16 July 2008

AKAK NAK JADI PETANI..HEHEHE

Apa kes... tak kan harga minyak naik akak dah nak jadi petani... tak ada lah uols..masa kerajaan umumkan kenaikan minyak hari tu akak pun semangat tgh berkobar2 nak gi jenjalan.. punya lah banyak destination yang dok purpose kat menteri kewangan( Addy) mula2 nak pergi cherating.. pastu tukar ker Port Dickson alih2 gi Cameron.. alasan apa kelas nak gi tempat yg dok purpose tu .. minyak tak banyak pakai.. kita gi la cameron laaa. dah lah jauh ke Ipoh tu.. bayar tol lagi..pastu naik bukit ntah berapa tinggi pulak tu.. memang sajer nak abih kan minyak dan duit.. tapi akak rasa seronok sebab lama dah tak pergi cameron...sejuk jer...

Mula2 nak bertolak awal pagi laa konon.. u know being me yang dah ada beranak pinak nih.. nak siap kan anak lagi.. nak iap kan laki lagi ..opssss... hehehe kul 11 pagi juga gerak... pukul 3 juga baru sampai cameron.. sepanjang jalan tu akak tak tidor tau... heheheh satu record utk akak.. terlampau seronok kot...

akak dah siap buat reservation bagai nih.. sampai kat sana hotel dia alamak tak best langsung.. kalau uols nak gi cameron jangan la tidor kat brinchang .... akak dah cuba sehabis buat reservation tapi hujung minggu kan banyak pelancung so banyak lak hotel yang best2 dah abih kena tempah.. so akak nampak kat internet ada satu hotel tu nama silverstar hotel.. STARRRR lah sangat hotel tu... macam shop lot hotel jer.. opsss dah memang shop lot hotel .. punya lah cikai.. harga dia mahal lak... so sampai jer akak dah check in tetap tak puas hati... so akak ronda kat tanah rata which is 10 minutes jer drive dari brinchang..burn jer lah hotel silverstar yang tader star langsung.... akak check in kat tanah rata yang hotel dia lebih selesa dan cantik.. ada balcony nak menghirup udara segar tu...

Masa ni baru sampai letih betul laaa.. Ali syok laaa terus guling2 atas katil.. Akak dah tak larat dah.. yer laaa dalam kereta asyik berdukung jer.. pastu nak melompat.. dia ingat dalam kereta ni sarkis ker....

Akak pergi ker Strawberry Farm esoknyer... Ali memang akak serah hundred percent kat Addy.. tak larat nak dukung dah.. Akak kan berbadan kecil molek.. Ali pulak makin berat.. Papa dia jer lah yang dukung.

Tu dia banyak nyer cactus.. Akak tak beli la sebab akak rasa akak nih bukan nyer garden friendly... kang mati lak cactus tu...

Kan akak dah mula sexcited tgk strawberry yang masak ranum.. akak cari idea nak panjat pagar tu tapi org duk pandang jer.. Akak ingat tak leh masuk petik.. rupanya boleh uls.. uols tanya jer ngan cashier atau assistant farm nih.. kalau nak petik boleh jer ...1 kilo 20 ringgit akak rasa okey lah sebab kita pilih sendiri kita nak buah yang macam mana.. tapi tak leh makan masa memetik tau.... matilah ko kalau akak sambil petik feeling nak makan.. mau dia timbang berat badan akak masa keluar dari farm nih.. yerlah masuk 50 kg keluar dari farm tu 65 kg opsssss hehehehhe



Masa akak tengah memetik buah tu.. susah laa. nak membongkok lagi kat bawah tu.. akak nampak cam senang jer... macam mana lah diorang buat kerja yek...Akak menggunakan segala kepakaran yang ada.. tiba2 akak rasa akak leh jadi petani.. cam ner yek.. akak rasa macam akak boleh tanam anggur, strawberry, epal, cherry hehehehe tak percaya? akak pun rasa cam susah nak percaya...


Ali pun nak ambil kesempatan memetik..dia bukan petik tapi rentap...abih buah tu...akak bagi dia makan heheheheh.. dia suka uols.. dia kan suka buah yang masam2 manis nih..meraung2 nak lagi..akak yang tak bagi dia makan.. nanti sakit perut lak...

Three happy family... muka Ali blur jer.. tak pernah tengok ladang kot..

Ni lah hasil yang akak dapat.. tak larat dah.. tak sampai pun 1 kg akak petik... penat seh... akak tak nak jadi petani lah.. akak nak jadi nelayan pulak..bila yek... ?

On the way balik Ali tak bangun2 tidur jer.. dia yang penat ker Akak yang penat.. tapi on the way balik tu akak pun tidor sekali.. Addy jer la yang drive sengsorang.. kalau Addy tidor jugak saper yang nak bawak kete kan...

1 comment:

Yat Ekhram said...

yat juge mau bukak ladang stoberi,tmaooo org kapal itu berlama-lama di kapal..

ohhh ERL..ehh eralli kamu sggh comey yg amat!