24 May 2010

PERHENTIAN PART 3-PERHENTIAN KECIL

Kisah kali ini adalah kisah tragis adventure ke Pulau Perhentian Kecil.. untuk maklumat semua yer kawan2.. pulau perhentian nih terdiri dari banyak pulau yang kecik2 dan ada yang tak berpenghuni tapi yang glamer nyer pulau Perhentian BESAR dan Pulau Perhentian KECIL.. take note yer semua bagi yang berjiwa riang ria dan suka berdisco dan bergembira sampai pukul 6 pagi boleh lah menginap kat Pulau Perhentian Kecil dan kepada mereka yang ala2 nak relex dan dengar lite2 muzik dari pemuzik jalanan boleh stay kat Pulau Perhentian Besar macam we all.. tapi kalau nak kedua2 boleh lah stay kat pulau perhentian Besar dan berhibur boleh naik sampai kecik tu pegi ke Pulau Perhentian Kecil..

Papan tanda ini telah meninjukkan perkara yang sebenar.. tapi kalau nak naik bot malam 2 macam we all bersedialah dengan segala pengembaraan yangg mendebarkan.. ada kawan dan boleh mengucap sepanjang perjalanan tau..hehehe sib baik tak terkencing.. tapi tatau lah sebab semua seluar basah lenjun kena air laut yang bergelora tanpa ada secebis life jacket yek...
Mode di waktu petang memang bergambar jer.. banyak giler gambar kalau model.. lelaki pompuan sama jer...
Misbah dan Crox (hidayatullah) memang pasangan yang sesuai... ada sesuatu kah..tapi they all nih memang happening.. next trip definitely we will invite them to joint us..dengan tallent main gitar yang dah macam juke box dah tu... memang best gilerrr..tapi penyanyi ramai cuma pemuzik jer sorang jer.. kaki joget pun ramai..heheheheh

So lepas makan malam yg sungguh lazat..serius tau memang sedap giler..Shah dah servey harga satu sampan nak ke Pulau Kecil..apa lagi nak berhiburlah.. maka pucat lesi lah muka kawan akak yang sorang nih..dia memang kaki enjoy tapi at the same time phobia dia naik boat pun memang gile-gile so lepas kena pujuk bagai dia pun setuju so we all pegi berbekalkan empat bijik sampan..yer sampan yang ada enjin..leh muat dalam 4-5 orang sebuat tu tanpa sehelai life jacket tau..air laut malam tu memang giler2 gelombang dia..sebab memang macam nak hujan... apa lagi sepanjang perjalanan tu habis satu muqadam kot kawan akak berzikir...sian dia yek..hehehe

Setelah sampai kat pulau perhentian kecil tu kawan akak nih rasa macam nak cium tanah kot...lepas tu dia declare tak akan balik ke Pulau Perhentian Besar tu selagi tak ada life jacket..akak pesan kat sampan men tu bawak sekali life jacket jika nak amik we all nih..sebab ada budak dah tak mo balik dah..
We all chill dengar lagu minum air coke sampai kembung..hisap shisha.. dengar lagu raggae yerk..heheheh...until dua belas malam akak call sampan men tu suruh amik group we all nak balik ke Pulau Besar.. Kawan akak sorang nih dah tak mo balik sebab dia dah survey esok pagi first boat dari Pulau Kecil ke Pulau Besar pukul 7.30 pagi..kira ada life jacket dan boat besar sikit la..adehhh..bincang punya bincang so adalah yang sanggup teman dia kat pulau nih...sampan men sampai we all tgk dah ada life jacket..still tak mo naik jugak.. tak kisah kalau dia tinggal sorang2 kat pulau tu..adehhhhh...rasa nak ikat dia masuk dalam guni bawak balik ke Pulau Besar...akhirnya kata putus ada yang sudi teman dia kat pulau tu..so 5 orang tinggal lah kat Pulau tu..so 3 sampan balik dengan tenang sebab laut dah tak bergelora dan sekejap jer dah sampai ke Pulau Besar....heheheh apa lah nasib dorang kat Pulau Kecil yek..nak tidor kat mana lah yek... yang pasti malam nih we all tidor kat atas katil dan berhawa dingin..kekekekekekRupa2 nyer macam nih lah nasib dorang kat Pulau Kecil tu..dah lah tengah2 sedap tidor hujan turun mencurah2 hahahahahah...tapi mengikut kata dema..lepas we all balik party start sampai pukul 6 pagi..hahahah tapi tgk lah nasib dorang nih kan...
Tak ada lah besar mana sangat boat awal pagi tu...cuma beza ada atap sikit dan lebar sikit jer dari sampan we all malam tu..tapi laut sangat tinggi omabak dia pagi tu...lebih baik balik malam tadi kan...
Tgk ombak kat tepi pun dah tahu..apa lagi kat tengah nun...hahah..anyway selamat jugak dorang balik kan...walaupun tidur berbumbungkan bintang..beralaskan pasir..dan berselimutkan hujan dan embun..hahahahahahhah

11 May 2010

PULAU PERHENTIAN PART 2

Pagi2 akak dah gerak ke Jetty nak jumpa Agent New Cocohut (ada orang tu mamai siap sebut coconut) heheheh.. after register nama geng2 akak dan ic number.. found out tak muat satu boat.. yerlah kan.. dah sembilan belas orang yang pergi kali nih.. berat jugak tanggungjawab nak jadi mak hayam tuk 18 orang dewasa yang berjiwa kanak2 nih...nak kena check ada tak sesiapa yang tak leh naik boat nanti mabuk laut.. kena sediakan ubat motion sickness.. nak kena sedia kan ubat pelali bagi dia pengsan pastu angkut dalam boat..heheheh

After dah siap semua check in.. ewah check in bagai macam naik flight.. we all tunggu member yang tak sampai lagi..makan2 kat jety kuala besut.. murah giler makanan dia..beria akak makan.. tak sedar kejap lagi nak naik boat yang melambung ombak dia..
Boat dalam kul 10.00baru ready so tunggu jer lah kat jetty..ada kawan akak dah cuak giler..yer lah dia dah bagi tahu dia memang takut nak naik boat..dia phobia ngan air laut kot.. we convince dia.. boat besar macam kat ke Pulau Redang tu.. macam ferry.. hehehehehehehe
Sekali boat yang datang kecik daaa... macam nak pegi memancing ikan laut cetek....kawan aku tanyalah..ni boat yang paling besar ker.. tak ada boat yang lagi besar ker..cuak giler muka dia..hahahah.. tak per akak bagi dia duduk sebelah edan.. kalau apa2 dia boleh peluk edan...kalau dia berani lah .. kalau tak takut kena lepuk ngan edan..hahahahah
Boat was so fast with a bumping ride.. melambung akak nih tau.. ombak agak kuat.. tapi everything was fine...we enjoy a ride.. except kawan akak nih agaknya berdoa tak putus dalam hati.. kalau boleh dia nak pakai dua life jacket hehehehehe..kalakar la lu bro...lu lelaki kan.. anak lelaki mesti kuat..
Ni boat yang akak naik..semua office mate akak.. kan akak ada dua boat..satu lagi boat tak berapa ramai..tips kalau nak naik boat nih..jangan duk depan..melabung punyalah tinggi.. rasa nak terpatah pinggang akak yang ramping nih...
Ni boat yang satu lagi.. giler santai rilek dorang nih.. we all juga berimpit2..tapi tak per merasalah akak peluk laki akak.. yang tak ada laki sila peluk mamat yang takut naik boat tu yek...
Cantik kan view chalet akak..we all nyer chalet ada banyak kerusi..so malam2 memang we all sajer yang kaki lepak kat situ.. tapi dia punya cafe memang kul 10 dah tutup..so kalau nak makan apa2 memang tak ada.. tapi kalau nak hapenning kena stay kat pulau perhentian kecil.. dari kul 12 tgh malam sampai pagi dorang ada beach disco.. tapi saper nak relax dan mendamaikan fikiran baik stay kat pulau perhentian besar..
Kat hadapan chalet we all.. kalau nak mandi kat sini boleh.. tapi we all prefer ke laut dalam snorkeling
Bilik akak dan bilik edan tak siap lagi..sebab ada guest lambat check out.. so we all mingle around kat verandah dulu.. tahu jer lah dah kanak2 yang terpeangkap kat dalam badan orang dewasa nih.. riuh rendah..kat sini memang lupa semua perkara.. beban tension kat opis pun hilang...in fact tak hengat langsung...
Tumpang bilik anak dara dulu...siap posing lagi..jap lagi nak makan lunch.. so ada masa lagi dua jam...mulanya geng bilik shah tak mo makan..sebab dorang penat drive dari kl malam tadi tak tidur2.. tapi mior lah insist nak makan buah jer.. dorang pun turun lah lambat..sekali lepas tgk makanan mak ai beridang ngan ikan siakap.. sotong..tomyam dan sedap belaka..apa lagi senyap terus makan tak toleh kiri kanan.. hahahahaha.. so lepas nih sure dorang tak miss makan lagi...
Ni sedang tunggu boat nak pergi snorkeling..seperti biasa kaum lelaki tak ikut..nak membuta katanya.. yang pergi lelaki scan, addy dan yang lain pompuan...giler fun menjerit2 atas boat sebab dorang buat corner maut..hahaha.. masa snorkeling kali nih akak jumpa penyu..besarrr punya.. jumpa shark..besar punyaaa.. dan macam2 lagi lah..sikit lagi akak dan azimah nak terkam itu penyu..
lepas kenyang macam nih lah gayanya... rasa damai dan tenang jer.. mata pun kuyu jer
aksi melompat yang tak berapa tinggi...edan nih kaco jer laa
Ni pulak tempat makan kat New Cocohut Chalet.. kalau nak romantik gi lah duduk kat tepi tu..tapi we all prefer duduk kat tempat berbumbung..lagi selera nak makan...
Makan malam..pastu dorang layan bola dulu jap.. ada orang layan perasaan... so lepas nih aktiviti meredah ke Pulau perhentian kecil menaiki boat kecik yang cuma muat 4 orang jer... jap lagi akak citer yek.. tragis betul lah...

10 May 2010

PULAU PERHENTIAN PART 1

date : 23-26 April 2010
Location: New Cocohut (pulau perhentian Besar)


Orang lain dah buat movie dah akak baru nak update dalam blog.. konon dalam masa percutian akak yang tinggal sikit nih update semua citer tapi tak ada nyer... dah macam2 plan nak buat.. berangan nak buat part by part lagi.. tapi layan jer lah kan...

Akak bertolak ke Pulau perhentian hari Jumaat..orang lain ada yang masih kerja sebab nak naik boat nyer hari Sabtu.. so malam nanti ramailah berkonvoi beramai2..janjinya dalam kul 9 pagi nak bertolak dah..hotel kat besut pun tak booking lagi..semua penuh daa. nak kena pergi sana baru boleh cari..last2 kul 1.00petang jugak baru gerak.. berpandukan driver yang dah cukup tidor dan GPS yang mantap bergeraklah akak dan addy ke Terengganu..

sampai kat Kuantan dalam kul 4.00petang.. banyak sangat pit stop.. pastu jumpa anak dara 3 orang kat Mall..sempat lagi shopping bagai... Isk..Isk...pastu all the way dorang follow akak..kemain mencicit kete dema.. seram akak..kalau kita potong dia pun potong.. adehh..akak risau bawak malam2 buta nih kang dia tercium vontot kete akak.. dema akak tak kisah..hehehhe

Dalam kul 9.00 malam stop kat Kuala berang.. warisan Pahlawan Seafood kot namawe all ikut jalan kelapa sawit dan hutan belantara.. lagi cepat..kira jalan short cut
tapi jalan gelap dan banyak lori.. tak nampak lah pantai-pantai bagai nih
Sampai kat kuala besut dalam kul 12.00 malam...hotel semua dah penuh sebab ada orang naik basikal katanyer.. rupanya ada macam le tour de langkawi tu.. call sana sini sinun ada lah kosong kat Taman Azimos Chalet.. rate dia murah jer dalam 70 ringgit jer...tapi ada kisah disebaliknya.. nanti akak citer..heheheh first time dalam hidup akak tau...
Bilik anak dara..bilik akak dan suami di sebelah.. so lepas mandi letak barang bagai..we all nak jalan2 kat expo kat kuala besut nih..laki akak dah flat dah..Azimah lak walaupun dia sorang jer drive masih ada energy lagi yek.. makan tongkat ali ke apa dia nih..
Gigih naik atas stage..nak nyanyi semua benda dah bungkus..so feeling buat konset laa..penonton dia Azimah, Dayah dan ori.. laki akak tido kat bilik...
See tiga gadis gedik...owh citer nya.. malam tu we all g minum sampai kul 2.00 pagi..balik2 jer..addy kata baru jer 15 minittadi pencegahj maksiat datang ketuk pintu mintak surat nikah.. addy kata surat nikah tinggal kat kl.. pastumintak IC.. pastu dorang terkebil sebab addy kata dia sorang kalau nak tunggu wife saya sekejap lagi dia balik.. encik mintaklah apa2 benda kat dia..hehehe
siap macam nak jemput masuk minum kopi tu ...heheheh..aparaaaa..so we all nih nampak macam masih muda lagi lah yek.. maklumlah jalan tak bawak anak kan..mesra lebih sikit
Pagi2 we all dah bangun nak bertolak ke jeti kuala besut..kisahnya cuma lima minit driving ke jetty tu jer..sampai awal leh lah makan dulu..perut dah lapar nih... nanti akak sambung lagi yek

04 May 2010

CAK..

Akak kembali lagi dengan page masih berabuk.. tapi sekarang akak banyak masa..dulu penat nak kena ikut karenah ntah apa2...so banyakk citer nak story nih... tunggu