30 June 2009

LANGKAWI-PART 3 WILD LIFE PARK

warning: Banyak gambar di hadapan..hehehehhe

Ini first time akak gi kat sini..sebelum nih akak tak pernah lak sampai kat Langkawi Bird Paradise..tapi dalam map dia tulis Langkawi Wild Life Park...kat sini bukan ada burung sahaja..cuma salah satu haiwan adalah burung...bayaran masuk RM12 dewasa Ikalau bawak kad pengenalan) dan RM6 kanak2 tiga tahun keatas..nasib baik akak bawak IC kalau tidak kena RM25.00..banyak beza tau...
Kat sini ala-ala haiwan lepas bebas gituew..tapi idaklah buaya dia main lepas jer..mana-mana haiwan yang merbahaya kepada manusia atau manusia membahayakan haiwan tersebut, dia kurung dalam kandang or sangkar...

Macam burung kakak tua nih sungguh jinak..dia tak takut ngan manusia...dia duduk kat pondok dia jer..kalau nak amik dia hulur tangan jer..sikit tak kisah..Alli tu sebenarnya takut..tapi tunjuk macho jer duduk kat belakang akak nih...

Kat luar tu ada jual makana untuk bagi haiwan nih makan....kalau nak beli makanan tuk semua haiwan dia charga RM6..tapi akak cuma nak bagi makan pada haiwan yang berkaki empat sahaja..heheheh akak main sebut jer...dia bagi carot, long beans, dan sedikit kobis..RM2..akak beli dua plastik...Alli tengah feed kancil..suka benor dia kat sini...

Ni pulak akak panggil monyet..tapi ada nama lain tau..semua yang ada ekor macam nih akak panggil beruk atau monyet jer..senang...

Sure akak yang paling cantik dalam gambar nih..tak kan beruk tu kot....

ini adalah species kucing..owh nama dia kucing beruang..tak rupa kucing jek..kat sini dah tulis sila jangan bagi makan kepada haiwan ini..kenapa agaknyer yek....takut silap bagi makanan kot...kalau nak tahu haiwan nih makan apa..dia ada ada letak signboard yang bergambar bagi tahu haiwan dalam sangkar tu makan apa..so kalau ada dalam palstik bag tu makanan tuk haiwan tu bagi jer laaa..bagus juga utk education kepada kanak2..

Burung-burung nih makan seed jer..akak tak der makanan tuk burung nih..so tgk jer lah..tapi kalau kita sua tangan dia naik gak kat tangan kita nih

jinak kannn..cantik pulak akak tengok dia duduk beratuk tunggu akak lalu...sorry yek tadak makanan tuk kamu....

macam ostrich nih dia makan kobis...tapi kacang panjang pun dia bedah..sakit tau tangan akak bagi makan kat ostrich nih..dia main patuk jer..alli nak bagi dia makan akak tak bagi..kang ngan tangan-tangan Alli dia telan....

Ini Keldai...Addy giler excited bagi Keladai nih makan..sampai habis semua makanan dia bagi..banyak lagi haiwan kat depan tu dia tak tgk lagi...kang tak ada makanan nak bagi kat haiwan lain..Keldai nih memang laaaa..kalau orang bagi makan semua meluru datang..suara dia punya lah bingit...

Pegi tempat Rabbit nih addy dah abih makanan dia nak bagi..tu lah saper suruh bagi semua kat keldai tu..Alli takut ngan Rabbit nih..sampai sembunyi kat celah kaki papa....

Rabbit nih sungguh jinak..sampai kalau bagi plastic pun dia makan..Alli suka bagi makan tapi dia takut...jenuh nak suruh dia turun ..tak mo jugak...

Tengok dia sampai ternaik kaki dia sebab takut ngan Rabbit nih...penakut betul lah..Addy cuba gak bagi dia tak takut ngan Rabbit nih....

Alli mintak duit kat Papa dia...dia ingat mesin nih jual mainan macam kat shoping complex tu..tapi mesin nih jual makanan tuk burung.. ada makanan tuk peacock....mula-mula akak nak beli lah jugak..tapi peacock tu sombong..terus tak jadi beli...macam lah dia tu cantik sangat...
Masa on the way keluar..Ostrich nih tunggu jer akak nak bagi apa2 lagi kat dia...maknan dah abis laaaa..suruh orang lain pulak bagi yek...yang bestnya kalau pergi bukan hari cuti..suasana aman dan sunyi jer..tak derlah nak berhimpit-himpit...Akak nak naik gajah lah pulak kalau sempat...

LANGKAWI- DATARAN HELANG

Sementara akak tengah rajin..akak upload jer lah mana-mana citer yang sempat yek..mujurlah kat hotel nih wifi dari bilik akak lajuu jer...tak yah pakai berukband akak tu..terhegeh-hegeh....selepas check in bilik pastu lunch..jalan-jalan sekitar pantai cenang..pastu lepak kat bilik lak...petang bawak alli mandi kat pool..punyalah suka dia..sampai tak mo naik...

Malam lepas keluar dinne..mak akak nak tengok jetty..dia kata lama dah tak tengok jetty...yer lah setiap kali datang langkawi naik flight kan..so akak bawaklah jalan-jalan ke Jetty malam tu..dah terlanjur gi Jetty gi lah dataran helang...nak bawak siang hari panas sangat kang...
malam pun burung nih tak tidur gak yek...nampak juga burung nih walaupun datang waktu malam....

maka terjadilah gambar yang ala2 tak semenggah nih...penat tau akak dukung Alli nih..dahlah dia makin berat....opsss akak tak mandi lagi masa nih..sejukkkkkkk

LANGKAWI-PART 2 ASENIA RESORT

Akak sampai kul 1.00 kat Langkawi... kereta akak dah siap tunggu..akak dapat deal murahlah gak...RM270 tuk 4 hari 3 malam...akak sajer amik nissan sentra sebab boot dia besar sikit..maklumlah gi langkawi mesti nak isi barang banyak kan...

seperti biasa kalau kereta kat Langkawi nih, dapat minyak cukup-cukup jer tuk sampai ker Pump Station yang terhampir..apalaaaa... sib baik jumpa pump station yang masih ada minyak lagi...we all sampai kat pump station kat kedawang tu dah tadak minyak..sib baik 2 km lagi ada satu lagi pump station...

View dari bilik akak..akak duduk kat Aseania Resort Langkawi..dekat ngan underwater world...kiranya tempat makan memang berlambak dekat area sini...kalau rajin jalan kaki pun leh..kalau stay kat sini sila request bilik kat ground floor dan facing swimming pool yek...kat sini tadak lift..

Dari Lobby dah nampak swimming pool..kat Asenia Resort nih katanya mempunyai swimming pool yang terpanjang kat Malaysia..memang panjang tau..siap ada gelongsor tu sampai 3 biji..dua lagi kat bahagian adult..1 lagi kat bahagian children... ada pool tuk wave gak..kira best lah kalau bawak teenager dan kanak2..akak nih consider kanak2 tau..hiks...
Lobby kat tingkat satu...kalau duk kat ground floor tak yah turunkan barang kat sini....parking jer depan bilik tu...

Tapi kenapa hotel nih kaler pink yek..rasa pelik lak..kalau buat kaler lain tak leh ker..?

LANGKAWI-PART 1 DEPARTURE

Akak parking kereta kat opis akak..pastu akak gegar Rini suruh dia hantar ker Putrajaya sentral pagi-pagi buta..hehehe kul 8.30 pagi..flight akak pukul 11.00..sajer najk bertolak awal..biar awal kan..jangan kena tinggal Flight...

Alli tersangatlah lasak di dalam train...puas akak tunjuk benda2 kat luar..tapi kat luar tu bukan ada pemandangan yang cantik pun..balik-balik pokok kelapa sawit..manalah Alli nak tengok kat luar tu...

Still tak mo duduk diam-diam..rasa nak marah gak nih...

Papa pegang dia pun masih dia tak senang duduk..dia nak berjalan-jalan dalam train tu..akak takut nanti dia terjatuh lak....

Akak sampai kat airport terus bukak akak punya netbook... tapi conection dia slow lah pulak..just check blog kengkawan..dan update sikit gambar masa kat otak-otak kat tropicana dulu...

Sementara tu Alli bebas nak buat apa saja..suka hati lah dia nak baring ker..nak berlari ker... nak buat apa sahaja..

Kat free duty area banyak lak patung transformers ni..demam transformers katakan... kalau Edan ngan Faizul nampak nih...mau berguling-guling macam budak-budak dalam nih...

Sementara tunggu akak punya flight loading beg pakaian dan minyak kot...

Akak jalan dulu yek...nanti kerja kat opis tu biarlah tertangguh banyak-banyak pun takper...akak nak bermalas-malasan dulu kat sini...daaaa

28 June 2009

SEMBANG-SEMBANG AT OTAK-OTAK

Hari Sabtu memang busy tul lah akak...penat tau...sebab esok dah nak bertolak ke Langkawi..satu mende tak packing lagi..Nasib baik Addy tak kerja hari ni..akak nak check-in thru Web site tadak printer nak print out border pass..so akak pergi ke office..nak check Sarah tu jugak...akak nak tengok ada back up kat desktop tak...sib baik ada..lepas check in bagai akak bertolak ke Alamanda..addy nak beli back pack...dapat juga dia pau akak 300...tak per nanti akak mintak balik...

Pukul 5 lak akak bertolak ke Tropicana Mall..ada sembang-sembang session ngan my former Bainunian..lama dah tak jumpa dorang..Tetiba Addy nak ikut sekali sebab Eileen ngan Kim ada sekali...
Akak sampai agak lewat..maklumlah sibudak kecik nih nak ikut sekali...tapi memang kacau mood betulah...langsung tak mo berenggang ngan mama dan papa..so mama tak leh join nak sessi gosip bergosip nih..akak cuma dengan hujung pangkal jer..topic langsung akak tatau...

Ramai gak yang turn out..biasalah acara santai-santai jer..tadak yang formal invitation..saper2 rasa nak joint di persilakan..tapi habis berkecah kedai tu di buat oleh akak dan rakan-rakan...

Dianah dan Romy khusuh dengar kelentong dari Aidee bagaimana nak mengekalkan bentuk badan yang kerempeng..cara-cara menyembunyikan lemak2 yang berlebihan..agaknyer laaa

Aidee: Macam nih yek kawan-kawan..kalau kita nak kurus segeralah makan herbalife...

Ismi: Berapa trip aku kena makan kalau bacan macam aku..

Ain: tak yah herbalife..ko amik jaga anak twins aku tu...sure sebulan ko kurus

Mak ai..khusyuk makan tu..sampai penuh meja..rentikan lah kisah tragic nak kurus tu...

Tiba tang bayar..alih2 member akak dah bayar..terima kasih yek En Ambia Putra... murah rezeki ko..kalau ko datang opis akak lagi akak tak leh terima belanja ko ..sebab ko kontraktor...opis akak tak benarkan akak makan ngan kontraktor...

Dari Kiri: Eileen, Ismi, Aidee, Akak..hiks

Gambar nih akak cilok dari blog Ismi... gambar nih masa akak form three kot..akak pun dah lupa..kenapa akak post gambar nih...sebab nya adalah gambar di bawah..heheheheh jangan gelak yek....

Selepas 18 tahun.....masih okey lagi kann..Eileen mother of three... Ismi still available..Aidee mother of one son dan akak mother of one son jugak...standard laaaa...ada perubahan SIKIT...heheheh...Cikgu Farah Eileen juga yang dah bertudung..yang tiga lagi tu bila yek...larikkkkkkk....

IM AWAY


Akak sekarang dah ada kat KLIA..akak berpegian dulu yek. Thank you to Rini yg kena paksa bgn pagi nak hantar akak kat Putrajaya Sentral..akak jalan dulu yek

27 June 2009

ADEHHH ADUHAI SARAH

Akak sedih....akak suruh simpan barang akak tuk beberapa hari sebelum akak dapat benda baru... selalu akak simpan kat Delilah... tapi En Edan kata kali ini bagi Sarah pegang...tapi benda yang Sarah pegang nih selalu akak pegang sendiri...

Abih akak tengah bersedih sebab Sarah dah pergi tak kembali...Semalam adalah hari terakhir Sarah..pergi sebab genjatan Elektrik......akak bukan sedih Sarah meninggal..tapi barang akak yang Sarah pegang....akak tak dapat balik... dahlah benda tu akak simpan sejak tahun 2007 lagi...tetiba kali ini akak bagi Sarah pegang..selalu Delilah...adeeeeeh...

Sekarang akak nak salahkan Sarah atau akak nak salahkan TNB...akak rasa tak happy nak berpergian seminggu nih.....kalau akak tak cuti mesti akak tak pindahkan barang akak kat Sarah..tak kan nak salahkan cuti akak lak...

Kawan-kawan jangan ingat akak kejam.. Sarah dan Delilah tu adalah server opis akak... Delilah server projek...Sarah server personal... adeeeeh..kira Sarah nih adik kepada Delilah... Mr Edan... Why me?..Why Me?

Buat Hajar dan Eita...abaikan amanat akak sebelum akak bercuti tu..korang tak kan jumpa doc akak kat Sarah dah...Gone with the wind..pandai2 pikir buat sendiri yek...

24 June 2009

BREAKFAST

Ni breakfast akak...roti bakar dan Tea O panas.. ala2 diet...akak nak menjaga berat badan ah uols...akak kurus...
Tapi kawan akak nih tak membantu langsung.... dia makan dua keping roti canai...tak aci betul lah... tapi akak suka makan ngan dia..sebab kalau akak duduk sebelah dia nampak akak nih kurus...

Note:Sebenarnya akak order lagi dua biji telur separuh masak..opsssss...

BERAT SAMA DIJINJING

Kalau sesiapa selalu lepak kat mamak kat opis akak mesti kenal ngan mamak yang pakai cermin mata nih.. dia ni ibarat macam GM kat kedai mamak nih..tokey laaa..satu lagi outlet dia kat Precint 8... tapi akak salute lah dia...tak main arah2 orang buat kerja..mana yang dia boleh tolong, dia tolong..tak kira lah cuci tong ais kat tepi longkang tetap dia buat juga...

Dia nih rajin tegur we all dan memang kenal ngan we all.. dia juga mesra dengan semua orang yang datang ke kedai dia..tak der lah menyombong walaupun kedai dia memang masyukkkk...

Akak kalau ada rezeki dapat jadi bos....akak nak jadi macam dia laaa...akak nak beramah mesra ngan staff dan menganggap staff tu sebagai family kita di pejabat... baru lah staff bersemangat nak datang kerja...rasa ikhlas berkerja.. dan tidak berkira dengan kerja..amacam...amik la akak jadi bosss....

Opis lama akak masa akak mula2 masuk kerja dulu memang macam family tapi tu lah masalah kewangan sebab ekonomi dunia meleset...tu pun berat jer bos akak nak lepas kan akak..sekarang dia dah kaya raya dengar citer..dah beli boat mewah sendiri...rezeki dia...

23 June 2009

BLOG HOPING

Akak benci tau..diskuss ngan member akak kat meja petak kedai mamak..akak dengan doramg dah dapat banyak dari nuffnang..akak speku dorang click iklan kat blog dorang sendiri... benci tul akak...Akak nak click sendiri Addy kata tak leh..tak aci click sendiri nyer... akak nih bendul jugak yek..

akak tak kira..kalau uols nampak iklan uols kena click..tengok lah apa iklan tu tulis..kalau minat beli...kalau akak tengok tadak perubahan juga carta akak ..akak malas nak blog lah..akak lepak kat blog akak lagi satu...

Tadi akak melawat blog yang melawat ke blog akak..akak tengok Cikgu Norizuan masuk blog akak laaaa...akak baca kisah dia yang dok ngajar kat pendalaman P1.. baru akak tahu kategori sekolah pendalaman kat sabah dan sarawak nih ada 3, kalau P1 tu tak lah dalam sangat kategori biasa..kalau P2 ketegori sukar biasa..dan kategori P3 kategori Sukar luar biasa..hahaha

Akak speku dorang nih pilih nak posting kita kat sekolah mana berdasarkan berat badan laa.. Kalau dah agak2 kecik molek ala2 tak berdaya tu dorang letak kat P1..tapi kalau macam akak nih...sah-sah dia letak kat P3..matilah akak....kalau macam Edan tu mesti dorang letak kat P4 kan..kan..kan..eh ada ker P4...orang lain naik sampan ke sekolah..sah2 kena berenang sekali ngan bujang senang...

Pesanan akak jangan lupa click tau...penat akak mengarang nih... letrik lagi...beli netbook lagi..bayar internet line lagi...sian akak tau..akak nih anak yatim...huhuhuhu

BREAKFAST WITH EDAN

Pagi-pagi sebab akak datang awal..semua tak der lagi ini lah kawan beregu akak makan.. macam giant makan telur kan..

Akak tak makan...akak tengok jer..Opsss..

Sudu macam kanak2 nak makan jer..tak sesuwai dengan oragnya...comelkannnn


Dua biji jer dia makan..teman dia jer..hiks...

ALEEYA

Wah dah besar dah dia...baik sungguh anak dara nih..umur dia baru 3 bulan..lahir bulan March hari tu....ni dia datang melawat kat rumah akak..senang betul nak bagi tidur..guling2 kat tilam..gosok kepala dia terus dia tidur...

Seronok betul akak tengok dia tidur..kalau Alli dulu time nih kena berbedung baru dia boleh tidor..kalau tidak jangan haraaaaap... tapi kenapa akak tengok muka dia makin hari makin macam boy..kecik lagi kot..tetiba akak rasa nak anak perempuan pulak..tapi tunggu lah Alli besar sikit..penat lagi nih....

SEPETANG DI TAMAN TASIK AMPANG HILIR

Tetiba akak lalu kat MRR2 akak nampak satu taman tasik yang baru bukak..dulu tempat nih kawasan rumah setinggan..selepas kena pindah semua..dia diri kan pam minyak Shell....ramainyer orang...lebih2 lagi taman tasik nih dekat dengan rumah akak..terus akak ajak Addy bawak Alli main-main kat sini...
Punyalah happy Alli..dapat lak berjalan dengan bebas... akak memang tak larat nak dukung dia..nak bawak badan sendiri pun mengah..tapi ada hati nak berjoging..eh tak nak jogging...nak beli beskal main kat sini lah...Alli kalau dapat jalan bebas mula lah nak terjun kolam tu..dia ingat macam swimming pool kat hotel... Addy apa lagi terus tangkap dia naik atas bahu...

Akak seram sikit kalau Alli nak bermain-main dengan budak2 yang ramai-ramai nih..Alli nih tak pandai bergaduh..walaupun orang buat dia, dia ingat orang nak main2 dengan dia..dengan erti kata lain Alli nih lemah lembut sikkit...manja lah katakan...dengan budak perempuan pun dia kalah

akak bagi dia main dengan benda yang tak involve dengan budak2 lain..kalau dia main gelongsor tu sah2 dia kena taji ngan orang..dengan budak2 dah besar panjang mesti terkena juga sepak terajang dema...Addy jaga alli macam mak ayam jaga anak dia...tak lepas tul dia nak bebas...

Dah penat bermain..masing2 duduk berehat..Alli nih pulak perangai dia kalau dia berjalan tetiba dia rasa penat bukan dia nak suruh orang dukung..tiba-tiba jer dia akan duduk kat lantai..tak kiralah kat tanah ker..kat tempat ada lecah ker..dia main duduk jer...tu kalau berjalan akak mesti kena bawak spare baju dan seluar

Hari dah petang..moh le kita balik..akak dah letih nih..badan dah berlengas..owh akak pergi taman nih naik motor jer..sebab susah nak parking..tak banyak tempat parking..on the way balik Alli boleh lak tertidur..penat sangat lah tu....

Akak , Alli dan addy dengan muka kepenatan... buas juga anak akak nih yekkk