01 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 4

Day 2- 27 Jan 2011

Akhirnya setelah penat berjalan kat area salintun Village South sampailah kat area sebelah tu.. bangunan 5 tingkat penuh ngan barang2 fake yang murah.. kalau nak citer pasal fake kat china nih banyak gred.. kalau branded handbag macam chanel, LV, Gucci memang banyak kena pandai cari gred yang paling bagus dan sama macam yang jual kat boutique tu.. memang seronok jalan kat sini.. Yashow market nih tutup pukul 10 malam.. tengah syok2 shopping makcik SMS nak join tengok acrobatic show tak pukul 5 petang nantui.. akak cakap ngan Addy tak mo dan adik lelaki akak pun tak mo so we all proceed shopping till u drop..hehehehehe

Ramai gak mat Salleh yang cari fake item yang mahal kat negara dorang.. tapi kat sini bargain kena hati kering..memang simply simply dia akan letak satu barang tu RMB1500=Rm850 bagi barang kulit.. contohnyer handbag lah.. tapi korang tawar semurah yang mungkin dan akak dapat close satu barang dapat RMB200 =RM100 dari harga RMB 1500 yang dorang letak tadi... Apa benda akak beli? ada lahhh tak leh show...

Baju2 jacket nak naik motor kapchai Addy pun ada.. boleh dapat dalam RMB80 sajer.. tapi ingat bargain kena hard tau.. jangan segan silu nak letak harga anda.. kekeke duit anda.. anda punya keputusan.. normally dorang akan panggil balik kita tau..siap pegang2 tarik2 lagi..

Akak beli dua barang kat sini .. nama budak kat atas nih JoJo.. dia fasih berbahasa Inggeris.. mula2 akak cakap akak dari Thailand dan kat Thailand sangat murah kalau beg nih.. lama jugak akak kelentong tapi setelah akak dapat barang dan harga yang akak nak dia bagi tahu .. dia teka akak bukan dari Thailand sebab English akak bagus dan dia nih student university dan dia bercakap fluently English.. Dia teka akak dari Malaysia..kekekekekek kantoi.. laki akak dan adik lelaki akak ntah pegi mana berdua..maybe bosan tengok akak bargain kot..kekekekeke

Dalam kul 6 petang cuaca dah gelap dan bertambah sejuk..semua decide nak balik dah cari subway.. perut pun lapar...since group lain maybe tengah tengok acrobatic dan malas nak joint dorang so gi cari kedai makan sebelum nak naik subway ke hotel..sempat lagi bergambar sambil jalan di waktu malam..suhu dah -5 masa nih

Singgah balik kedai nih..memang nak beli jacket..dan harga dia agak murah.. masing2 bergaya dengan beg baru..kekekekekkee sorang pink dan sorang kaler biru...

Tengah jalan ke subway nampak satu kedai turkish.. singgah dalam tu nampak mamat turkish manager dia.. tanya halal atau tidak kedai nih.. dia kata Alhamdullillah Halal..lega dengar dia ingat we all dari Indonesia.. tapi kami cakap dari Malaysia.. dia kata ramai gak dari Malaysia makan sini.. nama kedai nih seribu satu malam.. dalam English A Thousand and One Night
Decoration dalam restoran nih memang cantik macam senibina turki .. masa kami masuk tak ramai orang .. rupa2 nak dekat pukul 7 ramai orang masuk makan..sampai penuh lah area tu..cina ada.. mat salleh ada.. orang turki ada.. cuma kami jer orang malaysia.. makanan dia sikit mahal lah..air teh satu teko RM20.. patutlah banyak orang luar jer makan kat sini..
kami amik meja paling hujung sebab kalau kat tepi tingkap agak sejuk.. jauh sikit dari orang ramai
Portion makanan dia memang banyak dan akak tak mampu nak habiskan food dia..sib baik adik akak rayme nih abiskan semua...Addy nyer makanan kami suruh dia Take Away..malam2 kang leh makan kat hotel...

Rupa2nyer bermula 7.30 malam selama 15 minit ada pertunjukan belly dancer.. dia akan menari atas stage dan dari meja ke meja.. terbeliak bijik mata adik lelaki akak.. hehehehehe lepas habis show kami pun gerak ke subway.. manager tu tanya tak mo tunggu lagi satu show pukul 8.30 ker..kami cakap nak balik cepat sebab tak tahan sejuk kat luar nanti..

Jalan kaki ke subway yang berhampiran Tianjiehu memakan masa 10 minit dan kami stop di Liangmaqio station.. kalau nak pergi ke Landmark Hotel kena keluar exit C tapi kami silap pegi keluar exit A..nasib baik ada security kat situ tolong bukak gate secara manual supaya kami dapat pergi ke Exit C.. memang bersusah payah dia hantar we all ke Exit C. nak bagi upah dia tak mo... baik sungguh orang sini... jalan kaki 3 minit sampai lah kami di hotel.. senang dan mudah sungguh perjalanan kami...lain kali boleh jalan2 lagi.. dah rasa okey ngan transportation kat sini..


Ahli2 rombongan yang lain pergi ke

Government shop= cara2 minum teh dan menjual perlbagai teh untuk kesihatan..akak tak leh nak explain sebab akak tak pergi..
Tianamen Square.. wajib pergi sebab government place.. macam dataran merdeka jer.. tapi kalau pergi waktu matahari terbit ada upacara naik kan bendera..dan askar dia banyak berkeliaran kat sini. akak tak pergi so akak tengok gambar dari camera family akak jer..

Group photo di Tianamen Square....

Kemudian mereka pergi ke Acrobatic Show.. memang di wajibkan oleh Gov China pergi sini.. ada yang kata best dan ada yang kata bosan.. akak tengok kat youtube sajer..kekekekekeke

satu globe tu boleh masuk 6 buah bermotsikal..memang terer lah dorang nih kan.. okey abis sudah day 2 nanti akak sambung balik day 3 nyer citer yek.. penat weh nak kena browse gambar yang more than 2k pcs..heheheheh

2 comments:

Typewriter said...

akak, beg tu brp yuan?

Yus said...

lorr so sorry typewriter.. hamba lupa.. hahahahah... tapi kat sana branded item memang mahal dari sini.. sebab tu kalau fake item memang murah...