28 January 2010

WHAT IS YOUR CONTRIBUTION?

wah gambar saper lah pulak nih kan.. actually i want to write this posting in English.. but pardon me my grammar and my spelling. I know i have a lot of friends who is a teacher by occupation... english teacher to be exact. aku sekolah pondok jer.. kerja company melayu.. mana ada speaking London...

It is begun with one late dinner with my new baby (kuang-kuang-kuang).. this is the very first time my family and i went out together as a family.. heheheh (biarlah rahsia).. we ate at one of Thai food Restaurant at Greenwood.. Name of the restaurant is Pha Pha sea food.. being typical me enjoy talking to people surrounding me, and i made friend with one of the waiter there.. he is small person.. you can see the photo of him, soft spoken.. too soft i think but he has a very big heart...and very understanding employer.. actually this is the last week he is working as a waiter at this restaurant.. When i asked where is he will be going.. without hesitate and with a very confident voice he said he will leaving Malaysia for joining Mercy mission at Lubnan.. at this time of moment i felt so small and speechless.. how come the small person like him have the courage to go to the war field..So i asked what is the return? He said RM2k but that is nothing compared to his life..i bet he go there not because of that RM2k..He have a very pure heart.. so he will staying there for the next 9 months as a nurse assistant..

I drop my jaw down when he said it's not his first time.. previously he followed Dr Jamilah mission to somewhere i can't remember the place.. almost hit by the bomb that happened to fall next to his medical tent.. and had a broken leg...when he returned to Malaysia his employer keep accept his as waiter at this restaurant.. because they know he leaving with a big heart to help people.. I know he don't have much money to give to needed people but what he can give only his both hand to help others.. that is really huge...

till now i keep thinking what is my biggest contribution to help others.. and i shame to my self..when we leaving the restaurant he gave me a very sweet smile and asking for a prayer for him to safely return home...I will ANGAH (his name).. to you and to people like you.. (he did gave me his personal email)

P/S : I do asked Addy .. can i apply for this mission too.. and he said.. who is gonna take care of Alli.. hehehe sayang juga dia ngan aku kan.. cakap lah saper nak jaga dia nanti.. and addy very understanding me well.. when i said I'm gonna do something i will ask him until i have his permission..maybe next time is my turn..pray for me..


APAKAH YANG SEBENARNYA

Kadang2 kalau kita marah..terasa atau tersentuh.. apa kita buat.. ada orang boleh dok senyap tanpa berbicara.. ada setengah melepaskan perasaan tu face to face atau di tempat yang dia rasa boleh melepaskan geram.. terpulang pada individu...tapi macam aku selalu beremosi sekejap sajer.. selepas meluahkan apa yang tersirat dan rasa lega dah boleh buat macam biasa.. tapi apa terjadi pada orang yang kita marah atau geram tu.. ada orang boleh terima dengan terbuka tapi banyak orang tak boleh nak meluahkan perasaan dia..main pendam jer..

Tapi apa2 pun perbincangan memainkan peranan yang penting.. benar kata orang.. terlajak perahu boleh diundur.. terlajar perkataan buruk padahnya.. itu lah yang di rasakan..apa-apa pun keputusan di tangan setiap individu.. sama ada nak biar semakin parah atau cari jalan penyelesaian yang sebaiknya supaya tiada ada rugi di antara semua pihak..

Tapi yang pasti ada pihak bertepuk tangan di atas kegagalan pihak lain.. sudah-sudahlah.. nak cakap pun tak guna.. biarlah... hanya masa yang akan merawat luka...

26 January 2010

HASAD DENGKI, CEMBURU ATAU KAGUM

Berat aku nak tulis bende nih.. macam kalau tak tulis mati anak.. kalau tulis mati katak... tapi apa aku nak kisah kan.. lagipun beberapa incident kebelakangan ini membuatkan aku tekad akan berhenti kerja.. bagi cukup syarat dapat vitamin B jer tu pun kalau ada.. kerja penoreh getah nih tak menentu.. kalau musim hujan ..getah kurang.... aku nak terangkan mana datang perasaan hasad dengki nih.. kalau korang tak setuju tak per tapi aku tetap ngan aku nyer assumption..adakah hasad dengki nih terlahir dari perasaan admire atau jealousy.. atau semua tu dari berbeza kategori

contohnya lah..aku cakap contoh tau..

1. Pergi temuduga di kebun getah.
sorang lelaki pecah rumah nyer muka datang interview tapi pengalaman kerja superb.. dia leh tanam pokok.. siram pokok.. toreh getah... dan sorang lagi lelaki stock model lah.. pengalaman kurang.. tak pernah siram pokok.. dan tak pernah toreh getah.. tup-tup yang stock model tu dapat kerja tu... so korang rasa perasaan apa yang perlu ada...Hasad dengki? admire? jealousy? korang jawab...jawapan selamat tak boleh salahkan orang yang stock model tu bukan dia yang nak di lahirkan macho... dan tak boleh salahkan yang muka macam pecah rumah tu.. dia pun tak minta rupa begitu.. so aku nak salahkan manager kilang getahlah kot..

2. setelah masuk kerja.
Buat kerja ngan orang yang beberapa tahun experience dalam hal2 getah nih.. kelulusan penoreh getah katakan... dan lelaki stock model nih baru belajar tanam pokok.. baru pass baja pokok jer pun..tapi kesungguhan untuk belajar ada di situ... kot lah... tapi setakat sempat baja pokok jer lah.. tup tup promoted jadi supervisor kepada orang yang dah experience lama tu.. biasalah manager kilang suka stock lelaki handsom.. so hasad dengki?.. admire?.. jealousy?..aku tak leh jawab.. sebab ada perasaan hasad dengki di situ.. dan ada perasaan jealosy kat situ..

3.setelah di promote.
adakah lelaki stock model tu harus menolak atau menerima setelah mengetahui kekurangan diri.. ada kesulitan di sini kerana melibatkan wang ringgit dan tanggungjawab..kena congak juga tu.. kalau pikir wang ringgit memang terima jer lah.. tapi kalau pikir tanggungjawab tu yang kena berhati2 kerana melibatkan banyak pihak.. maklumlah kerja baru kena pikir macam mana nak bagi getah banyak susu.. kalau pokok getah yang kita jaga tak dapat keluarkan hasil macam mana? contingency plan..? or at the first place tahu tak susu getah tu rupa macam mana.. berapa lama nak bagi dia beku or bila masa sesuai nak kutip..kalau rasa boleh belajar bagus.. semangat yang kita cari.. tapi kalau pikir tak per kalau tak boleh buat, masa time sampai nanti berhenti jer lah.. tinggalkan kilang getah...tapi perlu di ingat.. boleh belajar tapi pastikan sampai jangan sampai separuh jalan... kena bagi jadi... nanti peluang penoreh getah yang lain terjejas tak leh jadi supervisor sebab dah jadi role model kan.. kalau berjaya aku rasa aku akan ada perasaan admire.. tapi kalau gagal aku ada sikit perasaan jealosy lah...apa-apa pun sebab itu tercipta perkataan peluang dan percubaan.. kena tunggu hasil lah...

4.You co worker received a huge salary increment.
korang tengok dia memang kerja dia dah tahap macam hamba abdi dah.. menurut perintah.. A to Z dia handle.. how do you feel about that? hasut manager kilang naik kan pangkat dia? or apa kata cantas dia ...?kata dia nak bodek manager kilang? aku akan ada perasaan admire kat situ.. satu hari aku berjaya jadi macam dia.. i will try harder...korang?

5.Jumpa kawan lama sekolah setakat SPM pakai kete Evo 10..
Pertanyaan pertama yang keluar dari mulut korang..
a) Kerja apa sekarang...berapa gaji? ...mana dapat duit ... .ada projek best ker.. pinjam kawan or menang nombor ekor ker kawin ngan anak dato' ker? tak ada nak tanya pasal keluarga dia
b) Apa khabar family, anak2. orang tua?
aku jamin kalau korang tanya soalan (a) dulu bermakna korang ada perasaan hasad dengki dan jealosy.. tapi kalau korang tanya soalan (b) bermakna korang admire kat dia..keikhlasan berkawan.. boleh berjaya jugak dia walaupun dulu SPM jer..ada motivasi di situ..

apa jawapan korang.. ? kalau semua jawapan korang semua ada jer hasad dengki ke or jealosy.. baik tak yah kawan ngan aku... tapi kalau semua jawapan korang semua admire lagilah pegi main jauh-jauh.. biar aku kawan ngan tembok...

Pokok pangkalnya.. rezeki ketentuan dan qada' dan qadar tu dah memang tersurat.. tak leh nak ubah walaupun buat macam mana.. kalau kita tahu hari ni kita akan mati.. duduk dalam rumah kunci pintu pun boleh gak malaikat maut menjemput.. kalau dah tersurat ko kena bermadu.. macam mana ko sorok laki ko pun ada jer.. pompuan boleh je pikat walaupun cuma nampak kat porch kereta saja.. Kena juga ingat tak selalu kita di atas.. ada kalanya kita akan di bawah juga.. cuma masa dan keadaan sahaja yang menentukan.. rezeki ada di mana cuma berani atau tidak manusia itu merubah diri sendiri.. jangan tunggu bola datang bergolek.. kejar dan aim the goal.. yang penting ikhlas dan redha.. bukan ada udang di sebalik batu...nak kerja kat kilang getah nih semata nak bukak cawangan kilang getah baru sebagai pesaing.. bley ker?

sorry lah kalau ada yang terasa..dah nama pun blog peribadi kan...panjang lak posting kali ini.. kena gak sekali sekala tulis macam nih.. asyik nak dengar citer gosip jer...

Psssst.. setelah aku congak.. perbelanjaan aku ke kilang tempat aku kerja (minyak, tol, food) melebihi dari gaji aku i did realized something.. cukup-cukuplah aku berhibur.....

You are welcome to jot down the comment.. pro or cont tak kisah.. tak nak guna nama sebenar pun tak per..

23 January 2010

WHAT I FELT?

Ntah.. blank.. buat serabut jer pikir...pikir panjang still leh sabar.. pikir pendek.. esok jugak aku bertindak... now i know who is the most valuable.. Don't they think about others? enough thinking have to start acting.. but patient is the correct word for now...

For those who understand about this.. please ignore me if I'm in not in good mood on Monday.. Nak buat muka ketat.. I will try to answer as simple as i can... after office hour.. yes kita berjimba di kedai mamak.. yebaaaaaaaa..

13 January 2010

HADIAH UNTUK ALLI

Banyak giler hadiah Alli dapat.. cukup sampai stock 2 tahun kalau sebulan keluarkan satu hadiah.. dapat baju..dapat duit.. duit mama dah simpan dalam poket mama..opss dalam bank Alli..hehehehe silap lak..

Terima kasih kepada kawan2 mama dan papa yang beri hadiah kat Alli..Alli tak ada kawan lagi sebab dia sorang2 jer duk ngan baby sitter.. kalau alli nakal mama suruk semua hadiah yek.. setakat nih ada lah beberapa bawang yang akak bagi dia main.. kalau main semua serentak mau jadi semak kat umah akak kan..

We all bukak gift nih kat umah Aunt akak .. sebab dorang lebih excited nak tgk hadiah.. maklumlah dua plastik besar...

Alli dapat construction block dari bos akak..sudahnya akak yang meyiapkan struktur rumah nih.. bos akak nak suruh Alli jadi Engineer macam dia gak kot... Akak nak alli jadi doktor..Leh mam duduk kat kaunter ubat.. Papa leh jual MC..opsss

Set coloring ..rasa nya dari Yat kot.. lupa lah
Learning set.. leka lah sekejap dia dari kacau computer mama dan papa.. at least dia kenal dah huruf. I, B, O, E... bagus-bagus.. baru 25 months kan...

Hadiah dari ayah.. set clay.. akak suruh dia main kat umah aunty akak jer .. sebab kalau kat umah akak sure melekat kat carpet kan.. kan rumah akak carpet wall to wall... abissss kang

Pistol mainan.. tapi kena letak air kot... akak suruk dulu...

Dari Kak Rini.. rasanya baju kannn..

Akak yang menyudahkan puzzle nih..saper yang bagi yek.. kawan2 akak pun sama naik main mende nih.. kira best lah..cantik jer dia .. sebab 3D nyer puzzle..
Akak tak tahu apa bende nih.. tak per next ...
Hadiah dari Mak Teh kot..akak suruk jugak lepas nih..sebab dia ada sound yang amat membingitkan..menganggu lenaku..opss
Dia dok excited kat bende lain..


Hadiah dari Tanty.. satu set beg sekolah upin dan ipin.. dan coloring book

heheh macam kena jer words ni ngan Alli..

Tak sabar betul dia nak bukak semua hadiah..setiap kali bukak hadiah siap tepuk tangan.. dah tu ramai mak sedara dok layan...


Banyak lagi tapi akak tak larat nak upload..mata pun dah ngantuk... apa2 pun terima kasih kawan-kawan

GAMBAR MAJLIS HARI JADI ALLI

Malas nak publish kat sini sebab dah laaama terlewat..setiap kali nak update gambar jer ada halangan.. anyway gambar nih dari personal camera akak.. kalau gambar dari professional photographer to be ada kat facebook..any way enjoy the pix yek..
Gambar mama, papa, Alli dan clown.. mama dia terlebih excited
Tiga serangkai.. Payis, acap dan Alli.. nampak clown semua tak bersuara.. larik sembunyi
Door gift dan hadiah games .penat tau akak balut sendiri..adik pompuan akak tak creatif.. tak ikut specification dia buat.. akak kena jadi QC
Office mate akak yang memang rajin datang awal..membantu akak yang tak cukup staff..maklumlah gaji tadak..kira amal jariah lah yek.. clown dari bubuclown.com
Payis yang tak leh berenggang ngan Tanty sebab clown berkeliaran...
Adik akak yang lelaki nih supposed dia nyer rule tolong akak serve dan angkat pinggan kosong.. dia buat kerja ke idak yek..akak lupa nak check..
Masa tiup lilin..alli suka dikelilingi oleh wanita
Terselit gambar adik akak sebab dia lahir 10 hari awal dari alli maksud akak hari jer lah..umur dah tua..Alli punya birthday 15.12.2007 adik akak pulak 10.12.xxxx..hehehe tapi serius akak bagi tau dia tua dah tapi single lagi..any takers?

12 January 2010

WAU BUNGA LAAAAAA....

Kring..kring tepon akak berbunyi kat opis tadi..Addy tepon.. kebetulan minggu nih dia work from home...eh laaaaaaama sangat akak tak nampak Addy gi kerja kan... best gak kalau kompeni akak nih bagi work from home.. best keje ngan company US kan...

Ok balik citer pasal tepon tadi...akak pun jawab.. dia kata eh ada orang hantar bunga kat u lah... haaaa.. saper ?..ntah dalam card ada tulis..nak i bukak ker.. eh tak per,,tak per nanti i bukak balik nanti...


suspend tau..siapalah kekasih gelap yang cuba nak cerahkan diri dia.. tak takut ke laki aku ada belajar silat tak habis.. tak tahu kang dia ganyang bukak silat pengantin kang..abis... kat opis dok teka manalah lagi kekasih ku yang berani mati nih..eh ada ker? heheheheh


sekali masa akak balik...betul lah ada bunga.. tapi addy cool jek... heheheh tersenyum akak tgk card dia.. suspend tul lah



Bunga dari jauh tau... Kak Nora senior akak dari SMRPB bagi bunga nih...dia sekarang duduk kat switzerland... hati ku berbunga mendapat bunga..macam kera dapat bunga..heheheh eh bukan macam kumbang mendapat bunga...

See alli pun suka ngan bunga tau..Addy anak u suka bunga laaa..so rajin2 lah bagi mama dia bunga yek.. masa besday ngan aniversary tu tak cukup...nak selalu bagi tau...

bersama sekeping card yang akan akak simpan dalam frame gambar..opss..hadiah tuk alli patah balik ke switzerland yek... susahkan kak nora jer.. dah agak..kat malaysia nih susah kalau nak terima barang dari oversea.. ke kak nora hantar senapang?..heheh..wah sekarang bercuti di London yek..


Ni mama alli tengah congak tabung nak beli duit setem ke sana.. Kak nora jangan terkejut kalau mama Alli leh sampai sana dalam ini tahun jugak..heheheheh


Terima kasih kak Nora.. Yus sudahi dengan serangkap pantun..pisang emas di bawa belayar..masak sebijik di atas peti..hutang emas boleh ku bayar.. hutang budi ku kenang hingga ke mati... Yus tak terror pantun.. tu jer yang yus leh tulis.. tapi maksud dia dalam tau.. kan kak nora tengah belayar jauhhhhh dari kampung halaman

AKU KAH ITUEW?

hehehe..sekian lama akak menyepi diri ..baru akak munculkan diri di alaf baru.. tadaaaa..akak datang dengan wajah lama..heheh aci tak kalau akak bagi excuse akak lupa password..? ala boleh laa.. akak tak malas cuma sekarang akak teramat buzy.. yer lah carier woman.. pegi kerja 8 to 6.. tak kira lagi jem kat jalan raya.. pastu hasutan kawan2 akak bergebang kat Mamak..kengkadang akak jadi cikgu renang kat anak2 hayam akak.. eh ayam nak belajar berenang.. tapi serius.. degil anak murid akak tu..maklumlah dah tua..tu yang liat..

tapi sampingan akak juga telah membuka cafe.. nama cafe akak montel cafe sebab peluang bekerja kat cafe akak cuma plus size sajer..tak lah macam sesetengan cafe tu asyik amik yang selim..lawa..manja gitu.. akak mengikuti trend 2010.. plus size...heheh(nampak sangan azam aku tahun lepas nak kurus tak jalan) so tahun nih akak memang berazam nak besar lagi... dah berazam nak kurus 3 tahun lepas tak jalan2..so akak terbalik kan azam akak.. akak nak gemuksssssss..heheheh

Owh sila lah datang ke cafe akak yang canggih yek...nanti akak bagi peta.. tapi nak tengok tak akak punya interior design cafe akak..makin maju ..alhamdulillah..berkat sokongan suami..adik beradik yang tolong jaga cafe akak..tanpa kalian siapalah akak di persada perniagaan ini...

Lihatlah cafe akak yang makin maju

P/S: gambaran artis cafe akak nih kecik sebab akak berblogging menggunakan netbook akak yang amat kecik..so kalau nak besar lagi pakai kanta yek...

matilah tajuk tak kena dengan posting....