31 August 2009

SELAMAT HARI MERDEKA KE-52

Walaupun akak sedang bersenang lenang terlentang di rumah MIL akak tak lupa mengucapkan selamat hari Merdeka ke-52 kepada seluruh rakyat malaysia..

Rakyat diutamakan..Pencapaian didahulukan.. (yer ke? Opsss)

29 August 2009

I'M AWAY..

akak balik ke istana mak mertua akak dengan bersenang lenang selama 5 hari kot..wah..akak baring tidur makan waktu berbuka..anak akak, akak dah sub kan ke MIL..wah aman nyer dunia...plan nak gi Hadyai tapi lupa bawak passport..cis..so akak nak gi penang laa...

TAMAN EKUESTRIAN PUTRAJAYA

Yes akak dah berbuka puasa kat sini... plan memang nak berbuka puasa muda mudi kat sini so nak tahu juga apa facility yang ada kat sini...makanan dia okey ke tidak.. selalunya geng muda-mudi nak buka puasa pergi ke alamanda.. dah selalu sangat lagi pun berebut surau kat situ...
So hari khamis akak ngan addy berbuka puasa di sana... RM32 nett sorang ...kanak2 atas 6 tahun RM16 dan kanak2 bawah 6 tahun RM free...heheheh
antara gerai-gerai yang ada kat luar .. ada murtabak..ikan bakar..mee rebus.. gulai kawah dan macam-macam lagi..ada kaunter ABC gak...
Itinery nih tak wajib ikut..tapi kalau nak join pun tak ada masalah..boleh makan pelan-pelan..atau nak pilih masa sendiri nak solat maghrib pun tak per..tapi jangan lak solat maghrib pukul 8.30 malam.. itu dah masuk isya' dah...
seba hari tu akak sampai awal dalam kul 6.30..hari hujan so tak tahu nak lepak mana so dok kat sini jer.. ada wifii tapi akak tak bawak akak punya mini lenovo lak.. guna handphone jer lah surfing internet...
Ayam rendang sumatera...
Daging Dendeng Padang
Ikan tenggiri masak lemak tempoyak
Tauhu manis pedas
Pajeri terung panjang...
Ni baru first round.. banyak lagi kerabu..desert dan kek..buah-buahan..dan air ice lemon tea, bandung, kordial laici ..air panas teh tarik, neslo.. menu kat sini berubah2 setiap hari.. so kalau menu macam akak nih menu no 4..heheheh siap tgk menu tuk hari2 lain lagi....

Akak tgk ada karaoke buffet lah kat sini RM40 nett sorang...macam best..ada berani nak try lepas raya nanti?

MBO CINEPLEX-DISTRICT 9

Kannn makin panjang langkah..alang abang alli o/station, akak dan addy buat aktiviti yang biasa kami buat sebelum alli ada.. bukab tak pernah bawak alli tengok wayang tapi at the end dia nak duduk atas riba akak jer..walaupun akak dah beli single seat tuk dia.. pastu siap tidor lagi...penat tau.. akak kena duduk tegak...
Tak plan pun nak tgk citer mende tapi since hari nih hari Rabu so harga tiket RM5 sorang terjah le citer apa yang ada.. ada citer District 9 kul 8.30..tak pernah-pernah bulan puasa nih akak gi tgk wayang..kiranya nih first time lah.. tapi citer dia macam hampeh..akak tak suka lah citer macam low budget jer.. macam tak logic pun ada.. kisah alien nih duk kat nun africa selatan dah ada perkampungan macam setinggan nih...tapi layan jer laaa...dialek pelakon pun guna africa selatan nyer..tak best laaa
kosong jer kat kounter tiket..kat sini yang best tgk wayang sebab parking kereta betul2 depan panggung pastu free lak... senang lepas tgk wayang terus keluar jumpa kereta..tak tersesat macam kat mid valley ..opssss...
ada sepuluh panggung cineplex..okeylah..selesa tu kira boleh lah.. sound system pun okey.. tak der lah cikai..kalau hari biasa tiket RM9 jer..
Nak juga tgk citer orphan nih..tapi akak nih anti citer thriller dan citer hantu.. takut suara akak sorang jer yang menjerit dalam panggung tu ..orang lain rilek jer...
Citer nih macam kelakar jer.. maybe next time..rasa macam zaman bercita jer..dah lah dalam panggung ada dalam 10 orang jer... giler sejuk sebab kat luar hujan..dah lah pashima akak tinggal kat opis..yang ada dalam keter kain pelikat addy ..kain pelikat pun kain pelikat lah buat selimut..heheheh

28 August 2009

WHEN ALLI AWAY

Hari rabu dan Khamis baby sitter pinjam Alli nak bawak balik kampung kat Rembau, Negeri Sembilan...Addy mula-mula macam tak kasi tapi akak berjaya pujuk dia ..biarlah sekali sekala.. so lepas bebas lah papa dan mama dia nih.. rasanyer nih lah first time akak berbuka puasa diluar..biasalah kalau ada budak kecik yang tengah buas memang susah nak makan dengan tenteram
Akak pergi kat seafood restaurant yang selalu akak pergi dulu masa akak stay kat gombak.. Pha-Pha seafood...dulu selalu datang sebab dekat tapi sekarang dan duk ampang memang lah tak berpeluang nak pergi.. nasib baik dah ada DUKE hiway..biasalah kalau nak cepat kena lah bayar lebih kan.. tapi standby jugak air dalam dua tin.Manalah tahu takutr tak sempat sampai kann...dah lah tak booking lagi
Tu dia..ni pun akak order berpada-pada sebab takut membazir.. kali nih semua menu sihat..sebab akak kononnye perasan still on the track tuk diet.. kedai dia nih kat depan masjid gombak kat greenwood
Biasa nyer menu..Tom Yam ayam....order tuk sorang jer..tapi leh makan berdua.. Addy gemar betul.. tetiba rasa nak pergi hadyai lah hujung minggu nih sempena merdeka...kannn
Siakap stim limau...perghh..semua secukup rasa..kalau na pedas lagi dia ada dah siapkan sambal yang dah siap campur limau tuk masuk dalam kuah nih.. tapi akak rasa pedas dia dah cukup kalau pedas sangat nanti sakit perut.. akak makan berkadar jugak nih.. kang naik balik badan. sayur akak order kailan ikan masin..

JALAN JEM

Tak pernah-pernah la kalau akak balik ikut MEX hiway nih jem..selalu mana ada kereta nak masuk KL petang2 nih..mesti ada something..kalau roadblock mau akak meroyan maki hamun dalam kereta nih..hilang pahala puasa akak..
Eh sampai kat selekoh kat atas flyover jer yang sangkut..lepas tu sebelum bayar toll dah clear...
Tapi jemnyer dari selekoh ke cyberjaya dah bersusun kereta..akak dah cuak dah... akak mals lah kalau bayar mahal-mahal satu hari sampai RM8 toll tapi jem..baik akak ikut MRR2 dah sah bayar cuma RM2.60 satu hari...
Nak pulak akak bawak kete auto..lagi lah bengang..dengan tak leh makan laa..minum lah..kat kepala nih dah terbayang apa nak makan ..apa nak beli kat PARAM...
Rupa-rupanya ada mamat cha ya nun alif yang terlanggar tembok..tu lah dah tahu selekoh nak speeding wat apa..dah lah ko tu tak puasa,...menyusahkan orang lak...isk..isk..

BULAN KEINSAFAN

Uols tahu tak majoriti kat opis akak nih pakai tudung..adalah sekerat dua jer yang masih degil2 tak mo pakai tudung.. dah lah tua bangka ..opsss.. akak suker lah uols kat opis akak nih mengambil berkat sempena bulan Ramdhan nih berhijrah menjadi yang lebih baik..

Dari pakai skirt ke pakai seluar dari kepala togel ke pakai tudung.. nanti raya nanti sure boleh tudung banyak-banyak nak kawan dengan baju raya kan.. tak der lah asyik nak pakai rambul pelesu jer....

setakat hari nih lah ada dua kawan opis akak dah pakai tudung..manis dan ayu jer... sorang dari GM's Office dan sorang dari HR dept... comel sungguh...Alhamdullillah...Meh kita tengok...

Dengan ini akak dengan berbesar hati nak announce bahawa ogy telah berenti kerja dan di ganti dengan Pn Siti Mariam..hehhheee..sebenarnya nama dia memang Siti Mariam tapi nama glamer Ogy..kebanyakan orang kenal nama Ogy tapi bukan Siti Mariam...tapi dah tu memang nama dia kannn...lepas nih akak nak panggil dia Kak Yam lah..sure akak kena baling ngan kasuh.. Seccretary dari GM's Office.. err basju ko seksi meksi tu ko letak mana yek?


Sorang lagi dari Executive dari HRA dept... malu-malu lak nak tunjuk muka...dia nih buat payroll..kalau lambat dapat gaji marah dia yek..tapi bulan puasa jangan lah nak serang dia...gaji opis akak tak pernah lambat..bulan nih jer gaji masuk 20hb..giler awal... nanti tak sampai 15 hb kita dah abis duit orang dari company lain duit berkepuk lagi...

cute kan Haily..bulat jer muka.... akak sokong ko pakai tudung.. nanti akak menyusul yek..uban akak pun dah banyak nih..wanie tadak nak tolong cabut....
Tapi ada sorang makcik nih tak sedar-sedar diri lagi.. boleh bulan puasa buat port tidor kat bawah meja.. ko kenapa tak angkut tilam dan bantal dari rumah pastu tambah langsir.. tak yah balik..tidor jer kat opis...muat yek ko duduk bawah meje tu tido? badan dah lah saiz badan sumbu..

27 August 2009

ANIMAL RIDING @ THE CURVE

Kalau pergi sini tak sah kalau alli mintak nak main haiwan peliharaan nih .. kali nih dia ada lagi dua geng yang sekepala..makin meriah lah dia siap main lumba-lumba lagi..amboi kecik2 dah ada tokoh nak jadi mat rempit...
terpaksalah we all sorang satu pegang haiwan tu..kang melencong dalam kedai orang ..dorang nih bukan tahu apa main bedal jer..ayah dan ibu budak berdua tu aman jalan berdua ntah ke mana.. anak2 nyer tak kisah mencari pun...lepas naik yang nak ini masing-masing nak naik kuda lak..nasib baik kuda tu pun ada tiga.. berlumba lagi lah dema nih..
Nasib baik kawasan dia luas.. so orang ramai terpaksa ketepi lah .. tiga hero nih dah conquer jalan kan...
Lepas main benda tu nak tgk show lak.. masa nih ada apa acara ntan akak lupa sebab masing-masing nak duduk dalam sampan kat situ.. takut lak jatuh.. bertiga nih jadi kuasa tiga dia punya nakal..dah lah we all semua puasa penat tau...
akhirnya boleh duduk diam-diam setempat.. tapi sekejap jer.. sampai akak terpasa beli satu tali kat mother care nak ikat si Alli..tapi papa dia kata buat anak macam beruk lak main tambat kat tangan.. dari hilang anak baik akak ikat dia..dia nak berlari tak ada lah jauh dari akak... Alli nih bukan nak orang pegang...

FURNITURE HUNTING@IKEA-FINAL

Dah mula puasa kan..rumah pun dah cat..final stage beli perabot yang dah plan nak beli..yang tak plan pun ada gak... kali nih akak angkut semua adik beradik dan anak saudara pergi membeli belah di ikea... letih gak bawak budak kecik bertiga tu..buasnya...
Nasib baik ada bibik Tanty yang rajin melayan.. lepas tu akak serahkan kembali kepada ibu bapa masing..we all ada misi nak mengangkut barang-barang..kalau banyak sangat bantuan dari kanak-kanak hyper active nih tak jadi kerja...
Adik lelaki akak dan adik ipar akak pun ada juga beli kelengkapan kedai yang baru bukak kat boulevard... ada juga survey barang-barang...
Yang berdua nih dah buat macam rumah sendiri.. lasak kemain.. nasib baik kat ikea nih kalau terpecah barang2 dia tak mintak ganti..tak ada policy nice to see nice to hold once broken consider sold.. so tak takut lah kalau dorang nih terlanggar kaca dan segala bagai pasu bunga kat sini...
akhirnya akak dapat dua sofa.. tgh get ready nak bayar pastu nak suruh hantar ke rumah mak akak.... delivery charge RM65 dan extra 5% tuk kos pemasangan.. kalau nak bawak balik sendiri dan pasang sendiri lagi jimat.. tapi akak fikir alang-alang kan..biar dorang yang pasang
Adik akak tengah mencongak harga barang yang kena bayar..maklumlah akak bayar separuh dia bayar separuh.. tu pun dah cukup baik akak sponsor satu sofa tu tau... rumah dia kita gak nak kena keluar duit...

26 August 2009

1 RAMADHAN

Mak akak ajak adik beradik dia dan anak-anak balik ke rumah mak akak semata-mata nak berbuka puasa bersama.. mak akak memang pandai masak..akak tak habis menuntut lagi... adik perempuan akak pulak tak mula-mula menuntut lagi..heheheh...

Macam-macam gelagat berlaku pada hari nih.. Ini boy sepupu akak yang paling kecik.. dah menangis2 sebab lapar sangat.. tak bagi dia bukak puasa sebab sekarang nih lagi sepuluh minit dah nak waktu berbuka...

Umur dia pun dah 8 tahun.. dah kira kuat dah.. tapi yer lah sebab dia nih manja sikit.. semua benda tak larat nak buat dah.. terlentang dah dari pukul 3 petang tadi.. kalau waktu sekolah macam mana lah yek...
Mak akak masak nasi beriani dengan sambal tumis udang.. sedapppp....

Ayam masak merah... ada ayam golek sekor tuk akak..pastu ada jelatah .. perh..rasa dia memang best...
Kuih tepung pelita kot nama dia.. anak akak sangat gemar kuih nih....beria-ia dia makan...pastu kek gulung...akak nak beli murtabak yang sedap ada sorang pakcik tu buat kul 5.30 dah habis.. wah laku giler dorang meniaga hari pertama yek..cepat tutup kedai

Ada kocktail buah-buahan.. akak tak makan sebab akak tengok ada banyak susu cair dan kandungan bahan-bahan yang mengemukkan

Sirap bandung soda.. sampai satu cerek besar adik lelaki akak buat.. maklumlah ada 18 orang nak berbuka sama..akak cuma minum teh herba akak dan shake akak jer.. nasi beriani tu akak cuma makan 2 sudu jer...ayam golek akak bedal dekat separuh ayam tu..hehehhe


Abih tu buah pisang nih pun akak tak leh makan sebab tergolong dalam buah-buahan yang menggemukkan... tak per.. diet nyer pasal.. tapi serius akak tengok adik lelaki akak makan macam berselera sungguh nasi dia sorang jer pun dalam3 pot kot..huhuhuh

ANAK-ANAK KU

Kalau berkumpul sesama sepupu anak akak nih memang tak ingat dah mama dan papa nyer..kebetulan mak akak buat makan2 berbuka puasa sempena 1 Ramadhan nih so jemputlah adik beradik mak akak dan semua anak2 balik ke rumah.. arahan mem besar nih kena ikut kan...
ashraf tengah ajar Alli cara nak main benda nih..tapi kebanyakan masa akak tgk Ashraf yang kena tolak basikal nih... Alli mana reti kayuh lagi..
Pastu aleyaa lak tak reti lagi berkawan just duduk dalam walker jer lah.. sekejap2 ada jer sepupu dia datang menjenguk..farish lak cuba nak berkawan ngan Aleya nih..
Cubaan alli nak mengorat aleeya nih.. siap peluk2 bagai..gatal tul lah Alli nih...
Cucu mak semua lelaki..dapat lak Aleya nih kira cucu saudara mak lah ..perempuan.. sure aleya nih jadi rebutan tiga anak teruna nih yek...

25 August 2009

PASAR DI PRECINT 2

Kalau tengah hari hari Jumaat mesti ada macam bazarr yang jual segla macam2 juadah dan makanan kat Precint 2 tu... so sempena dah hari2 jumaat nih..orang lelaki gi solat so akak dan anak2 hayam akak gi sana..tujuan nak cari makanan dan sedikit barang2...

Tak banyak pulak gerai yang bukak..cuaca mak ai panas terik tul..terbakar kulit nih...
Murah2 gak baju kat sini..tunggulah tiga bulan lagi,...sure akak boleh pakai baju saiz tu kan..berangan nih...
Masa nih akak memang tak kurus lagi.. tapi tak lah dapat saiz hajar tu.. dia tu tulang kering jer yang tinggal...melayang jer kena tiup angin
Eh bukan akak pakai tudung..tapi akak test tudung yang depa dok jual jer... tak mo lah tak cantik tudung nih..ke muka akak yang memang buruk