31 August 2010

JALAN TAR

Dah pergi Jalan TAR? akak gigih pergi jalan TAR lepas Iftar ngan Family.. dah lama tak pergi Jalan TAR.. nak tengok gak suasana kat sana.. nak pergi siang-siang hari ampun lah..akak tak mampu nak berpanas dan bersesak ngan orang yang teramat ramai.. dah lah parking terhad..

Memang seperti yang di jangka.. ramai sungguh umat manusia.. walaupun jam dah pukul 11 malam.. nak tengok gerai2 pun tak dapat lama2 sebab orang dah bersesak2.. nak jalan pun terpaksa menyelit2.. Macam2 ada dorang jual.. kedai jual barangan perhiasan rumah pun banyak...tapi akak tak minat nak letak bunga2 kat rumah nih..

Harga baju bajan kat sini ada yang mahal dan ada yang murah..yang jual kuih raya pun banyak.. akak tak beli kuih raya sebab tahun nih akak gigih nak buat ngan adik akak..kalau tawar menawar pun tak banyak pun kurang nyer..


Alas meja, langsir, sarung kusyen pun berlambak. Beli siap pun senang kan.. tak yah nak pikir cari tukang jahit.. akak tanya harga jer pastu akak tak beli pun.kalau nak beli akak nak tunggu hari2 terakhir.. maklumlah akak tahun nih beraya kat KL.. raya kedua akka balik Pahang dan Raya ketiga akak akan balik ke Taiping.. maybe lama kat Perak kot..

Akak nak cari baju kebatat akak jer.. banyak pilihan.. tapi ada yang letak sampai RM160-180..giler mahal.. itu baju sahaja..

Akak minat yang ini sebab kaler dia meriah.. Harga kat kedai nih paling murah akak rasa RM100 baju sahaja.. tapi saiz untuk yang ini tak ada untuk akak.. Kalau tidak mau akak dah sambar...

Seperti biasa macam2 gelagat peniaga kat sini.. ada guys nih siap pakai tudung lagi nak promosi tudung yang dia jual yang paling tak boleh blah dia namakan tudung ini Luna Maya Insaf.. Insaf sekejap akak tengok.. heheheh.. ada gak yang terus pakai jubah sebab gerai dia jual jubah..Macam tahun2 lepas akak tengok ramai peniaga especially lelaki lah gigih pakai barangan yang dorang jual.. kelakar pun ada..siap jerit2 panggil customer nak suruh beli..

SELAMAT HARI MERDEKA KE 53 TAHUN

Happy 53rd Independence Day Malaysia. Wah tema kita kali nih sangat bombastik.

1 Malaysia Menjana Transformasi.. jadi apakah ..? Harap2 Transformasi ke arah kebaikan lah.. jangan dok transform naik harga barang jer.. mati akak nih.. household income akak kecik jer..besar jari kelingking..

Selamat Merdeka Semua.. puasa lagi tauuuuuuuuu..

30 August 2010

BAJU RAYA KAMI

Puasa dah tak lama lagi .. baju anak akak dah beli lega sikit..kalau hari raya nih budak2 yang best beraya.. baju alli pun dah sampai.. Thanks Uncle Edan tolong bawak balik ke rumah.. kalai ini tema akak sekeluarga kaler hijau lumut.. Addy akak tak beli baju melayu so dia kena pakai kemeja.. beli banyak tiap2 tahun sejak kahwin tu pakai hanya setahun dua kali jer..

Ni baju raya alli tuk hari raya ke tiga dan ke empat.. wah banyak hari raya yek... kasut tu memang dia suka sangat..tak menyempat bnak pakai.. sampai kalau nak keluar rumah gi kedai mamak pun nak pakai kasut tu gak.. kalau suruh pakai kasut dia yang lama dia tak mo.. pandai demand Alli nih.. ikut saper lah yek...


Ni lak baju raya akak hari ketiga.. nak beropen house kat umah Datuk kan..heheheheh beria sungguh akak nih ...ada hati pakai kebatat (kebaya ketat) harap2 dah penghujung puasa baju nih longgar skikt lah.. tak pun berharap jer lah.. sampai sekarang tak turun2 pun berat badan nih.,. Iskkkkk..

28 August 2010

PENAT DAN SIBUK RAMADHAN

Amacam puasa..dah sampai penghujung kan.. Alhamdulillah tak ada tertinggal lagi puasa..harap2 sampai bertemu Syawal..tak sabar nak raya nih.. tapi best gak bulan puasa... Sebenarnya akak tak ada lah lapar sampai tak larat nak berjalan tu.. cuma dahaga jer.. kalau berbuka cukup makan kuih dan nasi sikit jer..tapi sahur akak makan memang beria..sampai tahap masak butter prawn masa sahur...

Sebenarnya akak sibuk mengemas rumah membasuh langsir sofa dan bermacam-macam lagi.. satu lagi akak sampai nak pitam pilih nak buat kuih apa.. first time akak tak membeli satu jenis kuih pun
tengok dalam majalah semua menarik..sampai akak beli majalah bagai nih.. objective nyer nak buat kuih yang senang dan sedap.. tak yah beria2 nih.. rupa belakang kira.. adik akak kata kalau nak tayang end produk yang dah siap ambik jer kat blog mana2 pastu mengaku hak sendiri....hahahaha.. akak tak desperate begitu..

Yang nih pun nampak macam menarik.. tapi akak kena sort kan cuma 3 jenis kuih jer akak nak buat.. malas nak buat berbagai2 nih.. banyak lak belanja..cadangnyer nak buat ngan adik akak yang kerja kilang tu lah.. dia suruh akak pilih jenis yang main campak2 jer ramuan dia.. pastu buat sama2.. masing2 memang tak ada pengalaman nak buat kuih raya nih..perbelanjaan bahagi dua...

Tapi adik akak nih kalau nak suruh buat kuih tu datanglah hari sabtu ker..at least ada masa panjang sikit sampai hari Ahad... tapi dia insist nak buat hari Selasa 31 August tu.. dah lah Hari Jumaat cuti Nuzul Quran.. bila kita tanya naper tak buat hari Sabtu dia kata nak berehat.. mak ai.. sampai 3 hari berehat.. dah lah dia memang tak pandai langsung nak memasak...kalau nasi punkena tengok gak..kalau makan lebih dari 5 orang sah2 dia tak reti nak budget.. opssss....akak larikkkkkkk

Gelapnyer cookis nih..kalau aka buat harus akak tambah cherry bagi dia berseri sikit.. tapi naper semua kuih yang akak pilih semua ada cokelat.. mesti buat satu yang kaler putih nih..



Ini okey kot..walaupun dalam dia cekelat tapi kat luar putih..kira jadi lah tu....nak list barang2 nak kena beli...kat tesco cukup semua ada kat sana..

Owh satu lagi akak gigih sorting baju akak dan baju alli yang tak leh pakai dan tak mo pakai dah.. nak hantar balik ke rumah MIL.. kat sana banyak orang yang tak berkemampuan.. harap2 ada juga baju2 akak dan Alli yang dorang berkenan...Baju akak jer satu beg merah tu.. baju alli dari baby ada dalam satu beg hijau tu.. baju Alli dulu pun dah pernah bagi satu beg kat kampung akak kat Pahang...suka sungguh orang kampung tu dapat baju Alli yang masih elok tu.. Alli memang banyak baju..sampai ada yang pakai cuma dua kali dah tak muat.. sebab nak rotate banyak sangat...

Okey lah nak sambung pening kepala pilih kuih nak buat.. lately nih jarang akak bukak blog semua auto publish citer yang akak dah ready seminggu siap2.. tapi kalau ada komen akak akan cuba jawab.. dah..dah.. akak nak belek resepi lagi nih...

27 August 2010

IKLAN NUFFNANG

Kalau korang perasan kan kat blog akak nih ada lah iklan yang dok menari2 kat bahagian atas lah..kat bahagian tepi lah..kat bahagian bawah lah...

Cuba sekali-sekali korang click kat iklan tu..kadang2 dorang ada buat offer / information yang menarik...sekali gus penguat semangat akak nak berblogging nih.. dah lah akak nih ala2 lemah semangat ...heheheh

Orang kata berblog nih leh dapat duit betul ker.. akak nak merasa jugak hehehehe...leh buat duit raya akak nih... okey..

pesanan akak rajin2 lah jenguk sini.. dan berkawan dengan ikhlas..makin ramai silent reader yek.. tak per akak suka jer.. tapi jangan buat onar.. kawan2 akak suka.. rajin click iklan yek...BYE..

26 August 2010

IFTAR DI ARL POWER BOWL ALAMANDA

Sebabnyer semalam tu akak berbuka puasa ngan kawan2 ex office so hari nih akak ajak lah addy berbuka di area cyberjaya.. teringin nak makan kat Saba' tu.. tapi last minutes lak nak pegi Alamanda nak cari barang sikit..alang2 tu kan berbuka kat alamanda jer lah.. dah malas nak bawak kereta dah pukul 6.30petang nih..

Buffet kali nih kat ARL Power Bowl kat level g floor tu.. murah jer dia nyer set buffet per pax cuma RM30 ringgi jer.. dan kanak2 bawah 6 tahun percuma okey... kalau nak berjemaah tarawikh pun ada ustaz jemputan dema..
Food dia pun banyak juga dan menarik.. tapi tak ada kambing golek lah.. akak bukan makan kambing pun kan.. so akak tak kisah.. lagipun perut akak mana leh nak makan banyak2 dah sekarng nih.. cepat benor kenyang nyer...

Masa nih baru kul 6.45petang..akak memula ala2 malu2 nak ambil makanan sebab semua orang dok dudk jer lagi kat table memasing.. tapi akak cakap kat dema akak nak suap anak akak dulu..kang akak buka puasa dia tak kaco lah.. dorang bagi jer..cepat2 dorang gi letak nasi putih yang tengah panas tu.. sedapnyer bau...

banyak giler allli makan.. ikan bakar seketul dan ayam masa BBQ.. bertambah2 macam orang puasa lak dia.. banyak lauk yang pedas2 kat sini so akak tak berani nak amik kalau ada warna2 merah tu ..Alli nih bukan makan pedas pun..kaler merah pun takut jer..

Ni addy nyer pinggan pertama.. ada lagi pinggan lauk lain dia amik..sampai penuh meja katakan..

Nih akak nyer dia tolong amik kan masa akak suap anak akak makan tadi..punyalah banyak nasi putih dia amik.. senak perut akak nak menghabiskan..

Yang ini second plate Addy.. konon nak makan pasta lah.. akak tak larat nak makan dah..cuma mintak sikit dari dia jer.. perut teramat kenyang dah..

Owh sebelum waktu berbuka tu we all buang masa bermain bowling dulu..sebenarnya anak akak Alli nih beria nak main bowling.. kesian kat dia..dok tengok orang jer..kali nih sebab tak ramai orang so we all main satu game jer.. tapi kebanyakan semua Alli yang baling.. lantaklah masuk longkang pon..bukan nak main beria pun..

25 August 2010

BAJU RAYA ALLI

Yessszaaa.. baju raya alli dah sampai dari obersea.. siap ngan kasut lagi.. cepat jer yek.. kalau sesiapa nak order barang dari oversea dengan baju yang cantik2 even kalau beli nak beli baju kita pun boleh guna khidmat kawan akak nih.. memang cepat jer service dia.. Nama dia Sue.. badan cinonit jer..tapi berjiwa besar.. mana tau nanti dia nak bukak butik GAP ker OLD NAVY ker .. nothing imposible.. Sue nih pun memang friendly orang nyer.. kalau baju baby..mak ai lawaaaaaanyer....

sila klik di SINI ke blog Sue

Sekarang baju nih ada kat dia lagi.. dah baru sampai kan.. akak senang jer..tak yah susah2 nak post kat akak nih.. akak amik dari Edan jer.. dah rumah akak ngan Edan sepelaung jer kan.. Edannn sila beri kerjasama yek...

Tak sabar nak try test cuba acu kat badan Alli.. mak dia lak yang excited lebih

3 OF US

Aungguh jarang akak dapat bergambar bertiga .. kalau akak pakai timer pun kena cepat .. pastu nak bekerja yang Alli lagi..selalu kalau kita suruh posing sekejap jer dia boleh pastu kita dah set nak amik gambar dia dah lari.. dia nak tgk gambar tu.. gedik lah dia.. selalu nak tengok gambar dah siap..

Jenuh Addy nak bagi dia duduk still nih.. akak lebih suka amik video mode kat Alli nih.. lasak sangattt..

Ni dia dah ready nak lari ke arah camera.. Alli memang susah nak bergambar.. tapi sekarang dia ada hobby baru tau.. suka amik gambar orang.. hari tu jenuh dia merengek nak mintak kamera nak amik gambar akak dan Addy.. siap suruh duduk rapat2 lagi macam photographer.. tapi bila dah captured akak tengok gambar tiang jer ada.. cissss.. penat tau akak senyum..

Akak nak DSLR.. tapi malas nak usung gajet yang besar2 nih merata-rata..akak suka selit dalam poket seluar jer.. senang kan..

Jauh bebebor.. kat area alamanda nih..

Salah satu benda fav Alli..nak main gelungsur kat tangga.. Nasib baik Addy rajin layan.. lepas tu we all main sembunyi2..memanjang akak ngan Addy kena sembunyi.. akak nak sembunyi kat mana semua pokok halus2..sembunyi belakang pokok kecik imagine lah..macam anak gajah sembunyi belakang basikal..hehehehe

IFTAR MUDA-MUDI 2010

Opss akak terasa malas nak update citer tapi akak gagah jugak lah.. sebab utamanya akak tak ada gambar.. sebab akak sibuk meninjau makanan dan bergambar.. giler riuh kalau jumpa geng akak kat Putrajaya.. walaupun masa we all berbuka hari tu tak ramai sangat crowd tapi meja we all memang happening.. macam satu bas sekolah..

Seperti tahun lepas akak berbuka di Taman Equestrian Putrajaya di Precint 5, tempat dia isolated sikit dan tenang jer dengan kemudahan surau yang besar dan ada solat tarawikh berjemaah.. nama cafe dia Mangiamol Cafe.. dan Rate dia pada tahun nih RM45.00 tahun lepas murah jer...

Gambar semua akak cilok dario Ajonz dan Yat.. dorang ada camera besar gabak..akak ada kamera kecik sekecik saiz badan akak jer..kan akak nih saiz "S"

First kita tengok lauk2 dia..

bermacam juadah pilihan..segar mata memandang

Kat kawasan gerai luar dewan.. ada kambing

Bahagian ulam-ulaman dan sayur-sayuran.. akak karnivor akak tak sentuh pun sayur-sayuran..

Jimah and kambeng.. sila pilih mana satu yang berkenaan.. btw yang belah kiri tu kambeng.. yang belah kanan tu Jimah.. dua-dua masih single..

kerusi edan.. akak nak citer pasal edan nih.. matilah akak nak mengumpat dia.. maklumlah saiz dia kecik dari akak so dia kena pakai kerusi special.. sebab kalau kerusi biasa setiap kali dia bangun sure kerusi tu melekat kat vontot dia.. tak pun tak muat nak letak vintot..errr..macam tu lah.. tapi yang pasti memang pasal vontot dia yang mampan tu...

kerusi jimah.. nasib baik dia nyer saiz muat2.. tapi tu lah nampak goyang juga kerusi yu .. tapi yer lah.. dia buat2 muat jer walaupun kalau dah duduk dia tak bangun dah.. asyik pesan kat orang jer.. apa maknanyer yek?
masa baru sampai nih.. cute kan.. umpama bangunan parlimen dan pejabat pos besar malaysia..

Qiestina dan Lias. manja betul kan ngan Mammu nih.. pandai Mammu jaga baby. tak lama lagi dah Nadia nih... En akak sebut Nadia ker? opsss.. dah ada awek rupanya..

Girls bersama collection makanan untuk first round ada ber round-round lagi tau.. matilah bulat air kerana pembentung ..bulat manusia kerana makanan..huihhhh...Akak suka gambar akak ngan Jimah nih..sebab akak nampak kurus...teknik bergambar jangan duduk kat kedapn.. kalau boleh lindung badan kat belakang orang..hehehehe

Nih kat kawasan orang main polo.. tak ada kuda nak posing.. akak suka gambar nih..

Ala-ala model lak.. muka sembab kerana banyak tidor..hehehe korang banyak kerja kan...

Akak suka juga gambar nih.. nak buat frame lah..

Adik kesayangan Hamba...Lias nih baik orangnyer..korang jangan tengok kat luar lah.. kalau kat luar rupa macam kaki pukul... tapi jiwa dia baik... tak caya get to know him first...

Beria akak bercerita ngan Shah nih..sampai nak tersembul bijik mata.. rupa2 nya Shah tak paham apa2 pun sebab dia tengah demam.. akak citer ngan bayang Shah jer kot..

Doa sebelum berbuka..Nak nangis akak tunggu okey.. lambat betul rasanya.. maybe sebab akak terlalu dahaga sebab akak berlari seperti kuda di kandang kuda tadi..huhuhu

24 August 2010

PASAR RAMADHAN PANDAN DALAM

setiap petang bulan Ramadhan nih gigih tau akak berjalan mencari Pasar Ramadhan.. nak2 pulak Addy work from home..kul 5.00 dah tercongok dah anak beranak kat Pasar Ramadhan.. setiap hari we all pergi pasar ramadhan yang berlainan kata area KL dan ampang nih..

Kali nih Pasar Ramdhan Pandan Dalam.. gerai dia tak banyak sangat tapi orang tersangat ramai..nak tgk lauk pun susah apa lagi nak membeli.. kiri kanan orang berjual dalam khemah sempit sangat laluan pembeli nih..
Seperti biasa Alli memang tempat dia di atas bahu Papa dia.. kalau dukung macam biasa memang berat dia nih..kalau lepaskan pulak nanti kena pijak
Kat bahagian luar ada orang jual barang hiasan rumah...ada orang nak beli ker? mesti ada kan..
Tujuan akak nak cari popiah basah..sekali jumpa lak ngan Hanapi nih.. wah dia meniaga Ayam roasted madu.. ada popiah basah sekali.. akak beli kat dia air kendondong ngan popiah.. dia bagi lebih kuih tu dan dia bg free bubur lambuk..best..best.. korang bagi lah sokongan pada kawan kita nih yek.. murah rezeki dia..boleh kawen cepat kan..

Macam2 juadah ada..nasib baik akak tak rambang sangat mata nih..sekarang nih tak macam muda belia dulu..apa ada depan mata semua nak.. sekarang nih dah perkara biasa dah.. tak der lah lapar sangat..cuma dahaga jer..tapi still leh tahan.. okey nak melawat kawasan lain pulak lepas nih..bye

23 August 2010

DI MANA-MANA PUN BOLEH TIDOR

Akak suka naik motor..selalunya tiga beranak nih memang suka berjalan naik motor..lebih2 lagi kalau tempat yang nak kita pegi tu sesak sangant dan parking pun limited kalau dekat2 ngan kedai.. yang best naik motor nih boleh singgah betul2 depan kedai...kalau hujan tu memang dah ada spare baju hujan tapi kalau panas tu tanggung sendiri lah..
Anak akak pulak kalau naik motor jer mula2 macam happy pastu leh berangan jadi burung lah...pastu dia nyanyi lah..pastu tetiba macam bateri dah habis..laaa tertidor rupanya.. memang lah dia nih..mana2 pun leh tidor..orang heran gak kenapa akak ada kereta tak berpakai masih nak naik motor .. jawapan nyer senang..akak tak suka jem..heheheh dan buang masa kat jalan raya,,selalunya short distance jer pakai motor nih..kalau jauh tu kena lah naik kete...

punya nyeyak dia tidor.. sikit pun tak heran ngan panas dan bunyi kereta bising2.. tapi still nak pakai helmet tu.. menangis kalau tak bagi pakai...
baik dia nyer lentok...tak per kecik2 kena ajar jugak susah..jangan pikir senang jer... lagi satu kalau naik motor akak tak dapat nak shopping banyak...Addy suka lah.. tapi hari tu lepas jugak beli benda kat ikea walaupun naik motor.. tetap kan.. dasar mata keranjang.. tu pun ada juga benda besar nak ambik tapi tetiba teringat akak naik motor.. letak balik laa