08 June 2009

REVIEW MAKANAN-NASI LEMAK ANTARABANGSA

Sudah...cukup-cukup entry pasal blog..kalau tak puas hati akak akan blog kan kat blog akak satu lagi..tak kuasa akak nak bagi tahu uols..tu baru nama diary akak kan...hehehe kadang2 perlu kita lepaskan perasaan pada seseorang..tapi akak suka lepaskan perasaan kat orang yang tak membalas balik..so jadi mangsa blog lah..

Kali ni akak nak citer pasal nasi lemak antarabangsa..wah-wah dah jadi franchaise yek...mesti ramai dah makan dan membesar bagai johan dengan nasi lemak antarabangsa (NLA) nih... since tahun 1973 lagi dia dah buat nasi lemak nih...hari tu gatal sangat mulut akak nak makan NLA nih..akak pegi jusco AU2.. ada pulak NLA nih.. apa lagi..Addy for sure tak mo makan nasi lemak..akak memang penggemar nasi lemak nih..kalau tak caya tanya opis mate akak..
dah ada logo syarikat dah nih..akak rasa banyak lah dia bukak franchaise nih... sama macam haji samuri nyer satay lak..dah banyak cawangan..kat hiway pun ada...isk...isk.. tapi bagi akak kalau dah buat besar-besaran ini dah hilang identitinyer kan..bagi akak lah..tak tahulah uols...

Bersama-sama partner in crime akak...peneman setia akak kalau bab-bab makan nih...dia lak teringin nak makan benda lain tapi akak penyimpan mohor2 kuasa veto terpaksa dia ikut masuk ke kedai

sorang lagi my litle partner in crime..kerja dia perabih akak punya air jer..cis..dah lah akak order air satu jer..akak tanya addy dia semua tak nak..tapi kalau akak order semua dia bedal..akak nak minum sirap jer..tak mo limau..akak kureng sikit kalau ada rasa2 limau nih...

kononnyer order aiskrim nih tuk alli tapi siapa yang perabih jugak...akak dah cakap alli tak suka aiskrim chocolate..dia suka vanila..yang suka chocolate nih Papa nyer..dua scope 4 ringgit rasanyer..lupalah pulak..sebab bukan akak yang bayar...

akak order nasi lemak biasa (nasi+sambal+timun) tak der telur yek..akak ingat standard datang ngan telur...pastu akak mintak tambah lauk paru goreng....dan rasanyer

1) tak sedap sebab akak rasa nasi dia dah sejuk macam masak pagi tadi..fyi akak makan nih pukul 3 petang...

2)rasa santan berlemak tu tak sebati pun ngan nasi...lebih baik beli kat makcik yang jual tepi jalan tu ..lagi ada rasa santan dia...

3)paru tu rasa macam masak malam tadi..keras dan sejuk...

tu lah review akak tentang NLA...ini citarasa akak sebab mak akak memang terror buat nasi lemak..dan nasi lemak dia memang orang cari ..mak akak dulu pernah meniaga nasi lemak sebab nak sekolah kan akak adik beradik..so mana tumpah ke kuah kalau tak ke nasi..akak pun terror buat nasi lemak...masuk bakul angkat sendiri lah nih...

Akak cakap betul tau..dulu akak selalu buat nasi lemak kasi bekal kat Addy pegi opis..selalu akak buat berbungkus kasi member opis dia makan dan dorang still tak percaya akak boleh buat nasi lemak sedap macam tu..chewahhhh..dia kata Addy beli pastu nak mintak pesan...apa dorang ingat akak nih tangan kayu ker macam adik pompuan akak ..opsssss....

Dengan sedihnya addy bayar rega makanan tu ..... akak makan cuma 4 suap jer..Addy pun tak leh abiskan..sampai akak rasa kat mana sedapnyer sampai leh bukak franchise nih...mahal seh...

Malam tu addy kesian kat akak..dia start motor terus pegi City Garden kat kampung baru beli 3 bungkus untuk akak supper...heheheh baru RM1.80...puas hati akak dapat tidur ngan lena...

Kalau korang rasa maybe rasa sedap kot..tapi akak dah sebati dengan nasi lemak yang lebih sedapdari tu..... akak rasa nak bagi markah 1 over 5 okey..jangan marah...daaaaaa

P/S: kalau sepupu akak bagi komen dia suka cakap "masak pakai kaki ker nih"..heheheh

3 comments:

edan rashid said...

entah pasal di malam yang slow ni... aku memang tak suka nla... tak best langsung... yang asal je bleh pakai... yang sekarang ni memang hampeh... makan nasik kat simpang depan public bank umah aku tu lagi sedap... hahahaha.... apa kata ko try...

Yus said...

Edan: yer ker?...heheh merasa lepas nih aku suruh addy gi sana jer....bukak tiap2 malam ker..ko nih..kalau pasal nak suruh aku MEMBESAR memang keje ko...tak ada orang lain dah....

edan rashid said...

sorryla ek... malam tak bukak... dia untuk breakfast yang macam makan tengahari... hehehe... bukak isnin - sabtu... jam 7.00 sampai kul 12.00pm... itulah rahsia kebesaran aku... satu lagi kedai dia ada kat kotaraya... ko pernah makan kot... famous gila gak kedai dia ni...