05 January 2009

2nd DAY-MELBOURNE

huhuhuhu..pagi nih akak bangun tido akak punya supir sudah hilang pegi ambil kereta bersama dengan pembantu supir (aisyah) yang tak ader lesen... akak ada excuse sebab semalam akak telah berusaha segigihnya memasak nasi lemak sebagai bekalan berjalan hari nih... Yerlah nak pergi Philip Island tuuu..jauhnyer ntah akak tak sure tapi yang pasti tidor..pastu bangun..pastu tidor tak sampai lagi..asyik sampai tempat lain jer... Hari nih plan nak pegi tengok Penguin Parade..adalah kira2 3 jam drive kot kalau tak singgah memana.. tapi supir akak banyak singgah la uols...

Mula-mula we all singgah kat MARU KAOLA & FAUNA PARK... Kat sini best tak macam zoo tak leh pegang kangaroo.. yer lah kalau kiter pegi Australia banyak orang tanya jumpa kangaroo tak? Haaa sekarang akak boleh kata bukan akak jumpa kangaroo saja tapi pegang sekali okeyyy..
Haaa ni first kangaroo yang tak lari jumpa akak...yang lain tu macam malu2 kucing..so dia dapat extra food yang akak beli tu...Owh entrance fee kat situ 13 AUD.. kanak2 akak tak check pulak..tapi setahu akak akak bawak banyak kanak2 riang tapi naper dema charge dewasa yek.. as donation kenalah beli food tuk kangaroo 1 AUD jer...akak beli satu jer..akak pun lapar jugak tak ada org pulak nak feed akak nih...

Kat sini ada ostrich jugak tau..mula2 keeper dia kata boleh feed ostrich tu dengan tangan sebab they wont bite...Yer laaa tu...ada mat salleh tu lurus bendul nak bagi pakai tangan.. Ostrich nih rakus tau..mematuk punyalah kuat... akak pegang bekas food tu dua tangan still tak dapat tahan dia punya patuk tu..seram akak tau..ni pun cuak semacam....

Kalau Kangaroo pulak as long akak penggang food pandai jer dia cari kiter..kalau kita tak ada food dia buat tak layan jer... banyak kangaroo kat sini..ada mak dia..ayah dia..anak dia...atuk dia..nenek dia...akak tak der lah macam orangtu siap bagi nama kat kanggaroo tu lagi

Ini Bini muda kangaroo tu kot sebab saiz dia tak besar sangat..anyway budak lelaki yang tak hensem tu adik akak...dia sepatutnya jadi photopgrapher akak tau... tapi macam mana orang lain yang ambil gambar akak nih...

Comel kan....akak suka kanggaroo....akak rasa kanggaroo ni jinak.. kalau kat sini macam kucing kot...

Lepas feed the kangaroo we all menurskan perjalan ke Philip Island.. on the way tu memang dah rasa lapar sebab teringat jer nasi lemak akak yang sedap tu...jangan nak tipu laaa kanak2 riang yang lain tu pun lapar gak... pastu we all cari kawasan village yang ada taman tuk picnic... sungguh tekun mereka makan..mesti best kan..akak malas nak letak gambar sebab gambar akak tak cantik...gambar akak nampak gemuk padahal akak memang slim..mungkin salah lense camera kot...nak tgk gambar pergi blog adik akak yek

Pastu we all singgah kat Chocolate factory..tak plan pun nak singgah kot.. tapi since nampak tepi jalan rela buat U-Turn... nak-nak Kak Lin and adik Akak and Aisyah nampak signboard free sampleS...wah ada huruf S kat belakang mesti banyak sampel kan..kan...kan....Kilang tu tgh renovate tapi still boleh tgk cara they all buat chocolate tu manually..dengan acuan dengan tabur biji2 warna-warni kat atas choclate tu... akak beli dua bar chocolate jer...pastu makan frozen banana celup chocolate. kat Malaysia tak teringin pun nak makan pisang tuuu..errrr akak tak ambil sampel chocolate pun...mesti adik akak dah seludup dalam poket dia nih....patutlah dia GEMUKKKK

Pastu singgah kat Woolamai Beach..nama tempat kat sini semua pelik2 tau.. Kan kat sini asal tanah Aborigine bukan ARBOK tau..Arbok tu pondan....hehehehe so kira okeylah tu they all appreciate dengan kaum Asli Australia nih...cuba kalau jalan kat kuala lumpur tu kita namakan ikut nama orang Asli...contoh KLCC tu kita namakan Bangunan DUA APAI...hehehhe camnor?

So kat sini we all tak mandi sebab tak bawak extra baju...akak no hal pakai two piece jer... hahaha..tak sanggup uols..hari nih sejuk..nak bergambar punya pasal tahan jer... Akak write down kat pasir pantai tu nama Hubby akak and anak Akak....bagi dorang jeles....hehehehe

Pastu masing2 nak tolak memasing masuk dalam laut.. Kalau akak gedebuk masuk laut sapa nak naik kete duduk sebelah akak...? Lu pikir lah sendiri..huhuhuhuhu

Pastu semua gerak ke Pyramid Rock...akak tak kuasa nak keluar kereta sebab sejuk..dan lagi satu kena menapak jauh sikit ...so akak bagi budak2 kecik tu pegi tgk jer... pastu selang 8 minit akak dengar suara riuh rendah they all berlari ke arah kereta...ingatker kena kejar anjing macam Aisyah tu.(hahahahhaha akak tak dapat nak lupa lagi macam mana Aisyah lari kena kejar dengan Anjing....serius kelakar...hahahahahah) rupa-rupanyer kena kejar ngan lalat....serius uols...banyak lalat kejar depa...hahahahaha...end up they all cuma ambil gambar dalam kepala depa jer... so akak tak tahulah macam mana rupa Pyramid Rock tu..Macam mana LALAt boleh suka kat korang yek?...nih mesti sebab orang yang lepaskan BOM dalam kete tak nak ngaku....

Next destination Noobies Centre...tempat nih kat atas bukit dan berangin yang amat kuat....sejuk gilerrrr.. 13 ke 12 degrees..banyak seagull kat sini..Kak Lin dengan baik hati bagi seagull tu makan Nacos...end up banyak seagull tu kejar dia nak kan chips tu lagiii.. tu lah padan muka...Seagull nih jahat tau..kat sini kita anggap dia macam gagak tapi seagull warna putih...suka berebut each other....Kat Noobis Centre nih tempat kita spot the seal....akak tak nampak seal pun akak cuma sejuk sangat...menggigil tau....dah tu ada orang tu tak bagi akak bawak baju tebal sebab australia summer... cehhhhh....

Nice view kannnn.....


Australia Next Top Model....
Ni tempat nak tgk seal.... kat sini ada Blow Holes ...nak citer tak tahu camner uols pegi sendiri lah yek....naik air asia murah jer....

Gambar akak lagi...suka tau posing kat sini...Pastu we all pegi ke Swan Lake... akak menyampah tau kena tipu ngan kazen akak.. dia suruh akak tengok lubang penguin kat situ lama2 ...nanti nampak penguin keluar dari sarang...akak pun baik punya posing tenung lama2 lubang tu...sedar2 they all dah lari tinggal kan akak sorang2 kat in the midle of nowhere... Jahat tauuuu.. semput akak berlari ...kat sini ada swan hitam.....Mana gambar akak dik.?????..sila email yek....nak tunjuk gambar akak yang cantik tu.... pastu nak patah balik ke kereta dari jungle tu lebih kurang 3 KM kot...akak rasa jauhhhhh sangat...penat tau....dah lah kena berlari lintang pukang....

singgah kat Cove Jetty sebab Raimi nak gi toilet...sempat lah gak tgk orang memancing ...lagi sekali ...ADIK AKAK NAK GAMBAR AKAK KAT SINI............

Makan chips dulu sebelum menuju ke penguin parade....akak memang suka makan...

Penguin tu akak berarak balik pukul 9 malam ketika nak manghrib tu...pandai kannn...dah senja balik umah... tak boleh ambil gambar penguin tu sebab nanti mata dia buta... so kalau nak tgk datang sendiri tau.. berbaloi tau..kira-kira 2 ribu ekor naik ke darat.... Akak tak tgk madagaskar..tapi adik akak cakap macam tu lah gaya penguin...Bayaran masuk 20 AUD..kalau bayar mahal sikit dapat tempat spesel....pastu lepas suku penguin tu dah naik darat we all pegi tgk kat tempat spesel tu... so untung kannn.. tak yah bayar lebih...lagi clear tgk penguin tuuu...lalu kat sebelah kiter jer...

Lagi sekali akak ingatkan Ini blog akak so suka hati lah akak nak tempek gambar adik akak tgh ternganga menguap tu..hehehehe anak penguin pun boleh masuk dalam mulut dia...sekarang nih baru pukul 8.30 malam..so cuaca cerah lagi

Macam nih lah ramai2 tunggu penguin naik balik umah..cuaca punyalah sejuk...orang lain pakai baju tebal2 tapi we all maintain cool pakai baju summer...hehehehehe...mengeletar tak hengat nih... aisyah kesian kat akak bagi pinjam baju bulu dia..so dia pakai jacket akak..dia dah biasa cuaca kat sini lagi pun lemak dia tebal lagi ...LARIKKKKKKKKKKK

sampai kat umah lebih kurang pukul 1 malam....hari hujan lak sepanjang jalan..akak apa lagi Zzzzzzz laaaaa... sian adik akak ngan aisyah nak drive and navigate jalan... tu lah best jadi boss nih..leh tidor..kete pun selesa......huh esok nak kena bangun awal lagi...ada satu lagi trip yang mermelukan ketahanan fizikal, nak kena senyum banyak....photossssss....cheeeeese

3 comments:

gbone said...

Lon mana? xde pon lam gambo?

ALONG said...

Lon jaga anak kat umah..huhuhuhu...husben mithali katakan...I sayang u darlingg

Norwanie said...

kak yus...seksi nyer....pewitttt. tak bwk balik kangaroo ker?