28 August 2010

PENAT DAN SIBUK RAMADHAN

Amacam puasa..dah sampai penghujung kan.. Alhamdulillah tak ada tertinggal lagi puasa..harap2 sampai bertemu Syawal..tak sabar nak raya nih.. tapi best gak bulan puasa... Sebenarnya akak tak ada lah lapar sampai tak larat nak berjalan tu.. cuma dahaga jer.. kalau berbuka cukup makan kuih dan nasi sikit jer..tapi sahur akak makan memang beria..sampai tahap masak butter prawn masa sahur...

Sebenarnya akak sibuk mengemas rumah membasuh langsir sofa dan bermacam-macam lagi.. satu lagi akak sampai nak pitam pilih nak buat kuih apa.. first time akak tak membeli satu jenis kuih pun
tengok dalam majalah semua menarik..sampai akak beli majalah bagai nih.. objective nyer nak buat kuih yang senang dan sedap.. tak yah beria2 nih.. rupa belakang kira.. adik akak kata kalau nak tayang end produk yang dah siap ambik jer kat blog mana2 pastu mengaku hak sendiri....hahahaha.. akak tak desperate begitu..

Yang nih pun nampak macam menarik.. tapi akak kena sort kan cuma 3 jenis kuih jer akak nak buat.. malas nak buat berbagai2 nih.. banyak lak belanja..cadangnyer nak buat ngan adik akak yang kerja kilang tu lah.. dia suruh akak pilih jenis yang main campak2 jer ramuan dia.. pastu buat sama2.. masing2 memang tak ada pengalaman nak buat kuih raya nih..perbelanjaan bahagi dua...

Tapi adik akak nih kalau nak suruh buat kuih tu datanglah hari sabtu ker..at least ada masa panjang sikit sampai hari Ahad... tapi dia insist nak buat hari Selasa 31 August tu.. dah lah Hari Jumaat cuti Nuzul Quran.. bila kita tanya naper tak buat hari Sabtu dia kata nak berehat.. mak ai.. sampai 3 hari berehat.. dah lah dia memang tak pandai langsung nak memasak...kalau nasi punkena tengok gak..kalau makan lebih dari 5 orang sah2 dia tak reti nak budget.. opssss....akak larikkkkkkk

Gelapnyer cookis nih..kalau aka buat harus akak tambah cherry bagi dia berseri sikit.. tapi naper semua kuih yang akak pilih semua ada cokelat.. mesti buat satu yang kaler putih nih..



Ini okey kot..walaupun dalam dia cekelat tapi kat luar putih..kira jadi lah tu....nak list barang2 nak kena beli...kat tesco cukup semua ada kat sana..

Owh satu lagi akak gigih sorting baju akak dan baju alli yang tak leh pakai dan tak mo pakai dah.. nak hantar balik ke rumah MIL.. kat sana banyak orang yang tak berkemampuan.. harap2 ada juga baju2 akak dan Alli yang dorang berkenan...Baju akak jer satu beg merah tu.. baju alli dari baby ada dalam satu beg hijau tu.. baju Alli dulu pun dah pernah bagi satu beg kat kampung akak kat Pahang...suka sungguh orang kampung tu dapat baju Alli yang masih elok tu.. Alli memang banyak baju..sampai ada yang pakai cuma dua kali dah tak muat.. sebab nak rotate banyak sangat...

Okey lah nak sambung pening kepala pilih kuih nak buat.. lately nih jarang akak bukak blog semua auto publish citer yang akak dah ready seminggu siap2.. tapi kalau ada komen akak akan cuba jawab.. dah..dah.. akak nak belek resepi lagi nih...

4 comments:

rinottt said...

sedapnye kuih dlm gambar tu.. semoga hasil tgn mak ayam pun begitu hendaknye.. ni yg wajib dtg beraya ni.. serbuuuuuuuuu...

Yus said...

hasilnya kena tengok lah..kot2 hangus.. kalau tak jadi pergi jalan TAR banyak jual dalam balang..heheheh

e.i.l.e.e.n said...

wajib bwk blk utk aku rasa nnti tawwwwwwwww........

Yus said...

eileen: erk aku rasa macam tak sedap.. nanti lepas berbuka aku rasa yek...kalau tak jadi aku beli pastu aku packing baik nyer kata aku yang buat