23 November 2010

SISTER'S ENGAGEMENT

Fuhhh akhirnya semua selesai..Hari Sabtu lepas 20 November 2010 selamat lah berlangsung majlis pertunangan adik perempuan akak kat rumah mak akak di Sri Kundang...cuma tunggu majlis nikah jer pada bulan March 2010..alamak akak tak tempah baju lagi nih..adehhh.. okeylah tengok gambar jer yek..akak malas nak tulis panjang2 kalau gambar banyak2 dah upload dalam Fb.. mulanya memang nak buat simple ceremony..keluarga terdekat sajer tapi pihak lelaki datang lebih dari 60 orang.. terpaksa jugaklah sewa meja dan kerusi...

hantaran dari pihak perempuan.. sirih junjung dan bunga rampai akak buat.. senang jer pacak bunga segar.. so jadilah.. yang lain tu makcik dan adik ipar akak buat
bekas buah adik ipar akak punya kerastangan.. coklat auty akak dan cup cake pun..
hantaran dari pihak lelaki..carrot cake, cincin pak habib, kek lagi dan puding buah
dari pihak lelaki tepak sirih, buah-buahan dan chocolate
hantaran pihak lelaki 7 dulang..mula2 kata hantar 5 sajer tapi last minutes masa sebelum datang tambah lagi dua.. kelam kabut we all nak prepare lagi dua hantaran 2 bekas sebagai balasan
acara perbincangan antara pihak lelaki dan perempuan
tak plan pun nak buat pelamin simple nih.. tapi last miniutes nyer decision so adik ipar akak menggunakan creativiti dia dengan barang2 dari sekeliling rumah.. jadi pun..carpet pinjam rumah akak punya.. sebab akak banyak benda yang warna putih2 nih
selepas acara sarung cincin

antara adik beradik, cousin dan makcik..
family akak.. menantu semua ntah hilang ke mana tatau..
adik bersama bakal ibu mertua...sengih jer sebab dapat cincin..owh lupa nak bagi tahu..akak jadi mak andam make up tau.. last minutes jugak jadi bidan terjun.. sib baik tak jadi macam burung jampuk..hehehehhe
ini lah cincin nyer..comel jer kan
acara makan2...pihak lelaki semua nih
Ini lah rupa bakal adik ipar akak.. kurus jer...
acara lepas kenduri adalah acara mengemas rumah.. cousin akak yang baju hitam tu rajin membantu.. tapi laki akak lagi rajin siap basuh semua cawan dan pinggan..dah jadi rupa penanggah.. Pakcik akak yang baju kotak2 tu berlakon jer..hehehehe

19 November 2010

SIRIH JUNJUNG

ini adalah hasil keras tangan akak untuk majlis pada hari sabtu 20hb Nov 2010 sempena pertunanangan adik perempuan akak.. boleh lah for first timer buat.. tak cucuk daun sirih dan segala pinang dan kapur sirih jer lagi..esok sempat kot.. tak pun malam nih lah buat

Bunga Ros sekarang teramat mahal..maybe sebab musim hujan kot.. dan bungan ros kaler putih sangat limited.. akak dapat grab 30 kuntum jer kat petaling street...dah adik akak punya tema katanyer putih silver kena ikut kan jugak..

Jangan cakap akak gi tempah kat kedai tau.. abih sepah bilik tidur dengan bunga2 kecik tu.. lepas nih satu lagi gubahan akak nak kena buat. bunga rampai.. kenapa yang susah2 bagi akak buat yek.. ekon bilik kene set temp 16 celcius tau.. biar bunga2 nih sejuk j.. akak yang mengigil dok dalam bilik nih...

Nanti hasil dah siap akak publish yek..bye akak sibuk

12 November 2010

IDOLAKU?

Akak bercita-cita nak dapat pinggang seramping mamat kat belakang tu yang keler biru tu. boleh ke uols.. ? kalau nak ikut tinggi memang tak tercapai anganku sebab akak makan beras pendek2 jer..
Akak dah siap beli dress tau tuk pinggang saiz 26cm.. bila akak boleh pakai yek?

Selamat Hari Jumaat Semua....akak nak berangan lagi nih..

11 November 2010

GIGIH UNTUK KURUS

Ada satu sebab lagi akak busy sampai terlalu penat nak update blog.. Akak jadi hamster uols.. giler gigih.. ada satu hari sampai dua kali akak pergi membadutkan diri akak di atas treadmill semata-mata ingin mencapai saiz baju M

Kalau pergi time siang atau awal pagi memang seronok sebab semua orang dok lena di ulit selimut.. akak suka tau exercise tak ada orang tengok.. akak bawak Alli teman jer.. tapi teman bukan sebarang teman.. macam2 dia paw akak kat kedai mamak tau...

Disebabkan memakan pelbagai suplement yang kununnya boleh kurus tak berjaya.. maka terpaksalah menggunakan cara yang payah dan perit nih.. sib baik instructor dia badan berketak dan mengiurkan..opssss

waktu petang gigih lak teman Mak saudara akak nih bersenam kat gym condo dia.. degil aunty akak nih..nak kena paksa..kalau tidak dia ngelat.. hehehe

Hari pertama workout.. tersangat penat dan sampai rasa macam nak pengsan.. dua hari akak deman hokey.....

04 November 2010

ALLI DIAPER OFF TRAINING

Susah tak nak train anak kecik diaper off.. adehh akak dah putus asa.. dah si kecik nih manja teramat.. cakap kuat sikit suara dia nangis lagi kuat..

Masa nih memang dah maah sangat ngan dia.. apa idaknye dah lim akali salin seluar.. dalam masa 2 jam lak tu.. setiap 15 minit akak tanya alli nak kencing tak.. dia jawab TAK NAK.. dengan confident jer lepas tu dia kencing..adehhh

Masa nih dah start buat drama air mata...baru cakap baik2 dia dah berdrama dulu
Akak bebel dia cakap nih dah kali ke lima alli salin seluar dalam 5 jam nih.. akak tak larat nak mengelap rumah dah.. dah lah rumah akak nih fully carpeted...

Nangis sambil pegang bird sebab takut terkencing lagi.. adehhhh

Akhir sekali akak fed up..pakaijer lah diapers tu.. dah besar sangat still nak pakai diapers.. senang sikit akak.. tak adalah sakit tekak nak tanya dia selang 15 minit... 5 kali salin seluar.. 5 kali lap carpet.. pakai diapers nih kurang sikit tenaga akak nak keluar.. Alli..Alli...

03 November 2010

MASIH LAGI RAHSIA...

Akak busy pun sebab banyak perkara.. salah satu nyer sebab budak nih lah.. dah announce nak buat majlis last minutes..akak nyer baju tak survey lagi..adehh nak cari tukang jahit lagi...


So kalau korang tak ada bahan bacaan nak baca..sila jangan marah akak..marah budak2 yang di atas nih yek..

02 November 2010

SELERA RIMBA-SG BESAR SELANGOR

Cak..hehehehe akak nak posting gambar jer lah.. malas nak cite rpanjang-panjang..akak busy sangat ni tau..
Perjalanan dari KL ke Kuala Selangor ke Sg Besar ke Sungai Panjang total time 2 hrs.. Jalan Besar--> Jalan Kecik---> Jalan Kampung---> sampai kedai dalam hutan..

Jalan Kampung jalan kecik dan bumpy ride..

Sampai di kedai..sekeliling pokok kelapa sawit dan berhampiran dengan sungai... Walaupun cuma satu kedai makan di sini tapi pengunjung tak putus-putus.. tak percaya cub atengok eratan akbar dan pengunjung yang datang.. Tokey kedai very friendly

Ulaman kampung sambal tempoyak dan cili tumbuk.. masakan style jawa dan banjar
Udang galah masak lemak cili api.. memang sedap..pekat dan terbaik..udang pun besar2..

Ikan baung masak asam pedas.. pun sedap..
Landak masak rendang.. (should tru this one) Rusa masak kicap (daging yang lembut dan juicy)
Burung Wak-wak masak rempah dan ada ayam kampung masak rempah
Enjoy their lunch
Habis daaa makan .. tapi order lagi udang galah sepuluh ekor goreng rempah sajer.. tapi memang sedap giler.. tapau one set apa yang we all makan kat sini lagi untuk anak2 Shah di rumah
View dari tepi kedai makan.. selesa sajer..
Jalan2 kat belakang kedai.. ada sungai...
Posing sekejap
Jimah dan Alli.. dan seorang budak perempuan anak tokey kedai yang sangat mesra pelanggan.. kawan baik Alli sekejap kat sini..
Balik ikut jalan Tanjung Malim..dekat sikit dan sejuk dengan pokok2 yang rimbun..seram kalau jalan malam2 sebab tak banyak lampu jalan yek