23 February 2009

CACTUS VALLEY-CAMERON HIGHLANDS

Akak malas nak citer..uolss tengok gambar jer lahhh...nih kat Cactus Valley cameron Highlands..banyak cactus comel2...free jer masuk..tak kena bayar..kalau nak bawak balik cactus baru kena bayar



Murah jer... kalau nak beli bawak balik





Besar kan Cactus nih...berapa lama lah dia tanam nak dapat kan besar nih yek

Yang nih biar akak buat citer..kang uols buat citer yang bukan-bukan lak... cactus nih memang pelik sikit...errr... akak tak tahu lak nak citer aper..opsss akak suruh uols tengok jer lah, tak yah buat citer, tak yah pikir..JUST TENGOK jer.. heheheh



abis dah lawatan sambil belajar ker Cactus Valley....Owh yer..akak ada jumpa calon boyfriend tuk adik akak akak harap-harap dia berkenan...tapi mesti dia suka sebab badan dia seksi.....

BOH CENTRE-SUNGEI PALAS CH

Masih lagi kat CH..akak kan dulu nak jadi petani tapi tak larat nak bawak cangkul... akak berangan pergi melawat ladang teh akak kat CH nih..akak lawat ladang BOH kat Sungei Palas kat sini...jalan nak pegi kat tempat tu punyalah bengkang benkok..kalau akak yang drive sure terjun kat ladang teh yang berbukit bukau tu..Nasib baik driver akak cekap... sampai gak ke Ladang Boh nih walaupun drive lebih kurang 3 km dari jalan besar
Kalau pergi CH tak pergi sini memang tak der makna lah..kat sini view dia punya lah cantik..ngan sejuk nyaman pastu hijau jer pemandangan..

Nampak tak pelantar kat hujung belah kanan gambar nih... yes uols kat sini lah akak nak beristirehat sambil minum teh..cuaca agak mendung sikit sebab nak hujan kot...sejuk jer..

Alli lak ala-ala lentuk tidor... punya lah lena..penat tau akak nak tolak stroller naik bukit...

Papa rehat sekejap..perut papa dah buncit ...stamina kurangggg.. Alli masih tidor...

Nak pegi tour dalam kilang...tapi mamat kecik nih still tidor lena...cuaca sejuk..perut dia pun kenyang..apa lagi..kalau akak boleh naik stroller tu akak pun tidor..lain kali nak beli stroller yang boleh naik dua orang laaa...boleh lah Papa tolong tolak akak ngan alli

Sementara Alli tak bangun lagi boleh lah akak minum tea ngan addy dengan tenang.. tapi macam mana ladang teh jual Teh o 3 ringgit satu cawan yek...mushkil akak... kat mamak yang cekik darah baru RM1.1o...Isk..Iskk...Iskk

Dah bangun pun...terkejut jap dia tgk luas mata memandang ladang teh.. tapi dia moody sikit..maybe tempat nih bising ngan cha ya nun aliff... punya lah ramai..memekak jer... nak rasa tenang pun tak leh...

Alli ngan Papa memang tak leh berenggang...Akak suker..akak bebas... berlari2 ala-ala hindustan..cuma akak tak sempat tukar baju banyak2....

Lepas nih akak nak melawat ladang cactus lak...eh cactus pun ada ladang yek.... stay tune...

22 February 2009

TIME TUNNEL MUSEUM-CAMERON HIGHLANDS

Selalu pergi CH tak pernah pergi kat area nih.. area nih dekat ngan Kok Starawberry Farm.. Bayaran masuk RM 5 for adult...tak ada apa pun cuma kalau minat tgk barang2 lama dan antik since tahun 50an, 60an dan 70an boleh lah melawat tenpat nih...

Antara botol minuman dan ntah macam2 lagi lahhh..kat dalam nih boleh nak pegang barang2 nak try naik kenderaan yang for display..maksudnye tak ada lah signboard don't touch..so bawak lah camera amik gambar yek..

Salah satu kereta yang di pamerkan..actually kereta nih kereta betul tau..untuk kanak2 siap ada enjin lagi...body dia akak rasa kuat dari kancil or viva kot opssss...marah lak auto girl... alli tgh test drive kereta nih..sukernyer dia sampai tak mo turun..

percubaan untuk dia reverse kereta nih..tapi stil tak gerak...rasanya leh patah drive shaft keter nih kalau dapat kat Alli

antara koleksi dulang dahulu kala...kat sini actually banyak simpan benda2 sehari-harian yang selalu kita guna zaman tok nenek kita dulu...

Motor Vespa nih untuk budak2 gak..ada Land Rover..pastu basikal kanak2 zaman dulu macam basikal tua tu... comel kannn..Alli dah macam orang zaman 50 an dengan baju macam tu...

dia try naik basikal lak... kaki dia bukannyer sampai pun...

Papa and Alli ..ada juga gambar pada masa kemerdekaan 1957

ada tak uols pernah nampak or guna tin2 yang dipemerkan..kalau ada uols memang dah kertu (tua) opssss larik..akak lahir tahun 90an...

Addi and Alli try nak kira bil pakai sempoa...Alli lasak tul lah..sampaiboleh dia nak hentak2 sempoa tu... penat tau akak tengok..dia tak penat ker??? Pas nih akak nak lawat ladang tea lak.. daaaa

21 February 2009

CAMERON HIGHLANDS-HOTEL TITIWANGSA

Adoi.. baru nak rileks dah kena Tag dengan Auto Girl..saper lagi.. adik akak lee.. tapi macam dia tak tahu akak dah laaaaaaaaaaama tak tengok movie sebab Alli mana leh tgk wayang..kang dia menjerit nak keluar kan dah rugi tiket...SO AKAK TAK MO BUAT BLEY???

So hari nih akak berlintas langsung dari tempat yang tidak jauh dari KL...kat KL panas tau uols.. kat sini sejuk jer..dah lah hari hujan petang tadi.... memang syok kalau dapat rilek kan badan....

Akak gamble jer.. tak booking bilik pun...asyik tgk rate kat internet macam dulu pastu dapat hotel ntah apa2..akak nak tidur kat tanah rata laa since brinchang ngan tanah rata tak jauh

Tgh akak jalan2 nak ker tanah rata akak nampak satu hotel baru kat tepi jalan tengah bandar brinchang. Sebelah ngan Iris Hotel..akak ada baca review hotel iris nih tak berapa best... akak kalau travel bukan nak duduk hotel mewah...just nak tidor jer..tapi tak leh yang cikai sangat...takut akak...nanti orang ingat akak nih mak hayamm..tak gituew uols...

So akak nampak satu hotel baru ..masa pegi dulu masih dalam construction sekarang dah siap...hotel dia nama Titiwangsa..bukan kat KL tau..akak masuk la nak tanya rate..dia kata RM120 semalam siap ngan free steamboat dinner for 2 person.. okey kan good bargain..kalau untuk 4 orang baru RM200..so harga murah...kat Brincang lak tu so akak booked satu malam... akak sure barang2 dalam hotel mesti baru..

Kannn dah kata katil king size....masih baru lagi tilam dia..Alli terus melompat naik atas katill dia ni memang pantang tengok katil elok kemas...

Bilik air pun masih baru..tak ada lah berlumut...dan semua in working order...


Shower area mesti siap ngan hot shower.. kalau idak tak mandi lah akak..sejuk tau uols... jap akak nak basuh baju akak yeng kena muntah Alli..suker tau Alli muntak kat Mama..dah lah mama terpaksa beli baju baru..Opssss..heheheh.... sib baik guna air panas nak basuh baju.. Tak pernah2 Alli muntah dalam keter..pening kot... nasib baik akak naik cameron guna jalan simpang pulai..kalau jalan lama sure lembik alli nih..
dalam bilik ada Astro tau.. pastu ada tea making facilities ..so tak ada masalah nak buat air untuk orang yang ada Baby. Kalau dengan Alli ada TV pun tak guna..ayik nak tutup jer... sukar tul dia nih main TV...telephone kat bilik pun kena cabut...

View from bilik akak..kat bawah nih sebenarnya ada parit besar..bunyi macam air terjun jer..rasa seronok lak..macam tidur tepi air terjun..rasa nyaman jer...

Akak jalan dulu yek...macam2 akak nak explore...bye... Opsss akak letak alamat and phone hotel lahhh next time akak tak lah lupa nak tgk reference...tgk jer entry nih.. kalau rasa nak bercuti ngan budget akak suggest hotel nih..restaurant kedai runcit pun ada kat bawah hotel nih....by the way hotel nih tak ada dalam internet lagi...

HOTEL TITIWANGSA
Lot 187 & 188, Jalan Besar,
39100 Brinchang, Cameron Highlands, Pahang
Tel: 05-4901188/490 1186 Fax:05-490 1186

Akak tak dapat comission tau just for my reference.

18 February 2009

ADA APA DENGAN HARI INI 18.02.09

Ada apa dengan hari ini..akak suker hari nih..pagi2 bangun tidor addy and Alli sang a song for me..Well alli just miming and claping his hand..but sound good to me...

Tengah hari lak akaK gi makan kat puchong...ayam kampung tu.. Kapt (B) Azman yang belanja..akak suker dia sebab dia memang suke belanja orang...murah rezeki dia kannn. Akak doakan satu hari nanti dia akan jadi MD yang berwibawa..chayokkkk..orang kata doa anak yatim nih selalu makbul..akak kan anak yatim kan uols.....

Kapt pakai baju kuning...dia nih susah nak amik gambar tau..selalu lari2..kalau gambar kawin dia macam mana yek...nak juga Akak tgk pandang kamera ker pandang wife kat sebelah..huhuhuhu..

Actually kawan akak yang baru masuk opis keje dalam 4 bulan nih (yang baju purple) nak berenti kerja dah...dah dapat JKR..akak teringat masa dia mula2 masuk kerja dulu ada satu papan panadol dalam poket dia..pening kepala kot dengan perangai bos dia..actually dengan dia akak rasa macam dah kenal lama...sukertau buat lawak....

Tengah makan tiba2 ada satu lembaga hitam muncul nak makan sama....OPss lias bangun lambat lagi uols....weh lias...aku pun pernah bujang gak..tak kan hari selasa pun lewat lagiii.. lunch hour baru bangun...

Si manis nih lak...dah jadi kawan baik berdua..bujang lagi tau.... memang suka membantu akak...sayang uols...


Yang paling comel tu akak ler...Izzu lak Ex-Office mate akak...sekarang dah keje kat Felda.. tapi dengar-dengar dah dapat JPA yek...wah akak dah ada kroni kat sana... Tapi yang paling best akak balik opis lepas lunch kul 2.30pm ada satu benda atas meja akak...jeng..jeng...jeng....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Ada bunga atas meja akak dengan anak patung pooh bear.(motip ada pooh bear...nak cakap akak macam pooh bear or sebab akak suka kumpul pooh bear???? :))...hadiah dari Addy dan Alli...yes uols..hari nih besday akak...thank you for the wishes...opis mate akak yang tersayang siap nyanyi tau...walaupun key they all ke laut..ke gunung opssss sempat carut orang lagi nih...

Thanks for the wish from my sis in Law Iffah...and akak terharu baca dedicated entry tuk akak dari someone very special...thank you darling...sob..sob..sob (pssst....hadiah takder ker huhuhu)

berapa umur akak?...akak tak berapa pandai nak mengira tapi cukup-cukup jer jumlah jari tangan dan kaki akak...20 uols.....kalau lebih lagi akak tak tahu nak kira....

Hadiah dari addy dah laaaaaama akak dapat ..refer to my back entry Lenovo S10 yang akak bawak kemana-mana walaupun tak der line internet semata2 nak update blog nih tuk Eileen baca......Weh Eileen dah siap semak karangan budak sekolah ker?

akak Happy sangat....

15 February 2009

FIRST HAIR CUT

Hari ni setelah laaaaaama akak sound Addy yang rambut Ali dah panjang...rasa macam rimas lak tgk dia asyik tolak rambut dia yang agak panjangk at telinga tu...Akak ada nampak satu salon nih yang khas tuk potong rambut kanak2.. cute jer tempat tu ada kerusi bentuk car...tempat tu kat Great eastern Mall...suspend gak sebab first time alli nak potong rambut nih...macam mana kalau dia meronta2..

Tapi suprise kat sini dia duk diam jer tau..sebab ralit tgk TV yang pasang citer cartoon..pastu duduk lak dalam keter mainan...pastu dia kan agak gatal sikit nampak pompuan...salon assistant tu pulak 3 orang pompuan..so apa lagi tunjuklah muka gatal dia...dia tak lah lasak... abih duit akak RM25.oo..adalah sekejap jer pontong rambutu..kat bahagian tepi telinga dan depan sikit..akak pun boleh...tapi addy tak percayakan akak potong rambut anak dia...dia takut nanti jadi macam orang penan....


Mana tak happy Alli..sampai 3 orang amoi yang dok kerumun dia..dia kan ala2 gatal sikit..kalau pompuan yang pegang alamat sengih memanjang laaa..lupa pada mama dia yek...

Ice Cream perasa Hezelnut..sedapppppp...akak makan ice cream nih sambil beri sokongan kepada semua yang sedang berjoging kat Titiwangsa... mesti dema terliur tgk akak makan sedangkan dema dok penat berlari macam hamster...chayoookkkk....

Pastu akak singgah cold storange..addy kata nak pegi Taman Tasik Titiwangsa..so akak nak bawak bekal sikit....nak tahu apa akak beli...hehehe akak beli aiskrim tuk akak tengok orang berjoging...sure depa terliur tgk akak makan aiskrim kannn sedangkan theyall panat2 berlari keliling tasik....heheheh akak suker..akak suker...abis satu bekas aiskrim tu akak makan... tapi serius..aiskrim tu memang sedap... 95% fat free..katanyer lah kan....kalau dia kata 50% fat free pun akak dulik apa..akak suker akak makan jugaaaa... tak sia2 akak beli RM22.00 for kotak kecik tu...


Alli senang hati jer amik mainan yang orang dok jual tu....siap buat test lagiiii... pastu ada satu masa tu dia bargain ngan penjual tu nak mainan lainnn..isk..iskkk

Happy faces from us...cantik tak haircut alli yang baru...heheheh terus tak mo pandang camera dia kannnn....


Owh kepada yang sedang berdiet..happy diet..akak start tomorrow....hehehehehe

HAPPY VALENTINE'S DAY...

Kaedah nyer ada Puan Seri Farah Eileen dan bising akak tak hupdate blog...weh kalau nak baca cerita non stop beli buku cerita banyak2 yek..al maklumlah akak nih kan carier woman.. balik umah nak layan ragam anak akak yang super duper active nih.... asyik nak berdukung jer..sikit2 nak nangis...


ni haaa Alli tengah get ready nak berjalan


Pastu dah siap pandang sipi jer kat akak... yer lahh kenapa stop kat sini..nak pegi mana yek

Ni lah rupa air kedondong yang akak citer tu...ada satu biji asam masin kat dalam cawan tu..memang sedap....kalau akak ngan wanie dulu siap tapau 5 bungkus nak bagi kawan2 kat opis rasa... akak tahu..akak ngan wanie memang baeeeeeekkk....

apa uols buat pada VD yek.... akak tahu..ramai kata tak sambut tapi dalam hati teringin gak nak present kan...busuk2 pun gi makan2..i loveeeee food... kebetulan 14 feb jatuh pada hari sabtu..akak suker tau..sebab hari cuti...Addy pun cutiii..Alli lagi lah cutiii ....

Tiba2 addy tanya akak nak pegi mana hari nih..akak tak ada idea..akak tak mo shopping sebab duit dah banyak abis..lagi pun hari nih shopping compledx mesti ramai orang..maleh leee... Addy tetiba nak minum air kendondong...so akak ajak dia pergi ke damansara..restaurant Thai Base..air kedondong dia memang superb...bayangkan 1 cawan air dia bersamaam 10 biji buah kendondong di blender..memang best..akak tau lah sebab akak ngan Wanie siap kira lagi berapa biji buah tu dia blender masa akak order tapau ngan wanie hari tu..opis hour lagi sanggup pegi ke damansara..opssss....tapi akak ngan Wanie gi masa lunch hr sajer...


Apa2 pun akak nak tanya sikit laa... pernah tak uolss masa VD dari pagi sampai petang busy mengemas rumah..buat laundry dan layan Ugly Betty marathon.opsssss. huhuhu akak kenal orang tu uols.. bujang lagi..nampak sangat tak der life kan... kalau akak laaa.. akak pegi tgk wayang ngan kengkawan bujang..or keluar makan.....paling tidak pegi karaoke...

Yang lagi sorang tu lak akak kenal sanggup keluar gi alamanda jenjalan bawak ADIK uolsss... pastu siap sesat bagai sampai Shah Alam... pastu adik dia sekarang nih tgh tanam anggur...so ikut jer lah akak dia....nak tunjuk jalan pun tatau..lainlah kalau jalan straight macam kat melbourne tu.....



Ni lah rupa adik akak dan pupu poyang dia yang sambut VD macam orang tak der boyfriend..kata ramai tapi naper la...buat laundry..kemas rumah..pastu tak cukup tu jer...siap malam2 gi makan kat warung...org lain candle light dinner..Psssttt..akak dapat tahu malam tu depa gi makan ngan abang KANDUNG cousin akak tu...isk..iskkk kesian......

08 February 2009

KEDAI RC TERBARU DI KUALA KANGSAR

Hari ni akak berjalan2 melawat kawan-kawan kat sekitar Kuala Kangsar... pastu akak dapat tahu kawan akak nih dah jadi tokey...bukan tokey ayam uols.. tapi tokey RC car... kalau sesiapa yang tak tahu lagi.. RC nih kiranya macam toys jugak tapi toys untuk orang besar jee... dah harga dia ada yang sampai mencecah RM2,000. tu tak termasuk acessories yang lain... RC (remote control) Car nih ada yang pakai minyak...tapi ada yang pakai bateri jer..tapi dua-dua ada pro and cont dia...

Addy dulu berkecimpung dalam bidang nih...abih laa duit dia laburkan kat kete kecik dia tuhh. sudahnya keter yang nak bawak dia gi kerja tak berjaga..pernah jugak dulu akak letak kete kecik dia bawah tudung saji pastu letak atas meja makan... dah 24 jam asyik nak mengadap kete tu jer....

Pandangan dari belakang: Dari segi saiz badan uols dah boleh agak saper tokey RC nih kan....kenapa saiz badan ko tak kecut2 yek...

Pandangan dari arah sisi: Sah2 anak haji Hamid yang berniaga nih.. dia nih dah ada keje tetap tapi as a sampingan buat kedai RC dan spare parts..sah2 duit untung tu ko sebat gak beli kete kecik tuk ko....Kalau kat company akak dah lama kena surat tunjuk sebab mempunyai perniagaan sendiri.... tapi betul ker nama kedai uols ABIHPIKIO... macam lain jer bunyinyer...

Antara produk yang dia jual...Xpress..akak tak pernah dengar brand nih..brand baru yek... ada lagi brand yang dia jual cam Serpent, Mugen, Kyosho..zaman2 akak dulu ada Trinity...

Banyak juga spare part dalam kedai dia...boleh tahan la for starter...Dulu keje akak mengecat body shield jer...akak suka kalerkan dia warna pink florecent...cantik tau... pastu blend ngan kaler biru..pergh....


Antara piala yang ditempah dan dibeli sendiri daripada pemenang pertandingan untuk di tunjukkan kepada kengkawan / client bahawa tokey nih terror bawak keter RC..hehehehhe.. LARIKKKKKKK...ampun.. tu lah lain kali belanja akak makan laksa kat Lubuk lak......

Kalau sesiapa nak beli barang dengan harga discount sebut nama akak ...sure dia kesihan dia bagi...kalau dia letak harga lagi tinggi, nasib korang laaa....Tapi Tokey nih memang baik..dia sure bagi harga kengkawan..silap2 dapat free gift lagi....