02 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 2

Day 2- 27 Jan 2011

Okey sebab semalam tidor agak lewat sebab jalan2 sekitar hotel dan HRC beijing morning call adalah sangat perlu okey.. sib baik hotel buat moring call pukul 6.15 pagi.. mata sepet2 nih terus gi toilet bukak shower mandi air panas.. lega.. sebelum masuk toilet tu dah bukak heater kasi panas2 sikit kat dalam bilik nanti kalau keluar bilik air lepas mandi tak ada lah mengigil..

Di sini kalau winter jangan lupa bawak segala baby oil atau olive oil kasi sapu satu badan supaya tak kering.. akak dan addy memang macam mandi minyak.kawan2 yang tak pakai terus badan dia merekah2 ada macam pecah2 darah bintik2 tau..sebab suhu memang sejuk dan kering sangat..sib baik dah prepare awal2.. walaupun pakai minyak satu badan tapi minyak tu cepat jer meresap dalam kulit dan tak rasa oily langsung.. sarung Long John, baju Long sleeve, sweater dan baru winter jacket.. haaa ko betapa gemuknyer rupa aku lepas tu
Kul 7.30 pagi semua dah berkumpul di lobby hotel nak pegi breakfast.. owh gambar kat atas tu ialah tour guide we all.. nama melayu dia Anuwar dan nama cina dia Liew Jin.. sungguh fasih berbahasa malaysia dan tak ada pelat2 tau.. dia practice cakap BM dengan baca buku dan becakap ngan pelancong dari Malaysia..setiap hari dia browse Berita Harian dan Utusan Online.. gigih sungguh dia belajar BM.. Kat Beijing cina berbahasa Indonesia banyak tapi kalau berbahasa Melayu memang jarang2 jumpa.. Dia punya BM kalah Cina yang lahir dan besar di Malaysia yang dok pelat cakap cina melayu nih..
Selepas semua dah ready we all bertolak breakfast kat restaurant kat atas nih lah.. setiap hari berakfast kat sini dan hari terakhir kami breakfast kat tempat lain.. menu dia Nasi Goreng cina. Sayur taugeh, roti dan Jem, sayur Kobis, dan air pulak memang memanjang we all minum chinese tea. memang macam minum air kosong suam tak ada gula..sib baik akak bawak milo 3 in 1 baru best sikit nak minum pagi panas2 kan...
bersungguh2 betul makan..cuaca sejuk perut memang cepat lapar.. habis licin.. lagi satu telur dadar memang tak pernah tinggal dorang masak.. tapi makanan dorang kebanyakan tawar2 belaka.. kurang makan garam nih
Kat depan kedai makan memang ada sorang aunty yang dok meniaga souvinier tuk pelancong.. terus terang akak cakap barang yang dia jual memang murah dari YaShaw market Hong qiow market dan mall yang korang akan pergi bila di beijing.. so tawarlah kat aunty nih yek.. macam beg sulam untuk isi telekong besar Arch file tu dia boleh bagi RMB100(RM50)=16 biji.. kalau chopstick tu boleh dapat RMB10 yuan = 3 dozen.. memang murah.. sementara tunggu makcik2 dok tawar menawar kami excercise dulu memanaskan badan.. kot2 ada lemak yang boleh terbakar kan..

Itinerary hari nih, pergi ke stadium Sarang Burung, Peral Market, Silk Store, Solat Di Masjid, Tea Ceremony, Dataran Tianeman, Acrobatic Show dan Dinner tapi akak citer mana gambar yang akak upload dulu yek...

Fresh Water Pearl Market

Fresh water pearl market nih tak sama ngan Mutiara air masin nih.. hok jenis nih memang beranak banyak dalam tu..kadang2 sampai 25 biji.. nak tahu usia tiram tu kena tengok pada kulit dia.. macam kura2 jugak.. so lagi lama lagi kualiti mutiara dia.. 10 tahun nyer mutiara pun okey gak.. tapi harga dia jadi mahal lah..

Ini adalah salah satu Gov shop yang wajib datang bila ke China..memang rule and regulation dia.. akak tak minat tapi akak tolong tawarkan untuk makcik2 akak nih.. dorang nak beli gelang, cincin, buah rantai so tak kisah apa yang kita amik akak dapat tawar jadi RMB62.50 dalam RM30 jer.. dah alang2 murah akak amik dua bijik.. rantai dan cincin.. tapi pakainyer tak tahu bila..akak bukan minat pun
budak2 nih memang dari mula asyik dok buat bising jer dalam tu.. busy amik gambar..
Inilah rupa tiram air tawar tu.. majority yang ini baru usia 3 tahun so tak leh buat jewelery.. yang kecik2 nih dorang jadikan cream muka atau pearl powder sebagai scrub...
Ini adalah pearl powder.. tiram yang tak matang tu di hancurkan dan di jadikan serbuk.. boleh di buat sebagai scrub muka supaya wajah memang putih dan berseri.. di katakan permaisuri zaman dahulu menggunakan serbuk mutiara nih untuk kehalusan dan kecantikan diri...
ini pulak adalah pearl cream.. sebijik2 mutiara tu diperam dengan ginseng, aloe vera dan apatah lagi satu untuk dijadikan sebagai cream muka.. memang nampak lah putih sikit selepas dia sapu.. tapi bau dia macam ginseng tu yang tak best.. akak tak beli sebab akak memang dah jelita..kekekekekek....

Okey nanti akak sambung lagi yek.. penat nak ingat balik citer2 nih.. tapi kalau tak tulis ngan detail lupa lak experiece kat sana.. gambar2 penuh ada kat fb..

4 comments:

Liza said...

one of the destination in my wishlist, maybe next year sampai Insyallah,....

Yus said...

Insyaallah liza.. semoga sampai sana.. naik Great wall tau..salah satu wonders of the world.. kalau nak murah dah tak ramai tourist pegi waktu winter.. tapi sejuk sangat lah..

suerynn.adie said...

Kak yus, your blong nie memang baguslah untuk reference to other people. Sebab I pun nak pegi this march nak tumpang tanya long john tu kak yus beli kat mana???

Yus said...

thank you surynn.. long john beli kat sogo..masa tu ada discount kat traveler universal.. harga dia murah jer..beli yang korea nyer(berbulu kat bahagian dalam).. 35 jer.. kalau badan kecik boleh beli yang kanak2 tapi saiz besar sekali RM29.. kalau yang lelaki punya cari yang warna kelabu RM50 jer (kat bahagian glove dia letak).. semua sepasang.. cuba check lagi ada sale lagi tak.. sejuk masa tu ..sila pakai long john yek.. nanti macam pakai seluar basah jer..