05 January 2011

APARTMENT BERINGIN GOMBAK

Pembukaan tahun 2011 ada rasa tak best lah.. akak ada 3 citer nak kongsi..

1) pasal percutian family akak ke Gambang Waterpark.( tak best)
2) perkahwinan Kak Lin (bestttt sangat)
3) Rumah Flet Gombak (hampeh macam taik)

tapi akak decide nak buat citer pasal Rumah Flet akak tu dulu.. akak geram betul.. penyewa dah keluar.. tapi tak inform pun dah keluar.. kita nih dok tunggulah bila dia nak call serah kunci..masa akak cakap nak jual rumah nih beria2 bagi notis awal November 2010 kata nak keluar 30/31 December.. bagi notis bukan bermakna tak yah bayar sewa yek.. nih dia sendiri pakai rule mana kontra duit deposit sewa rumah.. tu belum akak tengok bil air dan letrik lagi.. tapi being me memang malas nak merengek2 mintak duit sewa.. selalu pun dia bayar bukan on time.. ada sampai 15hb baru nak bank in duit (selalu tau).. pastu buat2 lupa bayar pun ada..sampai sebulan tu lupa... sampai kene hantar sms baru kata nak masuk duit..

Akak mengaku akak bukan tuan rumah yang baik.. sebab akak selalu bayar tertunggak maintenance.. (akak bayar sendiri tau), cukai pintu pun ada tertunggak.. tapi setiap kali dia call kalau ada problem mesti esoknyer akak gigih settle kan.. bukan macam dia lambat benor nak balas sms dan tepon tak pernah berangkat..susah akak nak maintain dua rumah nih tau..

Rumah flet nih akak sewakan murah jer.. sebab 1st reason akak nak orang jaga rumah nih macam rumah sendiri.. tak mo biar kosong.. lagi pun lepas penyewa pertama keluar lama akak decide nak bagi sewa rumah nih.. sila take note.. penyewa pertama memang sangat bagus dan berhemah.. bayar sewa tak pernah lewat dan security deposit dia tak kontra pun dengan bulan terakhir punya sewa..akak kena pulang balik kat dia.

Tapi since rumah dia kat sentul dah siap so dia pindahlah.. tak ada negotiate pun harga sewa (infact akak sewa kepada penyewa pertama nih lagi mahal dari penyewa kedua yang macam "bagus" jer) dah lah mintak nego.. akak bagi memang murah giler kat dia.. tu yang akak malas nak buat apa2 kat rumah tu.. In fact grill pun akak tak pasang..memang dia ada request tapi kalau sewa pun lambat bebenor bayar dan tak punctual, Addy tak mo buat..

akak call penyewa nih tak berangkat pada 2 Jan 2011.. sms pun tak berbalas.. akak nak kunci rumah akak.. tu jer pun.. so pada petang tu akak ngan Addy tekad nak masuk gak umah tu. bawak kunci spare yang memang ada satu set.. akak pun ketuk pintu.. tapi tak ada balasan akak bukak lah.. memang dah kosong.. akak rasa macam tak sedap hati.. akak tengok kat sliding door ada cover ngan plastik hitam.. sampailah addy bukak cover tu baru akak tengok cermin sliding door sudah pecah.. Masya-Allah..apa yang dorang dah buat.. main bola dalam rumah ker apa? Sedih pun ada.. dah lah tak bagi tau.. main blah macam tu jer.. "baik" sungguh perangai dia laki bini...Akak g round kedai cermin kat gombak nih.. sib baik kat gombak nih ada bermacam2 kedai.. setelah akak nego ngan kontraktor tu dia akan datang pada hari Isnin nak ganti.. akak bagi ukuran jer..dapatlah RM230 satu cermin..

Addy call bekas penyewa tu pasal sliding door nih.. tapi tak berangkat..so dia sms jer.. laaaama baru balas sms.. kata ada emergency kat kampung dia.. kena balik.. so dia kata nak bayar gantirugi suruh email resit bayaran.. Addy amik gambar resit hantar kat email dia.. tapi sampai sekarang tak ada dengar citer.. temberang lagi kah? RM230 jer pun bukan RM2300.. job photography kan banyak..

Satu lagi akak nak citer pasal pintu bilik.. semua pintu bilik memang dah rosak.. tak tahu lah .. macam semua bekas kene tendang atau kopak.. memang kene tukar baru lah nih.. akak dah cari kat kedai hardware satu bijik RM200 so kene tukar dua bijik.. sib baik bilik satu lagi tak rosak.. tak masuk lagi upah pasang.. mana akak pandai nak tukar pintu sendiri.. nak potong ikut ukuran lagi..

Akak nak citer pasal tandas lak.. korang kalau tandas tempat korang tinggal mesti sekurang2 seminggu cuci satu kali kan.. akak tak pernah tengok toilet sekotor tu.. ngan Potty nyer hitam berkarat.. macam berak tak pernah basuh.. Addy habiskan masa dua jam cuci dua toilet nih dengan industrial cleaner.. akak memang geli dan Addy pun tahu so dia buat kerja tu sorang lah.. sib baik akak dapat laki yang memahami..

Pintu toilet tu pun leh tercabut.. dorang bergayut kat pintu tu ker? tak paham akak.. tapi semua nih dorang tak bagi tahu or inform akak pun.. akak dah survey kalau pintu tuk folding plastik tu harga RM100 (tak masuk upah pasang) tapi akak nak buat pintu kaca aluminium ada sale.. harga dia RM500.. tahan sikit kot lepas nih.. Potty toilet tu setelah dicuci still tak mo hilang lah.. tapi ada nampak peningkatan bersih dia.. Akak still decide nak tukar kedua2 potty tu dengan hak baru.. kalau tidak akak tak mo guna.. akak kene round kat Houz depot.. kat sana yang ceramik satu set ngan flush ceramik ada sale gak.. dalam RM400 sebijik.. dua bijik RM800 .. upah pasang dah ada kontraktor nak buat.. orang indonesia.. dia dah bagi ukuran yang harus akak beli..
Harus akak bawak 4 wheel drive Frontier pegi shopping kat house depot minggu nih

Paip bilik air pun akak dah tukar .. akak tambah satu paip air lagi kat balcony .. cadang nak buat sinki basuh tangan kat situ tapi Addy kata better buat letak washing machine.. projek kat balcony tu Addy willing nak buat.. dia dah beli laminated floor yang water proof tu nak pasang kat situ.. Vinnyl Flooring.. yang jenis nih pasang kat bilik Air pun tak per.. corak kayu ... dinding dia dah cat kaler brown dah..tapi laminated floor tu kena pasang lepas orang siap pasang grill akak buat satu rumah grill dengan kos RM1900.. sepuluh hari lagi siaplah sebab dia nak customized macam yang akak nak.. kat balcony belakang pun akak tambah tingkap aluminium siap dalam minggu nih jugak RM550 dan kat balcony belakang akak tambah gril dan awning RM450 sebijik
Paip air dalam contruction.. cepat jugak kontraktor plumbing nih buat kerja.. senang jer akak arah tukar semua paip kat rumah nih termasuk yang kat sinki dapur dan balcony belakang tu.. total cost dia amik tuk upah sahaja RM150 barang kita beli sendiri
Paip kat dapur pun meleleh jer kat main paip dia.. so akak dah repair dah.. tak lah leaking lagi.. dapur nih akak baru amik quotation pasang kitchen cabinet dan akak tengah berura-ura nak pecahkan diding dapur nih dan orang nak buat pun dah ada.. dia charge akak pecahkan dapur nih dan pasang tiles balik RM2500.. akak kena buat juga nih..penting..sebab dapur nih memang kecik.. tingkap dapur pun akak tukar.. akak kecik kan sikit dan bahagian atas tutup sebab nak buat top kitchen kabinet...tukar tingkap dapur RM400
Paip sinki dapur pun dah tukar.. kalau tidak togel rosak macam nih..

Dinding ruang tamu akak dah cabut segala paku dan akak dah touch up ngan putty.. bilik tidor pun akak dan touch up jugak dan akak dah mula cat semalam..sampai kul 2 pagi akak balik ampang sebab nak settle bilik tu.. ingat senang cat dinding.. rupanyer memang berpeluh sakan.. cat akak beli satu tin 5 liter RM90.. cukup utk 3 bilik jer.. tu pun kena bancuh dengan air banyak sikit..kekekekekek

So akak nak list down kan perbelanjaan yang telah digunakan dan akan digunakan bagi membaikpulih rumah:-

Akibat menyewakan pada orang.

1- Tukar cermin sliding door RM230
2- Tukar pintu bilik tidor RM400 (+ upah RM100)
3-Potty toilet dua bijik RM800 (+ upah RM300)
4-Tukar pintu toilet RM500
5-Cat rumah dan barang2 hardware RM350 (upah free sebab buat sendiri)
6-Segala jenis paip dan tombol pintu RM200
TOTAL RM 2,880.00

Untuk kepentingan sendiri (urgent)

1- Pasang Grill RM1900
2-Tingkap Aluminium balcony dapur RM550
3-Laminated Floor di Balcony depan RM400
4-Kipas siling 3 biji RM 450 (upah RM150)
5-kitchen kabinet RM4000
6-Wiring Letrik (tambah point) RM600
7-Plumbing RM150
7-Segala jenis lampu dalam rumah RM1000
TOTAL RM9,200.00

Perbelanjaan akan datang (not too urgent)
1- Pecah dapur RM2500
2-Built in Wardrobe 2 bilik RM3000
3-Aircond 1.0 Hp 2 unit RM2400
4-Water heater with built in pump (2 nos) RM900
5-Plaster ceiling and down light RM3500
TOTAL RM12,300.00

ADA BERANI NAK SEWAKAN KEPADA ORANG LAGI??? sila pikirkan yek... akak serik dah.. biarlah akak berulang alik dua rumah nih.. seminggu kat gombak dan seminggu kat ampang..

Kalau nak jual at least dapat naik kan sikit value rumah nih tak rugi pun kalau buat renovation..

14 comments:

Liza said...

itulah risiko menyewakan rumah, liza ada satu rumah nie, tak sure lagik nak sewakan ke tidak...

Yus said...

Liza kalau nak sewakan beberapa tips maybe boleh guna..
1. Iklan kan rumah
2. Jika seseorang interested email or fax kepada dia butir2 peribadi bakal penyewa. tempat kerja, pendapatan dan sebagainyer.
3. Shortlisted kan bakal penyewa..maybe 3 orang jer..
4. Pilih tarikh view rumah dimana ketiga2 boleh view between masa yang telah di tetapkan
5. Jika dah pilih penyewa yang dikehendaki sila buat agreement.. mati setem RM10 jer

Kalau nak mudah hired agent dia amik sebulan sewa jer sebagai bayaran.. tak ada pening kepala.

Sewa rumah nih senang.. penyewa yang berkualiti tu yang susah. Rezeki kan..

Horlic said...

Wah, memang headache.

Yus said...

Hai Horlic,

hopefully your profession as property investor dont have the same problem as mine.. yes really headache and really have a huge hole in my pocket right now..heheheh

edan rashid said...

Rumah sewa aku semua ada agreement... kalau berani larilah... meh kita masuk court meh... hehehehe...

Yus said...

tu lah edan yang ini tak buat agreement pun.. hrmm kalau masuk court banyak lak kerje leceh jer.. sampai sudah dia tak bayar ganti rugi yang aku mintak RM230 berbanding dengan apa yang dia buat kat rumah aku nih.. kang aku mintak total semua kerosakan baru haru

ejaMaria said...

Yus... ni mmg gila... kalau Maria sure Maria buat jahat... iklankan muke penyewa tu supaya takde org nak sewakan rumah kat dia... teruknyer... :(

rumah sape la yg malang lepas ni...

Yus said...

tu lah maria.. IF i jahat memang i papang jer muka suami isteri tu kat sini.. tapi kita ada sifat kemanusiaan kan..hopefully dia belajar something lah lepas nih.. dah besar panjang dah...terpikir jugak macam mana reaction kalau we bumb each other somewhere kan.. Gombak nih kecik jer

jimah said...

Er...er...pas u siap yg not too urgent tu u sewakan kat i nak??? i kan pencermat orgnye...hehehhe..kan??

Yus said...

jimah ko nak buat apa rumah banyak2 nih.. ko nak simpan kekasih gelap merata2 kah? sudah duduk lah bertapa kat sk tu..lagipun ko kan pencacai abadi kat office tu..kekekekekek

Shariza said...

assalamualaikum.
saya bekerja sbg ejen hartanah, jika puan ingin menjualkan atau menyewakan rumah puan, saya nasihatkan gunalah agen hartanah sbg pengantara. kes2 pecah rumah oleh penyewa sebegini sering berlaku dikalangan orang kita sbb tuan rumah bertindak menyewakan sendiri tanpa ada perjanjian penyewaan. jika guna agensi, hak puan sbg tuan rumah dan keselamatan rumah puan akan terbela. contact saya shariza 019-2971381 jika puan ada pertanyaan. terima kasih.

Norsyawaliza Md Nasir said...

Salam,
Boleh saya dapatkan nama kedai tempat akak ganti kaca sliding door..happen kat umah sy jugak ...tq

Liza-norsyawaliza@gmail.com

Yus said...

@liza.. akak try email tak leh go thru lah..

Nak alamat tak ingat laa.. tapi location dia kat sri gombak.. dari arah tasik sri gombak tu naik bukit pastu nampak simpang tiga ada deret kedai shop lot belah kanan.. kat situ ada speed mart.. ada satu kedai aluminium dan tingkap kaca.. kalau nak alamat jugak nanti I pergi tgk yek..

vitaminstreet said...

Kesiannye jadi cani! Kne buat agreement dgn penyewa ni. Kalau nak buat agreement sendiri without agent pon boleh. Better lps ni sewakan dgn agreement..