04 November 2010

ALLI DIAPER OFF TRAINING

Susah tak nak train anak kecik diaper off.. adehh akak dah putus asa.. dah si kecik nih manja teramat.. cakap kuat sikit suara dia nangis lagi kuat..

Masa nih memang dah maah sangat ngan dia.. apa idaknye dah lim akali salin seluar.. dalam masa 2 jam lak tu.. setiap 15 minit akak tanya alli nak kencing tak.. dia jawab TAK NAK.. dengan confident jer lepas tu dia kencing..adehhh

Masa nih dah start buat drama air mata...baru cakap baik2 dia dah berdrama dulu
Akak bebel dia cakap nih dah kali ke lima alli salin seluar dalam 5 jam nih.. akak tak larat nak mengelap rumah dah.. dah lah rumah akak nih fully carpeted...

Nangis sambil pegang bird sebab takut terkencing lagi.. adehhhh

Akhir sekali akak fed up..pakaijer lah diapers tu.. dah besar sangat still nak pakai diapers.. senang sikit akak.. tak adalah sakit tekak nak tanya dia selang 15 minit... 5 kali salin seluar.. 5 kali lap carpet.. pakai diapers nih kurang sikit tenaga akak nak keluar.. Alli..Alli...

11 comments:

e.i.l.e.e.n said...

kelakar sungguh la Alli nih..gambar yg pegang bird tu yg paling x tahan tu...ekekekeke...

Liza said...

ala syian dia....nanti dia pandai ler tu

Mama Akim said...

sabo yer kak yus... cian kat alli nangis bukan setakat air mater jer kuar abis semua air pun ikut samer...hehe...

Yus said...

@Eileen memang kelakar dia nangis pengang bird..

@liza nampaknyer sampai dia rasa tak mo pakai diapers lah baru stop kot..sementara nih kopak lagi wallet mak dia nih..Any tips? hhehehe

@Diela tak marah pun dia..just tanya elok2 tapi suruh dia pandang muka kita..dia buat drama dulu lak...pandai kan dia..hehehe

Diyana razali said...

hai,

I'm friend of YatEkhram...

Adam anak I yang sulung start x pakai pampes ms umur dia 3 tahun 5 bulan...Agak lambat sbrnya...I akan bawa Adam every 10 minit ke toilet tuk pee pee.Walaupun Adam cakap x mahu kencing but I paksa juga..Mmg dia kencing...Klu poo poo lak,mmg dia akan cakap nk poo poo...lama2 tue I akan anjak sikit masa ke 30 minit,then bila dah ok akan anjak ke 1 jam..Lps2 tue Adam dah boleh tahan n akan cakap sendiri bila nk pee pee or poo poo.Ikut dia lah...I latih dia seminggu terus lulus..Tp mula2 ada gak terkucil x smpt ke toilet...Selamat mencuba k...

AisYah said...

Potty train needs patience. Time anak saya dulu pun camni jugak. Kita lah yang tension nak mengelap kan. Even skrg pun kadang2 Sarah terkucil jugak sbb peel dia bila nak pee sangat2 baru sibuk nak ke toilet. Time tu dah tak sempat dah..haha

Yus said...

@Diyana: Thanks for the tips.. tu lah tengok anak orang lain 3 tahun dah diaper off.. memang kena monitor dia sentiasa yek.. hopefully next week leh start balik train si Alli tu

@Aisyah: memang kena sabar banyak tu.. bukan calang2 orang leh tahan sabar kan..papa dia kena bagi upah lebih sikit buat mama dia nih.. baru ada motivasi dan kesabaran tu..kekeke

rinotttt said...

alli mmg berjiwa artis sungguh huhu agak² kuah sape yg tumpah kat die tu ek??!!

Yus said...

Rini: Apak nyer kot..mama dia tak pandai berdrama..kekekekeke

rinotttt said...

oo yela.. lupe lak.. mama die pandai berjimbaaaa hehe

edan rashid said...

hoh... tak sabar... dan malas... hehehehe... konklusi dia... wakakakaka....