25 May 2009

CHERATING-DAY 1

Yes uols..akak terus lepak cherating lepas dari weeding cousin akak tu... akak memang plan nak bercuti ke sini tu sebab akak apply hari Isnin cuti...tapi akak drag sekali adik-adik akak bercuti sekali... kalau hotel akak tanggung sure laju jer dema ngikut kat....

akak tak buat reservation pun tapi akak nak cari hotel yang ada swimming pool sebab anak akak dan anak saudara akak nak main pool... so bertolak dari kuantan kul 6 petang dan tak sampai 40 minit dah sampai cherating... first place akak pergi Cherating Bay Resort... Akak tak mo eloborate panjang2 cukup akak kata lousy place... akak bayar RM340 semalam memang takberbaloi.. nanti akak buat entry khas untuk Cherating Bay Resort..
Pemandagan pantai Cherating..sibuk anak beranak main pasir

Cherating Bay Resort..akak check in tak adabuat reservation.... ada lagi bilik sebab tak ada orang pun bermalam kat sini..apakah tandanya.. setelah bayar RM340 untuk apartment dua bilik...masuk2 jer akak tgk all the furniture worn down... tak ada maintenance kot...aircond tak berfungsi kat satu bilik..pastu Water heater tak hidup..so air sejuk jer lah.. so akak mintak tukar bilik... since dia kata boleh tukar bilik and tetiba ada house keeper datang nak hantar tilam..akak kata akak nak tukar bilik.. so dia kata dia tinggalkan tilam tu kat bilik nih pastu nak suruh akak angkat tilam tu ke bilik baru akak... WHAT?... terus akak speaking nih...apa ko ingat aku kerja kat sini ker nak mengangkat tilam ke merata2 bilik... so kerja ko apa? apa Job Discription ko (JD) terus emo akak nih...Akak nih saper kat sini..tak tahulah kalau dema paham bahasa omputeh..sure kecik hati dengar akak seranah...kalau tilam tu cantik tak per .. nih tilam span biasa yang dema charge RM30 semalam .... Breakfast lak ada ker tinggal bubur nasik jer..pastu air semua tak refill..akak tahulah ada orang kerajaan sewa hotel nih buat function tapi tak kan untuk guess kena makan sisa depa..akak nampak dia tuang kueytiaw kat tray buffet lebih2 dari majlis breakfast orang kerajaan tu...Breakfast kul 8 start akak sampai kul 8.15..tak kan tak ada utk guess ...ngan meja tak kemas..sisa pinggan mangkuk orang lain..staff dia buat bersembang jer kat kitchen..sampai akak panggil depa suruh clear up the things... Uols jangan pegi dah tempat nih... stay satu hari jer kat sini..plan nak stay dua hari.. baik akak cari tempat lain....masa check out nak charge akak another RM50 sebab tukar bilik...weh akak tak sentuh lagi bilik pertama tu tau... pastu dia kata ada technician datang nak repair ekon malam tu akak tak bagi masuk..masa biler agaknyer?..seingat akak akak duduk kat unit apartment tu dalam 30 minit unloading barang pastu check semua tak berfungsi akak call nak tukar bilik..kali ni Addy lak mengamuk..ko jangan main2 kalau laki akak mengamuk... terus dia kata tak perlah .. tak yah bayar.. terus ada guess sorang nak masuk dia kata nak check bilik dulu... kalau okey baru dia check in... satu tindakan yang bagus .. tapi tok sah lah nak bermalam kat sini...buat sakit hati jer...

Opposite Cherating Bay Resot tu resident Inn ..much better and quality service..harga pun lebih kurang sama kata orang sini..lain kali akak nak stay kat resident inn lah....cantik pun cantik....

Satu lagi kalau gi cherating jangan lupa standby duit banyak sikit..kat sini tak ada ATM machine..akak terpaksa pergi ker perlabuhan kuantan nak withdraw duit kat sini... sepatutnya aka menghala ke kemaman lagi dekat ngan cherating nih....

Malam adik lelaki akak belanja makan.. akak rasa nak order semua yang ada kat menu..adik pompuan akak tahulah sebabnyaer kannn..ehehehehhe sib baik akak cuma order ikan sekor..sotong tepung, tom yam dan sup campur..akak order air fresh orange dua jag....


Fresh fish.. masak tak sedap mana pun...
Sotong masak tepung.. or tepung masak sotong..ntah laaaaa


Lepas check out...bawak Acap naik kuda..adik lelaki akak yang bongsu terpaksa jadi rider sebab we all besar sangat ..dia yang paling kecik... so keliling padang dengan anak2 saudara dia lah
giliran Alli lak..mula2 takut..pastu tak mo turun

Rileks jer.. pastu we all semua headed to Kemaman pegi Kedai Kopi Haiping....pastu they all terus balik.. tapi akak stay lagi kat sini..tak tahu nak check in kat mana lagi nih..tak per..akak pergi jalan-jalan dulu lah.....

3 comments:

edan rashid said...

cis... bab pantai ni aku memang dengki... cis...tape... petang karang aku pegi pantai dalam... tak pun pantai medical...

Yus said...

aku rasa ko patut gi pantai medical sebab aku rasa ko tengah tertekan tu.. nanti terpisah ngan akak ko..satu kat tingkat atas..satu dah pergi bawah..sian ko...

yantysamsul said...

Cherating bay tue toksah gi..berhantu...acap, farish and kak iffah meracau2 nie..esok nak dtg kundang...siang td acap kata die nampak 'benda'...