13 May 2009

APA ADA DALAM ALMARI BAJU ALI

Apa kata kali nih kita tengok apa yang ada dalam almari anak teruna akak tu.. Kebetulan semalam akak EL sebab nak bawak anak akak tu gi klinik lah..pastu ayahnyer lak sakit tengkuk dah 4 hari tak leh teleng kepala.. kalau malam berdenyut jer.. so sekali arung akak bawak dua beranak tu gi Klinik...Dapat satu kali injection kat bontot Addy tu.. hahaha padan muka..

Okey let see.. uols tahu tak kain nih kain apa?... akak selongkar almari Alli so akak nampak lah kain nih dah lama terperuk kat dalam tu.. Kain ni adalah sarung tilam kekabu masa Alli masih baby... nak tahu asal keturunan kain sarung tilam nih adalah dari Addy masa kecil.. mak dia cermat simpan sampai sekarang...Akak nak buat frame lah lepas ni.. dah 35 tahun dah sarung tilam nih...
Sulam tu pakai tangan ..yer lah zaman dulu2 mana ada sulam pakai mesin jahit macam sekarang nih... apasal kaler pink yek..padahal Addy tu jantan sangat..mesti mak dia ingat pompuan kot.. tu yang beli kain warna pink nak menjahit waktu mengandung kan.....

Ni pulak kasut Alli yang akak simpan lagi...ada lagi sepasang dalam kete...yang belakang kecik tu kasut pumpkin patch Alli pakai masa tak leh jalan lagi.. kasut baby lah kononnyer...Kaki dia kecik so longgar jer... Yang kaler oren tu lak.. kasut Osh Kosh..pakai sehari jer pastu tercicir ntah kat mana.. tu yang tinggal sebelah jer..masa tu dia baru belajar jalan jatuh...Tak puas hati akak beli design yang sama cuma keler jer lain... boleh lah pakai sekejap pastu tak muat..sekarang nih kasut yang dia pakai dalam kereta tu yang tak simpan dalam lemari nih.

Pastu ada sale Timberland masa kat Australia dulu akak beli dua pasang.. satu tu boleh pakai masa raya Aidilfitri kot..sebab besar lagi..masa beli tak ada saiz kecil..tinggal saiz tu yang paling kecik.. Yang kaler brown tu lak rasa tahun depan baru muat kot...besar sangat lagi...

Tengok baju Alli macam baju orang dah bekerja..yang nih baju jalan dia..ada baju kemeja lengan panjang, pendek, T-Shirt ada koler dan tak round neck..tapi boys kan semua asyik seluar dan shirt jer..jeans yang banyak..nih baru satu tahun 5 bulan dah banyak nih baju..kalau dah umur lima tahun macam mana lah agaknyer yek...

Laci bawah sekali akak simpan towel mandi dia..dan sapu tangan dia...


Laci nombor tiga akak simpan baju untuk dia pakai waktu siang kat umah..since dia waktu siang kat baby sitter so banyak baju dia kat sana...akak rasa ada berpuluh helai kot..akak nih suka beli baju dia...
waktu malam jer Alli duduk ngan Akak..banyak lah baju tidor dia... akak suka gak beli baju tidor yang macam2 corak... kat baby sitter pun banyak gak...Baby sitter akak suka gak beli baju and kasut untuk Alli..

Laci nombor satu atas sekali akak simpan diapers yang akak nak guna.... kat sini ada dua section ada yang pants punya untuk jalan2..senang nak sarung dan normal nyer untuk kat rumah

Akak memang suka simpan stock Diapers banyak2..selalu beli masa sale..jimat sikit.. kadang2 kalau tak der sale harga dia RM54..tu yang rasa rugi..kalau masa sale leh dapat RM44 tau..berapa banyak jimat tu...

akak perhatikan Alli pakai Mamy Poko tak pernah kena ruam tau..Alhamdulillah..akak tgk budak kecil yang ada ruam kat bontot tu kesian jer..mesti pedih kan..Nasib baik Alli tak pernah kena...sejak Baby Alli pakai Mamy Poko.. sekarang cucu baby Sitter pun pakai brand nih sebab dia tgk Alli tak ada masalah ruam...

Barang2 untuk Alli grooming...kalau bedak tu dari baru lahir tak habis2 lagi... lagi satu akak suka guna produk sebamed... akak rasa sesuai untuk baby dan wangi jer...Vit E tu kalau ada scar kesan nyamuk, jatuh ker so kalau nak hilang kan parut leh sapu...Adult pun leh guna letak kat muka...Bedak sejuk tu emergency kalau badan dia kena ruam..elok tau..mak mertua akak yang buatkan....

Hasil akak kemas barang2 alli akak dapat kumpulkan baju2 Alli yang tak muat dah.. Akak rasa sebelum nih akak dah sedekah satu beg pada sepupu akak .. dan baru2 nih satu plastik baju yang bagi pada cousin akak kat temerloh tu..kalau nak simpan tak muat tempat...cuma akak simpan a few shirt masa Alli masih baby buat kenangan...

Wah banyak juga barang Ali nih..nak kena stop membeli nih....Papa remind mama jangan beli baju Alli dah..banyak sangat nih..beli baju and kasut Mama lak yek...hehehehe

3 comments:

edan rashid said...

humang aih... banyak betul budak ni punya collection... baru berapa tahun ni...

Ajonz said...

tolong susun lemari anak aku leh dak hahaha

Norwanie said...

kak yus...byknyer....ishk ishk. beruntungnya jadi Ali.