09 August 2010

MEMANCING DI KAMPUNG HALAMAN

Entry berkenaan kolam atok akak

Akak orang Pahang.. kerana akak lahir di Temerloh Pahang.. tapi dalam sebulan sekali pun susah akak nak balik kampung.. sejak akhir2 nih terlalu sibuk dengan tugas harian.. hujung minggu pulak dengan aktiviti rumah tangga.. kena cari masa gak nih..Wan dan Tok pun dah makin tua...

Kak kampung sebelah arwah ayah akak ada kolam ikan.. rajin atok dan nenek akak nih bela ikan..semua tuk cucu dia lah..yerlah supaya cucu-cucu dia ada aktiviti kat kampung.. tak ada lah bosan sampai jadi beruang.. kampung akak dekat dengan sungai Pahang. Dulu selalunya time balik Raya sure tak ada air.. so we all pakat2 lari ke sungai Pahang.. walaupun dalam tapi ada pelantar tuk mandi..air dia segar dan sejuk..sekarang tak ada dah masalah bekalan air nih..bilik air pun dah buat sampai 4 bijik untuk kemudahan ramai kalau serentak cucu2 atok dan wan balik kampung.. Rindu suasana tu.. sekarang semua dah ada family masing2..jarang dah dapat berkumpul..kalau berkumpul memang riuh...

Adik akak balik kampung..so akak cilok dari fb dia..

Kolam ini agak besar.. macam2 ikan sungai ada kat sini.. kalau nak makan tengah hari atau malam..sesiapa rajin pergi pancing kat sini..eloknya waktu pagi lah...sebab ikan tengah lapar..kolam nih kat depan rumah jer pun...seberang jalan...

Naik sekor ikan patin yang pertama pagi tu.. Mak teh akak yang dapat.. dia memang tersangat suka memancing.. tapi patin nih dah besar..kalau nak sedap yang saiz dia besar lengan jer.. tapi Mak akak kata rasa dia tak berubah dari Patin sungai yang sebenar.. tak berbau pun..Wan akak kalau menanam pokok memang menjadi..dan Atok akak pulak kalau ternak haiwan pun membuak2.. Atok akak sayang sangat kat Kerbau dia.. Memang tak bagi dia bela dah sebab dia dah tua..Nak jual dia sayang..salah satu cara, cakap we all nak makan daging kerbau.. huhuhuhu..segera dia tangkap kerbau nak bagi cucu makan.. giler buruk lantak we all kan.. tapi tak lah semua daging tu we all makan.. setengah tu jual.. tak habis makan tau..

Ni ikan patin yang kedua lak..mak teh akak juga yang tangkap..time nih adik lelaki bongsu akak terpaksa terjun kolam nak selamatkan pancing sebab ikan tu dah tarik ke tengah.. tapi jangalah suka2 nak terjun kolam feeling macam swimming pool..kang kena pepoh (bahasa pahang maksudnya pukul) ngan atok...

Yang ini pulak yang ketiga.. makteh lak terjun kolam nak selamatkan pancing..giler ganas ikan-ikan nih kan.. tak sedar henpon dia ada dalam poket... alamat kena beli baru lah yek.. Amboi mak teh kalau memancing gelang emas tak lepas... mesti pakai jugak yek.. Dengar kata dah tempah nak beli blacberry? heheheh.. akak rasa dorang terus memancing sampai dapat banyak ikan nak bagi kat family2 yang balik hari tu.. Mak teh akak memang dah memang hobby dia memancing..

*** Gambar tak cantik sebab pakai henpon Blackberry adik pompuan akak..ceh macam gambar pakai henpon akak cantik kan..hehehehe

4 comments:

Liza said...

wah, bestnyer dapat mancing, besor nyer ikan!!!

Yus said...

best kalau minat memeancing.. yus nih geli nak pegang ikan hidup.. rela memasak untuk semua asal tak turun memancing..hehehe

Anonymous said...

Ehem, blackberry lama pakai still ok.. Iphone dah 2 kali tukar nmpk? Kekekekek - adik maniss..

Yus said...

bukan tukar yek..beli baru jer... ala itu bukan kira rosak.. tak pandai guna jer..hehehehe.. mak masak apa?