04 January 2009

1st DAY - MELBOURNE

Gigih tak akak .. pagi2 dah pergi pasar..akak tengok jam kat Malaysia baru pukul 5 pagi.....hari nih memang plan nak pegi pasar nak beli food tuk anak2 burung yang akak bawak dari Malaysia dan untuk anak burung yang sorang lagi yang memang dah lama sampai kat melbourne dan juga anak burung yang baru abih study kat melbourne... dema nih kalau lapar memang berkicauan riang gembira..naik bingit telinga... as my sister said... being a chef memang payah..sumber pun terhad...so bedal lah apa yang ada kat pasar nih..sib baik kat pasar Victoria nih memang banyak pilihan...cuma harga nyer lah agak berat sikit.. serai dua batang dah 2 dollar...kalau kat Malaysia main tanam depan rumah lagi kan so mulai sekarang hargailah serai anda..hehehehehhe... nak pegi Victoria Market nih jalan kaki jer dari apartment kazen akak.. lebih kurang 300 meter jer...nampak jer panas tapi sejuk juga weather kat situ...

ni akak n Aisyah konon nak bawak payung berjalan... tapi lastnyer simpan jer payung tu dalam beg.. angin kuat sangat sampai nak terbang lak akak..maklumlah akak ni ringan jer... patutlah kat sana mat salleh nih tak bawak payung.. tak leh handle payung nih.. kang jadi merry poppin lan...leh terbang ngan payung...

Wet market dia memang bersih.. tak ader pulak bau ikan ker... udang ker.. oink2 ker..tak boleh lah nak bargain macam kat pasar kiter nih... teringin juga nak bargain tapi Aisyah kata tak pernah orang buat lahh. lain lah ko beli souvenir leh lah gagah nak bargain.. harga fix tau... tapi okeylah puas hati.. akak beli sotong satu kilo 7 dollar.. besar2 stong dia tau...

Lepas beli barang2 basah nih we all balik umah semula nak simpan dalam freezer..tak kan lah akak nak angkut semua barang nih kehulur kehilir... perasan tak beg akak beli kat Mydin sepuluh ringgit tu...beg tu amat berjasa kat akak masa kat pasar nih... akak memang bawak beg nih tuk beli barang2..nak ikut cara orang sini tak pakai plastik beg...

ni pulah Kak Lin kat section buah2 dan sayur2.akak tak sure dia buat apap kat sini...nak kata sesat tak lah pulak...pastu hilang rupanyer pegi bergambar ngan UNTA... kekasih lama kot....akak jadi geram lak tengok buah cherry, strawberry, blueberry, peach..semua akak beli buah kiwi jer akak tak beli cadang nak beli kat shopping mall...buah nyer maaaaaaanis belaka...besar2 lak tu..kalau buah pisang tu sebiji boleh kongsi dua orang kot... naper yek buah kat Malaysia nih kecik2 jer yek....

Lepas tu we all pegi ke Melbourne centre.. saja nak cuci mata..orang kata nak biasakan diri ngan harga kat sini...jangan convert...akak dah biasa tak yah convert..kalau akak tgk harga 10 dollah akak bayangkan sepuluh ringgit.. tapi dalam hati tetap mengira jugak..heheheh kalau sepuluh dollar dah jadi 25 ringgit...dui..naperlah MYRM murah sangat yek....

Akak dapat juga tibai satu beg kat sini...akak rasa beg nih sesuai nak letak diapers Alli..Botol susu Alli..baju Alli...hehehehhe...akak kalau beli beg memang suka yang besar2... Papa Alli tak marah kalau beli beg tuk letak barang Ali..hehehhehe (alasan)

Pastu naik train nak pegi makan...my kazen kata ada satu tempat makan yang best operate by Lebanese kat sini...food dia memang best dan portion dia memang sangat banyak...akak ingat tu banyak tu as boleh makan dua orang satu pinggan tapi akak tengok macam tak percaya jer.. percaya tak uols kalau akak kata food dia tuk sorang boleh makan 4 orang.... matilahh akak nak habiskan.. my sister n akak nih sebab lapar order lah satu sorang spagheti carbonara... pastu masing2 kena tapau bawak balik... tu laaaa.. lain kali percaya pada orng yang biasa makan kat sini...


Opss sempat lagi bergambar kat depan RMIT university... famous gak University nih...kalau berjalan memang banyak lah tempat singgah kan... semua tempat nak ambik gambar..kalau boleh nak conteng jer dinding kat sini Akak was here... kang tak pasal2 kena masuk jail lak... bersih jer kat tempat orang yek

From L to R: Aisyah, Kak Lin, Akak, and adik pompuan akak

*Kak Lin nih nama panggilan jer..tapi muda lagi... Opss Akak dah jumpa blog kak Lin..heheheheh

Haaa nih lah beg yang akak beli kat Melbourne Centre..cantikan...besar lagi dari Nine West.... Lepas nih boleh lah korang print buat kalender 2009 yek hua..hua..huaaa

Kat area nih lah tempat makan lunch we all.. kat Sofia... kat kanan tu dah nampak signboard dia kan...akak memang suka amik gambar ngan signboard atau amik gambar sigboard sebab akak selalu lupa nama jalan...


Mana Kicap Kipas Udang yek

sebelum balik umah singgah kat Saveway... ke Target akak lupa lah pulak.. beli barang tu umah lagi...kali nih beli Susu yang sedap tu...pastu beli ayam tuk seminggu.. Ayam kat sini halal tapi mahal sikit laaa. .... Akak suka shopping kat sini ..rasa cam shopping kat Tesco lak hehehehe

Kalau nak beli ayam kat sini yang halal nama dia ayam Baiada...so akak nak balik umah dulu nak prepare Nasi Lemak tuk Picnic esok... kat sini we all ada bagi tugasan Agen Memasak akak ngan Aisyah... Agen Membasuh. Kak Lin...Agen Mengangkat barang Raimi dan adik pompuan akak, akak tak tahu apa kepakaran dia... menyebok kot..Larikkkkkkkkkkkkkkk.....

3 comments:

Norwanie said...

Kak yus...cantik beg nine west tu. Suka. Kesian kak yus makan roti... ekekekekke. Kak yus upload ler gambar barang yg kak yus shopping.

aishah supian said...

hohoho, kak ita lupe nak cium tanah kat melbourne ari tu =p

yantysamsul said...

like i was said..im the SUPPORTER..ngeh ngeh ngeh