30 September 2010

OPEN HOUSE, AQIQAH N BIRTHDAY CELEBRATION

Gambar sekitar Majlis Aqiqah, Birthday Party dan Open House Aidilfitri

Akak malas nak cerita sebab akak nak cerita panjang sebab akak sedih sangat.. sebab apa nanti esok akak publish sebab apa yek.. uwaaaaaaaaa

Antara saudara dan tetamu yang hadir

Akak punya office mate yang first sekali sampai.. seronok dia dapat makan air asam style perak...kalau dah orang perak tu tak lari kemana kannn.. akak teman dia makan heheheh..banyak kali teman nih..
Dah ketibaan Edan Ori dan Rini.. kenapa Edan makan sikit sangat.. akak compius? adakah dia dalam dalam proses berdiet...? tak leh jadi nih...

Itu dia pelakon citer Adam maya.. (pak pacak jer) Hasbullah.. dan Ori.. walaupun dia ada tiga majlis catering to handle hari tu tapi still datang gak..
Shah pun ada majlis keluarga di rumah dia.. lari sekejap dia ke sini untuk memeriahkan majlis.. Rini seperti biasa mesti ada kalau ada apa2 event.. sayang uols...

Maksud edan dua tudia dah dua kali tambah kah?...

Cak....
ramai gak yang datang.. akak just tunggu kat meja makan yek...

Pasangan baru tunang.. Kak lin dan Ehsan? Sorry akak selalu silap ngan bf kak lin yang lain2..hehehehe

Along dan tunang dan bakal berkahwin pada October 2010.. Roslan dan Diela.. eh dah suka pegang baby? tu baby Irfan baru dua bulan umur dia... our latest edition..hehehehe

Birthday Farish sebenarnya.. tapi semua dah buat macam kek sendiri.. Alli lagi lah excited..
Bersama makcik dan sepupu akak.. kenapa uols kata we all macam sebaya? Akak muda tauuu...
Addy rajin membasuh pinggan hari tu.. terkejut akak tengok..rajin yekl....

28 September 2010

SELAMAT HARI LAHIR SAYANG

Today is my better half's birthday.. dah tua dah..jangan dok tanya umur.. kalau tanya dia..dia ngaku baru 30an jer.. Dinda sentiasa dan selalu doakan Kanda memperolehi rezeki yang melimpah luah supaya kanda akan dapat menunaikan segala wish list kekanda dan juga Dinda berharap hubungan kita sebagai sahabat, kekasih dan suami isteri sentiasa di rahmati dan bekekalan sehingga hujung nyawa...

Selamat Ulang tahun Kekanda dari Dinda dan Anakanda Eralli...

27 September 2010

CERITA BERAYA DI KUALA KANGSAR...

Ni kisah konsep hari raya open house ala terjah.. heheheh akak kena jadi bibik.. tu yang penat sampai sekarang..nak berblog pun rasa lenguh2 jer.. macam mana tuan rumah? dah recover dari ketar lutut dan ketar tangan... apa2 pun kalau nak gambar yang menarik sekitar majlis sila lawat blog Yeop a.k.a Epoi.. gambar nih dari kamera cikai akak jer.. btw dah hampir nazak kamera ku.. adehh macam mana nak berblog nih.. rehat dari blog boleh?

Akak ingat akak sorang jer yang jadi bibik ala vogue gitue.. nih haa ada bibik versi lelaki..gigih dia jaga anak.. kalau saper yang maid less tu sila roger Hisham Affandi yek.. gaya tu memang ada.. tapi bab breast feeding tu kena pass kat source dia lah kan hehehhe...

Shidee sebagai tukang masak.. tengah rasa air tangan sendiri yek.. walaupun dah jadi pengarah negeri di sebuah jabatan kerajaan tapi kat umah kim tetap kena jadi orang dapur..kekekekek marah dia tgk akak datang dengan kebaya ketat.. dia suruh akak jadi helper dia..tapi akak datang macam tetamu.. dengan lenggang kangkung lagi...

Kechor air liur yeop nih nak merasa jugak.. tapi gaya macam bukan merasa.. tapi makan jer.. orang tak sampai lagi so bedal lah dulu apa yang ada yek...makanan pun banyak tak siap lagi..

Bukti akak memasak kat dapur ngan Wife Hisham yang sangat pandai buat gravy tuk makan dengan kambing panggang.. sedappppppp.. yang tudung kelabu tu Ida the real bibik tuan rumah.. dia pun gelak tgk akak datang bergaya sakan.. selalu datang sini ala2 bangun tidur terus terjah umah kim dan eileen nih..

Posing manja Sham dan Epoi..

Mula2 cuaca sangat cantik dengan sinaran matahari ala2 manja gituew.. dah masuk kul 2 or 3 hujan amatlah lebat.. lebat macam ribut hujan tau.. semua berderu masuk umah.. dan ada yang main hujan jugak.. akak masuk ke dapur jer..nasib baik umah tuan rumah memang besar.. kalau tak cukup tingkat bawak..leh lepak tingkat atas.. tapi kalau nak privacy sila masuk bilik macam Kim dan epoi yek..mandi berdua kah?

Komer main hujan..kan Haji Hamid dah marah.. Haji Hamid nih Jiran umah Kim a.k.a bapa mertua Eileen.. umah dia kalau nak pergi jaaaaauh.. tapi kalau jalan short cut kena masuk ikut pintu ruang makan umah kim..kekekekekekeek

Jalilah datang bersama keluarga.. keluarga tu akak elaborate sikit termasuk adik, akak dan mak dia sekali.. sporting sungguh.. tengok laki dia dan dia.. tanpa disuruh tolong cucuk udang sekali.. sambil di perhati oleh Puan rumah...

Beg tangan tak lepas tu.. banyak simpan duit raya yek....kekekekekek

Akak sibuk melayan tetamu chewaaaah.. sebenarnya nak tunjuk akak boleh pakai baju kebatat tau... tapi kan akak tengok puan rumah nih teramat rajin.. dan teramat caring.. nak tahu dia suka buat apa?....

V


V


V

V

V

V

V

V

V

V

Dia suka budak kecik uols..dari siang sampai malam semua baby tetamu dia nak jaga.. dah teringin sangat nak berbaby baru tu kim..akak tumpang gembira.. akak doakan Puan Farah Eileen akan mendapat banyak baby..kekekekekeke.. and thank you for the event...

AM AWAY TO VACATION-GENTING HIGHLAND

Besok akak bercuti selama dua hari sempena meraikan seseorang yang bakal mencecah 3X tahun.. dah nak menuju ke 40 dah dia yek.. so akak berehat berdua of course si kecik pun ikut sekali..

Tak sabar akak meriang ria kan diri bersama Addy tersayang.. akak pergi tak jauh..cuma ke Genting highland sajer.. mood sudah mari.. siap lah ada beberapa short vacation lepas nih..

Ye haaaaaa..

26 September 2010

RAYA KE DUA

lama akak tak jenguk blog nih..sorry lah kepada yang rajin menjenguk jugak..biasalah nak warm up enjin tua nih.. lagi satu.. PC akak kat rumah monitor dia ngong.. selalu dok nak sleep jer.. so tak leh nak view apa-apa pun.. bukat netbook akak pulak cinonit sangat.. siap semua copy gambar dalam hard disk cinonit tu.. monitor Pc akak dah bangun balik..sihat wal afiat.. malas lak nak copy gambar balik dalam Dektop... sekarang nih baru rajin sikit..ngeh..ngeh..ngeh


Okeylah raya ke dua tu errr malam raya kedua actually akak heret semua family balik ke Pahang.. tak best lah raya kat KL..semua orang balik kampung.. so we all convoi sekali bertolak ke rumah mak cik akak kat Metakab.. Makcik akak nih memang menunggu jer we all balik sebab meriah sikit suasana kat kampung.. dia siap beli mercun yang rega RM80 hengget tu.. banyak lak tu.. siap macam pesta bunga api macam tahun baru lak..hehehe

So pagi2 raya ke dua akak bertolak ke temerloh rumah atok akak sebelah arwah ayah akak.. ada tahlil di kubur pada hari tu.. best.. sebab masa tahlil ada bagi2 duit kat budak kecik.. tapi akak musykil sebab apa adik pompuan akak yang umor nak cecah 30 tahun tu still dapat duit lagi?? supposed budak kecik jer dapat.. isk..isk..isk.. Alli dapat 7 ringgit kat sini..

Balik dari ziarah kubur we all bergosip ngan cousin akak nih..so bersembang kat serambi rumah..tapi more sembang kat dapur sambil makan nasi lauk ikan patin masak tempoyak.. terbaeeeeek..heheheh.. petang tu baru akak balik ke mentakab semula...

Rumah makcik akak nih memang sentiasa banyak makanan dan ada jer idea nak makan apa.. so we all nak makan roti jala..makcik akak nih memang terror memasak..macam mak akak jugak..dan akak jugeeeee...heheheh.. akak try menjala roti jala.. mula2 tak jadi.. tapi lama2 dah okey...

tengok hasilnya.. walaupun jalanya jarang-jarang,, tapi kalau gulung comel gak..hehehe...lakuuuu sampai tak smepat orang nak gulung dah kena sambar..walaupun masih dalam kuali dah ada orang chop dulu.. akak ingat akak dah professional dan laju memasak..rupanya tukang makan laaaagi laju..heheheh

22 September 2010

MOOD SKODENG SESEORANG..

Shsss..akak busy tengah risik/skodeng seseorang datang dari Pantai Timur.. banyak kena kumpul info.. nanti akak citer.. tapi so far akak memang admire dengan dia...sabar yek....

Akak rasa akak memang suka sangat ngan dia.. akak rasa kalaulah ramai lagi manusia seperti dia..aman dunia...nak terus selidik nih...


20 September 2010

HARI RAYA AIDILFITRI 2010

Lamanya akak mood raya yek.. dah lama tinggal blog nih rasa malas nak jengah..sorry yek.. nak kumpul energy balik nih.. hectic betul masa raya.. owh tahun nih akak beraya di KL jer.. makcik akak pun raya kat umah mak akak nih..

Tapi malam tu we all decide nak gerak balik pahang jugak..nak bertolak masa hari raya kedua pagi2 kang ada lak yang terlambat bangun.. so we all bergerak ramai2 ke mentakab rumah makcik akak.. tapi kerja we all asyik makan jer.. akak masa malam raya tu 3 pagi dok mengunyak makanan lagi..dah rupa bangun sahur pada 1 syawal..heheheh Kita layan gambar jer lah...

Keluarga akak.. tahun nih semua beraya di KL patutnya yurn adik lelaki akak beraya umah MIl dia tapi anak dia kecik lagi dan agak cranky kalau naik kereta...firts time we all dapat kumpul sama2 pada 1 Syawal..
Family adik lelaki akak dan baby yang baru umur 1 bulan lebih....konsep baju rojak..hehehe
Adik lelaki bongsu yang selalu mintak top up kasih sayang.. mak akak dan adik pompuan kaka yang stilllllll single...
Keluarga makcik akak a.k.a adik bongsu mak akak konsep baju pun rojak...

Kiri sekali dah pangkat bapa saudara kepada anak akak dan anak2 saudara akak tau.. tapi perangai semua sama..
Sajer nak mengedik...
Keluarga akak..kecik jer.. 3 orang...
We are cousin.. yeeeehaaaa..actually nih baru dari dua family.. kalau nak kira kat kampung giler ramai...
All of us..Selamat Hari Raya.. lepas nih nak makan banyak2..lepas tu nak beraya kat area KL lepas tu nak gerak balik Pahang...

16 September 2010

AM BACKKKKKK

Wah lama akak tak jenguk blog..sampai password pun dah lupa.. anyway baru sampai dari beraya merata2 negeri.. penat tapi worth it.. memang happening ini tahun..

nanti akak upload macam2 gambar yang menarik, tertarik and the bomb.. akak nak curi gambar dari YepEpoi Gbone dan Miezan Lensa Hati... dan juga Shahrul Farhan.. boleh kan..amik dari facebook dema laa...

Akak nak berehat..minggu depan akak ada event ..badan akak dah macam donut..makan..makan dan makan.. nak cari gym..nak cari gym..nak cari gym..dah jumpa gym.. tapi maluew nak masuk..hahahahahaha

10 September 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


***Ini adalah sticky post..untuk posting terbaru sila scroll down***







Di kesempatan ini akak ingin menghulurkan salam kemaafan kepada kawan2 akak dan bukan kawan akak ..opsss.. hehehe sempena menyambut syawal akak ingin mengucapkan selamat hari raya kepada umat Islam yang menyambut hari kemenangan setelah sebulan berpuasa..

Kepada kawan2 baik akak yang selama ini sentiasa berdiri teguh di belakang akak susah dan senang, akak ingin mengucapkan banyak terima kasih dan ampun silap salah dan terkasar bahasa.. maklumlah lagi rapat kita dengan seseorang lagi banyak kita melakukan kesalahan dengan melukakan hati tanpa kita sedari.. maklumlah dah kata rapat sure selalu bergurau kadang2 menyakitkan hati ... gurau pulak tak tahu secara sopan santun...

***Penatlah akak berdiri.. akak nak duduk lah pulak.. cantik tak baju kebatat akak nih.. hehehehe

Kepada keluarga akak nanti kita bermaaf-maafan di pagi raya yek.. owh lupa pulak.. akak raya tahun nih balik umah mak akak dan raya kedua akak balik kampung di Pahang dan Raya Ketiga sehingga tatau bila akakn berada di Perak.. akak akan jemput makan2 pada 18 September nih.. akak sembelih lembu tau.. hehehehe

09 September 2010

BALIK KAMPUNG

Sekejap lagi akak akan bertolak ke kampung.. tak sabar rasanya.. maklumlah esok raya.. penat tau akak packing sampai 3 beg nih.. semua gara2 beraya kat tiga buah negeri lah nih..

Btw safe journey home.. Akak nak gerak nih ke Sungai Buloh..dari ampang... agak2nya lebih tak 2 marhalah?kalau 2 marhalah tu lebih kurang dalam 90km kan.. so akak kena lalu ikut jalan jauh lah yek kena pusing putrajaya, one utama lepas tu baru boleh sampai ke sungai buloh.. Lebih tak dua marhalah..hehehehe

Jumpa lagi..

DUIT RAYA

Seminggu sebelum raya wajib akak isi duit dalam green packet.. timing kena betul iaitu setelah si kenit akak tu tidor.. kalau tidak dia asyik mintak duit raya jer.. pandai tau dia nih kenal dah bila raya dapat duit raya..

Tahun nih dapat juga sampul dari bank.. tapi akak minat ngan sampul nih yang design dia real macam duit betul.. kalau dulu siap tanda kat sampul tu berapa ringgit dalam green packet takut silap bagi kat orang lain kan.. sekarang dah senang dah.. tgk luar dah tahu..

Macam real kan.. ada dua version..satu yang pendek sikit.. tapi makcik akak dapat beli yang panjang punya.. so akak ada dua versi lah..satu tu duit kena lipat sikit yang panjang punya tak payah lipat.. cantik kan..

Citer pasal green packet nih teringat kat kawan akak dulu..nak bagi duit raya kat bakal mak mertua.. tapi dia silap ambil green packet nih.. terbagi dua ringgit.. sebab sampul dia sama jer semua.. terbongkar rahsia lepas bakal adik ipar dia citer dia bagi kat bakal mak mertua duit raya macam budak2..RM2 heheheheh.. malu dia tau...tersilap packet kaedahnyer..tahun nih bagi berapa lak Intan?..kena label betul2 tau...sekarang dah sah jadi mak mertua...

tahun nih akak banyak isi sampul RM5 jer.. kalau dah hujung2 raya akak bagi lagi kurang..maklumlah duit dah susut.. tapi sampul tetap tulis kat luar tu RM10 heheheheh

08 September 2010

ALLI DEMAM..KESIAN DIA..

Balik dari Iftar dari Marriot Putrajaya.. dua beranak tu tak ada kat rumah.. tapi dalam 10 minit Addy dan Alli sampai..berbuka kat l;uar juga dorang nih.. tapi Alli lembik jer..Addy kata dia makan sikit jer patu dia nak tidor kat riba.. Addy kata dia muntah jugak.. Akak rasa badan dia panas...

Addy nak bawak dia ke Ampang Puteri since dah pukul 11 malam kan.. tapi akak cakap bawak clinik biasa sajer.. kalau tak baik juga esok baru gi Ampang Puteri..

Clinic biasa dia dah tutup lak..pergi clinik sebelah dia.. Doctor check dia demam dah panas.. pastu dia ada sikit athma attack.. Apap lagi doktor bagi dia ubat sumbat kat bontot..meraung dia.. lembik2 pun kuat jugak meraung nih.. pastu doctor bagi dia nebulizer..mula2 menangis.. tapi lepas tu dia leh macam nak lelap dah.. lemah sangat badan dia..sebelum gi clinic nih pun dia muntah lagi..


Masa nih dia dah mamai dah.. perut dia pun kosong..semua makanan dah keluar balik.. akak bagi dia minum air masak jer.. sebab minum susu memang lagi dia muntah..

sampai rumah dah segar sikit. macam raja dia nih..nak tengok cartoon walaupun dah pukul 1 pagi.. pastu request tukar2 channel lak.. ikut kan jer..

Esoknyer nak suruh dia makan ubat kena pakai upah.. dia nih memang takut dan susah nak makan ubat.. so bawak dia gi Tesco sebab dia nak makan Nasi Ayam..nak tahu dia pilih mainan apa?

V

V

V

V

V

V

V

V

Akak dah nak pitammm.. tapi dia nak jugak..Papa dia siap warning jangan main ngan Papa..main sorang2..tapi memang ralit dia main..hehehe

BISKUT BEBOLA BADAM

Gigih kan akak tahun nih..cukuplah tiga jenis biskut raya akak buat nih.. susah nak handle Alli dengan bakat "menolong" dia..nak keluar anak tekak akak bulan2 puasa nih menjerit suruh dia stay away from mixer...

Bikust nih pun simple dan sedap tau.. sebab dia cekelat..heheheheh

Bahan-bahan dia

50gm tepung gandum
55gm tepung jagung
70gm mentega
25gm gula aising
20gm badam cincang (akak tukar kepada kacang hazel)
1 sudu teh esen vanila

Bahan hiasan lak:
Coklat masakan hitam (dicairkan)
Serbuk roti secukupnya (bread crumb)

Pelakun utama dah bersiap sedia mengambil tempat masing2.. ini hasil usahasama akak dan adik perempuan akak.. tapi kan dia banyak rilek.. bahan2 banyak guna jenama Tesco murah sajer.. tapi kualiti dia tetap sama jugak...

Mission dia nak jadikan dalam gambar nih...tak tahu jadi ke idak kan.. cara membancuh

1) pukul mentega, gula aising dan esen vanila hingga kembang
2) masukkan tepung gandum, tepung jagung dan hazel/badam cincang, gaul rata
3) bila dah sebali bulat-bulatkan sebesar guli sajer..

Bakar adunan pada suhu 180 C selama 30 minit.. tapi akak bakar 15 minit jer sebab buat kecik2 dan cepat benar tukar warna perang.. kalau lama2 kang hangus lak...

Setelah masak sejukkan dan celup dalam cokelat cair dan lumurkan dalam bread crumb ..dah selesai

Tapi we all improvised letak dalam paper cup dan tuang cokelat kemudian tabur dengan bread crumb.. jadi jugak.. tabi banyak lah guna coklat tu nanti.. tak per akak beli sebuku besar jenama Tesco...

Sebab paper cup tak cukup akak buat method sama macam dalam buku.. amacam sama tak.. walupun dia agah huduh.. tapi sedapppppp...