25 October 2010

AM AWAY FROM BLOGGING

to my dear readers..i'm away from blogging for a while... need a lot of energy to do something for a while.. you still can find me occasionally in the facebook... if i creates a new blog i will inform to all my follower personally by email.. till then.. have a nice day..

15 October 2010

DI ICT LAGI BERSAMA GBS

huis seram akak nak masuk sini.. lama akak biar jer terbiar posting kat dalam draf nih.. lagi satu akak takut nak jenguk dalam nih nanti ada peminat yang mengamuk tak update blog..heheh ada ker? Akak busy lah melayan ke "menggongan" kawan-kawan akak kat FB.. sampai mengabaikan rumah akak yang nih.. tapi dorang memang mengong..hehehe sejak akak dapat jadi ahli terbaru GGB (makna dia akak tak tahu) lagi lah super busy...hehehe

Korang tengok jer lah gambar yek.. ala2 malas nak citer..lagi pun kat ICT nih memang ada lampu jer.. tu lah kalau dah publish kat FB memang malas akak nak update dalam nih..semua dah terjawab dan di komen dalam FB..

My castle kononyer..

Dua lagi masih solo..saper nak masuk meminang sila isi borang yek

Dalam indoor area.. dah kena bayar yek..dulu free jer.. seorang dua ringgit..tapi kalau pakai coupon yang masa masuk kena satu kereta RM5 tu dia kira 5 orang RM5...okey jer lah..

Tak ada camera DSLR..pakai kamera akak yang screen dia dah nazak.. maklumlah akak beli pun RM299 jer.. so kalau dia dah jatuh terhempas tapi still boleh guna kira okeylah kan..hehehe

Apakah ini.?.adakah dua dugung yang terdampar menunggu dugung jantan yang tak muncul2 sebab dugung jantan lebih suka dengan duyung betina? hahahahah

Rasa banyak lagi moment we all berkanak-kanak ribena kat sini..akak ada rekod dalam video gambar2 kat sini tapi setiap kali akak tekan REC.. dorang nih bercakap yang bukan2.. tak kan akak kena edit dengan bunyi Tut Tut Tut tu banyak kali.. dah lah akak kena edit jimah punya gambar sebab baju dia tak cukup kain..sajer jer tau...

Jimah: Aku nak ini..aku nak ini.. aku lapar..
akak: Tak boleh jimah..bende tu tak boleh makan..
Jimah: aku tak kira aku nak jugak..
Akak: Amik lah Jimah......
Tetiba pelakon tambahan datang
Pak Guard: Prettttt Preetttt (wisel berbunyi) tak boleh pegang yek.. tengok sajer..
Akak: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH padan muka..

(Script di atas adalah rekaan akak semata-mata..heheheh)

Lepas penat lelah we all lepak kat Gasoline Cafe sebab kat sini yang nampak macam happening ..(sebenarnya berhawa dingin) kekekekeke.. minum segelas air.. dan Ekhram suami si Yat tu beria2 nak bayar..akak cakap tak apa..Jimah boleh bayar.. tapi dia bayar juga..Terima kasih lah yek kerana belanja kaum perempuan yang lemah nih.. susah nak cari lelaki yang belanja perempuan nih..banyak pompuan kena top up kan duit belanja lelaki nih adalah..hehehe okeylah akak stop kat sini .. penatlah..kat FB kena update..kat sini kena update gak..adehhhh

12 October 2010

INSHA-ALLAH

Lagu ini buat kawan-kawan yang merasai diri dalam kesukaran, Insha-Allah kita akan dipimpin ke jalan yang lurus dan semuanya dipermudahkan.. Amin


Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go

Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that it’s way too late
You’re so confuse
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Oohh Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way

Show me the way
Show me the way
Show me the way

Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

RUMAH TERBUKA AZUAN DAN OLIN

Terima kasih kerana jemput akak ke rumah terbuka yek Azuan..walaupun kita tak sepejabat lagi tapi still cium mulut...i like.... Open house buat hari Khamis malam.. kenapa? maybe sebab kalau Sabtu Ahad tuan rumah kata menerima kunjungan open house sampai 9 buah rumah...tapi bagus tuan rumah nih..manage nak hadir semua open house, berangkut dengan 5 orang anak nyer..yer 5 anak..tapi muda lagi kan..bagusssss..

Bantuan GPS Garmin akak yang up to date akak sampai kat mahligai Azuan di Shah Alam nih tanpa sesat dan on time seperti yang di janjikan .. akak datang sorang jer.. tapi akak dah berani pergi merata2 kerana akak ada GPS..walaupun jalan tu akak tak pernah pergi pun..akak memang buta jalan..

Masa akak sampai hanya 3 orang jer ex office mate akak yang dah ada..Geng GBS akak sorang pun tak nampak muka..akak makan jer dulu macam buat rumah sendiri..lapar laaa..dah time akak makan malam tu..

Tuan rumah pun dah macam tetamu..akak rasa tiap kali tetamu datang dia pun makan sama.. kalau 4 kali group datang dia pun makan 4 kali .. akak suka tau..lagi pun Olin masak memang sedap..semua dia masak sendiri..ada sambal jawa makan ngan home made bun.. sedapppp.. dan lasagna.. dan cream caramel, mini popia, kek puding dan macam2 lagi lah.. lepas nih olin kata nak gantung kuali dah.

Kat rumah Azuan Jimah dah dapat Baby baru..Anak Azuan nih rapat sungguh ngan tetamu.. memang seronok lah buli kat Jimah ko tu..

Makan tetap makan..akak kira 3 kali dia berulang alik ke meja makan tu... selera sungguh yek.. tak per akak suka kalau ko gemuk lagi..hehehehe

Geng-geng lain dah mula sampai..apa lagi semua makan memang tak cover lah..asal jumpa makan cari tempat duduk..asal duduk jer cari makan..hehehehe

Ajonz nih walaupun rumah dekat jer tapi sampai paling lewat lak tu.. padahal sepelaung jer.. tu pun kononya nak pegi beli makanan untuk wife tersayang.. tapi gi lari ke open house Azuan..awatnyaa..hang kena gari ngan wife kah? hehehe

Lias datang sama ngan Shah tapi masuk lambat 20 minit ke rumah nih..dia dok bergayut ngan buah hati kat luar rumah.. pastu mata bengkak..gaduh kah..tak macho lah lelaki menangis...

Tengok tu giler kecoh kawan2 akak kat rumah orang..buat macam rumah sendiri lak.. tanpa segan silu..kalau bagi bantal mau dorang baring sekali nih.. Rini tak dapat hadir kerana sibuk menghias dewan tuk majlis Hari Raya Opis di dewan katanya dan Ori lak ada hal family.. Edan ada kenduri kat rumah dia..

Lepas tu dorang ajak akak jadi kanak2 ribena kat ICT Shah Alam sebab dah dekat sangat..so apa lagi mergumbira lah di sana..

11 October 2010

TEATER TUN MAHATHIR

Fuh memang hectic schedule akak nih.. tapi since tiket nih dah dibeli sejak bulan Ramadhan dulu so gigih juga pergi..supposed teater nih akan berahir pada 4 September 2010.. sebab tiket tu sold out dengan begitu cepat sekali so akak dapat tiket nih pada 4 October punya show.. disebab kan permintaan ramai makan teater nih di sambung sampai 9 October 2010..

Memang best lah teater nih..maybe sebab pelakon dia yang boleh bawak watak tersebut sama mana Tun Mahathir punya perwatakan.. Esma Daniel dengan gaya jalan..gaya cakap memang dah macam Tun Mahathir.. Patutlah akak tak leh jadi pelakon.. kalau tidak mau pelingkup movie yang akak jadi actress tu kan..

Ni masa memperkenalkan para pelakon dan penari.. serta pengarah.. melalui teater nih baru akak tahu Tun Mahathir sebenarnya nak jadi Lawyer tapi tak di luluskan oleh orang pengajian Tinggi kot.. suruh jadi mengaji Doktor kat Singapura tu yang jumpa Tun Siti Hasmah yang satu2 nyer penuntut perempuan Melayu dalam jurusan Doktor.. kira budak Kedah jumpa dengan budak KL ..giler kelakar...heheheh

Tak dapat nak bergambar ngan pelakon bergambar ngan set pun jadi lah..

Member2 akak yang pergi show nih.. Edan, Yuszairi, Ori, Rini.. yang lain ada yang pergi Phuket..ada yang balik kampung.. maybe sebab Syawal tu baru lagi..

Jejaka Idaman Malaya Kah? Adoiiiii..

Biasalah mesti posing beria...

Ni masa nak beratur amik gambar dan autograph Erra dan pelakon lain.. baik nyer beratur.. Zairy dah siap berangan nak posing maut ngan Erra Fazira.. tapi kisahnya kena ada buku cenderamata tu baru boleh bergambar dan sign autograph.. adehh mana nak dapat buku cenderamata tu.. dah abis kena borong kah?

Lepas nih saper nak tengok kisah Kartunis Lat nih.. akak suka baca buku cartoon Lat masa kecik2 dulu.. sekarang pun suka juga baca free kat MPH..hehehehe

10 October 2010

KARI DAGING CIK IRMA

Kalau hari Ahad memang akak suka mencuba satu jenis masakan yang akak tak pernah buat..sebab akak suka ambik masa lama nak pikir macam mana nak campak or rasa bahan2 tu.. Akak memang suka makan kari.. masa bulan Ramadhan tu gigih hari2 akak round kedai yang jual kari daging.. sampai akak jumpa satu gerai tu yang jual kari daging yang sangat best.. tapi malangnyer akak tanya ngan penjual tu dia kata dia cuma berniaga bulan Ramadhan...Alaaaa ini yang tak best...akak nak kari itu yang tak ada santan...

Hasil merapu merapan kat Wall FB Epoi..sorang senior akak yang berbadan "comel" macam akak sudi kongsi dia punya resepi dari utara.. tapi berguru dari jauh nih susah sikit.. tak tahu sukatan dia..so first time memang ada error..heheh owh nama resepi kali nih adalah Kari Daging Utara Cik Irma...

Bahan-bahan dia:
Giling atau Kisar (lagi best Giling) -Bahan A

1) Kunyit Hidup
2) Bawang Merah
3) Bawang Besar
4) Bawang putih
5) Cili Kering

Kisar Kering-Bahan B
1) Halba Campur
2) Biji Ketumbar
3) Lada Hitam (kalau nak extra pedas)

Rempah nak campak dalam Kari
1) Bunga Lawang
2) Buah Pelaga
3) Kulit Kayu Manis
4) bunga cengkih
5) Kentang
6) Tomato
7) Daun Kari
8) Kerisik
Bahan-bahan nih sebenarnya banyak sangat untuk setengah kilo daging.. Next time kena kurang kuantiti especially bawang tu..hehehe feeling akak nak masak sampai 4 kilo daging tu..

Kisar bahan A sampai betul2 lumat... akak dah memang siap2 blender cili kering kemudian baru akak campur.. Kemudian kisar bahan-bahan B sampai jadi powder...kemudian campur semua

Tumis bahan A dan B sampai terbit minyak..akak suka tumis lama2 sampai kering.. baru puas hati..

Masuk kan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis (tak payah banyak) sikit jer...tumis jer lah sekejap...agak-agak lah kan


dah sebati semua masukan daging dan gaul sebentar kemudian masuk kerisik.. tumis lagi..

Tambah air (kalau nak masam tambah air asam jawa) tapi akak suka letak tomato kentang.. masukkan daun kari sekali .. api hendaklah pelahan dan biar lah daging tu empuk dan air dia kering.. kacau sekali sekala...jangan lupa tambah garam yek..ikut selera masing2 lah..


Walaaaa..dah jadi Kari Daging Utara Cik Irma.. rasa dia sedap.. tapi akak terlebih bahan kisar A dan kulit kayu manis.. akak sukaaaaaaa.. lepas nih akak akan masak kari tiap2 hari boleh? heheheheh Thanks Kak Irma..lain kali kongsi resepi yek... boleh kita sama2 membesar...

101010

Wah hari nih ramai yang pilih tarikh nak berkahwin.. berduyun2 orang nak kan tarikh nih..mesti busy makcik catering tu.. sampai ada jugak nih yang pilih masa pukul 10.10 pagi nak akad nikah.. mesti pening tok kadi nak tunggu masa kan..hehehe

Akak tak ada apa nak buat.. nak shopping dan nak habiskan RM1,010.10..sah-sah kene jeling ngan Addy...nak bangun tidor pukul 10.10 dan 10 saat pun kene jeling ngan Addy..nak buat apa yek..Apa kata buat kerja rumah yang 1,010.10 macam yang dok pending jer...adehhhh...akak pulak jeling pada diri akak nih..

buat macam biasalah.. bangun tidor, mandi pastu gi pasar... tak pergi2 lagi pasar pinggu nih.. mana tau dorang dok buat sale reduce 10%..save jugak budget nih..

Apa2 pun yang anda lakukan happy TEN TEN TEN

08 October 2010

ALLI THE HANDY MANNY

Saper pernah tengok citer Handy Manny.. Alli punya fav citer tu.. nasib baik lah kali nih dia memang tak pilih mainan masak2 lagi masa kat Tesco baru nih.. kalau tidak mau Addy heret dia keluar.. kali nih dia pilih tool set..

Punyalah banyak tools dia nih.. kalau bersepah-sepah dan akak terpijak siaplah akak buang benda nih.. dia janji nak kemas balik lepas main..

Masa dalam kereta nak pakai dah.. tak menyempat-nyempat...kelakar pun ada..

Masa kat rumah Addy pakaikan dia full set.. siap letak bateri kat lampu atas kepala tu.. dah rupa Phua Chu Kang lak akak tengok nih.. tapi apa2 pun dia dah kembali ke jiwa lelaki dia..hehehehe

AKAK KENA TERJAH

Malas akak nak citer panjang-panjang sebab akak dah luah kan apa yang terbuku dalam posting ini.. tapi akak amat gembira dengan kehadiran kawan-kawan dari serata kl dan malaysia..

GAMBAR DARI IPHONE...


GAmHisham dan Kimi yang marah..kimi marah dalam senyap..Hismah marah giler open hahahahaha.. i like...

Ain dan anak dara.. dia ada twins lelaki.. tu yang tiap kali berjalan siap bawak beg balik kampung.. btw handbag dia sama sedondong ngan baju kan.. dia kata lebih buat baju hari tu..hehehe

GAMBAR DARI DSLR HISHAM

gambar ramai

meja makan kami.. minum air jer..dan beberapa cucuk satay



Kanak2 yang sangat happy berlari2 sekeliling rumah

DARI KAMERA DSLR ZAIREEN

gambar ramai..wajibbbb

mereka berdua suka sama suka posing begini.. tanpa pengetahuan kami hanya jurugambar yang terlibat amik gambar jer...



Alli tak suka posing tak ada bunga...hanya ada twins zaireen jer

Kawan baik ku.. Kimi dan Isteri yang banyak membantu majlis ini...tanpa kim dan eileen tidak lah komer dapat terjah aku...

07 October 2010

GENTING HIGHLAND - PART 5 (FINAL)

Hari kedua di Genting Highland.. akak pun dah penat .. yerlah nak layan kan perangai si kecik tu.. dan lagi cuaca sejuk sangat.. asyik lapar jer.. adehhh.. Bangun pagi dalam kul 6 pagi ... sebab dah biasa kat rumah bangun pagi.. tapi tutup kipas..pergi tolet jer dulu.. (ada hati pasang kipas jugak kan.. heheheheh)

Kul 6.30 tarik selimut balik lah..sebab semua macam syok tidor.. sedar2 balik dah pukul 8.00 pagi..jenguk kat luar tingkap.. kabus sahaja..

dah pukul 8 pagi pun cuaca memang sengaja nak suruh tidor balik.. tapi teringat ada buffet breakfast tuk dua orang kat cafe tingkat 3.. gerak Addy dan Alli sekali...gerak pegi cafe dia lah.. ramai nyer orang..menu dia biasa jer.. ada nasi lemak, kari ayam, sosej, mee goreng. telur mata, air jus dan air panas, untuk budak2 ada bread dan segala jenis cereal lah...tapi sebab lapar..banyak jugak la bedal..ngeh..ngeh..ngeh.. akak memerlukan kandungan lemak yang tinggi di dalam badan..hehehe

Semua masih sunyi..weekdays theme park start pukul 9.30 pagi... We all ronda2 dulu kat indoor park.. sebab kat lobby hotel turun tangga atau lift dah sampai indoor park.. Addy nak tengok games yang dia nak sangat cuba tu.. alih2 start pukul 12.00 tengah hari.. so we all balik bilik dulu..packing2 barang dan kul 11.30 we all drop kunci kai kat kios sahaja..senang jer nak check out...

Ni lah benda yang Addy nak cuba.. kalau sesapa pernah tengok citer drop zone memang tahu lah ada tempat training tuk payung terjun kat Genting Highland nih.. Tak banyak tempat yang ada tempat latihan nih.. bayaran dia RM50 tapi kalau guess Hotel RM38 jer.. tapi ada limit berat badan Max 125kg jer..akak lepas lagi.. sebab berat akak cuma 7Xkg sajer..heheheh tapi next time lah akak cuba...

Lepas tengok Addy terapung memang teruja giler..siap buat aksi pusing2 macam kipas heli dengan instructor tu.. ada satu masa Addy terapung sangat tinggi tapi tak reti nak turun ..heheheheh .. dia kata ini hadiah paling best dia dapat..heheheheh senang jer nak bagi hadiah kat Addy nih.. kalau bagi dia training menembak lagi dia suka...Pstt dia ajak akak buat static jump naik kapal terbang tu.. akak macam minat.. tapi at the same time akak seram.. kalau payung tak kembang macam mana yek?

Lepas tu layan Alli main indoor park pulah.. ceh sempat lagi dia pau tiket unlimited ride kat indoor park.. tak perlah..petang baru balik dan all the way tu akak dan Alli tidur kepenatan..hehehe ..abih daaaaaah