03 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 5

Day 3- 28 Jan 2011

dah hari ketiga di Beijing..setakat nih seronok dan boleh tahan ngan suhu kat sini.. mana tak nyer pakai baju berlapis2... makan pun okey lagi... semua boleh telan..maybe sebab Tour guide bawak makan kat tempat yang berbeza setiap hari walaupun menu dia lebih kurang sama tapi rasa dia dan presentation dia berbeza.. baru tak jemu kan..

Okey cuma breakfast jer kat tempat biasa selama 5 hari... nasi goreng, telur dadar, roti dan jem mesti ada.. tapi kalau tak leh nak minum teh cina tu boleh jer buat siap2 dari hotel teh o panas dan masuk dalam tarmos.. bawak gula siap2 dari malaysia.. pakai gula cube pun tak apa..

Setiap kali lepas sarapan mesti aunty nih ada tunggu kat depan restauran dalam sejuk2 macam nih.. dah lah breakfast we all pukul 7.15 pagi..seawal tu dia ada kat depan.. macam2 dia jual dari beg sampai chopstic, souvenir yang lain.. serius memang murah kalau beli kat dia dari beli kat YaShaw, HonQiaw dan Silk Market tau.. korang tawar lah berpada2..kalau beg sulam2 besar arch file tu boleh jer dapat RM50=16 biji.. tu yang paling kurang akak dapat.. kalau chopstic tu dalam RM5 dapat 3 dozen.. cantik2 chopstick tu siap bersarung lagi..dia tak pandai cakap English so komunikasi dalam bahasa tangan dan calculator..

Kemudian kami bertolak ke Jade Factory.. dalam pukul 9 pagi dah sampai kat situ.. kebanyakan staff dia dah ramai pulang ke kampung untuk menyambut CNY.. dorang cuti tutup seminggu tau..
Depan Jade Factory.. masa nih ada lah 3 bijik bas yang buat tour kat sini.. dah memang kedai nih wajib pergi.. kira salah satu Gov Shop..
Amoi nih pandai bahasa English so dia akan terangkan cara2 memproses Jade.. Jade memang banyak terdapat di China dan Burma.. tapi di Burma dia tak proses Jade tu.. tapi di China dia akan proses dan pasarkan balik.. ntah akak tak minat ngan Jade nih.. ada cara nak kenal Jade nih palsu atau betul..kualiti atau tidak.. dia bagi penerangan akak tak berapa dengar.. dah bosan..kekekek tapi amoi nih garang tau.. dia marah kami bising2 dan tak dengar apa dia cakap.. lantak lah.. bukan best pun... heheheheh
Lepas briefing mulalah proses membeli belah.. dia kata harga fix tapi kalau korang dapat cari the right sales person boleh dapat diskaun lagi.. akak tak minat..jadi seperti biasa akak jadi orang tengah dalam bargain nih.. kebanyakan makcik2 yang hadir tak boleh berbahasa English..

Dalam pukul 10 we all ke crystal Factory.. akak tak amik gambar sebab akak dah bosan sangat.. kenapa akak tak suka batu permata nih yek..lain lah kalau diamond mau juling bijik mata akak.. lepas dorang briefing pasal crystal nih akak keluar kedai ngan Addy dok lepak kat bas..

Kemudian dalam kul 11.30 pagi kami bertolak ke Ski World..tapi tempat nih salji buatan.. ingatkan nak pergi Bendaling ski resort tapi Tour Guide kata jauh takut tak sempat nak pegi Great Wall.. kami di beri masa sejam kat sini main ski..

Bayaran bagi sewa peralatan ski ada RMB100 dan deposit bagi barang2 tu adalah RMB100 sewa locker tuk barang RMB20.. masa kami masuk nak amik barang2 ski tu menderu coach kat depan tu mengikut kami dalam group.. bayangkan kami dikerumuni oleh pelatih2 dari china nih menawarkan khidmat dorang...jadi cuak sekejap.. pastu akak ngan addy rasa dari akak terkedek2 tak reti main baik hire sorang.. silapnyer akak amik satu coach Addy amik satu coach.. patutnya kami berdua boleh jer kongsi personal coach.. tak tahu lak.. adehh dah lah sorang kena bayar RMB100.. hrmmm lepas tu dia ajarlah.. layan macam puteri.. tak kasi jatuh.. cara stop nak turun dari slop.. dia jaga memang beria.. dia tarik kita naik esculator sebab kita malas nak slide or lebih tepat tak larat kekekekeke.. sakit jugak lutut sebab nak bend kaki dan at the same time badan kene tegak...

akak bertahan dia ajar dalam 40 minit jer..pastu akak nak buat hal sendiri enjoy main snow.. okeylah akak dah pandai sikit2..lepas tu dia mintak tips lagi sebab dia kerja keras ajar kita.. akak suruh Addy bayar RMB50.. akak tak ada duit.. semua duit akak dalam locker..
Addy dengan personal trainer dia.. dorang boleh cakap basic English sahaja dan dorang memang terer main ski nih.. Addy akak tengok dah pandai sekejap jer..siap kena langgar dari belakang lagi.. sampai tergolek...kekekekekekek
Sebenarnya dia nak main lama2 lagi.. tapi ada makcik2 tua yang tak main dok tunggu dalam bas.. rasa macam kesian lak kat dorang tunggu budak2 muda nih main..
Akak dah pulang peralatan akak tu.. akak nak main2 sambil melompat jer kat sini.. first time akak dan Addy berpeluh kat sini walaupun cuaca sejuk.. fun tau.. heheh dan penat sungguh..
Adik perempuan dan lelaki akak tak hire personal trainer so dorang nih cuma tengok coach tu ajar akak dari jauh pastu dorang tiru..kekekkeke tapi biasalah ajaran tak sampai.. tu yang dari mula sampai akhir dok bongkok jer.... tapi dorang banyak amik gambar cantik2 kat sini sebab tak belajar apa2 kekekekeeke.. kelakar jugak tengok dorang nih.. tiap kali nak berhenti dorag akan jatuhkan badan.. dorang tak tahu macam mana nak stop ....kelakar lah akak tengok dari jauh.. hehehehe
Selsesai sejam masa tu kami pun dengan gembira bertolak nak pergi lunch.. tapi sesi bergambar memang wajib.. macam2 gaya tapi akak tak leh upload semua gambar kat blog..kat fb banyak juga akak letak.. tapi selected jugak.. banyak simpan dalam PC nih..
Masa keluar dari Ski Resort tu.. akak tengok dah ramai rombongan keluar nak masuk.. rupanya dorang start nak main ski pukul 1.oopm.. sib baik we all cepat sikit kalau tidak mesti sesak ngan manusia kat dalam nih...tapi memang peristiwa yang tak dapat dilupakan lah...sebab first time akak dapat main ski .. yehaaaaaa

1 comment:

Nurul Ain Hussin said...

salam akk... sy nak g beijing jan tahun depan dgn kawan2.. bole tak tahu prosedur n travel agent mane yg paling murah? hehe.. nak gi dalam 4hri 3 malam.. :) ni email sy.. tq kak.. ain_srikandi92@yahoo.com