17 April 2009

REDANG ISLAND-PT3 CHANDAT SOTONG

Pertama kali akak nak ucapkan ribuan terima kasih kepada kawan2 akak yang tak pergi mencandat sotong kerana suka menjaga anak akak yang ala2 meragam nak tidur..merengek nak puting yang telah Alli campak sampai tak jumpa sampai sekarang..heheheh.. baru ko tahu susah jaga budak kecik.. serik dak?... Thanks to Hajar Eita Eidan dan Ori yang tak ada dalam gambar..

Papa ngan Mama nak cari sotong kat laut buat makan malam nih..heheheh.. merasa macam nelayan uols...akak tak mo jadi nelayan lahhh....
We all turun ke laut dalam pukul 6.00ptg.. tak tahu kenapa awal sangat.. akak rasa chandat sotong malam kan?... maybe orang boat tu nak suruh cepat2 we all mabuk kot...dengan penuh happy bertolak lah naik boat nelayan yang boleh memuatkan 12 orang ke laut.. bayaran dikenakan 500 satu boat.. so kongsi2 lah

Amir Teguh.. yang memasang pancing.. .ada dapat ikan ke Bang?... tak per yang pasti gaya mesti ada.. Amir juga antara orang yang Teguh berdiri sampai akhir perlayaran malam ni mencari sotong....

Amacam.. ada ke nalayan ke laut pakai Life jacket?...ala2 nak buat citer titanic tapi ombak kuat sangat laa. tak leh nak berdiri still...

Bahagian buritan boat.. opsss belakang bot betulhkan..kalau orang panggil belakang boat tu buritan lah kan.. jangan pikir lebih2.. akak ngan Lias, Mior, Rini and lastly addy join duduk kat bahagian depan boat.. biar balance katanyer.. huhuhuhuh


Tangkapan sotong yang pertama pada malam itu berjaya di naik kan oleh Abuk aka Ajis Sotong... Besarkan dia punya opssss sotong dia.. correction...

Sotong nih mula2 naik warna dia kemerah2 merahan.. lepastu setelah sotong nih menghembuskan napas dia yang terakhir telah bertukar warna menjadi lutsinarmacam plastik tu..... nampaklah warna dalam badan dia.. tulang dia, telur dia.. pastu lama kelamaan dia akan bertukar menjadi warna putih.. ini lah firs time akak dapat tgh sotong hidup2 pastu kojol...

Pamela Anusin dapat menangkap dua sekali gus.. dia nih orang bajau laut sabah.. so memang ada pengalaman kat tengah laut memancing ... tapi pengsan juga....
We all semua merasa menangkap sekurang2 dua ekor.. tapi lias dapat sotong yang kontot pastu ada belang.. pakcik boat tu kata sotong harimau.. nasib baik tak sotong buaya.. kalau tidak dah kena lah ngan tuannya...

dalam kul 9.30malam semua dah mabuk.. tinggal akak ngan Amir jer... so akak suruh pakcik boat tu gerak balik..kang sapa nak angkat budak lelaki semua nih.. akak tak sanggup.. owh hasil tangkapan we all hari nih 48 ekor.. huhuhuhuh.. best..best..best...

Nak candat lagi?..akak rasa tak mo lah..macam main layang2 jer... pastu penat lah jadi nelayan nih.. tak leh nak order Mc Donald tengah laut....

4 comments:

edan said...

uih... selamatla semua dah flat... kalau lama lagi mau gila dibuatnya jaga anak ko yus...

bagus jugak pakcik tu mabukkan korang... muahahaha... aku dah tak tau nak layan ally camana...

rinee said...

ala dan, ok la tu.. kang sok2 senang ko nak jaga anak sendri huhu

Anonymous said...

wei.. aku ni bajau jer tak ada lautnyer.... bajau laut tak sama dengan bajau.. bahasa lain2 tau

ALONG said...

Pamela Anusin..

Yer laa...yer la ko tu bajau jer...opsss tapi laut tu memang tak der ker? heheheh tak kisah lahhh aku still ingat ko bajau laut