02 September 2010

BISKUT CHOCCO CHIP

Kan akak kata akak nak buat kuih yang simple jer.. tak mo yang berseni2 sangat..janji ada biskut raya.. akak kalau pasal memasak makanan biasa memang agak terror.. tapi kalau bab nak buat biskut ini sedikit fail.. pening kepala nak pikir yang mana paling senang buat..

Akhirnya akak pilih resepi ini ..sebab akak rasa memang senang sangat.. tak ada berbelit belit.. tapi rasa nya tak tahu lagi.. mintak2 sedap lah sebab ada chocolate kan..

Pelakun-pelakun utama dia adalah seperti yang di atas.. ada tepung, gula perang, gula pasir halus, marjerin, serbuk penaik, badam hancur, chocolate chip dan esen vanila dan serbuk koko

Dan of course di bantu oleh sepupu akak nih.. heheheh senang sikit kerja akak.. tapi akak still buat jugak.. dorang nih cuma tolong sukat jer... dan tolong kemas..

Buat bulat-bulat lepas tu lenyek ngan garfu..senang sajer.. tapi kannnnn...

First batch sikit hangus.. hehehehe biasalah.. rasa nya tak berapa sedap.. sebab rangup sangat. so second batch akak dah modified sikit tambah extra koko, dan dua biji kuning telur supaya dia tak peroi sangat masa dah jadi doh tu.. kira yang kedua memang sedap lahh opss lupa akak tambah extra chocolate chip..yummy.. hehehehe

4 comments:

Liza said...

tahun nie liza tak buat kuih langsung, tak larat ler

Yus said...

tak per Liza.. kalau beli pun banyak jual kat kedai.. tapi jangan beli banyak sangat tak berabis lak.. beli satu balang satu jenis.. 3 jenis cukup..

edan rashid said...

cemana nak kebatat cenggini... abis 18 balang chip....

Yus said...

aku still kebatat.. hari2 aku test baju raya aku tu muat lagi ke tidak..heheheh..suspend nak tunggu syawal.. takut tak celusssss