27 June 2007

YANG MANA SATU IDAMAN KALBU

Akak fenin uols. Tak tau nak pilih mana satu…. Betul2 nak mintak pendapat semua readers akak.. amboi-amboi feeling banyak reader sekarang nih kannn….Akak tak nak end-up menyesal tak sudah..

Citer nyer cam gini… akak kan minah gigih pergi interview… tapi sekarang akak dah belajar dari kesilapan.. tak mo kerja jauh2 dari rumah kann.. biasalah akak nih minah tak serik2.. Dalam entry yang lepas akak ada buat wish.. “I wish akak dapat jalan kaki ke tempat kerja” Remember? Lets say ada dua company yang panggil akak interview dan akak dah attend and all of them dan nak akak start kerja hari Monday…terima kasih jobstreet…

Company A: Tengah tunggu untuk di interview kat Meeting Room..tetap naik lift walaupun kat level 1

The situation are like this. Provide that Jawatan ala2 lebih kurang sama…
Company A (Architect firm) Gaji 1,800 (bukan nilai sebenar cuma sebagai perbandingan)

Within 2 km dari rumah..kalau ikut jalan short cut (jalan kaki) lebih kurang 1 km.. …well u know me tetap nak bawak kete kann.. so drive dalam 5 minit.. Area Ampang Point office very nice dan macam dalam aquarium sebab semua bahagian dipisahkan dengan bilik kaca jer..kalau parking kete 50 sen sejam…kalau parking free kena jalan sikit..


Nanti akak duduk dalam salah satu bilik kaca ni lah untuk dept akak.. akak boleh feeling jadi dugung kannn

Boss yang interview akak very nice lady.. Akak tengok semua melayu.. percaya atau tidak masa akak interview dengan dia macam bercakap ngan kawan2 jer..tak ada yang formal pun… very fun… and dia siap kata akak ni very friendly person.. yer lah dia tanya apa hobby akak dan akak cakaplah hobby akak kan “berblogging” so dia sangat interested dan nak ada blog sendiri tapi tak tahu cam mana.. and siap suruh akak ajar dia lagi…

Tugas as secretary.. provide report, proposal, correspondence, filling, presentation material dan semua administration work.. tapi working hour kul 9.00 sampai kul 6.00 petang.. hari sabtu dan ahad tak kerja.. dia kata memang selalu kena overtime sebab kerja kat line cam nih banyak urgent matter… akak faham sebab akak pernah kerja kat construction company nearly 5 years tau…annual leave 12 hari… dan environment office nih sangat mesra dengan staff..office pun cantik… akak memang rasa sangat serasi dengan suasana ni.. orang kata kalau first time kita tengok rumah baru dan kita rasa berkenan bermakna kita serasi lah dengan rumah tu kan.. uols pernah rasa perasaan macam nih tak… akak rasa kalau akak kerja kat situ memang boleh tahan lama… tapi akak tak tanya lah pasal yearly bonus

Company B.. parking kat basement.. walaupun akak nanti kat tingkat satu.. tetap akak naik lift tau...

COMPANY B (Trading) Gaji 1500 + 60 parking allowance (bukan nilai sebenar sekadar perbandingan)

Office dia 200m dari umah akak.. ala2 jenguk keluar tingkap dah nampak opis akak.. kerja kul 8.30 sampai 5.45 dan tak ada overtime.. maksudnya pukul 5.45 dah boleh balik.. kalau akak drive naik kereta mati kena pelangkung ngan Ady kang.. so akak boleh amik parking allowance sebab akak tak parking kereta kann…akak Cuma kena beli banyak kasut baru lah pulak….save minyak kete.. minyak nak naik lagi kan uols….

Company ni ada banyak office around the world but Asia region HQ kat Singapore.. every order must direct from Singapore..Job dia akak prepare invoice, quotation, dan co-ordinate every department dengan Singapore based company… macam senang kannn.. tapi dia ada provide PA medical insurance, pastu bonus every year 2.5 months 1 month pada bulan June and balance on December…annual leave pun 14 days for the first 5 years.. pastu dia will increase 2 days in every year of service up to maximum 23 days… akak really confuse…dua2 macam menarik… Tapi majority staff kat sini cha ya nun alif… kalau nak sembahyang balik umah kay…

Pintu masuk kat tingkat satu...

Akak rasa macam akak nak try kat opis yang dekat umah akak dulu dan mintak tangguh kat Architect firm tu kann.. kalau akak rasa okey ngan environment kat opis rumah akak nih akak teruskan kannn.. tapi nak ker firm satu lagi tunggu yek…matilahhh akak dah start tamak…karang jadi macam lebai malang lah pulakk

Akak memang benar2 minat kerja kat Architect firm nih tapi offer dari Opis yang dekat umah akak nih sukar dilepaskan.. yer lah.. berapa banyak company kat Malaysia nih boleh bagi bonus 2.5 bulan kannn..pastu jalan kaki pun dah sampai opis..

Yang ni bahagian sales..sebab tu kosong jer..semua dah pergi tangkap ikan..meja clear sebab pakai laptop...siap akak tanya kannn....account/department kat belah kiri

So “BE CAREFUL WITH WHAT YOU WISH FOR” kannnn…

Please… please drop a comment on my Chat board kay.Company A atau B..?. I really need your opinion… Thanks..

25 June 2007

ME AND THE ONE WITH THE TRAINING

Jam dah pukul 4.30 pagi tapi still tak dapat tidor lagi..mata ni dah naik petak asyik ngadap computer.. bukan buat apa pun just browse blog kengkawan.. pastu main game sikit... even akak main game puzzle pun akak still tak leh tidor...

Hari ni hingga seminggu akak terpaksa jadi supir untuk Ady yang ada training kat area Jalan P Ramlee.. dia malas nak drive kete.. dia kata since akak tak kerja biar akak jer jadi supir dia... amboi2 mentang2 lah akak jobless dia boleh buli akak yek..tak per.. ada ubi ada batas.. ada hari boleh balas...nanti dia dapat gaji nanti akak nak suruh dia jadi supir akak nak berbeli belah.. huhuhuu.. akak dah set a few interview untuk this week.salah satunyer kat dataran Palma... dekat jer uols... sebelah ampang point kannn...kali nih akak tekad sumua kerja yang area rumah akak akak akan apply... tak mo dah kerja kat area batu caves ke, selayang ker, kepong ker, jalan ipoh ker... semua tak mo.... sometimes orang kata be careful with what u wish to.. akak wish akak dapat kerja yang hanya jalan kaki ker tempat kerja.. boleyyyy?...pukul 4.30 pagi hujan start turun dengan lebat kat umah akak nih... patutlah panas semacam jer... sampai akak pakai bikini kat rumah opsssss...

kay lah besok update lagi... tak ada gambar meh?... malas nak upload...duiiii....

23 June 2007

THE ONE WITH AN INTERVIEW

Yes Uols..akak memang tak suka kerja kat tempat baru...terus terang kata akak tak suka kerja kat factory environment... walaupun kita duduk kat opis kaann.. akak rasa kalau akak nak melawa macam tak kena tempat dengan pekerja banyak bangla dan indonesian kan...jangan tak tau tau akak gi kerja selalu pakai wig... kat sini mana sesuwai kannn... pernah satu hari kat opis lama akak, akak gi kerja pagai wig kaler merah..betul tak Intan?... tapi akak sure dema mesti kutuk ala-ala dalam hati kan..Eleh macam akak tak tau kannn...peduli apa.. akak suker kan..

Hari Khamis baru nih akak tekad tak mo datang kerja sebab akak ada apointment ngan satu company nih kat area Pandan Jaya..Dekat sajer dengan umah akak kira 7 minit drive kann..Company ni asal dari Australia dan baru nak buka branch kat area Kl nih.very well known kat Australia...so dia nak pakai PA/Secretary untuk manage opis kat KL nih...dia nak yang have a lot of experiences pasal office administration..akak cuba lah antar resume tak sangka lak dia panggil akak...last minutes tau akak antar resume tuh..Al kisahnya yang interview akak tu Mat Salleh.. orang Australia... Mula2 jer sesi interview tu but end up sessi Chating about ourself.. dia banyak citer pasal father dia lahh.. dia punya half brother laa.. pasal country dia lah... akak sempat jugak citer pasal akak nyer hobby... sempat juga akak bagi suggestion how to do business in Malaysia.. U know lah kan..majority project goverment kat sini semua untuk Bumiputera.. so kalau expatriate ni memang susah nak cari makan kat goverment nih.. dia pun setuju..so dia pun ada terfikir nak buat cara "Malaysian Way" kan.. biasalah atas paper semua nama bumiputera.. of course yang Tan Sri/Datuk/Dato' kann... See siapa kata orang luar tak boleh business kat Malaysia.. buktinya banyak orang Melayu yang sanggup jadi Ali Baba kannn... nak blame siapa? That is what we are....Dia actually very interested nak amik akak tapi he should discuss with their partner which is dah ada calon dah masa tu..dan akak rasa ada sangkut paut ngan partner dia kot sebab dia bagi tau akak this lady is 57 years old..and partner dia beria2 nak amik that Lady.. of course lah dah banyak experience.. mana boleh challenge akak yang umur baru 25 nih kan...Entah2 baru abis pencen government kannn... Hissss tak gheti2 duduk umah ker kalau dah pencen nih... so apa lagi akak cuma berbual2 ngan Mat Salleh nih jerlah...until 1.30 hrs and dia nak gi meeting kat Bangsar .. so we all keluar bersama...Opsss ke kereta masing2 jer tauuu.. jangan buat spekulasi...

Akak amat berpuas hati dengan sessi chating tadi and as reward to myself akak ke Tesco Ampang..akak lapar..akak nak makan...so akak tengok Nasi Ayam Linda Onn dah bukak dan tak ada orang..akak suka makan sorang2 tau..tapi mesti tempat yang tak crowded sebab akak tak mau nampak sangat akak ni melantak macam tak makan seminggu..Opsssss..

Kan kosong ajer restaurant tu kann.. maklumlah belum lunch hour lagi..kedai pun baru bukak kann...

Akak tengah tunggu order... akak suka kalau tak ramai orang nih sebab akak boleh dapat layanan First Class dengan cepat.. tak lah lama sangat perut akak berkeroncong dak?

See mana ada banyak akak makan kan...nasi ayam jer dan tauhu dan taugeh masak apa ntah.. tapi rasanya pedas..masam dan manis.. bedal jer lah...

Akak rasa lama lagi kot akak nak kerja balik..rasa seronok lak duduk kat rumah... Ady pun tak kisah kalau akak tak nak kerja sebab dia kata ada orang jaga rumah..masak malam untuk dia..pastu siap buat breakfast... baru akak ingat..sejak akak bekerja akak tak pernah sempat nak buat breakfast untuk dia kan..balik umah dah penat..nak masak malam pun tak larat..so kebanyakan masa makan kat luar atau tapaw makan kat rumah..sian kat Ady...Akak ni pulak asyik memilih kerja jer..dapat kerja semua tolak sebab jauh lahh.. kerja hari sabtu lah.. kalau boleh akak nak kerja dekat2 dengan umah akak jer.. kalau boleh jalan kaki lagi elok..for sure lah akak akan tetap drive walau pun dekat kannn.. nanti patah heel akak kan....So hobby akak yang satu nih terpaksalah akak stop dulu kannnn...apa hobby akak yer.. tengok gambar kat bawah yek...


Salah satu hobby akak ialah beli parfume.. ni antara perfume akak yang ada.. banyak lagi tau tapi ada yang dah tinggal botol jer...ada setengah tu akak bagi kengkawan atau adik akak sebab kadang2 dah beli akak rasa baunye tak sesuai ngan akak.. daripada akak simpan baik akak buat amal jariah kannn...kadang-kadang akak beli perfume ni pun sebab cantik tengok botol nyer macam perfume lolita lempicka kannn...so lambat lagi lah perfume akak nih dapat kawan baru huhuhuhu... tunggu akak kerja dulu...bila?..tak tau lagiii..tengah cari lokasi yang sesuai..offer yang sesuai dan masa yang sesuai... akak kena fikir pasal vacation akak bulan 8 pastu bulan 12 nih... kalau akak kerja mana boleh dapat cuti ...heheheheh...adehhh penat lah bersembang ngan uols..akak sajer yang bercerita..chow dulu lah yek...

20 June 2007

I'M LIKE A BIRD

I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is
I don't know where my home is
(And baby all I need for you to know is)
I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is
I don't know where my home is
(And baby all I need for you to know is)

* Part of the song I'm Like a Bird by Nelly Furtado...

Kenapa akak asyik nyanyi lagu ni yek.. nanti kannnn...sabar noh... akak banyak kerja (nak apply) nih...hehehehe..spekulasi..spekulasi...huhuhuhu

DISASTER..DISASTER

My life really pathetic right now. I thought that I would assist this lady boss. I was wrong because this madam not always be in the office. Turn out that her husband who runs this office, Madam only available during her husband went outstation. Haiyaaa., uols boleh imagine tak? Wife dia sikit punya cantik dengan trendy pakaian, face dengan ala2 artis tapi dapat husband alamak rambut dah segan2 nak tumbuh. berperut buncit lak tu..pastu pendek pulak… Mula2 akak ingat jantan tu ayah dia but my other fren cakap tu husband dia..terkejut beruk akak.. mata madam tu kena check laaa.. tapi maybe mata madam tu terlampau okey sampai boleh scan dalam bank account dia kannnn…

Boss akak ni temper semacam jer..akak baru joint company tu dua hari dia espect akak punya knowledge tentang product dia macam akak kerja setahun lak tu.. pastu gigih nak apply grant dari government sector..ala SMIDEC and MATRADE tu kan ada offer pembiayaan kepada SMI industri max 2,000,000.00.untuk pasaran export yang melebihi 20% sales turnover. so akak perhatikan kaum cha ya nun alif ni bijak grab the opportunity.. jenuh lah akak buat research pastu nak prepare proposal. Hari ketiga which is today afternoon akak nak kena meeting ngan consultant about this thing..so akak kena tanya banyak question yang akak tak pikir lagi apa nak tanya…pastu every Friday akak kena siapkan report untuk site meeting..and one more akak kena baby sit satu marketing executive nih.. boss suruh akak buat log untuk dia keluar masuk, datang lambat ker.. appointment kat mana pastu balik kul berapa? Dia kata kalau akak tak dapat track dia kat mana dia nak TIAU akak….so akak ada buah hati baru lah macam nih kan.. akak pun tak check laki akak kat mana uols… Hanjeng tak?

Satu lagi kelebihan boss akak nih dia ada sifat nak marah orang sesuka hati dia jer.. setakat nih akak tak kena lagi sebab akak buat bodo jer and siap kan kerja akak.. dua hari nih akak tengok semua orang kena marah.. depan2 pulak tu.. dia boleh keluar dari bilik dia dan cari salah orang.. semua orang dah aware ngan perangai dia nih..ada sorang marketing exe for oversea market tak tempah lagi tiket ke oversea . Boss punya lah marah kat depan orang lain.. nak tau apa dia cakap.. LU NAK TUNGGU MULAN (BULAN) KELUAR KAA BALU MAU CALL.. kisahnya akak dapat tahu dari my other fren marketing exec nih macam dah malas nak pegi sebab baru balik.. bila masa nak bermesra ngan anak bini kan..asyik kene keluar negeri jer.. tu yang dia tangguh kan masa pergi tu.. komunis sangat kan boss akak tu…so today ada dua orang lagi marketing nak masuk and sorang lagi manager…so total marketing ada 8 orang… so yang nak kena jaga dema akak sorang?... mampu ker akak nih ..ngan nak buat proposal lagi.. Isk..Isk..macam akak tak tau kalau keje ngan cha ya nun alif dia akan kerah tanaga..sebab tu dia bayar tinggi kannnn….

Akak nak cari kerja lain…pleaseeeee… my friend yang tengok blog nih ada tak keje yang sesuai ngan akak kat company uols… prefer area ampang and KLCC… tak nak kalah kannn…memilih lagi.. Opsss Cyberjaya pun akak nak tau..

Will i survive? Wait and See...

18 June 2007

I WILL SURVIVE

"I will survive
as long as i know how to love
I know I will stay alive
I've got all my life to live
I've got all my love to give
and I'll survive
I will survive"

Kaedahnya akak sudah pulang dari opis...biasalah hari pertama memang rasa macam tak best jer...apa kerja yang nak kena buat, siapa kawan2 kat tempat baru kannn..tapi suprisingly from morning akak jejakkan kaki kat opis sampai petang ada jer kerja yang akak buat..bak kata orang efficient lah... Akak boleh ingat nama depa dengan sekali intro jer...

Tapi ada seorang girl nih yang jaga bahagian akaunt suka sangat bercakap dan bercerita..pastu citer dia tak sama level ngan akak punya level... so nak tak nak terpaksa senyum kambing laa.. dia siap story yang dia ni kaum India mamak...For sure i can see that...but ada species apa tah..akak pun tak amik port...kalau boleh kalau baru2 masuk ni tak mo lah sembang banyak hal peribadi..its bad for my reputation kannn... so akak buat sibuk belek fail.. surf internet pasal SMIDEC, MATRADE AND SIRIM.. pulak tu girl ni akak perasan akan kurang kering sikit (lembab) sampai chinese yang lain tegur buat dulu kerja dan baca instruction kalau betul2 tak tau baru tanya... ni pantang kalau orang bercakap dia nak menyampuk...Isk..Isk..Isk...nasib baik minggu ni ajer akak duduk dekat ngan dia.. next week tempat akak yang tengah di renovate siap..kelasss tak siap renovate bagai nih...Tapi frust laaa ..tengah akak kerja akak dapat call pasal dema interested nak amik akak sebagai PA kat Great Eastern kat Jln Ampng tu..dekat jer ngan umah akak...akak boleh senang2 bagi tau kat Great Eastern tu akak dah dapat kerje...BODOH kan akak nih...Takper lah akak perlahan2 kayuh kat sini...yang pasti akak Survive Hari Pertama Uols..with flying colour lagi..heheheheh.

I'will Survive!!!!!

MY 1ST DAY

For those who is still wondering,today is my first day working in the new company. I don't know what will happen but not very excited anyway.

It is typical office work as a Secretary and will be in charge of Management Welfare, Appointment and assist the Construction Department. Definitely a lot of work there and some of the task is involve the government sector which i pray will effective enough after the salary increment recently.

What really excited me is working with Lady Boss. I never work with Lady Boss as a CEO and its kinda new experience to me and hope it will go very well. Good Luck to me and I'm getting ready with my outfit and see you later.

17 June 2007

WHAT A BEAUTIFUL SATURDAY - Aleef

So sessi petang makan di rumah Ain dah sudah.. so berangkat lah ker rumah Farhan kat Sunway.. serius akak memang tak tau pegi umah dia..akak tau shopping complex tu tapi selalunya hubby yg terchenta yang drive.. best gak follow orang nih tak yah nak tengok signboard… orang belok ke kanan kita ke kanan..orang belok kiri kita ke kiri.. orang masuk smart tag jangan ko pandai2 nak ikut..hehehheeh

Hai saya Megat Muhammad Aleef Bin Muhamad Shahrul Farhan
(thanks Aidee sebab inform kesalahan nama yg lepas)
Umur saya Dua Tahun (Cute kan)

Kat umah Ann ni semua kaum family jer..ramai family ko ye Ann..tapi aku leh kenal semua adik beradik ko sebab sama jer saiz.. opsss muka ..ampunnnn… kali ni memang party sampai malam ingat kan ada barbie que tapi dinch ada uols… dia kata dah buat tahun lepas lagi pun cuaca hujan..Motiff ko ada contact ngan Jabatan Kaji Cuaca.. Oh aku lupa ko kata ko Hiro Nakamura kan ..boleh time travel.. ko rasa 2 bulan lagi aku kurus tak?..Dahsyat juga food kat sini..seperti biasa akak tak makan banyak..dema yang makan banyak..buktinya mana ada gambar akak tengah makan..akak cuma makan kek ajer dan satay dan pudding dan dwarf kek tu..(siap tapau)


Sampai dua kek kan..tahulah dua tahun..kalau akak yang 25 tahun nih kena 25 biji kek juga ker?

Food kat rumah Farhan..masak sendiri ker?

Featuring in Sumolah 2..larikkkkk.. Ann tang mana Hiro Nakamura tu... tang perut kot..

Kalau korang ingat acara gossip tu dah abis kat umah Ain..korang silap.. lagi rancak citer..macam2 pasal business lah..pasal movie lah…dan macam2 agaknya sampai esok pagi pun tak abis…we all tak bersembang sampai tak berganjak dari meja makan tu… bangun pun masa nak tambah makanan or air..pastu sembang lagi dan lagi…semua berkisar pasal old stories… perlu ker citer pasal akak pegang rekod lompat jauh sekolah tapi lompat parit pun akak tak lepas sekarang…heheheh…


Hero Season 2
Claire Benette (confirm) and Hiro Nakamura (Yer ker?)

Aidee posing makan satay..udah leeee.hujan pun dah ghenti...

Ismi dengan bihun with satay... Pssss second plate kaaa?

Arif nak potong kek lagi sekali especially untuk kawan2 papa... siap nyanyi hepi besday to you

I'm totally falling in love with Dwarft things, especially with this cupcakes.... but for sure not that "ONE"..heheh u know what...
Abang jangan telan yek..ni chewing gum tau... bukan sweet ..mama bukak kan yek...
Hey guys..kita punya gift Arif tengah bukak...

Sessi anyam ketupat...topic Biarlah Rahsia.. tu laaaa sapa suruh korang tak mo joint...

Ismi: Korang tau tak...? Dia kan....

Romy: Aku pun kena...mula2 aku ingat.......

Akak: Yer ker?...biasalah...

Aidee: Alaaa I yang tahu dulu...*sambil makan pudding tanpa menoleh kiri kanan*

Selepas acara bukak hadiah we all pun nak beredar…balik lah kann tak kan berkampung kat umah Ann..bagi lah chance Ann nak main toys anak dia malam nih… macam aku tak tahu dia dah aim mainan aeroplane tu kan…Akak hantar ismi balik umah dia kat PJ nun… tapi dia janji akak hantar akak balik sampai ikea…


Tengok akak tak yah pakai GPS pun..akak cuma perlu follow kete depan tu jer...kelasss kan...

Akak suker..akak suker… tak sesat uols…seronok memandu sambil tengok kete depan tapi tiba-tiba…..akak dapat panggilan tepon….


Ismi: Laaa yus nape ko ikut aku lagi nii..

Akak: Haaa.. naper dah sampai ikea ker…

Ismi: aku nak balik umah balik nih… ko tak nampak jalan lagi ker?

Akak: *sambil gelabah* Ehh dah sampai ker… aku tak perasan laa..ada “U turn” tak kat depan tu tak”...

Ismi: Ada..tapi ko reti ker nih…?

Akak: Tak per..rasanyer dah tahu…aku u turn balik yek….bye..

Alkisahnya jalan tu dah beratus2 kali akak lalu tapi kenapa still akak tak ingat..heheheh lepas nih akak boleh berbangga ngan Ady sebab akak boleh drive dari sungai buloh hingga ke sunway pyramid pastu boleh gi PJ lagi.. dan akak balik in one piece…Dear I tak langgar divider pun kali ni..kete orang lain pun selamat… Cuma I langgar lubang besar jerk at rumah Ain..Opsssss….



Akak memang tapau cupcakes utk Ady tau..ini buktinya...walaupun Ady dah makan kat kedai hari ni sebab dapur umah akak tutup hari ni, dia tetap menghargai cupcakes dan terus NGAP..Err goodies bag tu akak sorok ..akak nak makan sorang...Opssss..baik tak akak?

P/S: Thanks to everybody yang help me thru the journey to our friend’s house especially to Romy & Faizal, Aidee & Aris, and Ismi…. Akak berjayaaaaa….. pasni nak gi mana lagi yek?


Second P/S: We should do this more kan kengkawan…..

WHAT A BEAUTIFUL SATURDAY-Damia

Hari ni murah Rezeki akak..mana tak nya akak ada jemputan birthday dari dua orang kawan akak masa akak kat sekolah menengah… lamaaa dah kawan.. tapi rumah yang pertama ni ialah umah Ain..lagi lama akak kenal dia sejak sekolah rendah lagi…. Kelas tak kawan masih hingusan dulu dah ada anak dah ..Damia namanya..Harijadi yang pertama… Best nyer Damia dapat banyak gift…Aunty (alamak dah tua rasanya..kakak bley?) doa kan damia menjadi sorang yang berjaya dunia akhirat dengan bimbingan Mama dan Papa…

Birthday girl - Damia

Kisahnya akak bangun awal pagi hari nih..pukul 9.30 akak dah keluar dari rumah… akak pergi satu tempat rahsia.. Opssss.. lepas tu dalam kul 3.00 petang akak amik Ismi kat Balai Polis Uptown… eh bukan dia kena tangkap polis tau uols.. dia tunggu kat tepi jalan jer sebab dia tak familiar dengan area Sungai Buloh.. dia nak tumpang akak..akak kan EXPERT area sini..dah katanya tempat permainan kannnn…Opsss larikkkkk…tanpa Peta akak boleh sampai tapi setelah sesat berpusing2 agaknyer dah sampai Ipoh kot..heheheh.. Tanya Ismi akak memang ikut direction yang Ain bagi tapi tak sampai2 lagi ..tapi akak sampai kat Taman Bukit Indah..kat mana tu tatau… Ain kata sampai jumpa terowong yang atas dia ada highway.. akak jumpa tau..sumpah…..semua akak belok kanan as directed tapi terowong yang pertama akak sampai kat Komuter sungai Buloh…(salah) terowong yang kedua akak sampai kat Taman Bukit Indah (salah)… dah ketiga akak sampai kat terowong ke Taman Matang Jaya… haaa baru betul…sebenarnya akak saja bawak Ismi jalan2 kat area Sungai Buloh kan dia tak biasa sampai sini (matilaaaa kaber line) dia suka tengok terowong….

Haaa baru betull..tengok kete kat depan tu..kisahnya Romy and Faizal dan anak ada dalam kete tu tau....hahahaha baru tau..nasib baik tak hon tau..always berenti tak bagi signal yek?...

Akak sampai umah Ain dalam pukul 4.30.. tu lah Ismi jangan tengok terowong lama2..kan Kek dah tinggal separuh…ramainya guest rumah Ain..yelah anak sulung pastu besday yang first lak tu… mesti meriah kan..kalau tak gantung belon sure orang ingat kenduri bertunang..siap nasi beriani lagi tauuu….Aidee dah lama sampai..pastu akak tengok Zela pun dah ada.. itu jer yang akak kenal..lepas jumpa tuan rumah yang kekwat suruh akak tanya jalan kat orang sebab banyak kali tepon dia (akak tanya orang tapi orang indon tu tak tau mana dia kata dia baru sampai Malaysia pastu sorang lagi kata tak pernah dengar pun nama umah ko…motip ko duduk kat Daerah Ulu) larikkk.. akak pun siap amik tempat nak berparty…kaum bapa jaga anak yek.. Oh Romy pun sampai sama ngan akak.. Kisahnya nak dekat sampai kat umah Ain kitorang dok follow kete depan yang macam nak sesat ..pastu tak bagi signal nak berenti tepi jalan..rupa2nya Romy..nasib baik akak tak honk kuat2…kang mau dia sentap ngan akak nih…



Tuan Rumah- Ain (Kekwat tau ko..akak datang dari jauh...Sri Kundang tu umah mak akak je tau.. tapi akak selalu balik kampung naik helikopter..larikkkkkk)

Ain: Hello..ko kat mana

Akak: Aku dah sampai terowong nih..kat mana umah ko

Ain: Ko belok kanan pastu naik atas..

Akak: tak de pun ada komuter station..rumah ko kat parking komuter ker..

Ain: ko keluar balik kat Kilang Yamaha tu pastu belok kanan pastu belok kiri..pastu ko tanya orang yek...Aku malas nak layan ko..cepat sikit Aidee dah lama sampai..

Akak: Errr..aku rela jadi BODOH SOMBONG dari tanya orang....heheheh

(Ada setengah dialog akak cipta sesuka hati sendiri)

Setelah penat bertukar2 citer yang tak sudah2 dan tak ada fullstop, Yusnariah sampai ngan handbag yang dah besar panjang..darjah dua dah anak ko yek…akak suka tengok pipi dia yang dah chubby..pandai cover ngan tudung yek… tiba masa nak melantak..akak makan sikit jer..Aidee, Romy, yang makan banyak…anak Romy suka makan cawan polystyrene….Cuaca hujan..makin lama makin lebat..pastu they all pujuk akak pegi Rumah Ann.. akak bukan tak nak pergi tapi akak taktau jalan..Tapi they all kata follow jer belakang dema…. Nasib baik Ismi teman akak bersembang dalam kete..kalau tidak mau akak bersembang ngan stereng kan..buah hati akak mana?.. dia kena standby kat umah….So akak ikut dema gi Sunway rumah Ann in law…


Romy baru nak tulis hadiah yang we all bagi. Pssst Romy tulis besar2 tau...


Antara lauk nasi beriani yang dihidangkan oleh tuan rumah..

Ramai kan orang yang datang

Yusnariah yang Chub-Chub..hehehehjangan marah..cute le ko...

Sekumpulan Zebra... tema STRIPE bukan STRIP yek...Ain dah bagi warning...
Dari Kiri: Aidee, Akak, Ismi, Ain
Duduk: Romy dan hero yang kedua..

Romy with her second hero

Aiyakkkk...Aidee with Adam..Adam ni very cool boy...macam papa meh?..

Zela and Ain yang asyik pegang tepon..mesti banyak orang sesat kan..sapa suruh duduk kat pendalaman opssss.. ain pegang anak Zela yang kedua


Akak: Ain anak siapa nih..boleh suruh dia bangun tak..kitorang nak sembang kat sini..

Ain: Syssss abg Ipar aku lee.. biar dia tidor..aku memang suruh dia tidor pun kat situ buat perhiasan

Akak: *Pengsaaaaaaan*

15 June 2007

TO RAHIM

Dear Rahim, meh tengok betul2 gambar akak kau yang tengah senyum nih...ko ingat akak tengah senyum kat ko ker... cuba ko compare kan gambar akak ngan Bluehyppo tu... tang mana yang sama..Opssss.. kalau kau pakai cermin mata cuba pergi gi jumpa apek yang buat cermin mata suruh dia tambah power ker apa yang patut ker..TAK SAMA KANNN.... Nasib baik kau jauh dari aku kalau dekat dah lama kita lawan sapa makan lebih banyak..Opssss silap....sapa lebih besar.... heheheh...

Ni gambar akak kau kat opis 3 bulan yang lepas yek....tak ada edit2 tak ada super imposed...



Ini pulak ghupa bluehyppo yang ko kata sama cam akak...tak sama kan..colour pun dah lain..akak lebih putih dan berseri..badak tu dah color biruu... Errr traffic Light ko kenal ada colour apa..cuba bagi tau yang atas kaler aper dan bawah kaler apa?..akak bagi jawapan yang tengah2 tu kaler oren....


P/S: meh bagi aku gambar ko yang baru... makin kecik kot....ada berani.. email kat akak yer...

P/S: tempat keje ko ada kerja kosong tak? heheheheh...

CLINIQUE COUNTER

Gigih kan akak ni..orang lain sebok bekerja membanting tulang..akak gigih round shopping complex kan… Hari Jumaat last week orang lain sibuk solat Jumaat akak sibuk bershopping ngan aunty akak… Kebetulan akak ada interview ngan Pak Arab kat area Pandan Perdana tu… so my aunt ajak lah teman gi KLCC beli foundation..dulu akak jugak yang recommend dia beli product Clinique tu..sebab akak rasa texture memang sesuai.. apa jadi dengan akak punya MAC yek… actually akak masih kumpul barang MAC but hari tu cari eyeshadow try lah make up kat Clinique counter kat dalam Isetan tu… best lah pulak..sesuwai ngan akak punya kulit…huhuhu…

My aunt nih memang gila2 dan sporting tau….memang boleh ajak gurau senda… kalau akak jalan ngan dia orang tak sangka dia nih aunty akak tau.. macam kawan..for sure lah dia nampak lebih tua kannn…Ampunnn Mak Kak….ni akak punya blog..kalau nak puji diri sendiri bukak blog sendiri kay..heheheheh

Mak Kak minum black coffee jer nak jaga badan tak minum ais...akak dulik apa..nak juga Ice Blanded Chocolate tambah ngan Whip Cream lagi...

Akak cari Lady yang biasa assist akak tu tapi dia dah berhenti so budak baru nih macam tak berapa pandai nak make up…so akak suruh dia make up kan my aunt nih…yer lah kan nak try colour sesuwai ker idak… My Aunt ni terlalu obsess nak putih… akak rasa dah cukup okey colour tu ngan dia tapi still gak nak colour yang paling light gituew..dia kata nak kulit jadi macam orang jepun…. Boleh ker uols?...

So dia amik lah loose powder colour yang paling cerah sekali dan Foundation yang paling cerah gak…. Huhuhuhu.. kalau tak putih lagi tak tau lah… jangan make up nampak chucky udah…..

Masa tengah nak apply lipstic... suruh pakai eyeshadow tak mo sebab dia kata mata dia sensitip dah pakai contact lense...

Dia masuk keje balik kul 1.00 ptg akak terus gi tempat interview tempat Pak Arab tu…cakap berbelit2 slang Arab campur English…sometime akak tak dapat tangkap apa dia cakap…dah namanya Pak Arab kan..sure akak tekan harga gila2 sambil buat rasa tak bersalah… tapi kalau dia offer pun akak tak sanggup nak terima sebab dia kata sometime akak kena datang opis lewat malam nak attend correpondance sebab time zone different.. apa2 lah….

Anyway thanks yer Mak Kak sebab bayar Parking kat KLCC tu and belanja kat Starbuck.. Lain kali ajak lah budak penganggur nih..sure Mak Kak kena belanja lagi..huhuhuhu..not for long….next month maybe I dah kerja…so no more tidor sampai tengah hari…Alahaiiii….

Eleh malu pulak bila sales assistant tu puji Mak Kak ni sempoi ..pastu cantik lahhh... simpan sajer senyum mu ituew....

KASUT OH KASUT..DI MANA DIKAU

Hari Rabu lepas akak berkunjung la ke Berjaya Time Square..mrasa nak cari kasut..bukan nyer akak tak ada kasut tapi rasa dah laaaaama tak shopping kasut nih.. kali ni akak nak yang simple colour hitam dan heel dia dalam 2 inci saja… kalau uols tengok Berjaya Tima Square ni kan bertingkat-tingkat kedai nyer.. percaya tak akak boleh round semua tingkat tu tanpa rasa letih tau.. matilaaa kalau suruh naik tangga sure akak pancit kan… nasib baik naik escalator saja tau.. mampu lah akak…dah lah payah cari saiz akak..akak kan pakai saiz 5 banyak yang sold out..yang ada display unit..tak mo lah..

Kan akak dah cakap..bertingkat-tingkat tau...korang mampu ker round setiap kedai nih...

Masuk satu kedai ke satu kedai…kat sini boleh tahan juga kedai kasut dia..tak lah banyak sangat adalah lebih kurang 10 kedai kot… tapi hampehhhhh.. suma kasut untuk budak Gothic ker..ngan corak polkadot…. Dema ingat akak ni suka jadi badut ker…Taiwan mari ker… Isk..Isk..jenuh akak buat kunjungan hormat ke kedai dema…

Bukan tak ada kasut yang betul2 untuk ke opis..motif cari kasut ker opis..katanya menganggur kan…semua nya nampak cheap dengan harga yang unreasonable… kalau ada brand tu akak tak kisah le..macam Jimmy Choos Opsss….memang le sesuai ..lagipun dia kan “master of sexy heel” kan..seksi ker akak nak pakai kasut Jimmy Choos…heheh BTW outlet dia akan di buka kat KLCC.. merasa lah akak jadi cicak man lagi…huhuhuhu…

Akak tak suka kasut kat sini..next kedai please....

err..tengok tu ada kasut yang colour hitam putih polkadot tu..Eiii tak sesuwaiiii...yang bekenan tinggi lah sangat..mau akak terpelecot nanti...

Tapi akak perasan satu kedai jual jam tangan …Dia jual jam Dior kaler putih..akak memang berkenan ngan benda colour putih nih..walaupun akak macam dayang senandung nih… handphone akak pun colour putih..jam tangan chanel akak pun colour putih..opsss…tapi kali ni memang akak nak cari kasut colour hitam… kalau colour putih baik akak pakai kasut sekolah BATA kan uols….

Tapi apasal yek kat sini budak2 sekolah menegah tak akil baligh lagi banyak berkeliaran… pakai ala clown gituew.. kalau sock dema sampai ke lutut..belang2 pulak tu..eiii ngeri akak tengok…. Baru akak tau.. inilah fesyen gothic kan.. akak dah tua..akak tak berkenan lah..sib baik adik2 akak bukan berimej gothic..kalau tidak mau akak bakar semua dema punya sock ..baju yang tah apa2 tu….

Cantik kan jam tangan Dior tu...Ady akak dah bagi hint dah nih...next aniversary leh tak..birthday akak nak yang lain tau...heheheh...abislah ko keje siang malam..huhuhuh

Kannn..sock sampai ke lutut gituew..banyak lagi species macam nih... ada yang lagi kelakau..tapi akak takut nak amik gambar..nanti dema pukul akak lak...akak kan kecik uols...

Akak dapat ker kasut hari ni…Hmmmmm..TAK ADA UOLS…semua AZAB sekali….

13 June 2007

test publish using mozilla firefox...mrasaaa!!!

12 June 2007

BLOGGING PROBLEM..

Tak tahu lah sama ada PC akak problem atau server problem...setiap kali akak nak publish entry dia tak nak publish lak... tu yang malas tu..nak kena buat lagi..nak loging pun masalah..ni terpaksa pinjam laptop addy...rasa nak campak jek PC tu..

Kalau entry ni boleh publish..memang lah PC akak bermasalah..nak kena format balik lah tu....

MALAYSIA BOOK OF RECORD

Cita2 tinggi kan orang malaysia zaman sekarang..semua pakat nak buat record… tak de ker nak buat record siapa tidor paling lama.. meh lawan ngan akak nih..

Akak ngan Abg Ady masa baru sampai kat event tu...gambar pakai henpon..sowry tak terang...


Ghupa pentas dema... macam kenduri kahwin punya khemah jek..tapi sound system tak ingat kalah kuatnya...

Kisahnya baru-baru nih kan ada nak buat record Karaoke 50 jam kat Titiwangsa..Ntah berjaya ker idak.. akak ada juga pergi tapi akak pergi waktu nak dekat2 pagi..kiranya dalam kul 2.30 pagi hari Ahad 10 June 2007… Saja tengok macam mana event tu..

Waktu pagi tu memang tak ramai orang… tapi mat rempit banyak yang berkeliaran.. naik menyampah lak sebab suka bawak motor ramai2 kat tengah jalan.. masing2 bawak awek yang mak ai seksi nyer… Cadang nak juga nyanyi.. tapi pegi sana akak tengok banyak yang nyayi ala2 syok sendiri tak sanggup dengar suara2 dema yang sumbang.. ada juga yang sedap tapi majoriti nyanyi suara tekak…. Yang dah tua ganyut pun ada tu… siap berdangdut lagii… Isk..Isk.. Tak larat dengar suara dema yang banyak memanggil hujan akak berambus ke UpTown Damansara.. Balik umah dah dekat kul 5.30 pagi..gigih juga pergi ke pasar Chow Kit..konon2 nak pegi pasar awal2 pagi..sekali tu pasar pun belum bukak lagi..hahahaha gigih kannn… akak ingat pasar chow kit tu macam pasar borong selayang.. kul 3.30 pagi dah bukak…ternyata akak salah..huhuhuhu



Akak hanya mampu tutup telinga..Ya Ampunnnn.. memang tak sedap...