30 December 2010

APAKAH JANTINA KORANG?

Masa akak nak isi borang membership satu kedai letrik nih.. akak tak tahu nak letak apa jantina akak.. heheheheh akak bukan betina.. jauh lagi jantan..kekekekeke.. terbahak2 akak gelak kat kaunter sorang diri.. sudahnyer akak delete bahagian bahasa melayu tu..tak sanggup akak nak ngaku betina..

Kalau korang nak tanda tak bahagian gender tu? kekekekeke

29 December 2010

AKAK BERCUTI DULU

Byeeee.. hari nih akak akan bercuti bermandi manda di Gambang Water Park di Kuantan.. akak dah booked Family suit kat sana selama 3 hari 2 malam.. malam nih akak layan sorak Piala Suzuki Malaysia vs Indonesia dari sana.. kalau dapat coverage mari kita ber fb memberikan sokongan kepada Harimau Malaysia Team...

Korang yang kerja kat opis tu sila buat kerja dengan tekun sambil jenguk blog akak yek.. mana tau akak rajin akak update dari sana.. selalu nyer time akak bercuti nih akak rajin sikit update blog..

Till then Bye.......

Note:
Mana adik akak nih.. janji pagi sekarang dah nak masuk tengah hari .. bayang pun tak ada lagi.. Akak dah tak sabar.. eh silap anak akak dah tak sabar dah...

ALLI DEMAM

Alli dah demam since hari isnin dah.. tapi teruk lah.. ajak pergi clinik tak mo.. tapi akak ada simpan stock nerofen untuk kanak2.. ubat nih akak rasa perlu ada dalam setiap rumah kalau ada budak2..cepat baiknyer.. InshaAllah..

Tapi akak perasan perubahan dia.. sekarang dia tak mo pakai diapers waktu siang dan pandai cakap nak g toilet.. tapi akak still suspend kalau nak berjalan tu.. kang basah lah seat kereta.. pakaikan jugak diapers tu.. dia nak kencing ker nak berak ker semua dia cakap nak BERAK..kelam kabut kami laki bini.. satu lagi kalau dia nak kencing dan tengok pintu toilet tertutup dia akan kencing kat depan pintu..cisssss.. tapi at least dia pegi bukak seluar sendiri dan ke tandas sendiri.. time basuh jer panggil kita.. Good..

Lagi satu skill baru dia.. dia dah pandai pilih baju sendiri.. kalau kita pakaikan baju yang dia tak berkenan memang merajuk sakan lah dia.. sampai baju spiderman dia tu dah naik lunyai sebab basuh pastu pakai..pastu basuh balik.. tunggu kering dan pakai balik.. Kalau shopping dia nak pilih barang dia sendiri.. contohnya hari tu akak nak belikan dia selipar.. ada satu yang akak rasa sungguh selesa untuk budak dan senang nak pakai.. dia menangis2 tak mo.. nak try kat kaki dia pun tak nak.. kena beli jugak pilihan hati dia.. anak bujang nih.. baru 3 tahun dah pandai pilih2.. nanti menantu biar mama yang pilih okey?...

28 December 2010

QUICK UPDATE

Orang dah mula start bersiap2 nak register anak masuk sekolah.. akak lambat lagi.. tapi tetap nak bervacation time cuti sekolah kan.. .. akak akak bercuti selama beberapa hari ke Kuantan.. kali nih stay kat sana 3 hari lepas tu akan balik Temerloh nak attend wedding cousin akak.. 01.01.2011.. So akak nak ucapkan tahun baru in advance kepada all my readers..

Tahun depan banyak perubahan yang bakal berlaku.. akak ada perancangan akak sendiri dan sangat teruja nak tempuh 2011 kan.. Owh Addy dah accept kerja kat Tropicana (thats mean more income for me..hehehehehehe) so we all akan move out from Ampang nih.Ampang nih hujung minggu kami balik kut.. sebab waktu bekerja Addy 3 hari kerja dan 4 hari cuti.. yeeehaaa so far lokasi yang dah survey sekitar subang..tak tahu environment kat sana.. tapi night life dan tempat makan macam tak ade jer kat kawasan tu.. paling tidak akak akan pulang ke Gombak balik umah akak dulu..

owh as areward to Addy.. dia dah beli TV lekap kat dinding.. kan akak dan cakap dia punya spesification memang tinggi.. nak yang besar, nak yang LED dan harganyer memang lah melampau.. adehhh.. tapi masalahnyer kedai tu janji nak hantar semalam tapi tak kunjung tiba.. pastu janji nak hantar hari nih pagi..still tak kunjung tiba.. akak nak cancel aci tak? menyampah tul. kalau tak boleh hantar sila lah tepon.. nih akak jugakkena call berkali kali.. 9 kali okay.. akak bayar cash.. kalau hutang ada maap lah jugak kan.. benci.. dah lah akak tak leh nak kemana2 nak kena tunggu dorang.. banyak lagi kerja akak nak buat..

Beg baju dah siap packing.. tinggal nak masuk dalam kereta jer.. akak betul2 excited nak berjalan2 nih...

Update: TV baru Addy dah sampai.. setelah akak cakap akak nak pergi vacation 3 minggu padahal 3 hari je..kekekekeke (mana ada orang g vacation 3 minggu) biasalah TV nih pun kartooooooon jer.. budak kecik nih dah conquer.. so TV lama dah boleh letak dalam bilik Alli kat umah satu lagi..

22 December 2010

ERALLI,S PHOTOSHOOT

Yehaa gambar sudah siap.. semua gambar cantik-cantik tau.. tapi akak upload sikit jer kat sini.. sesetengah gambar dah ada kat Fb saper yang jadi friend list tu memang minggu lepas dah tengok dah.. cepat kan upload kat situ? heheheh

So malas nak citer panjang.. lagi pun akak busy ngan YES.. berpeluh gituew nak kejar diskaun.. uols layan tengok gambar lah yek..





gambar yang tak boleh blah..budget seksi lah tu kannnnn..

15 December 2010

ERALLI TURNS THREE

Wah dah besar anak mama yek.. dah tiga tahun hari nih.. tapi masih bertatih nak diapers off.. so far dah berjaya 2 day diapers off waktu siang.. tapi ada jugak sekali terbabas...hehehe denda nanti nak?...

Celebration tahun nih tak sehebat tahun lepas sebab mama sibuk nak buat macam2 renovation, tapi mama beli ice cream cake baskin robin jer.. dan Mak Wan buat BBQ bersama dengan Tanty.. nampaknyer tiap2 tahun celebrate ngan Tanty lah yek...beza 5 hari jer ngan Tanty.. Tanty.. Alli still tunggu hadiah dari Tanty nih...

Semalam Alli buat photoshoot dekat kids studio bagi merakamkan detik2 mencapai umur tiga tahun punya lah pandai bergaya tapi malu kalau ramai orangtengok.. tak sangka pemalu yek.. photographer cakap semua gambar cantik.. macam nak buat calender jer.. heheheh..nanti dah siap mama publish kat sini yek..

Umur tiga tahun nih Alli still cakap pelat, pakai diapers, minum dalam botol dan makin lasak.. owh Alli dah pandai pilih baju mana nak pakai kalau keluar rumah.. fasionista betul lah..

Mama dan Papa doakan Alli menjadi seorang yang baik budi pekerti, taat pada ibu dan bapa dan Allah.. dan semoga berjaya dalam segala bidang yang Alli minat.. Selamat Hari Jadi sayang

14 December 2010

MUZIUM TENTERA UDARA

Anak akak (sebenarnya laki akak) asyik teringin nak naik aeroplane so gigih akak layan dorang nih berjalan ke Muzium Angkatan Tentera di Sungai Besi.. tapi anak akak nak jugak bawak cousin dia yang dorang tu Ashraf dan Farish.. terpaksa akak redah MEX ke Puchong nak angkut lagi dua akak punya anak saudara nih.. punyalah happy dorang nih.. syok akak tengok..

Pendaftaran kadet baru.. muzium nih cuma beroperasi working hour jer.. kul 4.30 dah tutup.. hari pun tak panas sangat..cuaca mendung jer...

Macam heli dan kapal terbang lama dah kadi macam junk yard dah.. budak2 suka lah.. tapi bukan tempat akak nih.. kalau bawak shopping complex baru akak genbira..ngeh ngeh ngeh

Yang akak kelakar budak bertiga nih takut nak naik lama2 kat heli nih sebab takut heli nih terbang dengan dorang bertiga dalam nih..adehhhh..hehehehe
Muka takut duduk atas sayap kapalterbang nih
Penat nak jaga budak bertiga nih.. kalau sorang tu boleh kawal..kalau dah bertiga semua benda dorang nak kejar berlari naik.. akak risau lak kang jatuh pulak budak2 nih
Semua kapalterbang lama.. banyak lagi gambar tapi kalau korang nak pergi bawak budak2 boleh lah.. setengah jam dah habis tawaf semua kapal terbang lama nih.. we all terpaksa make it short this tour sebab hujan tetiba turun mencurah2... berlari macam kambing takut hujan jer.. Owh bayrang masuk ke muzium nih adalah PERCUMA ..heheheh

10 December 2010

CHECK LIST..NGEH..NGEH

As to date akak dah dapat:-

1) Grill satu rumah (siap ada corak2 bagai) hehehehe

2) Kitchen Cabinet quotation (setelah akak round 4 buah show room) so dapat satu yang offer paling best...

3) Wardrobe 8' X 8'..kat master bedroom dan untuk guest room lupa nak quot.. nanti masa ukur suruh dia ukur balik utk guest room

4) akak tersurvey laminated floor.. hehehhe kalau cukup sambar kan.. so far duit ada belen lagi.. tunggu semua install dulu baru boleh tahu berapa banyak lebih lagi.. akak sungguh senang hati..heheheh

Nak cari kontraktor bagi memecahkan kat bahagian dapur.. nak kasi besar sikit ruang tu...mana nak cari yek? kerja minor sangat.. nak ke dorang nih amik kerja yang simple2 macam nih..


VITAMIN B Sudah mariiii.. tu yang excited gilerrrr...

ANGAN-ANGAN KU MUSNAH

fuh tajuk tak boleh blah.. tapi kan .. memangggggg..uwaaaaa

Akak dalam mode untuk renovation mode nih.. senyum sampai telinga orang kata.. jap akak nak check cermin...actually tidur malam pun ada senyum maaaa.. heheheh

macam2 design akak dalam kepala nih.. kepala atas tau.. bukan kepala lutut.. mula2 akak dok servey floor laminated.. banyak gak website akak jengah.. waaaa menarik.. lepastu kan akak gi survey plaster ceiling dengan beberapa bijik lampu downlight la.. waaa menarik.. macam2 design leh buat yek..dah ghupa shopping complex..fuh.. pastu akak gi surf lak kitchen kabinet.. waaa lagi menarik.. nak induction cooker lah.. nak sekali gas stove tu jugak.. hehehehehe.. idea dah banyak nih.. suker...suker.. pastu akak gi survey perabut lak.. surf lah macam2 ..dari cavenzi/wescourt yang murah tu sampai lah ke lorenzo ..pergh berangan tak hengat.. tapi kalau ikut ukuran ruang rumah akak rasa perabot dari ikea lah yang sesuai.. yer lah luas sekangkang kera jer..

Selingan jap.. akak dok surf pasal perabot nih ada plak jumpa blog atau comment pasal cavenzi dan wescourt nih..kata dorang barang tak berkualitilah.. Sales assistant dia kebanyakan bangla cakap rupa taik lah.. tak tepat janji lah.. barang baru pakai 3 bulan dan tercabut macam2...kalau akak macam anak jumbo nih memang seminggu confirm ranap.. hehehe.. btw akak ada experience gak ngan cavenzi nih dulu.. rasanyer dalam 4 years back lah.. akak beli set sofa yang valvet tu.. memang betul dia punya sponge kerusi macam sponge basuh pinggan..sekejap jer dah kepek.. yang kayu alas sponge tu..baru pakai seminggu dah patah kat hujung..so kena duduk kat tengah2 jer lah..kat bahagian tepi ada lah dilarang.. ciss akak menyumpah dalam hati.. terus akak bagi kat Mak akak..heheheh satu set we all hantar pakai lori ke Kundang.. mak akak letak kat porch rumah jer..heheheh bagi kucing tidor..layak lah kot dah barangan rupa taik macam tu...

okey back to akak punya angan-angan yang tinggi menggunung.. akak siap malam2 buat lakaran pelan rumah ukuran bagai.. eh grill tak tengok lagi..hehehe penting tu.. akak surf lah macam-macam kontraktor yang ada.. ada pasal kontraktor penipu pun akak baca.. akak suka baca macam2 tu sebab dari sekejap jer surf pasal grill nih melalut pasal gossip kontraktor yang cabut lari..kerja macam hampeh.. kerja terbengkalai..kena hati2 yek..

tiba tang harga pulak.. satu2 akak terpaksa buang dari list.. laminated floor tu kena KIV owh akak citer tak akak berangan nak pasang stonewall effect kat wall ruang makan? tu pun kene KIV.. ntah bila leh jalan...adoiiii.. pastu pasal plaster ceiling.. pun macam nak masuk KIV store jer..

Nampaknyer yang masih berjalan lagi kitchen cabinet tempat akak nak bersilat dan wardrobe jer nih.. grill punya projek mesti di dahulukan.. hmmmmm.. parabot tu macam kena beli sikit2 jer dulu tapi katil penting.. Addy dia punya wish dalam rumah tu senang jer.. TV tampal kat dinding tu jer.. besar mana akak tak tanya lak.. kang dia punya budget dah sampai 4K saper nak jawab...

Macam mana nih.. akak kena kerah laki akak buat dua kerja kah? satu kerja tak mampu untuk menanggung angan2 wife dia yang besar nih sebesar orangnyer..

erk akak nak cari washing maching, dryer, freezer, aircond lagi.. waaaaaaaa mana nak cari duit nih.. tetiba teringat trip akak main salji pada hujung january 2011.. tolooooooooong

09 December 2010

RUMAH OH RUMAH

Sekarang nih akak dalam proses nak beli rumah kat area Puchong.. tapi rumah yang akak berkenan tak ada lagi.. banyak jer rumah kosong area tu tapi tak tahu nak hubungi siapa.. susahnyer..Akak rasa macam dah tak best duduk kat area Ampang nih.. tapi rumah kat ampang nih akak nak terus maintain tak nak sewa kan kat orang..maybe hujung minggu duk sini lah sebab dekat area KL.. kalau hari2 tengok kesibukan bandar pun bosan gak

Owh rumah kat Gombak tu penyewa nak keluar pada bulan December nih.. memang mula2 nak jual tapi Addy kata sayang pulak.. selagi boleh bayar kat bank tu go on jer lah.. tapi akak dah plan macam2 nih.. akak dah survey quotation nak buat renovation sikit kat rumah tu.. maybe kalau tak tinggal kat situ tapi nak fully furnish kan Apartment tu.. yang pertama akak nak besarkan bahagian dapur dan tambah kitchen kabinet..lepas tu akak nak pasang grill satu rumah dengan awning di bahagian tingkap.. nak buat build-in wardrobe.. budget Addy dah approved kan..hehehe yeyeyeyeyeye.. akak suker tau.. lagipun akak sewakan rumah tu dulu murah ker kat penyewa sekarang..

Akak ingat nak pasang aircond kat ketiga2 bilik lah.. fuh berapa lah akak kena kali nih.. Ada sesiapa yang ada kenalan atau kontraktor yang boleh di percayai dan berkualiti dan harga berpatutan boleh lah tinggalkan comment kat akak yek.. akak nak grill dan awning, Kitchen cabinet dan renovation, kalau ada duit lebih sikit nak pasang plaster ceiling dan lampu downlight sekali.. tapi bergantung kepada budget gak.. kicthen dan gril budget dah approved.. tapi plaster ceiling dan downlight tu kena buat memo lain kepada akak punya menteri kewangan lah..

AQIQAH ALLI

Dah lama citer nih.. tapi sekarang baru rajin nak upload dalam blog.. akak buat aqiqah nih kat Pahang jer sebab senang.. Makcik akak pandai masak heheheheheh

So bertolak lah ramai2 ker pahang pada musim perayaan dan cuti yang panjang tu.. sampai dari ampang nak pergi ke toll gombak pu n dah makan masa 2 jam.. tu pun akak masuk duke.. tak leh jadi.. pukul berapa lak nak sampai mentakab nantikan..

Pikir punya pikir we all decide nak masuk ikut ulu yam dan keluar kat genting.. pergh masaklah dengan jalan gelap dan melingkau2 naik bukit kan..

Akak call adik lelaki akak katanyer dia bertolak dari pucungo ke toll gombak dah dua jam setengah tak sampai2 lagi kat area gombak.. masih stuck kat pandan jaya.. dia ikut MRR2.. akak suruh dia masuk duke dan keluar kat jalan kuching.. dia pun nak ikut akak gerak ikut ulu yam.. so akak tunggu dia kat Petronas Sg Tua simpang sebelum nak naik Ulu yam.. laaama baru dia sampai. so dalam kul 11 malam baru bertolalak dari Gombak..
Addy lak sibuk bagi direction ke Petronas Sg Tua sebab adik lelaki akak tak biasa ngan jalan kat area selayang tu.. akak dan adik pompuan akak melihat update2 dari kawan melalui facebook mengenai keadaan lalu lintas di karak hiway.. semua tersangkut dalam jem..

Sepanjang perjalanan memang thrill dengan gelap dan sunyi.. akhirnya sampai jugak turun melalui RnR Ke genting sempah tu.. kereta pun masih bersusun.. tapi nasib baik sekejap jer.. selepas toll bentung dan clear jalan tapi banyak kereta berhenti tepi jalan maybe sebab penat drive dari toll gombak kot.. penuh tepi jalan beb.. sampai kat metakab dalam kul 1.30pagi dan budak2 nih pun tidor.. anak akak insist nak tidor dengan ashraf..
Esoknyer akak pun bersiap2 lah nak pergi menziarah lembu yang bakal kena Aqiqah tu kan. masing2 tak sabar nak tengok lembu...jakun..
Sementara nak tunggu orang ramai datang budak2 nih main gelongsor kat tepi surau...
Ni lah lembu yang nak kena Aqiqah tu.. garang sangat.. akak datang dekat nak amik gambar dia dah melompat macam nak tercabut tali tu.. sebab dia terkejut tengok akak pakai lipstik merah menyala kot..hehe.. kisahnyer ada seorang pakcik tu nak bgi air minuman pada lembu nih.. tetiba datang dekat lembu tu pijak dan tanduk dia.. nasib baik tak tembus cuma maybe tulang rusuk pakcik tu patah kot.. we all tengok tu tak berani nak tolong...kami kan pompuan.. berterabur lari..sampai kaum lelaki yang dekat2 tolong tarik pakcik tu ke tepi sebab dia tak boleh bangun.. lembu tu masih menganas melompat2 lagi..seram tau..
Masa nak tangkap tuk sembelih lagi lah kecut semua.. susah tuk nak tambat dan jinak kan dia.. kuat betul lembu nih..
Alli nak tengok dekat2.. langsung tak takut.. berani sungguh ini budak
Anak Ijan memang penakut.. macam ayah dia..dari jauh jer berani.. tu pun tengok kat bahagian belakang jer...
Selamat pun kene sembelih lembu nih..
Ada seekor lagi.. tapi yang ini senang nak handle.. tak ganas.. macam lembu biasa jer..
So petang tu we all rileks dalam rumah... tak pergi mana pun.. kat luar panas...
Adik pompuan akak susah nak tengok dia duduk..asyik baring jer.. macam tak ada tulang belakang..kekekekekke.. opssssss