18 August 2009

HOME MADE NASI LEMAK

Sebenarnya akak malas nak masak pagi2 nih tapi since tekak akak nih teringin nak makan nasi lemak yang betul2 mengikiut spesifikasi tekak akak yang cerewet sikit nih terpakasa akak rajin kan diri akak nak buat nasi lemak sendiri...Nak beli kat luar tu macam lebih kurang jer rasa dia.. macam baru dua hari belajar memasak terus nak meniaga...

Kalau yang sedap tu tak sampai kul 9 pagi dah habis.. so akak tak cakap akak buat nasi lemak sedap tapi sesuai dengan selera akak.. akak tahu apa yang akak nak dalam nasi lemak tu..

walaupun cuma bertiga termasuk alli kena masak lebih juga incase malas nak masak lunch so bedal nasi lemak lagi lah jawabnya.. Akak punya first customer Alli memang tak sabar nak makan kalau akak masak.. siap booked tempat duduk tu...

Pasu bunga tu bukan salad yer.. cuma perhiasan atas meja jer... tangan alli dah nak mencapai sambal tumis dah... masak sambal tumis nih ada caranya.. kalau silap buat dan tak lama tumis rasa dia tak sebati...mak akak memang pandai masak sambal tumis.. so akak sorang jer yang belajar masak ngan dia setakat nih.. adik pompuan akak pandai rendam beras jer...
Tak yah timun..bukan makan pun semua.. Telur mata 1/2 mnasak memang wajib... kalau ngan telur rebus tu akak tak berapa minat...
Sambal tumis ikanbilis campur petai.. kalau petai mentah akak tak makan tapi kalau dah masak akak boleh jer bedal.... tak berapa pedas kali nih.. dulu pakai cili yang pedas tu sampai tak leh nak makan.. tak larat nak kena minum air jer...
dan nasi lemaknya.. terbanyak santan lak..kalau kat kedai langsung tak rasa santan dia... akak suka bau dia yang harum campur daun pandan dan beras yang wangi... Akak still on diet just makan sikit jer nak tenteramkan tekak akak yang sangat teringin makan nasi lemak buatan sendiri.... sila jemput makan semua....

7 comments:

Ajonz said...

ngidam dah nihhhh

Wazi @ Volks said...

hahaha... mujur ada disclaimer, money plant tgh2 meja tu mmg macam salad untuk dimakan ngan nasi lemak ;)

Anonymous said...

wahhhh...besnye...teigt nasi lemak kak ita msk ms kat melbourne tu...huhuhu...ermm...ayam goreng rempah xde ke...huhuhu

-kak lin-

Yus said...

Ajonz: tunggu lepas ramadhan lak yek.. sekarnag aku tgh diet...

Yus said...

Volks: boleh jer kalau nak buat salad... Err tak mabuk kot..heheh

Yus said...

Kak Lin: Kat Melbourne tu lain ..k.ita masak nasi ayam.. eh yang kita berkelah tu nasi lemak lah kan.. memang feel...

Wazi @ Volks said...

Akak!!! maunya tak mabuk.. silap2 boleh mc sebulan tau hehehe... money plant tu poisonous levelnya tak lah tinggi sgt hehehe