03 August 2010

I-PHONE 3G AND 3GS

*** Update both of my Iphones are in working condition..dah bangun dari koma dah.. hasil penat lelah my husband and his friends.. i'm proud of you darling..ngeh..ngeh.. tak jadi marah dah ****

See dah dapat detect Maxis and mine is Celcom... both wifi in working condition too.. clap..clap..clap..
now i confuse my husband is working with Apple or his current company sebab satu hari suntuk dok menjelajah forum, youtube, google and others site.. all about Iphone..

Lepas nih akak makan/tanam buah Epal jer lah yek.. tak ada duit nak beli beras dah...
......................................................................................

Sedih tau Iphone 3g akak hari Khamis hari tu nak sampai ajal.. akak nak marah celcom ker nak marah Iphone tu tak tahu lah.. akak nak marah Addy gak boleh tak? Disebabkan dia apear No Service kat screen tu akak pun terus off dia.. ntah celcom lately nih memang suck giler.. selalu hilang line.. kadang2 dapat Edge sahaja.. bayar dah lah mahal siap ngan broadband ngan plan dah RM148 sebulan..tapi still pakai celcom gak kann...Digi okey tak?

Oke balik pada kisah Iphone 3G akak nih.. dia kan hilang line.. pastu akak off lah dia.. konon2 nak reset lah..alih2 masa on tu terus dia tak keluar mende2 dah..cuma gambar buah epal kena gigit tu jer...benci tau.. hari tu dah jadi macam tu gak akak hantar repair kat The Mines kena lah gak dekat ngan RM200 sebab tambah application lagi..games lagi.. pastu ini jadi balik.. adeh..tiap2 bulan buat hal.. so Addy nak jimat..konon2 dia dah tahu caranya..dia kata sampai bila nak pandai kalau tak godek sendiri.. dia pergi format balik..pastu nak jailbreak sendiri.. alih2 tak jadi jugak.. kena hantar specialist jugaklah.. geram tau...

Sebelah kiri Mr Iphone 3g dan sebelah kanan Mr Iphone 3gs

Akak nak hantar kat The Mines tempat biasa.. Addy kata tak per ..dia nak hantar kat tempat baru nih..dia kata lagi murah.. dia gi hantar kat area Giant Taman Conought tu.. mana dia dapat wahyu ntah.. dorang godek2 tak leh gak dorang suh tinggal kat situ..akak memang tak suka tinggal2 kan henpon tu..dulu akak buat 30 minit dah setlle..naper orang nih tak leh buat..? rupa-rupanya masa we all tinggal tu dorang nih operate Iphone akak nih..akak marah lah..dah lah kita tak ada kat dewan bedah tu..kang dia tukar spare parts mende2 mana akak tahu kan.. akak kurang percaya ngan mereka..pastu tak leh siap jugak hari jumaat tu dia kata hari Sabtu baru leh siap.. Adehh.. akak dah geram kat Addy.. naper yang dia gi tinggal kat kedai tu..kalau tak leh buat amik jer balik akak boleh hantar kat tempat biasa akak kat The Mines tu...Dah terlambat..nasi dah jadi bubur..

Nak pujuk akak dia bawak akak pegi Low Yat.. akak dapat satu lagi Iphone.. yang nih 3GS nyer..suka tu memang lah suka.. tapi rasa membazir jer... kali nih akak nak Maxis unlock..maksudnya semua operator leh masuk.. tak yah jailbreak lagi..unlock sim lah bagai.. kena lah RM2400.00 adehh melayang lagi duit...dalam kepala dok ingat Iphone lama akak lagi nih..

Kiri Mr Iphone 3G dan sebelah kanan Mr Iphone 3GS..even masuk kan sim card tak leh detect ada sim card or not...no wifi at all

Perkabaran buruk akak terima hari Sabtu tu... kononya semua dah okey tapi wifi akak ada problem so tak leh nak jailbreak.. sakit hati tau.. ntah2 dorang dah rosak kan..sebelum tu wifi okey jerk..tapi still kena bayar..cisssss.. tak leh repair pun kena bayar jugak ker.. akak tak puas hati..akak bawak gi The Mines.. Cina biasa tu repair dia kata memang wifi dah ada problem.. akak citer pasal akak tinggal kan Iphone tu kat kedai semalam.. dia kata kenapa perlu tinggal .. benda nih simple jer.. sekarang dorang dah bukak takut dorang amik spare parts akak pastu tukar yang rosak letak dalam Iphone akak.. sedih tau...Cina The Mines tu tak charge akak apa2 pun...

Balik rumah..Addy ngan Khairil (kawan Addy) bertungkus lumus jailbreak kan benda tu berteman kan pakar dari Google.. tanpa wifi pun boleh jailbreak jugak.. sekarang dia masih appear No Service...dan mereka masih berusaha.. biarlah pakar2 komputer nih buat keje dema lak..akak dah ada 3GS..kalau tidak jadi I POD jerlah Iphone 3G akak yang lama yek..

Emergency leave aku satu hari...kerana ko lah Iphone...dan akak tersangat sakit pinggang nak key in balik data tepon kawan2 kerana akak tak back up langsung kat itunes..

4 comments:

Liza said...

tringin nak ada iphone, tapi mcm tak mampu jer

Yus said...

Liza..memang tak mampu pun yus nih.. tapi pejam mata.. buat2 lupa benda lain yang lebih priority.. contohnya nih haa baju raya semua tak beli lagi..adehhhh

zuan raz said...

kak yus saya pakai yg digi punye plan. so far ok je. bulan2 cuma bayar rm60 je termasuk call, sms, mms & unlimited internet. jimat!

Yus said...

Wan rasanya kat Sarawak atau Sabah Digi memang okey kot sebab banyak consultant dari sana pakai DiGi..tapi kat semenanjung not proven lagi..takut kat kampung jadi hiasan jer tepon tu...