29 October 2009

ALAHAI COMELNYA

Alahai comelnya budak tu pakai skirt dan wings..macam angel lak akak tgk..so cute...
siap menari-nari sambil pusing....sukernyer dia...alahaiiii..cute sungguh

Laa Alli rupanya..sib baik la dia boy..kalau girl dah lama akak beli costume macam tu tuk dia..ni dia pinjam kak Lisa nyer...suker betul dia pakai costume tu...tak per nanti Mama bagi adik girl lak yek buat kawan..heheheh

28 October 2009

SIAPAKAH JEJAKA IDAMAN MALAYA..

Cuba teka siapakah dia jejaka idaman malaya kali nih... hehehe kalau betul akak bagi hadiah gula2 dua puluh sen...heheh clue dia "adik bongsu"..dia nih sejak lepas hari raya dulu akak nampak gigih tuk meluruskan rambut dia.. tapi kenapa akak tengok macam tak kena jer..akak tanya buat kat mana dia tak mo bagi tau....

Dah dapat teka?....okeylah akak bagi hint sikit dia kerja kat HRA..hehehe adik manis nih memang selalu bergurau ngan semua orang..baik budi pekerti...hormat orang tua..sesuai dibuat adik angkat..menantu tak leh lagi sebab anak2 yang baca blog akak nih paling besar pun belum sekolah menengah kann..heheh

Jeng-jeng..ni lah dia...kenapa lah Abul ko buat rambut fesyen tu...meh la hujung minggu nih pergi saloon yang biasa akak pergi ..jangan pergi ke saloon main hentam jer...

Abul berbangga dengan fesyen rambut dia tu...dia kata janji tunang dia suker...hehehe okey lah Abul..meh akak selit bunga kat telinga ko..

PESANAN BUAT ALLI

Masa akak buat posting nih akak baru marah Alli...Papa dia dah tak larat nak marah (tak sampai hati) tapi seorang kena jadi garang sebab kalau Alli tak kena marah walaupun buat benda salah nanti Alli akak bertambah melarat..... mamalah kena jadi ibu yang garang...

Alli usik barang papa..barang yang penting lak tu..Alli nih memang pantang kita lepa sikit mulalah dia buat agenda sendiri..dah koyak dokumen tu...sekejap jer Papa tinggalkan document tu kat atas meja makan...tak sampai 2 minit dah hancur...

Buku Alli banyak..toys pun banyak . Kesian juga ngan Alli nih..mama bukan tak sayang Alli.. tapi mama dah cakap berapa kali Alli still tak mo dengar.. benda yang mama tak kasi tu lah yang Alli nak buat..nak buat macam mana lagi...
Semua yang Alli nak Mama dan Papa dah bagi..Mama tak pernah fikir dua kali kalau mainan yang Alli nak..kalau nak yang harga RM500 pun mama still beli lagi.. tapi Alli tak pandai nak hargai..benda tu Alli tak mo main...sekejap jer...pastu dah simpan balik tak berusik...
Kemana-mana pun Mama dan Papa pergi, Alli mama tak pernah lupa..walaupun rasa macam renyah nak bawa budak kecik still mama dan papa gigih bawak juga...Mama tak mo Alli rasa macam ditinggalkan...Mama nak kita gembira bersama sekeluarga..
Tapi mama sedih...Alli terlalu degil..mama tahu budak2 memang degil tapi mama pernah nampak budak kecil yang baya Alli baik sajer...kenapa Alli tak leh jadi macam tu...? Mama harap Alli dapat jadi budak yang baik...rajin sikit belajar kalau Mama tunjuk atau baca buku cerita..
Mama harap selepas Alli besar nanti dan dapat baca luahan hati mama nih..Alli akan lebih menghargai Mama dan Papa...siang malam mama dan papa menjaga Alli bagai menatang minyak yang penuh...Mama dan Papa sanggup bersusah payah menempuh dugaan , pahit getir dan berbagai-bagai lagi yang apabila Alli besar nanti Alli akan faham...Akhir kata be a good son to us...I'm sorry coz I hurt you..

27 October 2009

SELAMAT BERIBADAT

makcik akak dapat penerbangan ke dua ke tanah suci pada minggu lepas... rumah Mak Teh dan Ayah Teh akak nih adalah tempat family belah mak akak lepak kalau balik kampung sejak arwah nenek meninggal ...sebelum berangkat Mak Teh dan Ayah Teh buat sedikit tahlil untuk mereka yang telah meninggalkan kita dan memohon semoga meraka selamat pergi dan selamat kembali..
Adik lelaki akak nih duk dekat jer ngan meja makan..orang suruh sambut tetamu
Sebelum orang lain datang..budak2 nih buat macam playground lak..berlari2 tak hengat dunia...pening kepala akak..tak leh duk diam..berebut kan bola lah..
mula-mulanya ingat tak ramai yang datang sebab cuaca pun hujan lebat..tapi alhamdulillah ramai lak yang datang...penuh ruang sampai kedapur...ayah Teh akak kan pengetua kat sekolah temerloh..ramai lah yang datang menghantar
Kat hall depan semua kaum lelaki.. kat bahagian hall dapur semua kaum wanita..akak kat bahagian makanan kat porch kereta..tak tahan weh tgk sayur labu dan sayur kerabu...
sempat posing 3 beranak nih..Alli tersangat jeles..tak leh tgk mama nak bergambar ngan Papa..ada jer terselit dia tu..
Makteh akak yang bertudung cokelat..dan adik beradik yang lain...
Alli dan akak..Alli nih memang tak suka bergambar..tapi kalau kita nak bergambar ngan papa dia laju jer dia menyelit..
Farish yang tak berapa ngam berdua ngan Alli..maklumlah depa nih sebaya..masing2 jeles .... Farish nih senang nak jaga dia duk setempat jer sebab dia takut ngan orang macam perangai adik lelaki akak masa dia kecik..kat mana tumpah ke kuah kalau tidak ke nasi..

LETS MENGIHIAS JARI ANDA

Lokasi Alamanda...pukul berapa jangan tanya laa..hheeheheh..ada sorang tu nak potong rambut, ada sorang tu nak buat card bank, so akak isi masa lapang buat peadicure lee..

cantik tempat dia..dalam semua kaler pink..akak suke laaa.. kalau lelaki nak buat manicure dan peadicure kat sini kene terima lah tema kaler pink nih yek...
Huhuhuh..kaki ku yang buruk... kejap lagi cantilah..kasi scrub..pastu kasi buang tumit yang dah merekah tu...
ada sorang tu gigih memerhati..nak buat tapi dia takut..apa laaa..akak leh tidor lagi tau kalau kaki dibelai...
Ni belum siap lagi saje nak tayang...lepas dah siap akak rasa tapak kaki akak begitu lembut...kalau salam ngan orang pakai kaki pun tak per sebab kulit tapak kaki lebih lembut dari tapak tangan..heheheheh

26 October 2009

ENTRY YANG TERTUNDA..BESDAY EDAN

besday edan pada 15/10/09.. dah tiga puluh tahun dah dia yek.. tapi besday dia semua lah pakat nak bagi dia makanan...sian dia nak abihkan sorang..dia tengah diet tu..
Akak ngan Hajar bagi dia domino pizza..makan pizza mana gemuk kann edan..

Tu dia..kalau boleh akak nak bagi dia yang double layer ada cheese extra tu.. tapi cheese mengemukkan kan edan....akak nak tgk dia kurus..hohohohoho

ha..makan blueberry tart nih memang menggemukkan..so ko tgk jer lah yek...suker dia dapat tart yang comel tu..tapi bukan dia suka tart tu tapi dia suka words yang ada kat atas tart tu...
dah tahap gembira sampai akak tgk macam kanak2 terencat dah... hehehhe akak sembunyi dulu yekkkk

WARISAN RIMBA KEMENSAH

Actually project nih minggu depan baru jalan tapi as Kakak and true..I'm always be your kakak even adik2 akak ada yang 38 tahun..opss saper yek...akak gi juga ke dalam rimba nih nak check the place...jalan nak ke dalam tu dari Zoo negara mak aii..akak sure Hajar or Rini tak leh nak drive kete tu..kena mintak bantuan kawan2 lelaki yang lain..kalau nak selisih pun susah ... kang ada yang masuk gaung..

See jalan dia...akak suspend jer kat dalam nih sambil mengecik kan badan akak..konon2nyer kete nih keh ikut kecik sekali lah kot.. akak pegi pun sebab asyik call owner dia dia kata akak confirm later..akak takut kang sampai tarikh tu tak ada bilik...memang pun bilik dah penuh..tapi kat sana akak leh nego sikit..squeeze mana yang patut...senang sikit citer face to face kannn... so akak dapat lah dua challet dan satu dorm...
anak akak Alli dah teruja sambil tarik baju nak buka...adehh budaknih... pantang nampak air....nasib baik akak ada bawak baju extra dia...
Kat sini ada macam2 chalet tau..kat bawah sikit tu ada chalet Kemensah waterfall (akak pergi tadi ada shooting filem)... ada Jimbara Chalet.. pastu baru sampai kat sini..Chalet warisan Rimba

Kat sini kawasan boleh main volley ball... air dia sangat sejuk...masa ni kan musim hujan so air tak berapa nak jernih dan laju..tapi kalau air terjun kat kawasan ni tak dalam pun.. ini adalah kolam buatan.. air bukit...so rasa dia tak sesejuk air terjun...

Ini adalah dorm yang bakal di huni oleh kawan-kawan akak... tempat dia memang tak mewah tapi suasan dia memang sesuai dengan tema lawatan kali nih Back To Basic (BTB)..kat bawah tu akak nak bagi orang bujang lelaki duduk.. kat bahagian atas akak nak bagi budak pompuan..malam-malam akak jaga tangga..takut ada yang sleep walker..hehehhe

Ni challet dia... naik ke atas..so akak dah secure satu bilik tuk azuan dan bini sulung dia dan satu bilik lagi tuk keluarga bahagian Dato'Shariman dan anak2 nyer dan Isteri dia En Nusin..

Laluan ker kawan tersebut..Owh ya owner nih ada juga buat pakage tuk tiga kali makan satu hari RM30 rsorang..dia masak pagi, tengah hari dan malam.. since akak cakap nak BQ malam dan pagi2 tu dah nak balik so tak amik lah package nih... tapi serius bau ikan goreng panas masa dia masak tadi memang menyelerakan...

Addy tak bawak baju terpaksa terjun ngan seluar jeans...baju dia bukak laa..dah anak bujang akak nih dah nangis nak mandi gak..sejukkk jangan cakap laaa.. balik nanti dalam kereta Addy pakai kain pelikat la jawabnyer...

24 October 2009

BILA EDAN BERCUTI

tu laa edan ko berpegian... kan dah ada orang amik tempat ko... walaupun kat bilik server tu banyak kisah yang seram2 tapi ada juga yang berani gigih nak amik tempat ko.. ko tak caya tgk nih..pasukan forensik bukit aman buat spot check kat bilik server...heheh

Dua-dua dari bukit aman..satu hok jantan dan satu lagi hok tino..hohohoh... abih laa benda rahsia ko orang tu selongkar...

Aku close up sikit...ko ada simpan apa2 kat hard disk ko ker..heheheh..kat sini rupanya pusat pencetakan dvd cetak rompak yang terbesar di Putrajaya...
sibuk call HQ nak anta pasukan sita..heheheh cayalah...
sebenarnya tak ada sesapa pun yang berminat kat tempat ko nih...dah duk sini sekejap2 nak kena toleh kanan. sekejap2 nak kena tgk atas..sekejap2 kena tgk kiri...ko tahu lah sebabnya kan... tak syok ko tak der..cepat sikit balik..line opis makin semput nih......

21 October 2009

KOLAM WAN DAN ATOK KU

Wahhh sekarang nih nenek akak dan atok akak tengah mengusahan sebuah kolam tuk cucu dia memancing kat sini..buat masa nih ikan kecik lagi tapi Wan dan Atok akak cakap hari Raya Haji nih balik kampung tuk bertanding memancing...Joran dan umpan disediakan..hehehhe akak mana pandai memancing...akak tolong makan ikan tu jer boleh lahhh

Roslan yang perasan dia gagah perkasa menjadi penjaga kolam..opss dia kerja kat JPM macam mana nak jaga kolam yek.....tapi masa nih dia jadi tour guard akak tgk kolam...tak lah besar mana tapi cukuplah tuk bersukaria...

akak ingat nak jadi model kolam ikan lahh..sebab akak ada ciri-ciri ikan duyung..hehehehhe

tgh tunggu ikan tibul..takut ikan semua nak jenguk muka sebab ada raksasa tunggu tepi kolam..sib baik roslan tak tahu blog akak ..kalau tidak mau kena bakar rumah akak..heheh

DUTA VILLAGE-KUANTAN

Masa nih akak bercuti sempena menyambut syawal..raya ketiga akak dah berkampung kat sini..Adik ipar akak dapat bonus 6 bulan dan adik lelaki dan adik pompuan akak lak dapat 1 bulan advance bonus tuk hari raya ..since akak paling miskin masa nih so adik lelaki akak belanja hotel tempat vacation kali nih..akak pilih tempat jer..heheheh syokkkk...

So setelah adik ipar akak booking thru internet we all decide nak amik challet instead of hotel..lagi happening kot...Akak tak berani dah gi cherating takut kang anak akak masuk spital lagi kang...masih seram dengan keadaan kat situ...
Ni lah rupa challet akak ..amik dua bilik connecting room..senang nak bergerak..kebetulan masa kami duduk kat sana malam pertama elektrik terputus kat area beserah tu..so dapat lah pakai lilin..anak akak lak penakut menangis sampai termuntah2 esok nyer we all dapat complimentary breakfast dari hotel..nasib baik malam tu hujan so sejuk lah sikit..dalam kul 3 pagi baru ada api balik... candle light we all macam sambut deepavali...

Kete akak dah jadi ampaian baju....kat sana bebudak asyik nak terjun pool jer..tak sempat kering baju..termasuk lah Addy..ngalahkan bebudak..
Bilik akak ada dua katil single so akak joint kan dia..bilik adik lelaki akak satu king size bed..bilik dia okeylah...muatlah we all semua termasuk mak akak kannn..siap bawak tilam dari kampung lagi...
View dari depan bilik chalet we all..betul2 mengadap laut..sejuk jer angin..rasa asyik tertidur kat verandah jer..dah lah akak nih memang hantu tidor...

Kalau nak pilih hotel macam nih lah..akak tak suka lah nak panjat2 tangga nih..better dok challet..hotel dia rate lebih murah... tapi nak enjoy memang amik challet...better book onine..murah dalam 30 percent gak...
Tempat lepak akak dan adik beradik masa waktu petang..tak ramai lagi orang maybe masih beraya kot.. seronok bersantai....
we all sibuk melambai orang yang main wind surfing..dia maca paraglide tapi surf kat atas laut..susah juga nak main benda tu..dah lah sorang2 kena handle parachut tu pastu nak surf atas iar...akak seram tgk kalau tenggelam..
Mereka bertiga nih tak leh berpisah....kehulu kehilir bersama jer...macam mana akak nak cari raket ada tiga..semua jual sepasang jer..jenuh berebut..suh main gilir2 susah betul...

we all tanam ashraf..anak saudara akak yang paling tua..pastu kami adik beradik main beach volley ball..mak akak duk tepi puas gelak kan akak yang dah tak leh melompat ..tapi akak serve bola masih power....

Memang berangin..akak suggest sapa nak lepak sini yang tak pentingkan luxury dan keadaan challet boleh go on..tapi kalau nak mewah gi lah club med....sure puas hati...akak okey jer...nih pun dah kira okey dan kami sekeluarga alhamdulillah pulang dengan keadaan sihat dan tak ada demam2 macam kes kat cherating dulu...selamat bercuti