapat ke stage….hehhehe kebetulan dia naik main games baru nak 2 lelaki dan 2 pompuan..gabra gak tak tau apa gamesnyer kan..tapi what the heck kan… akak nak cuba gak bawak balik voucher..heheheh..akak dengan semangatnyer angkat tangan..heheh since pompuan tak de yang sporting so akak naik le stage tu…akak tengok Addy gelak2 kat bawah sambil ambil gambar…nak tau games aper?...kene pretend jadi DJ radio era….matilah akak kena pilih nak jadi siapa…akak ni kureeeng sikit dengar Era..mostly dengar Hot Fm…piker punya piker akak jadilah si Nana ker tu….mak ai kena cakap tanpa henti selama 30 saat ..akak dapat tajuk Kesihatan…. Mentang2 lah akak ni “sihat” dia suruh citer pasal kesihatan lak… akak tak kau apa akak merapu… nak jadi Nana…terus jadi NANA TANJONG…..hhehehehe..MEMANG TAK DE BAKAT……akhirnya akak dapat bawak pulang voucher RM100.00..jadilah kot…


Masa sessi suai kenal kat atas stage tu....akak dengan kekwatnya tak bagi tau nama sebenar uols..ala2 artis glamour kannn..BTW yang menang tu yang baju biru tu uols..suara ala2 rostam...Abang Romy kan..hiks...

Pastu diorang nak cari lagi 10 orang 5 lelaki dan 5 pompuan nak main satu lagi games…so akak paksa Addy lak..konon2 nyer nak dapat lagi voucher..untung2 dapat RM400.00 lak…boleh akak shopping nak beli oven lak..hari2 akak leh buat cupcakes…tapi nak tau apa gamenyer dak..adehhhh main limbo Rock..ala games yang kena jalan bawah palang tu…aiyooo…manalah abg akak boleh buat kan dengan perutnya yang BOROI tuh….dapat voucher?…heheh dinch ader uols..dapat lah goodies bag..kat dalam tu ada sehelai T-Shirt, kipas 10 batang, travel guide book, dan ada leh a few thing as a soviner… tak pe lah…at least dia berani…pemenangnyer sorang pompuan tu kat paras lutut pun dia boleh lalu..tak de tulang belakang ker….alien kot….



Ady masa sesi Limbo Rock...masa ni leh le lepas....akak pun lepas tau kalau cam nih..matilaah sindrom tak nak kalah..

Palang tu dah turun sikit..tapi still boleh lepas lagi...lepas ni baru dia sangkut...sangkut kat mana tatau....

Acara color of Malaysia start kul 8.30 malam or 9.00 kot..tapi start kul 6.00 para penari dah berkeliaran dengan costume dan makeup yang macam topeng tu…ada ke akak tengok event tu?…tak de maknanyer…rasa macam tak sedap hati lak… yerlah…sah2 ramai yang burn maghrib kan…tak kan nak bersihkan makeup bagai kan..dah vogue gituew… so sebelum azan maghrib akak ngan addy balik ke umah mak akak kat sungai buloh…tak nak akak jadi sebahagian populasi yang berkeliaran kat jalan raya atau kat complex kerajaan masa time azan berkumandang kannn..biarlah Malaysia dengan Islam hadharinyer kan….till then bye…

21 May 2007

APA AKAK BUAT YEK...

Semenjak dua menjak nih rasa tenang jer idup...yer lah kan tak kerja..mula-mula rasa bosan sangat..excited cari kerja..kalau boleh tiap-tiap hari nak pergi interview...tapi dah 3 minggu tak kerja...rasanya kalau start nak kerja balik nie maunyer liat....rasa seronok lak... rumah kemas jek...


Dulukan balik kerja dah penat..pastu sibuk bergosip ngan ady pasal tempat kerja sekarang nie banyak masa terluang...siang buat kerja rumah, main internet, masak..pastu tidur (ni yang paling best) pastu malam tengok TV sambung main game pastu tidur dalam kul 4.00 pagi.... tak risau nak bangun pagi..yerlah penganggur kan...


Sekarang ni akak hadkan hari untuk interview satu hari jer dalam seminggu...malas nak keluar hari-hari..kalau ada orang arrange utk interview akak akan setkan pada hari tertentu sajer..kelass tak akak..hehehhe


Jom tengok apa akak buat hari2 yek...

1. Bangun tidor kul 7.30 buat sarapan utk hubby ala kadar..kadang2 tak buat sebab tak larat nak bangun..


2. Sambung tidur kul 9.00 yer lah tak puas lagi tidor kan...cuaca pun sejuk jer..pergh sedap tarik selimut..


3. Pukul 12.30 bangun tidor...yer lah perut dah start lapar kan..kalau dulu pagi2 breakfast amik nasi lemak sekarang tak selera nak makan pagi..tidur lagi best...


4. kemas bilik.... basuh baju..sidai baju..lipat kain.... kalau dulu pekerjaan nilah yang buat akak paling malas...tapi sekarang pergh up to date...sampai kalau boleh towel mandi pun nak basuh hari2..heheheh..Ady kata biasalah akak ni kalau rajin sekejap jek..tak per..tengok lah nanti....


5. jam kul 4.30 start masak utk malam..yes uols..sekarang nih hari2 akak masak tau...Ady kata dia suka makan kat rumah...tak buat apa boleh le masak..kalau akak kerja balik umah dah penat..memang malas nak masak..pastu nak kemas balik dapur yang berkecah..senang makan kat luar kan..


6. kul 6.30 akak makan dulu..yerlah makan satu hari satu kali kan..matilah diet habis-habisan... sambung surf internet..tengok blog kawan-kawan kalau ada update...kalau tak der update complain kat tag board diorang....matilah paksaan ..opssss...


7. Dah senja baru Ady balik..yea yea...ada kawan nak sembang...tak larat dah sembang ngan komputer...


8. Kul 8 malam sampai kul 12.00 malam tengok TV.... pastu Ady dah start nak masuk tidor...Akak buat apa? kat internet lah chating ngan kawan-kawan sampai kul 4.00 pagi baru masuk tidor...


Amacam...nak joint akak berenti kerja dak....best tau.... cukup bulan mintak duit kat Ady boleh shopping..tak yah penat2 kerja..ngan pressure nyer.... nak upload gambar malas...nanti lah kalau rajin aka upload kan entry bergambar...till then see you..... hiks...

VISIT TERENGGANU - day 2

29 April 2007

Fuh legaa..bangun pagi dengan suasana pantai nih… Hari ni check out sebab dapat booking chalet nih satu hari jek..hari ni dah fully booked..bangun jek tido tengok Si Lisa dah siap mandi…. Wau cepatnyer dua bersiap..dia cakap hari nak naik boat..tu la pasal bangun awal pagi…kat depan chalet we all tu ada sarang spider..yang si lisa ni tak pernah tengok spider..so excited sungguh dia dengan spider tu..siap nak tengok dekat2 lagi….abg ady pun layan jek dia…sampai sudah asyik sebut pasal spider jek…after that we all bersiap-siap packing bagai…perut pun dah lapar…hari ni mrasa brunch (breakfast and Lunch) nasi dagang kannn…Kisahnya hari ni )Ahad kat Terengganu orang berkerja..so banyak le kedai makan yang bukak…tapi sebelum pegi brunch tu ..akak dah booked boat yang nak mengangkut we all ke pulau kapas…since we all just balik hari jek so naik kul 2.00 ptg dan balik kul 5.00..kul 5.00 tu last boat tau…saja jer ambik boat laju coz takut driver we all mabuk laut…

Nak tau apa akak makan pagi nih… kaedahnya menu utama kat sini untuk breakfast ialah nasi dagang , nasi minyak… haaaa kan..nasi minyak nih kalau kenduri kat KL jek dapat makan..mrasa orang terengganu buat breakfast ajer… so akak bedal nasi dagang dan abg ady akak makan nasi minyak.. seperti biasa sure kena cukai ngan akak… hehehe…sorry tak sempat nak snap gambar sebab dah kebuluq….kat sini menu utama we all sata..keropok lekor…otak-otak… memang best…tak dapat cari kat negeri lain tau…ikan dia memang fresh…kalau otak-otak tu dia balut betul2 seketul daging ikan…tak macam kat KL ni..alaaaa yang isinyer kaler oren tu…tak best langsung…

So we all meronda kat area kuala terengganu nak cari port nak tido malam nih… selepas check kat area terengganu tak ada port menarik nak tidor…yang hotel mahal pun dah fully booked…kalau hotel murah masalah parking kereta pulak…rasa tak selamat nak letak kereta kat tepi jalan saja.. so we all patah balik kat marang… alih2 nampak signboard Chalet Sue…bedal ajer…lagipun murah je 50.00 satu malam..siap aircond lagi..kereta pun parking kat depan rumah jek…

After bersembang ngan tuan chalet yang amat mesra tu, kak Sue..we all pun check in dan bersiap pergi ke Jeti marang dengan gumbira nya..Lisa pun dah bising nak naik boat…sampai kat pulau cuaca sangat panas…cari tempat lepak..nak tau kat mana tempat lepaknya…Biasalah dimana ada tempat makan di situ ada kitorang.. we all buat restaurant kat Tutty Puri macam rumah sendiri lak…lepak kat situ sajer…nak makan nasi tak ada coz ada masalah air..so minum air dulu… pastu akak jadi geram ngan air laut tu..rugilah datang jauh2 tak mandi kan..so Khairil ngan Yana lepak kat situ…akak culik Lisa pergi mandi manda ngan akak..after that abang akak pun joint jugak..tak tahan tengok kitorang bergembira kot….

Ini lah rupa spider yang lisa excited giler...sampai sudah asyik sebut pasal spider jek...

Bergambar kat atas boat laju.....lebih kurang 15 minit gak...tapi enjoy....


Kat restaurant ni lah we all berkampung...cuaca panas.. tapi bila minum air batu ..pergh...memang sedap giler...buat macam rumah sendiri yek...


View pantai dari tempat we all berkampung.....memang cantik..sapalah tak teruja kan...jap akak nak pi mandi dulu yek...tengok saja tau...


Lisa and abg ady..seronok main air nampak...tengok tu ..konon2 nya Lisa berenang lah tu...


Akak terpaksa mengunakan kuasa veto akak tarik Lisa dari pantai tu... kalau boleh sampai malam dia nak berendam kat situ kot...It was fun..pastu we all main pasir...heheheh apa yang we all buat? adaleh...nak kata macam taik gajah pun ader....

Puas jugaklah mandi kat situ..lama tak mandi laut kan.. tapi dulu akak datang airnya jernih kebiru-biruan tau sekarang dah kureng sikit..tapi still jerneh gak…Cuma something is missing….sampai kena paksa lisa naik ke darat..kalau tidak mau hitam legam jadinya…dekat pukul 4.00 baru ada nasi..so we all order nasi goreng….pastu potato chips…macam orang puteh lak..waitress kat situ pun friendly jek..

Selepas bilas badan lebih kurang…tunggu boat kat jetty…rasa enjoy lepas mandi air laut rasanya…sampai kat chalet sue lebih kurang kul 6.00…bersiap nak keluar makan malam lak…We all decide makan kat area gelas besar…memang best air jus buah gelas besar… Air dia memang fresh.. kalau kat KL banyak campur air dan gula..tapi kat sini pure buah..memang berbaloi..harganya pun tak mahal…siap tapau satay lagi..kat sini akak tengok banyak gambar artis yang minum kat sini sejak tahun 80 an lagi..kelas kan…kedai dia biasa jek…

Tak sabar nak balik bilik nak tidur..hari ni memang penat …tak sabar nak jumpa katillll…

Haaa malam pekena air buah gelas besar..tu tak cukup besar tau..sebab we all order yang second besar..ada yang berganda-ganda besar tau..dah ghupa cam aquarium...memang best tau

P/s: nantilah akak sambung entry day 3...khusus untuk shopping.... kalau akak rajin...

VISIT TERENGGANU - day 1


28 April 2007

Yes uols…akak dan husben akak serta Lisa’s Family bertolak ke Marang… Actually akak dah sibut buat reservation since dua minggu yang lalu..but sebab tak sangka hari cuti terlalu ramai orang nak pergi ke Pulau Kapas..so akak tak dapat reserve chalet/hotel kat Pulau Kapas tu..so akak decide tido kat Marang Guest House sebab dia ada service boat ke Pulau kapas.. tak pe lah balik hari pun okey…

Bertolak dari Kuantan pukul 10.00 pagi…at least boleh sampai kat Marang around noon.. tapi sampai ke idok?...heheheh kaedahnya akak sampai kat guest house tu pukul 8.00 malam..patah pinggang dalam kereta… nak tahu sebab apa?..

Kisahnya macam nie…kami sampai kat area Paka/Kerteh (tak berapa ingat) dalam kul 1.30 tgh hari kot… so sampailah masa untuk mengisi diesel kat salah satu stesen Petronas kat situ..husben akak siap beli wiper kat pam station tu lagi..abih dah 50.00 ringgit…tak sampai 30 minit selepas itu…sorento yang akak naik tu dah terhenjut-henjut mati enjin… selepas berenti kejap and start balik boleh jalan tapi kalau bawak kete lebih dari 30 km/hrs dia mati lak enjin…. Abih tu cam no nak gerak kan… so Khairil, papanya si Lisa tu drive le kereta dengan begitu slow sekali…lori yang lebih muatan pun dengan gembira memotong kami….


Dalam perjalanan ke Terengganu....Aik baru bertolak dah tidoq....

So cari lah address KIA service centre kat area pantai timur..nak tau kat mana? Nun kat Kuala Terengganu jek ada..tu pun bukak sampai kul 6.00 petang… kat Dungun pun tak de… alahai…tengok nak sampai ke Kuala Terengganu around 100 km lagi..matilah dekat 4.30 jam baru leh sampai area Kuala Terengganu tu…sapa-sapa orang minyak kat paka dan kerteh tu yang beli kereta KIA..kalau nak service kereta kena drive 100 km baru leh service kereta yek..mrasaaaa..

Nasib baik masa service kereta tu kat bilik menunggu ada aircond, pastu instant milo dan berbagai-bagai instant food untuk di makan… maklumlah perut tengah kebuloq… After check apa penyakit kereta tu dan sure di sebab kan wap air yang terdapat di dalam minyak menyebabkan diesel fuel filter tersumbat dan nak kena tukar lah..abih 400++ yek Yana?

Stop kat Kemaman makan roti bakar...nama kedai ni ialah Kedai kopi Hai Peng... Mrasa roti bakar dan minum kopi dulu naaa....

Sorento masuk spital..huhuhu...kat Kuala Terengganu tu..jauhnya bengkel yek...

So sampai kat guest house dah gelap…guest house style chalet with aircond but no heater…RM50.00 jer uols…matilah sejuk pagi-pagi nak mandi…selepas mandi bagi we all keluar cari makan..kali ni we all nak try makan ikan bakar style Terengganu..kami pergi ke satu medan selera kat Kelulut…. Besar gak..we all pilih ikan siakap ngan ikan kerapu….buat bakar…sotong goreng tepung…sate untuk lisa….service dia agak slow tapi ikan baker dia agak sedap and fresh… total makan dan minum untuk 4 dewasa dan 1 kanak-kanak 75.00… agak mahal jugak kan….okeylah tu nak merasa tempat orang punya ikan bakar…

Balik bilik tak ingat apa lagi sebab penat duduk dalam kereta satu hari suntuk….esok lah plan aktiviti lain….ZZZZZZZ


Ala-ala filem hindustan kan bergambar kat pokok...kat batu buruk...sebelum check in bilik..checking pantai dulu dok?...

11 May 2007

THAT'S IT..I'M REALLY PISS OFF

27 April 2007

Haaa.. amik ko..tak larat nak baca akak punya entry kang…..

Hari ni semua dah ada mood bercuti…Intan lak Last day hari nih…Shana nun masih kat Perak since hari Rabu…tah lah dengar citer macam nak resign..masalah peribadi katanya… Apa lah nak jadi ngan akak nih …nanti sorang2 laa kat tingkat atas opis nih..nak kawan ngan Budak bawah yang mulut cam cilaka tu…tak yah lah…lebih baik kawan ngan ular tedung..dah sah2 memang nature dia suka patuk orang..tak lah ralat sangat kalau mati kena patuk…kalau ngan budak bawah lak tak tahu bila nak kena belit/patuk..semua suka bermuka2…eloklah duduk berkawan dengan haiwan yang sama jenis…sorang tu macam ular..sorang tu cam singa..sorang tu plak macam badak.. malas nak bergerak…haiwan dua alam pun ada…nak kata cam sesumpah pun ada….tak tetap pendirian…

Tengah syok browse internet tempat percutian akak tu tiba2 phone kat meja akak berdering….(dengan nada menyanyi dalam hati..lalalalalala)

Maz si Sesumpah : Ita…En Reza tak approve lah cuti Ita pada Hari Isnin…

Akak: What….naper sekarang baru bagi tahu..i dah buat reservation tuk cuti kali nih..

Maz si Sesumpah : Ntah dia kata tak approve sebab ramai yang cuti…

Akak: Maz berapa orang punya cuti yang tak approve…

Maz si Sesumpah : setakat ni Ita soranglah..yang lain tu approve

Akak: Abih tu apa kena mengena ngan I punya cuti?...Tak pelah cakap kat dia I nak cuti terus.

Maz si Sesumpah: Err cakaplah sendiri ngan dia…

Reza…u really make me piss off…siap lah ko….akak tekad…akak cakap ngan Intan since akak dah tak ada hati nak keja kat sini…Today is my LAST DAY..pi mampus lah dengan cuti tu….Apalah ilmu yang dipakai oleh haiwan peliharaan kat bawah yek…sampai Reza tu takut tak approve cuti dorang….Kalau nak ikut statistic cuti…cuti akak banyak lagi…budak bawah (ROS) tu ada yang baru bulan April dah abih cuti 14 hari..sekarang ni asyik amik MC jek…yang si Yati tu pulak dah amik cuti sampai 7 hari dan MC sampai 6 hari…Si Fiza pun dah amik Cuti 9 hari…dan si Zahrina lak asyik-asyik half day..cuti pun banyak dah amik….

Akak tak puas hari..akak call receptionist…sebab dia nih ratu cuti gak…

Akak: SITI nko punya cuti approve tak?

SITI : Approved….

Akak: Bila nko apply?

SITI : Er Semalam…

That it…bukan ke policy company nak apply cuti kena apply 3 hari in advance…ni mana punya policy nih…Geram sungguh ngan Reza nih…I know I have a lot responsibility in new project…bukan kali ni jek…akak dah handle 2 previous project..tak ada masalah pun…so kalau akak ada big project so akak tak yah cuti lah yek?...abih tu budak bawah tu senang2 jek nak tolak project yang akak handle nih…konon nya tak berani sebab property ni harganya berjuta…so akak yang biasa nak main tolak jek amanah tu terima jek..akak tak kisah..tapi kalau dah kacau kita punya hak ni yang buat akak geram..akak amik kotak A4 paper yang akak simpan sebab nak jual ngan macha surat khabar lama tu…so akak packing semua my belonging..banyak jugaklah sebab akak ni kalau beli barang untuk kegunaan sendiri walaupun untuk kegunaan opis memang suka pakai duit sendiri…so telephone kat meja akak pun akak beli sendiri sebab yang opis bagi tak ada handsfree…kelas tak akak…my tray..my mouse..my stationery…sib baik computer tu opis beli..heheh melampaulah kalau akak beli semua…ingat akak ada syer ke kat company nih….sebelum akak blah akak nak jumpa Reza untuk confirmation….

Akak: En Reza…betulke I punya cuti tak approve?...(sudah tahu cendana plak)

Mamaks : Ha’ah…

Akak : Kenapa yek?

Mamaks: Sebab ramai sangat amik cuti…so u boleh tukar tak amik hari lain….

Akak : (tak tunggu dia abiskan ayat dia akak terus blah sambil kata ) tak yah lah…

Geram jek akak tengok muka dia…so is it worth it?...I know I act like stupid person full with anger…but did I regret it?..I don’t think so…5.30 akak blah jek dari opis without saying anything to my company…what for..i really Fed up…So bermulah lah kisah akak sebagai penganggur..tak per rezeki ada di mana2…but trust me..if u really work hard for the company and get this as a repayment….I felt really down…not because I love this company but the sincerely to the work that I have done…but know what…I don’t feel anything…Yes I love this feeling…leave the company with all my work have to be done by haiwan peliharaan yang lain….heheheh

DID I RESIGN…?

FAREWELL LUNCH

26 April 2007

Hey lama dah tak update blog kan…akak rasa cam sedikit rajin nak update blog..Hrmm where to start yek…?...Hai to Arnie my other bainunians buddy…lama tak dengar dan jumpa yek..bila ada masa nak turun KL…buat apa lah bersembunyi kat area Manjung tu jek…

Banyak citer yang nak di ceritakan tapi rasa macam panjang sangat… okey make it short..bley?..

Hari Pertabalan Yang di Pertuan Agung jatuh pada 26 April 2007..akak rasa banyak company yang cuti terutamanya government tapi kaedahnya opis akak macam hanjeng/communist .langsung tak bagi cuti…Boss akak yang mamak tu kata sebab 1 dan 2 hb Mei dah ada cuti so tak yah cuti…Pi laaah balik India (motif Emo?) So kitorang kerja lah hari nih…nak dijadikan cerita ada seorang kawan akak tu yang last day kerja nya pada minggu nih or hari Jumaat lah lebih tepat…so boss besar nak buat lah makan2 sempena jamuan perpisahan..kawan akak ni yang dah kerja ngan company nih lebih dari 7 tahun..lama kan..kalau akak tak tahan lah nak kerja lama2 kat company cam nih..tapi dia nih jenis penyabar walaupun company ni suka amik kesempatan atas kesabaran dia…So lunch hari ni di tanggung oleh Boss besar…we all makan2 kat area Ampang..dekat jek dengan umah akak…rasa cam nak terus balik tapi kat opis nih banyak staff pompuan yang bermulut puaka…biasalah dah hampir monopous kot..feeling-feeling ada PHD tu memang banyak…akak kan Vogue…jeles yek…

So lepas makan2 terpaksalah patah balik kat area Batu Caves plak…masuk opis katanya..Tapi boss akak yang mamak nih langsung tak nampak muka…kita dia tak bagi cuti tapi dia boleh lah plak…matilah nak marah boss kan…dia punya company suka hati dia kan…

Tak sabar nak tunggu hujung minggu..dah baik punya plan nak pergi ke Pulau Kapas… saja nak mengimbau kenangan lama masa kat UITM Dungun dulu..kat Terengganu ni yang bestnya adalah pantai dan makanan berasaskan ikan dan harga nya memang murah…Cuti dah apply minggu lepas dah…Yuhu Terengganu here I come…