22 May 2009

ZOO ANYONE?

Err dah berapa lama ols tak pergi ke Zoo Negara,, kalau uols tak hengat lagi Zoo Negara terletak kat area Hulu Kelang tu... last akak pegi masa dua tahun lepas ...masa tu Alli tak der lagi..akak menemani anak saudara akak ashraf...masa tu akak dah berjanji ngan adik akak tak kan pergi ke Zoo Negara lagi 5 tahun.. tabi biasa we all selalu terlupa pada janji..memang dari dulu Zoo Negara tu tak der mende.. ingat kan selepas 2 tahun makin improve laa.. tapi makin teruk adalah

Bersemangat ni bangun pagi kejut semua anak saudara akak yang tidor kat umah akak.. buat breakfast..kejut adik pompuan akak yang ada kat umah mak akak..nak tengok haiwan lah katakan..anak akak pulak still tak dapat beza kambing ngan kucing..huhuhuh...


Ni masa naik train..kiranya akak macam first customer naik train nih lah...sebab akak ngan family kan tolong bukak Zoo Negara nih..dah datang awal pagi...Mula2 nak jalan jer tapi akak rasa why not naik train nih sebab dia punya promo katanyer naik train nih tak penat sambil tgk haiwan...pastu boleh naik ke mana2 sambung journey nih..so belilah tiket nyer ngan harga dewasa 3 ringgit dan kanak 2 ringgit.. dia kata turun kat station T4 ker T5 lupalah pulak.pastu leh jalan2 tgk haiwan kat area situ pastu boleh naik kat area2 mana nak sambung journey...so we all turun lah kat area T5 tu..dahlah journey ke area T5 tu dia bawak laju giler..nak amik gambar pun tak leh..sebab nak kejar masa kot...tak dapat nak amik gambar elephan yang ada kat T2

Harimau ada sekor jer..pun akak tengok dah macam tak bersemangat jer...they all nih tak tambah ker harimau nih buat kawan dia..Tiger nihmacam dah putus harapan..sian dia sorang2 tak tahu nak buat apa... dulu akak pergi ada jugak 2 ekor..sekarang tinggal sekor..dah tua lak tu


Pastu akak jalan tengok kura2..macam tak pernah tgk kan..tapi akak keep in mind, lawatan nih tuk anak akak supaya dia kenal haiwan nih...dalam nih tak der mende.. masa nih we all dah berjalan sampai station T6

Ni masa we all melepaskan penat tgk haiwan.. bukan ada banyaaaaaaak pun haiwan..semua either tinggal satu or dua ekor or sangkar kosong jer...

ni masa nak bagi makan UrangUtan... punya lah malas..we all bagi pisang yang Zoo negara jual tu RM3.00 pastu nak feed urang utan nih..Orang Utan nih samada dah terlalu tua atau terlalu pemalas sampai tahap kalau pisang tu dia boleh sambut baru dia makan...kalau jatuh kat belakang or depan dia, dia tak mo ambil..ceh...akak tak suka haiwan pemalas macam nih...

seperti biasa kawan2 orang utan nakbergambar...Orang Utan yang idup macam tak kuasa nak berjalan jer.. so we all bergambar ngan Patung Orang Utan pun cukuplah... sama kan dema nih.. cousin akak Kak Lin pun ikut sekali.. maybe lepas nih dia bagi tahu ngan murid2 dia tok sah lah nak pegi Zoo Negara

Kawasan nih rasanyer dah sampai statio T7 dah kot..ada zirafah 3 ekor kat sini...akak dah penat dah nih

pergi ke area Singer pun macam tu..tak nampak mana singer nyer..tido lagi kot... pastu teringat masa masuk tadi ada papan notis yang tulis pertunjukkan Gajah pukul 11 pagi..bergegas turun ke station T2... dari tadi akak tgk train asyik penuh jer..macam mana nak naik...

sama kan adik akan ngan tapir?... hitam dan Putih... Gemuk dan Pendek...heheheheh


sampai kat area gajah tu Zoo Keeper kata tak ada pertujukkan Gajah.. dia kata cuma ada pertunjukkan Singer Laut jer..bergegas akak berkerjar kat station Train yang terakhir tu..berjalan kaki bawak budk2 kecik.. On the way akak nampak gajah 2 ekor.. Keeper dia pun jual makanan seperti tebu nak kena bagi kat gajah tu..akak beli gak bagi gajah tu makan..kuat tau gajah nih rebut tebu sepanjang 20cm dengan harga RM3 dua batang...
Akak tolong bagi Gajah tu makan on behalf of Alli..sampai kat show sea Lion dah mula 15 minit..hampeh..kata sea lion start kul 3 ptg....tu laaa train ngan jadual show gajah tu punya pasal lah...

My sister still wait the train empty..you hope my dear...moh le kita jalan sampai ker tempat start tadik....

akak sampai kat sini akak nak que balik tuk naik train tu... smapai jatuh Alli masa beratur sebab dia panjang tiang we all tak perasan... sampai jer giliran we all dia tak bagi naik sebab kat situ cuma terima tiket yang belum pakai... aik tadi kata boleh naik kat mana2 pun..akak bising kat counter..adik akak wish to jumpa his manager..tapi dia kata manager tak der... akak malas nak bertekak dah..dah lah semua kat dalam nih nak kena duit..pastu mutu perkhidmatan ntah apa2..haiwan pun tarak.. baik akak pergi zoo safari kat Bandung... lagi best..haiwan banyak..main lepas jer..nak bagi makan pun murah dia jual food tuk haiwan...kat Malaysia nih kita nak sedekah pun mahal dia charge....apa lagi akak balik laaaa..malas akak nak stay lelama ..buat sakit hati jer... dah bayaran masuk RM15 tuk orang dewasa..RM6 tuk kanak...giler tak der mende...

Lepas nih memang akak tak mo jejak dah Zoo kat malaysia..kalau akak nak pergi lagi akak nak pergi Zoo kat Bandung Indonesia... bukan mahal sangat gi sana.naik Air Asia..tak sampai RM200 sorang pun leh dapat.... leh shopping sekali kan Papa..KASI TUTUP LAH ZOO KAT MALAYSIA NIH...

Alli dah puas nangis..bengkak dahi dia masa jatuh kat Train Station tadi....

3 comments:

edan rashid said...

kakakaka... lain kali gi zoo taiping... paling cipan pun zoo melaka... zoo negara tu memang boring gila... wakakakaka... membazir karan je...

Yus said...

Next time Edan, Kalau aku kata nak gi zoo Negara ko luku sikit kepala aku nih..suruh baca entry nih balik...aku bagi peluang kat ko nih...sumpah aku tak saman ko...

Wazi Volks said...

alah.. akak pi Zoo ari tu ari apa.. adik ada kat zoo on 16/5/2007 sbb join covergirl dara.com buat keja2 amal... i ada kat kandang rimau tu hehehe... fav animal lah katakan hehehe.. rimau kat zoo ada 5 ekor tapi depa tak lepas banyak2 sekali.. nanti bergomoi hehehe... pic rimau kat zoo ari tu ada kat facbook hehehe