13 January 2011

TRANSFORMASI BALCONY RUMAH

Akak rimas tengok rumah buruk nih.. so akak dan Addy g shopping kat houz depot nih.. banyak tengah sale sekarang nih..sementara nak unggu grill siap dalam beberapa hari we all busykan diri dengan buat transformasi kat balcony..percubaan..kalau okey baru boleh buat kat satu rumah kan Addy?.. Dinding akak dah cat dengan warna light brown.. tapi nampak macam purple kan.. besi tepi akak cat dengan warna dark brown..baru berseri sikit..
balcony nih memang dai dulu dia cuma letak cement render jer.. nak jimat kot..apa salah pasang tile sekali kan.. dinding tak berapa rata letak putty...maklumlah tak beli scaple yang besar tu..dah tengok buruk baru nak beli buat kat dalam bilik pulak...

Akak dah pasang pili satu kat sini supaya leh letak washing machine..kalau semua sumbat kat dapur memang sempitlah..dah lah dapur tu cinonit jer...dorang ingat kalau orang duduk umah flat nih tak memasak ker?
Mula2 akak sapu gam tuk vinyl flooring nih.. tapi asyik melekat kat tangan jer so akak tinggal separuh jalan.. Addy yang settle sampai sudah..akak penat lah..akak cuma bagi pendapat dan arahan..to be honest akak banyak tahu hal construction nih sebab start grad memang kerja ngan construction comp dan developer.. so pengetahuan tu ada sikit..addy tak ada idea langsung seba dia IT punya orang...

Oh ya apa beza laminated floor dan vinyl floor nih.. laminated dia wood based dan kalau kena air lama2 tak lap dia akan kembang.. dan dia tak scrach proof.. kalau vinyl nih dia waterproof sebab dia getah based.. tapi still feel macam kayu jugak..dalam bilik air pun boleh pakai.. harga dia agak mahal sikit dari wood laminated floor nih.. tapi nak install senang..pakai knife cutter or tile cutter pun boleh..kalau wood laminated floor tu kena pakai gergaji yek.. malas lah..

taraaaa..projek sudah siap.. so nak pasang kat bahagian balcony belakang lak.. walaupun buat kerja agak slow tapi puas hati..dan hasilnyer agak kemas... salute to u my husband.. lain kali kita buat dalam bilik pulak yek.. i trust you....

4 comments:

Liza said...

cantik lah, tak sabar nak tggu improvement yg seterusnyer

Yus said...

thanks liza..itu yang termampu dengan budget ciput.. tak mo bagi sewa kat orang dah...best tau DIY nih.. tetiba feeling boleh buat perabot rumah lak..heheheheh

ejaMaria said...

caya la kat Addy... lepas ni bole join keje kontrak juga... ;p

Yus said...

hahahah maria.. Addy nih buruh tak mahir.. kalau dapat belajar dengan ur husband pun okey gak kan... jimat duit makcik.. feeling boleh buat rumah bungalow 4 tingkat nih..hehehehe