07 July 2010

2ND ATTEMPT NAIK BUKIT BORGA

Akak nih memang lah minah tak serik2... hari tu dah berjanji tak mo naik dah.. tak larat.. maklumlah akak kenderaan berat .. enjin tua lak tu.. semput2 nak panjat bukit tu.. more tu daki bukit..hehehehe sajer2 nak nampak macam hebat jer kan..

But sebab mulut puaka akak nih tak reti dok diam dok citer pasal broga naik dengan My Exopis mate..maka Miss Lina pun teruja nak pergi..of course dengan kawan2 yang muda lagi belia.. buntang bijik mata akak.. tetiba teringat pengalaman yang horror tu.. adakah aku nak bunuh diri naik lagi sekali.. tapi demi ke"macho" an akak nih ..dengan sengih cakap okey.. lets do it again..dalam hati uwaaaaaaa

Team kali nih giler bersemangat.. masing2 tak tahu jalan so we all meet kat satu tempat sebelum konvoi ramai2..ada yang tunggu kat area semeyih gak.. actually sebelas orang yang naik kali nih.. memanglah dorang nih berkobar.. kul 5.30 pagi dah gerak ke broga..tapi kali nih akak dah prepare dah.. ngan torch light.. air 100 plus dan back pack...tongkat jer akak tak bawak.. malu siot...

Awal2 lagi akak dah cakap ngan dorang.. korang kalau rasa nak naik dulu naik lah.. jangan tunggu akak.. akak bukan superworman or wonder woman.. tapi nak jugak tunjuk terror.. kali nih dengan penuh semangat mendaki.. tapi kan baru 200 meter (erkkk...sebenarnya 50 meter..hehehe) jalan dan rasa macam napas tak teratur.. tapi nak tunjuk terror nyer pasal gagah kan jugak..
Akhirnya end up akak ngan Mass perganding bahu pass batton mendapat tempat terakhir..hehehe tapi surprisingly lah kan.. akak panjat bukit tu dalam pukul 6.15pagi dan sampai ke puncak no satu sebelum kul 7.00..yehaaaaa.. kurang dari catatan masa masa pertama kali naik dulu.. tak letih dan selalu berhenti macam masa first time..maybe sebab akak dah tahu selok belok jalan..chewaaan...so dapat tgk lah matahari terbit
Kali nih akak ada tenaga nak pergi ke puncak no dua.. wah kira kaki akak tak sengal lagi lah. bagusss
Betapa gembira mereka ini umpama kanak2 mendapat gula2.. boleh lah amik masa dalam setengah jam jer.. badan dorang kurang lemak...ringan jer naik
Mungkinkah ada kali ketiga akak akan mendaki broga.. or sampai tahap akak boleh jalan pejam mata naik bukit baru akak stop..
Semua gembira.. macam belalang padang mereka nih.. tak reti dok diam.. makan tongkat ali ker apa mereka nih..
We all decide nak turun awal sebab nanti ramai orang jem pulak jalan turun.. kul 7.45am turun balik..dan memang jem lah sebab ada yang baru nak naik..dan ramai jugak yang nak turun...
salah satu sebab jem .. berhenti secara tiba-tiba sebab nak amik gambar.. cehhh..
gembira bukan main.. akak lega sangat sebab dah sampai bawah... berjaya jugak kali ini..akak ingat akak akak quit sebab tercungap2 macam first time dulu.. rupa nyer still boleh hold on
Posing tempat biasa...tapikan on the way turun tu kan adalah sembang2 sikit and nak tahu apa..?.dorang nak planning naik gunung ledang pulak.. akak sungguh gembira dengan cita2 meraka tapi dalam hati akak uwaaaaaaaaaaaaaa menangis rintih.. apa alasan akak nanti yek..tido rumah mak mertua?....rasa nak tikam diri sendiri...

No comments: