18 July 2008

MARI MAKAN DURIAN

Korang tgk la depa nih.. baru akak cakap nak diet.. ajak makan sotong bakar laaa.. pastu wanie ajak pergi makan durian kat rumah dia.. macam nih akak kena excercise lagi lebih laaaa.. dah lah pagi tadi makan nasik lemak .. tengah hari lak makan sotong bakar ngan nasi pastu terus gi umah dia makan durian, rambutan, manggis...

Tapi yang best umah dia ada 20 batang pokok durian... kalau tanya wanie dia pun tak tau berapa batang pokok dia ada...buah dia semua best2 dan manis belaka

tak caya nak tengok.. tapi jangan terliur yek...

Ni nama dia durian kucing tidooo.. sampai terpejam mata akak makan dia... Opsss lupalak.. in law wanie ada bagi tahu durian Ujang sedap.. tgk tu durian pun ada nama...

Host kami makan durian.. bulan 7 tahun depan akak datang lagi makan durian yek..

Akak dengan trophy akak... mana cantik.. durian tu ker akak .... siap ko durian kejap lagi selamat lah ko...


Amy pun tak kurang hebat menunjukkan aksi makan durian dia.. sapai sendat lah baju kebaya dia... maklumlah hari ni hari jumaat so we all pakai baju kurung leee kalau idah mahu akak panjat pokok tu petik sendiri.. hehehehe..sambil ditiup angin sepoi2 bahasa 3 bijik dia makan yek.. akak tgk jer opsssss

Buah manggis dan buak rambutan yang tengah menunggu kami makan jer... Err korang kenal ke pokok durian meh akak tunjuk


Ni lah pokok durian..Opsss silap ini pokok rambutan tapi masih hijau lagi.. yang merah ada kat tempat lain..


Haaaa..pokok durian ada kat sini tau.. korang cari lah celah-celah mana. Akak dah tunjuk pokok tu..jangan main-main akak kenal tau pokok durian ...hehehehheeh

17 July 2008

AKAK NAK JADI DUYUNG (OR DUGUNG)

Best nyer uols..akak baru riki-riki kat area belakang opis akak.. dekat dengan food court tempat kerja akak.. ada swimming pool tau.. ingat tak dulu2 akak pernah bersemangat hangat2 taik ayam nak sexcercise.. ehh excercise.. tapi terpaksa drive ker cyberjaya.. tu lah yang malasnya.. nak pulak sekarang nih harga minyak dah naik.. dahlah bayaran per entry 5.00 so sekarang akak dah boleh jadi mermaid pulak.. kat sini ada swimming pool jugak.. fee dia dua ringgit jer tau..

Seperti biasa another mermaid or hippo.. Opssss.. ni blog akak.. kalau ko nak keji akak buat ko blog ko.. hehehehe


Time table and fee semua dia tulis... ada empat sessi tapi akak akak nak ambil sessi no.3 lahhh sah-sah lepas opis hrs.. tak kan akak nak berendam kat sini lunch hour...

Yea-yea..best asing lelaki dan perempuan tau.. tapi according to my office mate (guy) rugilaaa bayar duit ringgit tak leh tgk pompuan (yer ker Raja and Jai)


Rule and regulation... enjoy baca yek

16 July 2008

EVERYBODY MAKE A WAY.. NZ NAK SHOPPING

Uols kenal tak akak cantik yang akak gelapkan mata dia macam jebon kan... hehehe actually kawan partner in crime akak nih nak resign dari company so dia di takdirkan tak dapat bonus for the ended 2007. kelakar kan.. dia kerja lagi samapai bulan lapan nih tapi HR decided tak mo bagi dia bonus sebab dia nak berenti... apa raaaa.... tak per nanti jawab la akhirat... Board ker nak jawab or head of HR nak jawab.. Or MD nak jawab.. matilaaaa Yat baca entry nih senyap2 yek.. ampun akak nak bonus raya tau... kasi double yek....

Untuk mengubat hati dia yang lara tu we all pergi pavillion.. ada sale katernyer.. sebelum tu we all makan kat Belamy Ikan bakar.. buat kali ketiga or kedua makan kat sana, akak lupa nak snap gambar.. masing2 dah tahap kebulur...jauh kah jalan- jalan cari makan dari Putrajaya ke Istana Negara..... owh betul tuan-tuan dan puan-puan member akak aka partner in crime tak lain tak bukan WANIE...

Banyak kedai we all masuk tau.. tapi kat sini sampai 3 kali masuk... kelas kaaan.. tak dapat gaji pas tu tak dapat bonus shopping beli handbag... cayalah wanie.. tak harap pun duit bonus tu kan...

Abih dia punggah satu kedai punya beg. akak suruh dia ambil putih.. dia nak warna hitam gak.. putih cantik kan.. tapi wanie nih still nak hitam walaupun dia penuh satu almari dengan beg colour hitam or brown or grey... see tak ada putih kan dalam list dia...

Lepas satu-satu dia try akhirnya dia ambil satu .. Seribu lebih tau uols.. tapi dia ada discount dari citibank promotion.. add on lagi 10 percent kot.. tapi still nak samapai seribu hg dia... cayalaaa....

Dengan wajah gumbira dia keluar kedai... nampak kat tangan dia dah ada paper bag...


Dia ambil yang ini... lain yang try lain yang dia beli.. cantik tak...? nanti akak snap gambar dia pakai beg nih yek.. or nak akak ambil dia pakai beg TOD or nak akak ambil gambar dia pakai salvatore ferragamo .. nanti akak check beg apa dia ada lagi yek....matilaaa akak lepas nih.. chabutttttttt..................

AKAK NAK JADI NELAYAN LAH...

Tetiba akak rasa aka nak jadi nelayan.. akak nak tangkap ikan sendiri.. pastu akak nak goreng sendiri pastu akak nak makan sorang-sorang.. hehehhe..

Ni adalah xtvt hujung minggu akak, dah dua hari berturut akak fishing kat sini.. sebenarnya akak bukan memancing pun .. akak cuma tukang sorak kalau sesiapa dapat ikan.. mesti semua orang pakat jeling akak sebab semua ikan lari sebab dengar suara akak yang ala merdu lemak masin kan... dulik kan janji akak happy..

Tempat nih kan kat tempat orang main layang2 kat kepong tu.. mula2 nak picnic sambil main layang2 tapi end up akak malas nak mendongak tengok layang2 kat atas kepala. kebetulan my aunt yang gemar memancing dan dia punya new son in law pun minat yang sama so memasing bawak la 5 batang pancing... akak seonok juga tgk walau pun dapat ikan sebesar 3 jari akak jer...

Tapi my aunt dapat ikan flowerhorn... aik kat sini pun boleh dapat ikan flowerhorn ker.. kebanyakan ikan talapia.. okey lah tu.. memang fun.. so enjoy the photo

Cantik tak view... gelap sebab akak pakai handset teleponzamanjepun. Actually nih masa nak balik dah.. dah dekat senja tuuu...

Nampak tak cousin akak sibuk memancing untuk ikan yang tak reti balik rumah lagi walau pun dah senja.. tu laa degil lagi.. mak ikan dah suruh balik tapi nak main juga kan dah kena tangkap...

Ada tower for observation.. akak nak naik tapi sapa volunteer nak dukung akak angkat tangan... berangin jer kat sini.

Tasik yang diorang kata banyak ikan .. maybe kalau nak sampan kat tengah tu kot..

My uncle and Addy memang tak minat memancing.. so depa pakat perabih bekal yg we all bawak. lain kali tinggal dia.. abih air dia minum untuk para nelayan macam akak nih... heheheh

other related story go to yantysamsul.blogspot.com. promo nih....

AKAK NAK JADI PETANI..HEHEHE

Apa kes... tak kan harga minyak naik akak dah nak jadi petani... tak ada lah uols..masa kerajaan umumkan kenaikan minyak hari tu akak pun semangat tgh berkobar2 nak gi jenjalan.. punya lah banyak destination yang dok purpose kat menteri kewangan( Addy) mula2 nak pergi cherating.. pastu tukar ker Port Dickson alih2 gi Cameron.. alasan apa kelas nak gi tempat yg dok purpose tu .. minyak tak banyak pakai.. kita gi la cameron laaa. dah lah jauh ke Ipoh tu.. bayar tol lagi..pastu naik bukit ntah berapa tinggi pulak tu.. memang sajer nak abih kan minyak dan duit.. tapi akak rasa seronok sebab lama dah tak pergi cameron...sejuk jer...

Mula2 nak bertolak awal pagi laa konon.. u know being me yang dah ada beranak pinak nih.. nak siap kan anak lagi.. nak iap kan laki lagi ..opssss... hehehe kul 11 pagi juga gerak... pukul 3 juga baru sampai cameron.. sepanjang jalan tu akak tak tidor tau... heheheh satu record utk akak.. terlampau seronok kot...

akak dah siap buat reservation bagai nih.. sampai kat sana hotel dia alamak tak best langsung.. kalau uols nak gi cameron jangan la tidor kat brinchang .... akak dah cuba sehabis buat reservation tapi hujung minggu kan banyak pelancung so banyak lak hotel yang best2 dah abih kena tempah.. so akak nampak kat internet ada satu hotel tu nama silverstar hotel.. STARRRR lah sangat hotel tu... macam shop lot hotel jer.. opsss dah memang shop lot hotel .. punya lah cikai.. harga dia mahal lak... so sampai jer akak dah check in tetap tak puas hati... so akak ronda kat tanah rata which is 10 minutes jer drive dari brinchang..burn jer lah hotel silverstar yang tader star langsung.... akak check in kat tanah rata yang hotel dia lebih selesa dan cantik.. ada balcony nak menghirup udara segar tu...

Masa ni baru sampai letih betul laaa.. Ali syok laaa terus guling2 atas katil.. Akak dah tak larat dah.. yer laaa dalam kereta asyik berdukung jer.. pastu nak melompat.. dia ingat dalam kereta ni sarkis ker....

Akak pergi ker Strawberry Farm esoknyer... Ali memang akak serah hundred percent kat Addy.. tak larat nak dukung dah.. Akak kan berbadan kecil molek.. Ali pulak makin berat.. Papa dia jer lah yang dukung.

Tu dia banyak nyer cactus.. Akak tak beli la sebab akak rasa akak nih bukan nyer garden friendly... kang mati lak cactus tu...

Kan akak dah mula sexcited tgk strawberry yang masak ranum.. akak cari idea nak panjat pagar tu tapi org duk pandang jer.. Akak ingat tak leh masuk petik.. rupanya boleh uls.. uols tanya jer ngan cashier atau assistant farm nih.. kalau nak petik boleh jer ...1 kilo 20 ringgit akak rasa okey lah sebab kita pilih sendiri kita nak buah yang macam mana.. tapi tak leh makan masa memetik tau.... matilah ko kalau akak sambil petik feeling nak makan.. mau dia timbang berat badan akak masa keluar dari farm nih.. yerlah masuk 50 kg keluar dari farm tu 65 kg opsssss hehehehhe



Masa akak tengah memetik buah tu.. susah laa. nak membongkok lagi kat bawah tu.. akak nampak cam senang jer... macam mana lah diorang buat kerja yek...Akak menggunakan segala kepakaran yang ada.. tiba2 akak rasa akak leh jadi petani.. cam ner yek.. akak rasa macam akak boleh tanam anggur, strawberry, epal, cherry hehehehe tak percaya? akak pun rasa cam susah nak percaya...


Ali pun nak ambil kesempatan memetik..dia bukan petik tapi rentap...abih buah tu...akak bagi dia makan heheheheh.. dia suka uols.. dia kan suka buah yang masam2 manis nih..meraung2 nak lagi..akak yang tak bagi dia makan.. nanti sakit perut lak...

Three happy family... muka Ali blur jer.. tak pernah tengok ladang kot..

Ni lah hasil yang akak dapat.. tak larat dah.. tak sampai pun 1 kg akak petik... penat seh... akak tak nak jadi petani lah.. akak nak jadi nelayan pulak..bila yek... ?

On the way balik Ali tak bangun2 tidur jer.. dia yang penat ker Akak yang penat.. tapi on the way balik tu akak pun tidor sekali.. Addy jer la yang drive sengsorang.. kalau Addy tidor jugak saper yang nak bawak kete kan...