02 August 2010

SEKINCHAN IKAN BAKAR

***Review ini memang tak best..kalau owner kedai terbaca harap improved kualiti restaurant***

Actually lama dah akak pendam nak citer pasal tempat nih.. memang tak reti jaga customer.. selalu akak ada lalu kat sini ngan Addy nak cari tempat makan..so baik nyer plan we all masing2 tak amik breakfast sebab nak kasi order baik nyer kat Sekinchan Ikan bakar.. kat Setiawangsa...

tak adalah time lunch hour..tau mesti ramai orang kat sini tapi akak pergi time pukul 2.30 petang lah.. kasi orang reda sikit.. akak dapat lah satu meja..akak tengok ramai orang tengah tunggu kat meja masing2 ..kosong lagi meja..

Order kat sini kena pegi kat kauter ikan pastu timbang pastu dia akan masak laa...jangan lupa bagi no meja anda....bakar jer semua.. satu jenis jer kuah dia..nampak macam simple kan.. tapi tak simple tu.. addy punya gigih timbang lala, ikan pari dan sotong.. pergh giler lapar kan...

Dalam 15 minit tunggu tak ada orang amik order air pun.. tak kan air nak kena amik sendiri kat dapur kot.. pastu akak panggil lah sorang pompuan tu.. dia boleh tanya tak ada orang amik order lagi ker.. laa kalau dah ada tak kan aku nak panggil ko amik order air.. so we all mintak sirap bandung dan teh o ais dua gelas.. sekali yang sampai air sirap dan tek o ais satu gelas jer.. tak per lah..terima jer..
Dalam dok menunggu nih dah tiga puluh minit agak mula rasa suasana tegang sikit..kiri dan belakang meja akak dah bising dorang nyer order tak sampai2 lagi..meja belakang akak tu akak dengar dah tunggu satu jam setengah still tak ada apa2 lagi.. dorang kata dorang order ikan dan kerang jer.. tak kan amik masa lama sangat.. dorang panggil waiter tapi semua ala2 lari2 tunjuk kat orang lain..ada tu tak leh berbahasa melayu..macam kebanyakan dari bangladesh..tak fasih cakap melayu..

Akak pun dah hangin nih.. panggil waiter semua ala2 buat bodoh.. lap meja lah.. kemas meja lah.. dah 45 minit nih.. Isk biar benar.. akak makan ikan bakar kat jalan Istana tak lama macam nih..lagi ramai customer dia.. kat teluk tempoyak pun sekejap jer order..makan pun sedap..

Meja belah kiri akak pun dah cancel order.. laaaaaama sangat..dah mengarut dah nih..

Lepas tunggu dekat sejam akak pun cakap ngan Addy ..dah lah .. macam menunggu buah yang tak gugur.. dari tadi dok renung kat sambal kat depan kita nih jer.. air pun nak abis dah.. Addy terus pergi kaunter bayar harga air tu.. sambil tu akak jenguk kat tempat masak dia.. tak ada lah sesibuk mana.. pelayan ramai.. tapi tak tahu mana silap.. banyak jer tembat bakar dia kosong.. so mana pergi order we all tu?...dah timbang semua tu.. pastu siap bubuh no meja..cuma tak bagi nama jer kat Lala, Ikan dan sotong tu..lain kali kena letak No kad pengenalan kot..

Ini last lah akak pergi sini..kalau korang teringin pergilah akak tak larang.. tapi ini pengalaman akak lah.. dorang macam tak nak customer jer.. dah kaya kot...

4 comments:

Liza said...

harap owner kedai nie baca and improve lah their quality, rugi modal bebanyak buka restoran, last2 tutup sbb service teruk

Yus said...

Hopefully lah yek liza.. Teringin sangat nk makan ikan bakar yg best... Ada suggestion tak? Heheheheh

Liza said...

liza makan kat pantai jeram kuala selangor, kalau tak pun kat bangi

Yus said...

okey thanks.. akan ku cari tempat di jeram selangor tu....mr google... hehehehe