20 April 2009

REDANG ISLAND-PT4 MARINE PARK

Kali ini akak letak banyak gambar tau.. sebenarnya banyak lagi gambar tapi kang lambat pulak nak upload nanti berat sangat... Hari ini hari ke kedua kat Pulau Redang.. setelah puas pujuk tukang bawak boat nak pegi Marine Park hari ni.. baru lah dia bagi .. kalau tidak dia nak pegi semalam.. tapi we all ada acara menchandat sotong.. lagipun baru sampai dari Jetty Merang.. tak mo lah tergesa-gesa.. tepat kul 9.00pagi we all dah bersiap nak naik boat...

Ada yang first time snorkeling nih... so sebelum tu seperti biasa acara bergambar beramai2 tak pernah miss tau...

Semua dah ready ngan pelampung masing2.. jangan risau.. edan pun leh timbul pakai life jacket nih tau...

Nak naikboat kena harung laut dulu.. sebab tak ada jetty.. so basah kuyup lah dulu.. tak kisahlah kan.. jap lagi basah gak.. Lias naik dulu pas tu sambut Alli naik atas boat.. akak tak ada orang nak sambut naik ker.. ? berat lah bontot nak panjang tangga tu...

On the way ke Marine Park.. Kalau Abul Ajis Sotong tu tak ada kerja lain asyik nak kacau lias jer... malam tadi dah lah berebut nak tidor ngan lias.. Best sangat ke lias tu?.. Opssss ada apa2 ker?

we all asyik tak berhenti2 bercakap.. Alli seperti biasa tak leh pisah ngan Papa....

Banyak kan Ikan.. tiap kali akak tengok ikan akan terbayang masak sweet sour... masak tiga rasa... Ikan bawal besar-besar tau uolsss... Sebesar dua tapak tangan akak tau.. macam mana akak tak geram... Iskkkk...


Marin Park kat Redang ni ala2 kawan pantai.. so kalau penat snorkeling leh lepak kat tapi pantai.. pastu acara posing tetap berjalan...

Empat teruma bergaya ala2 majalah mangga.. Teruna sangat laaaaa.. teka mana satu yang dah ada anak enam?...serius tau salah sorang tu dah ada anak enam tau....... suka nyer dema nih yek...

Salah satu acara favorite.. melompat macam katak dalam air..

Pastu we all dapat idea nak tanam lias.. pastu we all buat dia bentuk macam duyung.. tapi tak jadi lah.. jadi dugong jantan yang ada tetekkkk.. larikkkk

Para pengukir duyung.. puas lias di kerjakan oleh we all.. suka tau.. bila nak dapat peluang nak tanam lias hidup hidup macam nih kann

Sekali lagi acara melompat katak...

Addy, Akak dan Alli sedang lepak main pasir.. mula2 alli nih geli ngan pasir pastu dah jadi immune lak.. tak penat2 main pasir... pastu sibuk kumpul dead coral

Empat gadi pingitan.. comel kan.. semua single lagi tapi boyfriend semua dan ada...

Akak geli hati lak tengok gambar Ajis Sotong yang pakai T Shirt Putih... ala2 gadis manja gitew...

dalam kul 12.00 we all bertolak balik ker Chalet lak..dah lapor perut nih.. petang nih ada snorkeling lagi tapi kat area lain lah... kat marin park nih kena bayar RM5 sorang sebagai bayaran untuk penyelanggaraan Marine Park nih kot.. kalau akak rajin akak update petang nanti yek

Apa ko ingat keje akak update blog ker.. so keje opis tak yah buat...? daaaaa...

17 April 2009

REDANG ISLAND-PT3 CHANDAT SOTONG

Pertama kali akak nak ucapkan ribuan terima kasih kepada kawan2 akak yang tak pergi mencandat sotong kerana suka menjaga anak akak yang ala2 meragam nak tidur..merengek nak puting yang telah Alli campak sampai tak jumpa sampai sekarang..heheheh.. baru ko tahu susah jaga budak kecik.. serik dak?... Thanks to Hajar Eita Eidan dan Ori yang tak ada dalam gambar..

Papa ngan Mama nak cari sotong kat laut buat makan malam nih..heheheh.. merasa macam nelayan uols...akak tak mo jadi nelayan lahhh....
We all turun ke laut dalam pukul 6.00ptg.. tak tahu kenapa awal sangat.. akak rasa chandat sotong malam kan?... maybe orang boat tu nak suruh cepat2 we all mabuk kot...dengan penuh happy bertolak lah naik boat nelayan yang boleh memuatkan 12 orang ke laut.. bayaran dikenakan 500 satu boat.. so kongsi2 lah

Amir Teguh.. yang memasang pancing.. .ada dapat ikan ke Bang?... tak per yang pasti gaya mesti ada.. Amir juga antara orang yang Teguh berdiri sampai akhir perlayaran malam ni mencari sotong....

Amacam.. ada ke nalayan ke laut pakai Life jacket?...ala2 nak buat citer titanic tapi ombak kuat sangat laa. tak leh nak berdiri still...

Bahagian buritan boat.. opsss belakang bot betulhkan..kalau orang panggil belakang boat tu buritan lah kan.. jangan pikir lebih2.. akak ngan Lias, Mior, Rini and lastly addy join duduk kat bahagian depan boat.. biar balance katanyer.. huhuhuhuh


Tangkapan sotong yang pertama pada malam itu berjaya di naik kan oleh Abuk aka Ajis Sotong... Besarkan dia punya opssss sotong dia.. correction...

Sotong nih mula2 naik warna dia kemerah2 merahan.. lepastu setelah sotong nih menghembuskan napas dia yang terakhir telah bertukar warna menjadi lutsinarmacam plastik tu..... nampaklah warna dalam badan dia.. tulang dia, telur dia.. pastu lama kelamaan dia akan bertukar menjadi warna putih.. ini lah firs time akak dapat tgh sotong hidup2 pastu kojol...

Pamela Anusin dapat menangkap dua sekali gus.. dia nih orang bajau laut sabah.. so memang ada pengalaman kat tengah laut memancing ... tapi pengsan juga....
We all semua merasa menangkap sekurang2 dua ekor.. tapi lias dapat sotong yang kontot pastu ada belang.. pakcik boat tu kata sotong harimau.. nasib baik tak sotong buaya.. kalau tidak dah kena lah ngan tuannya...

dalam kul 9.30malam semua dah mabuk.. tinggal akak ngan Amir jer... so akak suruh pakcik boat tu gerak balik..kang sapa nak angkat budak lelaki semua nih.. akak tak sanggup.. owh hasil tangkapan we all hari nih 48 ekor.. huhuhuhuh.. best..best..best...

Nak candat lagi?..akak rasa tak mo lah..macam main layang2 jer... pastu penat lah jadi nelayan nih.. tak leh nak order Mc Donald tengah laut....

REDANG ISLAND-PT2

sampai kat Pulau Redang.. we all check in kat Redang Lagoon Resort.. bukan redang laguna resort tau.. kalau redang laguna resort tu mahal giler.. we all ambil yang budget ciput tapi secara am nya memang chalet dia puas hati.. aircond semua berfungsi tahap frozen gituew..24 jam bukak aircond walau pun tak ada dalam bilik..kejam kan.. kalau malam tu ntak berapa kali main tarik selimut tapi aircon tetap tak mo tutup.. luckyly they all bagi bilik view pantai.. walau pun duduk 3 orang atau 4 orang atau 2 orang tetap bagi bilik untuk berempat.. bilik dia ala2 dua tingkat.. so definitely akak occupied bilik yang kat bawah.. tak larat akak nak panjat tangga yang curam tu..

See.. tempat katil yang ada pagar tu ala2 tingkat dua punya katil laa.. tu yang they all buat pagar takut ada yang sleep walker kot.. kat bawah ada katil tapi kat atas ada tilam jer laa... tgk kalau nak naik tangga sikit nyer curam tu...

Antara pemandangan kat luar chalet akak.. time makan macam asrama lak.. ada waktu makan tgh, minum petang makan malam.. tapi about food no comment memang cukup danada rasa lah... sebab akak and the gang amik pakage so time makan semua serbu kat dewan makan dia sambil chating ala2 kat serambi rumah gituew..

Kebetulan chalet we all kat depan dewan makan tu...time snorkeling kul 2.30 petang we all tak pegi..semua pakat lepak kat depan tu dalam hammock atau tidur dalam bilik sebab malam nih nak candat sotong...

FAT (1) REDANG ISLAND GANG

Mula2 akak perkenalkan kawan-kawan akak yang joint ke Redang kali nih.. tak ramai sangat cuma 16 orang jer termasuk anak akak Alli... kalau nak berkenalan sila tinggalkan pesanan maklumlah anak2 hayam akak nih kebanyakan single.. kalau yang dah kawin tu baru ada isteri sorang.. huhuhu.. tapi Addy not available yek...



Dari atas kiri yer uols.. Shahriman Aka Bapak Hayam, Lias aka jerung or buaya.. dua-dua boleh pakai, Nusin aka Pamela anusin, Hasbul aka Ajis sotong, Mior aka Mr Cool, Jai aka Mat Romeo, Amir aka Diver, Eita Maya aka Ms Sensitif, Ori aka Ms Manja, Rini aka Ms Happening, Faizul aka Mr Life guard, Hajar aka Ms Universe, Edan aka Mr Badang, Alli akaLittle Boy, Akak as Mak Hayam, Addy as Mr Daddy..

Huh havoc tau uols.. abis Pulau Redang tu gamat ngan we all... kalau nak berkenalan tinggal contact no yek... Not available Addy and Alli tau.. yang lain tu boleh contack Mak Hayam...

REDANG ISLAND-PT 1

Masa akak sampai kat Jetty Merang.. semua anak2 hayam akak dan lepak kat kedai kopi..sarapan katayer.. takut nau akak lambat sampai terlepas boat.. kalau kaka terlepas boat akak boleh berenang lah.. kan akak ala2 duyung ...Opss ramping gituew
Anak2 hayam akak tak lama lagi jadi anak2 ikan...sian dema tidur kat tepi tangga malam tadi..tu lah sampai awal sangat tu yang kena tunggu boat bertolak pukul 10.00 dari jetty merang

Masa nak tunggu boat sampai semua lepak kat sini ala2 sessi bergambar.. pastu ada yang macam separuh lalok..yer lah semalam drive kereta dari KL dalam kul 1
Pemandangan Kat Jetty Merang.. tak ada apa2 pun just banyak boat nelayan dan banyak boat2 reosrt nak ke pulau redang...

Setelah memastikan ke empat 2 kereta dah siap parking elok2 kunci baik2 dan bagi no phone dan nama resort.. so kalau ada apa2 boleh depa call inform kan.. parking kat sini RM10 satu malam coz ada covered parking.. teduh sikit kereta

Anak2 hayam dan mak hayam berposing kat Jetty.. Faizul lak nak meastikan anak2 hayam akak tak terjun ke laut..

Masa dalam Boat.. Rini dan Ori.. depa ni segar bugar lagi sebab all the way ke sini mengeruh jer.. Opss

Cik Eita dan Cik Hajar kita pun sama.. semua perempuan jadi passenger jer.. so driver lah yang penat.. drive sengsorang sambil dengar dengkuran depa nih...

Alli yang jadi passanger pun tidor gak atas boat.. mungkin sebab semalam dia tidur lambat .. pastu bangun pagi awal sangat...

Masa sampai kat Pulau Redang... Alli tertidur sampai lenguh akak dukung.. Semua muka ala2 penat...

Volks... ko minat kat Lias kan.. nah gambar dia.. body dia tak pakai baju perg..meleleh.....heheheh ampun lias.. jangan marah aku.. nanti aku belanja ko makan kat mamak yek...

16 April 2009

TO TERENGGANU....

Yer laaa.. yer laaa.. akak hupdate lah nih.. adoii bingit telinga akak...akak penat lagi tau.... Okey akak citer la pasal akak gi Terengganu dulu lah yek.. best tau uols.. bukan senang akak nak jaga anak2 hayam akak nih... Opsss...

On the way ke Kuala Terengganu akak terserempak gituew di tengah jalan dengan Assistant Manager kat Department akak.. dia bawak slow tau uols.. maklumlah bawak naka kecik dalam pantang lagi.. kaedahnya dia pun kebetulan balik kampung kat Pantai Timur pada hari yang sama akak ke Kuala Terengganu...

Akak perkenalkan En Mohd Kamal Said aka Abg Mat.. Opssss macam abg mat Jiwa-jiwa lak...tipu jer..we all panggil dia Kamal... dia belanja akak makan kat Kuala Kemamang... Akak makan sata dan otak2 dengan banyak nyer.. Terima kasih Abg Mat.. Opsss

Kann melampau tahap gaban akak makan.. tak hengat donia.. maklumlah anak2 hayam akak tak sampai lagi dari putrajaya

Tokoh bapa mithali tahun ini jatuh kepada... jeng...jeng..jeng... Mr Addy.. kamal ko amik tahun depan laaa.. tahun depan nak ko dah pandai jalan so baru tahu langit tinggi rendah kannn..

Happy kann. sampai kat sini pun dah nak dekat Manghrib.. anak kamal yang kedua tu demam sikit so tak ada lah aktif sangat macam kakak nyer nyag keletah tu....
Ha ni lah wife kamal yang jelita tu.. selalu bercakap bergosip dalam tepon.. apa we all gossip yek..Rahsia kerajaan Wanita hehehehehehe..

Kamal tidur kat Chukai kata nyer sebab alang2 dah sampai malam so malas nak tidur kat Kuala Terangganu akak lak terus ke Kuala Terengganu lebih kurang dalam dua jam lagi baru nak sampai..

Akak lepak kat Grand Continental KT.. Bilik besar.. kat luar view kapal2 kat tepi laut... sampai jer akak unpacking balik barang nak bawak ke satu tempat tu.. ke mana yek.. tunggu di lain entry yek...rilek laa sekejap jer lagi.. tunggu Boss akak outstation baru akak boleh update.. kalau tidak busy tau uols...
Bilik King Size Bed... so malam nih akak tidur ngan nyeyak besok nak pegi Pulau.. yehoooooo..anak2 hayam akak dah start berkokok malam tu cari mak hayam kat mana....
Bye..Alli nak breakfast dulu..jap lagi nak bertolak.... Awal giler Alli mandi hari nih.. daaa.. kejap lagi akak hupdate laa yek.. tunggguuuuuuu....

11 April 2009

YANG MANA SATU YEK?

Kisahnya akak nak citer yang mana satu yek...dua2 akak excited....apa tak nya..uols tak makan hati ke tengok gambar kat bawah nih.... Anak Pak Zain tu....siap bukak butang baju sampai dada....... adakah akak sedang bercanda dengan Anuar Zain di bilik persalinan atau dia tengah pujuk akak masuk direct selling...hehehehhe
atau akak nak citer pasal beg camping yang gedabak nih....sebab apa akak packing beg besar nih ... lari dari rumah ker...anuar zain ajak akak kawin lari ker....?

Akak tak kawin lari ngan Anuar Zain lah sebab akak tenung lama2 anak pak zain tu akak rasa Addy lagi hensem... Addy lagi charming gituew...baru sekarang akak sedar bahawa kalau Addy tu artis pun ramai gak yang peluk cium dia... bukan bodek tau darling... so akak ke mana yek?

Hint dia akak bagi..arah pantai timur... korang tgk lah signboard yang besar dulu yek..Owh BTW kepada kawan opis akak...... perasan tak kereta saper kat depan kereta akak nih... huhuhu..buat apa dia ker sana... Weh dia orang Pantai Timur laaa..balik kampung laaa.... dia tak ada kene mengena dalam plan akak nih...beg besar tu akak punya sorang ngan Addy ngan Alli sekali...

So nanti akak decide nak citer mana satu dulu yek... sabar yek kengkawan.. jangan risau Anuar Zain tu akak bagi kat adik akak jer laaa..... akak tak tamak....kongsi yek anuar zain tu ramai-ramai....heheheheheh