09 January 2011

GAMBANG WATERPARK KUANTAN

kali nih akak nak cerita pasal Gambang Waterpark di Kuntan.. seriously akak tak berapa suka sebab kawsan dia di tengah-tengah hutan pastu tempat makan kena makan kat resort nih..kalau tidak kena keluar jauh arah ke kuantan lebih kurang dalam 30 minit.. in my case lama sikit perjalanan musim hujan di kuantan masa pergi nih..seharian hujan non stop

Okeylah akak sewa dua bilik apartment dengan harga RM320 semalam so dua malam RM640.. kalau kat bandar kuantan dah dapat hotel yang berbintang2 dah.. my suggestion stay in bandar kuantan dan make a day trip ke Gambang Waterpark..lagi happening.

kedua2 bilik katil super single dan mempunya toilet di dalam bilik. anak akak dan anak saudara akak memang suka aktiviti melompat atas katil nih.. dua2 bilik dorang serbu..iskkkk.. masa check in dah start hujan rintik2 budak2 dah beria2 nak mandi kolam.. tu jer lah kerje dema.. sampai kul 5 tak berenti jugak hujan.. tapi pikir2 kalau mandi pun basah jugak..campak lah jugak dorang kat kolam tu..

air tersangat sejuk..tapi budak-budak dan bapak budak nih peduli apa kan.. tengok laki akak dah rupa sebaya dengan anak dia dan anak saudara dia..isk isk isk
sejuk tapi nak mandi jugak.. macam2 gaya dorang nih.. waktu tutup kolam nih pukul 7 malam.. so kena berangkat ke bilik lah.. kalau akak stay kat mana2 hotel yang ada swimming pool boleh nak swim waktu malam ada yang allowed sampai kul 10 malam.. tapi ini kawasan hutan kang kena telan ngan hantu air..hehehehehehe

So malam2 memang tak ada xtvt.. apa bende pun tak leh nak buat kecuali habiskan duit main indoor games macam kat shopping complex.. tapi kene keluar duit lah. nak naik kuda pusing lah.. nak main tempak2 lah.. habis jugak semalam RM30 .. tak leh jadi nih..budak2 memang suka sangat..mak dan Bapak budak yang merintis wallet bocor..

Pagi2 breakfast memang tak ada apa yang special.. banyak roti jer.. kalau nasi lemak macam buat ala kadar jer.. we all dapat coupon 4 orang tuk breakfast.. so mak akak kena bayar RM20..quite expensive bagi makanan yang gitu gitu ajer...budak2 yang 5 tahun ke atas kena bayar as child yek.. sib baik dia tak strick sangat sebab Asraf 5 tahun boleh masuk makan free.. tapi budak2 makan telur dua bijik dah kenyang...

semangat nak pergi waterpark yang jarak dalam 1km dari apartment nih..ada sediakan train tapi kena charge RM2 pergi dan balik..patutnyerr kasi free lah sebab nak pegi tu guest dia gak dan nak pergi main pun kat waterpark dia jugak.. we all 4 dewasa dan 3 kanak2 decide naik kete..kalau naik train nak kene berapa? lebih mahal dari harga minyak

Operation hrs dari kul 11 weekdays dan close pukul 6. masa singkat sangat.. tapi bukan ada bende nak duduk lama2 kat dalam nih..semua kene duit.. nak duduk berteduh pun kene duit..masa nak masuk kita akan pakai gelang yang ada barcode tu kan..lepas tu kalau nak top up duit dalam tu boleh beli kat counter untuk sewa pelampung ker..makanan nak beli ker..semua kena pakai taq.. tapi dia akak pulangkan balik baki kalau tak habis.. dalam tu banyak top up counter..
Makanan dan minuman dari rumah memang tak boleh bawak masuk.. memang dia buka beg dan check dalam beg pakaian kita nih.. so kalau korang dah bawak makanan memang ada tempat storage kat luar tu RM1 per item ke Per box akak lupa lah..dah keluar theme park boleh masuk balik within the same day..so kalau nak minum dan makan sila keluar yek..kalau tidak beli jer kat dalam tu..mahal lah weh.. anak2 akak nih kuat makan
dorang semua dah ready ngan cap dan rai coat..baju dah pakai siap2 dari bilik.. semnagan betul lah.. tinggi kanak2 lebih 90cm kena charge sebagai kanak2 yek.. sib baik alli dan farish nih ngam2 jer 90cm. so free lagi..
sebabkan hujan kami sewa sebiji cabana atau pondok..kalau yang kecil tu RM32 dan yang besar RM42..kena letak deposit RM10..kalau tidak nak duduk kat mana yek? owh ada kerusi tapi kerusi pun dah penuh sebab hujan tak stop2.. kami bawak baby so kena amik satu pondok nih.. at least dorang leh tidor sekejap.. kononya..
tapi majoriti pondok dia bocor dan air menitis....sian irfan nak tidor.. lagi satu banyak lalat.. isk.. rimas tau.. banyak giler tau.. kalau beli makanan sekejap jer dah kene hurung.. penuh lalat..
budak2 memang main kat kids nyer tempat lah...sini jer yang sesuai tuk kanak2 .. ada yang yang main slide kat depan sikit tapi agak bahaya kalau tak ada supervise dari orang dewasa..sib baik pondok we all kat area tepi nih jer..so tengok dari dalam pondok jer lah...
dah lama asyik terbaring jer irfan merengek nak jalan2..pakaikan dia rain coat bawak dia pusing dalam nih. tapi dia takut air sebab sejuk..
budak2 sampai kecut biru kaki dan tangan..still tak mo naik. akak sekejap jer dah naik.. tak best mana pun.. kalau nak main slide yang tinggu tu kene panjat bukit sangat tinggi pastu slide sekejap jerr dah sampai bawah.. tapi akak tak kuasa nak panjat balik tangga tu.. biarlah akak tengok orang jer...
rasanyer setiap sejam dia ada pasang wave kot..so air dia akan berombak2 lah.. terasa macam kat laut.. tapi tu jer lah.. bukan boleh surf pun.. naik tube pastu terambung2 lah..sewa tube RM10 dan deposit RM5..
setiap 5 minit tangki ikan nih penuh dan air dia akan keluar jatuh atas kita nih..adik akak terpaksa berdiri kat sini selama 5 kali semata2 nak dapat gambar air jatuh atas dia..kekekek.sejuk wooooo...
sekali tiga kanak2 naik tube nih..Farish sampai tertidor atas nih masa ombak ada..kelakar kan.. kekekekekmasing2 dah ngantuk tapi tahan mata jer...
semua berebut2 nak belayar ngan papa.. lantak lah..asal gembira.. dorang naik pun sebab nak makan tapi dalam kul 4 suruh dorang naik tukar baju nak balik.. masing2 penat dah.. sempat jugak alli dan farish tidor kat pondok tu.. penat sangat..

So akak rasa kalau korang duduk area pahang memang boleh lah pegi sini tapi sila stay kat Kuantan yek.. tapi korang memang orang KL dan sekitarnya..sila pegi sunway atau dewa waterpark..at least jimat duit hotel.. itu akak rasalah..kalau korang suka suasana sunyi2 nih boleh jer duduk kat resort dia tu...

2 comments:

Anonymous said...

Bestt la cite akak ni..mmg byk membantu..

Yus said...

thanks anon..nak pergi ke?? akak rasa sekali jer cukuplah akak g sana.. akak tak suka sunyi..