30 June 2009

LANGKAWI-PART 3 WILD LIFE PARK

warning: Banyak gambar di hadapan..hehehehhe

Ini first time akak gi kat sini..sebelum nih akak tak pernah lak sampai kat Langkawi Bird Paradise..tapi dalam map dia tulis Langkawi Wild Life Park...kat sini bukan ada burung sahaja..cuma salah satu haiwan adalah burung...bayaran masuk RM12 dewasa Ikalau bawak kad pengenalan) dan RM6 kanak2 tiga tahun keatas..nasib baik akak bawak IC kalau tidak kena RM25.00..banyak beza tau...
Kat sini ala-ala haiwan lepas bebas gituew..tapi idaklah buaya dia main lepas jer..mana-mana haiwan yang merbahaya kepada manusia atau manusia membahayakan haiwan tersebut, dia kurung dalam kandang or sangkar...

Macam burung kakak tua nih sungguh jinak..dia tak takut ngan manusia...dia duduk kat pondok dia jer..kalau nak amik dia hulur tangan jer..sikit tak kisah..Alli tu sebenarnya takut..tapi tunjuk macho jer duduk kat belakang akak nih...

Kat luar tu ada jual makana untuk bagi haiwan nih makan....kalau nak beli makanan tuk semua haiwan dia charga RM6..tapi akak cuma nak bagi makan pada haiwan yang berkaki empat sahaja..heheheh akak main sebut jer...dia bagi carot, long beans, dan sedikit kobis..RM2..akak beli dua plastik...Alli tengah feed kancil..suka benor dia kat sini...

Ni pulak akak panggil monyet..tapi ada nama lain tau..semua yang ada ekor macam nih akak panggil beruk atau monyet jer..senang...

Sure akak yang paling cantik dalam gambar nih..tak kan beruk tu kot....

ini adalah species kucing..owh nama dia kucing beruang..tak rupa kucing jek..kat sini dah tulis sila jangan bagi makan kepada haiwan ini..kenapa agaknyer yek....takut silap bagi makanan kot...kalau nak tahu haiwan nih makan apa..dia ada ada letak signboard yang bergambar bagi tahu haiwan dalam sangkar tu makan apa..so kalau ada dalam palstik bag tu makanan tuk haiwan tu bagi jer laaa..bagus juga utk education kepada kanak2..

Burung-burung nih makan seed jer..akak tak der makanan tuk burung nih..so tgk jer lah..tapi kalau kita sua tangan dia naik gak kat tangan kita nih

jinak kannn..cantik pulak akak tengok dia duduk beratuk tunggu akak lalu...sorry yek tadak makanan tuk kamu....

macam ostrich nih dia makan kobis...tapi kacang panjang pun dia bedah..sakit tau tangan akak bagi makan kat ostrich nih..dia main patuk jer..alli nak bagi dia makan akak tak bagi..kang ngan tangan-tangan Alli dia telan....

Ini Keldai...Addy giler excited bagi Keladai nih makan..sampai habis semua makanan dia bagi..banyak lagi haiwan kat depan tu dia tak tgk lagi...kang tak ada makanan nak bagi kat haiwan lain..Keldai nih memang laaaa..kalau orang bagi makan semua meluru datang..suara dia punya lah bingit...

Pegi tempat Rabbit nih addy dah abih makanan dia nak bagi..tu lah saper suruh bagi semua kat keldai tu..Alli takut ngan Rabbit nih..sampai sembunyi kat celah kaki papa....

Rabbit nih sungguh jinak..sampai kalau bagi plastic pun dia makan..Alli suka bagi makan tapi dia takut...jenuh nak suruh dia turun ..tak mo jugak...

Tengok dia sampai ternaik kaki dia sebab takut ngan Rabbit nih...penakut betul lah..Addy cuba gak bagi dia tak takut ngan Rabbit nih....

Alli mintak duit kat Papa dia...dia ingat mesin nih jual mainan macam kat shoping complex tu..tapi mesin nih jual makanan tuk burung.. ada makanan tuk peacock....mula-mula akak nak beli lah jugak..tapi peacock tu sombong..terus tak jadi beli...macam lah dia tu cantik sangat...
Masa on the way keluar..Ostrich nih tunggu jer akak nak bagi apa2 lagi kat dia...maknan dah abis laaaa..suruh orang lain pulak bagi yek...yang bestnya kalau pergi bukan hari cuti..suasana aman dan sunyi jer..tak derlah nak berhimpit-himpit...Akak nak naik gajah lah pulak kalau sempat...

2 comments:

edan said...

errr... terseksa gajah tu... wakakakaka....

Yus said...

edan;cisssss...aku tumbuk kanggggg