30 July 2009

AKAK TAKUT..

Akak seram sejuk nak jenguk blog nih..sebab akak takut kena marah ngan peminat akak..opss akak ada peminat ker?..akak dah lama tak update blog nih.. sebab tu akak dah lama tak jenguk blog nih... alahai akak sibuk sebab opis mate akak bergilir-gilir past batton pergi vacation.. biasa tau dema nih..

Akak jadi macam buat acara walkaton.. kalau uols tengok dimana-mana ada akak..kat bilik fax, kat HRA, kat Corp Div, Kat Acct Dept, kat mamak opssss..heheheh... Akak kena jaga GM's Opis lagi..hehehe semua acara kebajikan tuk company akak.. tadak elaun pun.. balik rumah nak update blog pun dah tak larat....

Akak nak citer akak pergi main paintball .. sikit jer lagi entry tu nak siap..matilah draft pun tak buat lagi nih.. semua kawan-kawan akak sakit badan.. akak sorang jer steady sebab kerja akak asyik tembak kawan sendiri..opsssss...

P/S: Akak nak bagi tahu..kontrak akak kerja kat sini baru dapat renew semalam.. 2 tahun lagi lah akak ada kat opis akak nih...Insya-Allah..nak buat camner akak nih kerja sebagai buruh kontrak... lagi senang akak nak cakap akak ni TIMUN tapi TIMUN yang besar..timun cukup makan..sebagai meraikannya akak makan sarapan pulut kuning ngan rendang ayam tuk akak sorang.. hasilnya sekarang nih akak mengantuk sangat....tunggu yek sekejap jer lagii....

22 July 2009

MEJA SOLEK KU..

Sebenarnya bukan meja solek pun..akak buat Para jadi macam meja solek..maklumlah anak akak sedang membesar..kalau akak letak meja solek abih dia selongkar buat macam semua barang tu dia punya... so kalau pakai drill terus ke dinding dia susah sikit nak mencapai...

kalau dia boleh capai pun maybe dia dah besar sikit so dia boleh faham kalau kata tak boleh main..

simple kan...antara koleksi parfume yang akak selalu pakai..kalau yang jarang pakai akak simpan dalam drawer kat tempat lain..tak pun ada yang dah kene rembat ngan mak akak atau adik pompuan akak..yes adik akak pun pengemar parfume...

Kecik dan simple...tak payah letak banyak-banyak... tak yah penutup sebab senang capai dan main sembur jer...

Laci pertama akak letak bedak..akak pakai bedak miyami jer..beli kat cosway..yang itu jer akak tgk sesuai dengan kaler kulit akak.. ada loose powder YSL dan blusher YSL...akak pernah pakai MAC tapi tak sebest miyami nih... Laci kedua akak simpan segala jenis mascara..dari jenama MAC, Lancom, Tsuya-Tsyuya, Loreal..ada satu tu curly iron tuk bulu mata..nak kasi lentik...pakai bateri..semua akak sauk..mana yang sempat akak capai...


Laci ketiga akak simpan foudation..base foundation macam kryolan.. tuk shading pun ada tapi jarang pakai.. tinted moisteriser.. jenama loreal punya foudation pun ada...akak ada pallet foudation brand dermacolour..tapi akak jarang pakai sebab sesuai tuk shading jer..yang besar-besar akak simpan dalam beg makeup yang gedabak tu... Laci ke empat akak simpan eyeshadow... brand elianto pun ada... murah kannn...dior pun ada..akak suka gak pakai make up dior nih...

Laci ke lima lak akak simpan lipstic dan gloss lipstic..banyak jenama dior..akak suka pakai lipstic dior..lagi satu akak suka pakai lipstic MAC..bau dia sedap jer..macam bau cocoa butter... jenama Maybeline pun ada...givenchy, clinic nyer lipstic pun ada....tapi warna nyer semua macam sepesen jer..ala-ala pink atau mouve..pastu akak selit brush tuk loose powder dan blusher..

Makeup yang akak jarang pakai gi kerja akak simpan dalam metal bag akak..kalau sesekali keluar jenjalan baru akak pakai kaler yang garang-garang sikit...

Akak suka para nih sebab comel dan organised..tak makan banyak space.. owh akak ada sangkut sekali akak punya straightening iron, curly iron dan hairdrayer..tapi selalu akak pakai iron tuk straight rambut tu..kalau pakai curly iron makan banyak masa..dengan Alli yang suka membantu nih susah akak nak pakai...

CADAR BARU...

Tak pernah akak nak tunggu hari raya baru nak pasang cadar..bila beli benda baru terus akak terus cuba.. kalau baju tu tak der makna baju raya..sure akak dah pakai sekali...bila-bila akak suka akak tukar jer...

Tapi nih first time akak ada cadar bunga-bunga beli kat langkawi hari tu..cantik tak..langsir tu akak dah nampak kat satu tempat yang jual corak english style...hujung minggu nih mau akak sauk satu...

Kalau ikut Addy semua dia suka in White colour..naik bosan lak akak..nanti dah lah kena tukar selalu..pastu Alli lak tgh nakal abis susu dia tumpah kat cadar...kalau bunga-bunga nih tak nampak sangat kan..makin muncung lah dia kalau tidur dalam taman bunga nih..tapi akak sangat suka..macam romantis lak tidur atas nih...

BUDAK YANG SANGAT JELES...

Akak susah kalau nak amik gambar ngan Addy..sebab budak kenit nih sangat jels..suka tau menyelit..kalau akak amik gambar dgn dia sorang tak per..kalau addy amik gambar dengan dia sorang juga tak per.. kalau akak ngan Addy alamat dapat lah gambar macam-macam

Gambar akak ngan Alli...kalau bergambar memang susah nak pandang camera...buat muka comot dia tu lah...

Percubaan akak nak amik gambar ngan Addy..tertiba dia meluru menyelit baring...kalau pandang camera tu tak per laaa..nih terbaring depan kita...

Akak ngan Addy cuba menepis dia..dapat juga menyelit kat tengah-tengah...

Kalau kita berkepit ngan Papa dia..pastu peluk-peluk mesra dia mulalah menangis manja..sungguh jeles betul lah Alli nih..kalau kita tidor peluk Papa dia mulalah dia menyelit kat tengah pastu tepis tangan kita...

21 July 2009

MAKAN LAGI...

Tetiba akak teringin nak gi carrefour wangsa maju...kat sana tetiba lak terpengaruh nak upgrade 4mb punya streamyx..ada promotion...dia kata dua hari bekerja dah boleh dapat..tapi now dah seminggu batang hidung 4mb pun tarak...tipu punya orang..

Nak makan nasi tengah hari..kat Tempayaki ada nasi tau uols...boleh lah tapi portion dia sikit ..at least boleh diet..yer ker diet..akak rasa nih tempat kedua akak terjah makan tuk hari nih jer...

seperti biasa Alli bukan boleh duk diam atas kerusi tu..asyik nak turun jer..ni pun tak sampai 5 minit dia duk kat situ.. jap lagi macam-macam idea dia nak buat

Kan akak dah cakap ..sekejap jer..pastu pandai-pandai nak turun sendiri..susah kalau makan dengan Alli jer..dia nih nampak jer lembut tapi aktif kemain..dalam kepala dia macam-macam dia nak buat..

Nasib baik ada MIL akak volunter nak jaga gilir-gilir Alli nih..akak ngan Ady makan dulu..dia bawak Alli jalan-jalan dulu...lepas tu turn akak pulak dukung si Alli nih berjalan dia makan pulak...Alli....Alli..lain kali tinggal Alli kat rumah..

Akak makan banyak sayur-sayuran jer tau..tapi nasi tu macam tak cukup lak....sikit sangat..akak nih species makan nasi seperiuk..opsss...

MUSIM DURIAN DATANG LAGI

Masa balik kampung tengok banyak orang jual durian kat tepi jalan..tapi harga dia tak murah gak..kalau yang main longgok tu maybe murah laa.. tapi dia charge akak satu kilo RM8. Akak bukan nak makan kulit dia..akak nak makan isi dia.. dek kerana akak teringin gak beli jer laa

Hujan renyai-renyai pun tak menghalang akak makan kat situ gak.. Malas nak bawak balik rumah..tahujer lah kan..bawak dalamkerete tak sampai sejam tapi kalau bau dia tertinggal satu hari pun tak hilang..akak nak makan kat situ gak...

Amacam kelas tak akak mengadap durian kat tepi jalan..akak beli sebijik jer..akak punya request tak mo yang pahit..akak nak yang lemak manis dan isi dia tebal..Durian nih dari Batu Kurau..sedap tau...Dah lah cuaca sejuk...makan durian rasa cam best jer...

Macam kucing tidur kan durian nih..cantik jer..puas hati akak makan...Addy makan sikit jer..sebab dia lagi suka kalau durian tu di buat serawa..kalau orang perak nih dia suka makan ngan kuih jala..akak tak suka..akak suka makan terus jek..

Isi dia lemak manis..pastu tebal lak...Akak boleh makan durian nih paling banyak pun dua bijik..mula-mula memang nak amik banyak tapi sebijik pun tak larat nak habis..

Masa sedang dok makan nih tetiba dengar bunyi excident...berlari akak punya Addy nak jadi paparazi amik gambar..rupa-rupanya ada dua bijik motor berlanggar dengan gerai burger yang melintas jalan..gerai burger tu lak tadak lampu pi lintas jalan kat tempat gelap pasai apa..lagi pun hujan renyai sure motor tu tak nampak kan...

Kesian motor india tu patah riuh..agak-agaknyer sempat jadi superman rider tu..akak tetap khusyuk makan durian..abih dengan tokey durian tinggalkan stall dia nak tgk excident..akak angkut bawak balik durian tu kang.....

20 July 2009

DATING DENGAN MEE UDANG

FYI akak dah hantar MIL akak balik rumah dia...dah tak sabar-sabar dah dia nak balik...baru sebulan dok umah akak...rindu ngan kawan bergosip dia kat keliling rumah lah tu..hari-hari update citer...tapi dah sebulan tak update citer ngan kawan-kawan..nak ajar bukak blog dia tak pandai lak..heheheh

Kalau balik Taiping akak memang suka berjalan berdua ngan Addy jer..senang akak nak angkut or shopping macam-macam, akak ngan Addy sangat penggemar makanan... salah satu tempatnyer adalah Mee Udang kat belakang The Store Taiping..


Macam nih lah tempat dia..tepi jalan pastu tepi longkang jer..Mee dia tak der lah sedap mana..tapi akak suka makan udang dia..rangup jer.....besar-besar lak tu...kalau akak dapat masak udang nih akak buat mee udang tapi kuah dia pekat sikit..lagi best..

Cuba cari mee...nampak tak..tak nampak mee lah uols..sebab udang tu besar-besar duk bersarang dalam mangkuk tu.... akak makan dulu yek..

Addy pun makan mee udang gak....tak pandang kiri kanan..dulu masa bercinta dia tolong akak kopekkan kulit udang nih..tapi sekarang dia kopek udang dia sorang jer tau..benci tau.. menyampah akak...

Pulak tu makan sambil menjilat jari..akak juga yang terkial-kial nak buang kulit udang nih... lain kali akak nak suruh dia gak kopek kulit udang nih....

COMPUTER BARU?-SECOND HAND JEK

Akak kerja kat opis nih dah dua tahun..PC akak tak pernah bagi problem..walaupun PC nih dari orang yang lama kat tempat akak..kiranya PC nih dah outdated laa... Tapi sejak akhir-akhir nih..makin teruk lak dia...So akak request kat It Dept kalau ada PC yang lagi okey dari akak punya nih..tak dapat yang baru pun takper janji lagi lajuuu..

So satu hari yang indah tu..datanglah Edan dan faizul datang menolak troli dan walaaaaa..akak dapat PC baru..tapi secondhand jer lah..janji okey...

Bertungkus lumut Edan menukar PC akak..PC baru nih dia dah format dah kat bilik server..kat sini cuma nak setting sikit-sikit..pastu nak tukar sparepart apa-apa yang patut...

Akak suruh dia duduk atas kerusi tak mo..nak juga duduk kat lantai tu...mak ai teruknya bawak meja akak..apalah harta karun yang akak simpan yek...

Eleh baru buat sikit dah penat... Ke ko amik napas tgk orang kat depan tu...tak nampak lah Edan kalau duduk kat bawah meja..kalau ko berdiri baru leh nampak dia...so komputer akak dah laju lepas nih...makin pantas akak buat kerja..tapi ada satu masalah lak...

Opis akak tak bagi datang opis pada hari cuti termasuk public holiday..walaupun bukan buat overtime...kenapa yek..akak betul-betul musykil..apa reason dia yek..so macam mana kerja yang pending nih..dah lah staff tak cukup.kompeni uols macam nih ker.opis kat KLCC tu pun boleh masuk hari minggu tau...sungguh tak bijak....


Apa-apa pun akak happy..I'm backkkkkk..PC akak dah kencang macam kuda berlari..kudaku lari gagah berani...

19 July 2009

HATI SEPI

sepi sendiri...melihat mereka tertawa..melihat mereka bermain..melihat mereka bercakap... indahnya dunia tanpa sepi...bukan lama ku pinta..hanya seminit.... setidaknya-tidaknya ku tahu..kau masih teringat...

walaupun dunia riuh rendah tapi hati ku sepi sendiri..berkata sendiri..memikir sendiri...
Tiada siapa yang sudi meneman...hanya memerhati... tiada niat untuk mengganggu..hanya menumpang kasih....

Melihat kegembiraan orang lain pun sudah mengubat lara di hati.. melihat mereka bergembira bersama, ku tetap berdiri menumpang riang...

Izinkan aku berlari jauh..terbang tinggi.... mencari damai..mencari riang....ku pasti kebahagian ada dimana-mana kalau kita bijak mencari sabar menanti....

Hanya sesuap nasi ku pinta untuk mengalas perut yang kosong dari pagi..tidak perlu berjanji kalau tidak boleh tepati...tiada siapa yang menghalang dikau mencari gembira...
Permintaan ku bukan tinggi..bukan kemewahan..cuma ingatan di hati...
Biarkan malam ini ku sendiri..merawat luka di hati...merenung bintang yang tinggi...mengibau sepi di hati... Salam untuk semua

FANATIC NASI AYAM

Alli adalah penggemar nasi ayam..nasi ayam tu kalau kat mana-mana pun dia okey...hanya sepcies nasi jenis nasi ayam jer dia memang boleh makan..kalau lain-lain jenis nasi BIG NO for Alli..macam mana akak nak bagi dia suka makan nasi yek...dah lah badan dia makin kurus..nak tak nak seminggu dalam dua kali akak berkampung kat Nasi ayam Damansara..tapi bukan kat damansara tapi kat Ampang..ada setengah orang panggil nasi Ayam Chi Meng...

Sekarang nih dia suka makan suap sendiri..abih bersepah..bukan akak tak mo suapkan tapi dia memang menjerit-jerit nak suap sendiri...

Addi tolong penggang sudu pun dia tepis...kalau boleh dia nak masukkan sendiri nasi dalam mulut...tolong cedok kan pun tak nak orang buat...

Nasi banyak tu memang dia tak habis sorang..tapi kalau lebih nanti boleh mama dan papa dia rembat sikit...tapi next tima akak nak bawak bekas makanan alli sendiri lah..kalau kat sini semua pinggan kaca...habis meriah kedai tu dengan keletang-keletung sudu alli ketuk pinggan..

Tak puas suap pakai sudu, dia pakai tangan lak..kiranya kiri dan kanan tangan boleh guna lah...

17 July 2009

PERANGAI PELIK AKAK..PELIK KER?

Akak ada satu perangai tau...kalau akak suka dengan benda tu akak akan amik banyak2...cuma yang beza dia kaler jer..kalau ada 4 kaler..semua akak rembat..dulu akak pernah shopping ngan Eita kat Alamanda time orang sibuk solat jumaat..akak ngan eita sibuk perabis duit...

Macam seluar tiga suku nih....akak ada tiga kaler tau..satu lagi kaler hijau tebu...dalam mesin basuh tu akak tak dapat amik gambar dia...Nasib baik ada Cik Hanita Maya ....kalau ikut akak, akak nak amik semua kaler..dia kata cukuplah tak yah amik semua..soo akak buat muncung bayar tiga kaler seluar jer..tapi akak suka yang satu lagi juga kaler biru muda ...merah takdak saiz..kalau tidak confirm akak ada lima kaler.....

Baru-baru nih sama gak kes kat Isetan sale..akak suka kasut nih..Nasib baik dia ada 2 kaler jer..kalau ada lima kaler gak sure akak rembat semua...adik pompuan akak tu pun macam Hanita Maya..dia suka hold akak punya attempt nak rembat semua kaler...kalau akak pakai baju cream atau brown akak leh pakai yang sebelah kiri..kalau akak pakai baju dark kaler akak leh pakai yang belah kanan... tapiiiiiiii........

Kalau akak pakai baju belang-belang putih hitam akak boleh pakai macam nih kan..amik kau .....larikkkkkk...

HOT AND ROLL@ KLCC

Akak nak wat promosi sikit nih...kalau uols singgah kat KLCC nih ..gi lah jenguk kat dalam cold storage..ala dekat ngan esculator tu...sebelah ngan Burger King... Apa ada kat dalam tu?... Ada outlet hot and Roll... rasa dia sungguh sedap..dia dalam kategori wafel lah kot...tapi ada filling yang sungguh lazat sekali..uols boleh mintak filling yang sweet ke...spicy ker..ada banan chocolate..apple...tapi akak suka chicken cheese and spicy dalam crispy wrapping.. kalau nak dalam prata style pun boleh..macam roti canai(memang roti canai pun) tapi dia folding dalam tu dia isi macam2 perisa yang uols request...murah jer...

Ni lah outlet dia....meh ler rasa.... jangan malu2..murah jer..kalau beli food dia ada promosi tambah singgit dapat air soya atau ice lemon tea....mari-mari...

Hari minggu tak ramai sangat orang tapi kalau hari kerja tak cukup tangan...Opss adik lelaki akak membantu di outlet nampaknya..dia dah pro akak tak pandai lagi..nanti lah kalau akak buat appearance kat sana sambil membuat crispy nih akak sms korang yek..pastikan korang datang beli...jangan dok tengok dan amik gambar akak jek...feeling artis tul lah akak nih..

Sambil akak menunggu adik akak abis membantu.akak lepak kat Burger King... hehehe kitorang asyik refill air jer...lepak kat Hot and Roll pun dok lah ulang alik ker burger king refill air.... Akak makan double whopper..dah lama akak tak makan burger yang besar-besar nih... tapi akak habis juga seketul....macam mana nak diet nih..akak start besok lah diet..heheheh

adik akak sebok melayan farish makan..farish nih kalau makan memang seronok tengok..sungguh berselera tak macam Alli..tujuan akak gi KLCC nih sebenarnya nak pergi Isetan Sale..so akak tinggal kan Alli ngan MIL akak kat rumah...Tetiba lak adik lelaki akak suruh jagakan anak dia yang dua orang nih..dorang nak gi Chow Kit cari Pisang...kelasss kan cari pisang kat Chow Kit nak jual kat KLCC..hhheee.terpaksalah mengusung budak berdua nih bershopping...

Adik pompuan akak nih sibuk pow akak ice cream...Anak saudara akak nak ice cream MC Donald jek tapi adik pompuan akak nih dok cakap anak saudara akak nih nak haagen Dazzs nih...kopak akak tau..dah adik bongsu akak pun pau akak selai baju..lain kali shopping tak leh bawak dorang lah....

16 July 2009

1 YEAR AND 6 MONTH OLD JAP

Dah setahun 6 bulan dah dia yek...Akak lupa ada lagi satu injection yang dia tak kena lagi... masa 18 bulan patut dia kena..nih dah lewat 2 minggu..tapi tak kisah..tu cuma estimated that age lah yang kita kena buat kan..

confident jek dia nak kena injection nih...akak check dia tak ada fever so boleh proceed lah... dulu dia tak tahu apa..sekarang nih maybe dia dah boleh ingat kalau dia kena injection tu..sakit ker..

seronok dia sampai kat clinic tu tengok ada geng nak main..Alli nih tak kasar orang dia.. dia tak derlah nak main tolak-tolak orang sebab nak rebut permainan atau barang..cuma Addy risau dia jatuh jer...dia lebih kepada budak yang suka berkawan dan mengalah...budak tu baru 1 tahun umur dia..jalan pun tak lurus lagi..tu yang risau Alli terkasar ker...tertolak ker...

Di temani oleh Pak Chu Boy seronok dia melayan main gelongsor tu... Dia tahu kat sini nanti dia kene injection..Akak tanya dia Alli nak buat apa kat sini dia boleh tunjuk ngan jari, dia nak kena cucuk kat lengan dia..mungkin dia ingat lagi masa dia kena tahan wad kat Ampang Puteri tu kot..3 hari drip water tu bersambung ngan tangan dia...

Bila doctor panggil confident jer masuk tanpa orang pegang dia..jumpa doctor terus dia behave sampai doctor kata baring dia pun baring pastu suruh mengiring dia pun mengiring ..tapi masa kena cucuk tu terkejut menjerit sekejap lah..hehehhe..akak nak amik gambar masa tu doctor tak bagi katanya medical practise...akak okey jer kalau orang tak bagi amik gambar..maybe ada reason mereka sendiri kot...

sekejap jer dia menjerit..tak sampai 10 saat senyap balik..ngada lah tu...berat dia 10.5 kg..wuihhh dah berat yek..patut lenguh tangan akak dukung dia...