10 October 2010

KARI DAGING CIK IRMA

Kalau hari Ahad memang akak suka mencuba satu jenis masakan yang akak tak pernah buat..sebab akak suka ambik masa lama nak pikir macam mana nak campak or rasa bahan2 tu.. Akak memang suka makan kari.. masa bulan Ramadhan tu gigih hari2 akak round kedai yang jual kari daging.. sampai akak jumpa satu gerai tu yang jual kari daging yang sangat best.. tapi malangnyer akak tanya ngan penjual tu dia kata dia cuma berniaga bulan Ramadhan...Alaaaa ini yang tak best...akak nak kari itu yang tak ada santan...

Hasil merapu merapan kat Wall FB Epoi..sorang senior akak yang berbadan "comel" macam akak sudi kongsi dia punya resepi dari utara.. tapi berguru dari jauh nih susah sikit.. tak tahu sukatan dia..so first time memang ada error..heheh owh nama resepi kali nih adalah Kari Daging Utara Cik Irma...

Bahan-bahan dia:
Giling atau Kisar (lagi best Giling) -Bahan A

1) Kunyit Hidup
2) Bawang Merah
3) Bawang Besar
4) Bawang putih
5) Cili Kering

Kisar Kering-Bahan B
1) Halba Campur
2) Biji Ketumbar
3) Lada Hitam (kalau nak extra pedas)

Rempah nak campak dalam Kari
1) Bunga Lawang
2) Buah Pelaga
3) Kulit Kayu Manis
4) bunga cengkih
5) Kentang
6) Tomato
7) Daun Kari
8) Kerisik
Bahan-bahan nih sebenarnya banyak sangat untuk setengah kilo daging.. Next time kena kurang kuantiti especially bawang tu..hehehe feeling akak nak masak sampai 4 kilo daging tu..

Kisar bahan A sampai betul2 lumat... akak dah memang siap2 blender cili kering kemudian baru akak campur.. Kemudian kisar bahan-bahan B sampai jadi powder...kemudian campur semua

Tumis bahan A dan B sampai terbit minyak..akak suka tumis lama2 sampai kering.. baru puas hati..

Masuk kan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis (tak payah banyak) sikit jer...tumis jer lah sekejap...agak-agak lah kan


dah sebati semua masukan daging dan gaul sebentar kemudian masuk kerisik.. tumis lagi..

Tambah air (kalau nak masam tambah air asam jawa) tapi akak suka letak tomato kentang.. masukkan daun kari sekali .. api hendaklah pelahan dan biar lah daging tu empuk dan air dia kering.. kacau sekali sekala...jangan lupa tambah garam yek..ikut selera masing2 lah..


Walaaaa..dah jadi Kari Daging Utara Cik Irma.. rasa dia sedap.. tapi akak terlebih bahan kisar A dan kulit kayu manis.. akak sukaaaaaaa.. lepas nih akak akan masak kari tiap2 hari boleh? heheheheh Thanks Kak Irma..lain kali kongsi resepi yek... boleh kita sama2 membesar...

2 comments:

debyG! said...

weehuuu... nanti kita nak cuba lak! nampak lazat nih!

Yus said...

sila lah sila yek D!!!! pastu kita membesar bersama....hehehe