07 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 8

Day 4- 29 Jan 2011

wah dah sampai part 8 tak habis2 lagi yek.. okeylah hari terakhir kat beijing sebelum esok nak bertolak ke Tianjin.. dah rindu anak kat rumah .. 4 hari dah tak dengar suara dia.. dan layan kenakalan dia.. hopefully Alli tak ada lah meragam dengan babysitter dia.. tapi hati akak berat rasa dia tengah bergembira ngan babysitter bercuti sakan as always..

Lepas ke Hong Qiow market yang diberi masa shopping selama 1 jam setengah tu kami bertolak ke silk market dan sampai di Silk Market pukul 3.30 petang.. kami diberi masa selama 2 jam setengah jer nak habiskan duit kat sini..giler sampai jer kat parking lot tu.. menderu ahli rombongan turun dari bas menuju ke dalam mall nih.. Akak ngan addy turun last sekali.. sekali tengok keliling dah hilang semua orang.. macam lipas kudung semua.. kekekekekeke

Inilah rupa bangunan Silk Market.. dia ada banyak tingkat.. bahagian Handbag kulit ada kat LG.. tingkat G ada baju winter.. dan seterusnya tingkat 1 ada baju perempuan dan tingkat 2 ada baju lelaki.. akak tak berapa ingat ada apa lagi .. tapi yang pasti ada level tuk toys, alas meja dan cadar serta comforter... bahagian baju kanak2 pun ada.. orang pun agak ramai maybe shopping last minutes for CNY..
Ini bahagian Winter Jacket dan mens cloth kot.. akak tak berapa nak tenung baju2 kat sini kang kene tarik dalam kedai.. akak ingat nak cari baju2 tuk anak dan akak serta Addy sikit..cukup2 lah beli barang2 lain..akak cari kedai yang less crowded senang nak diskuss harga... sebab akak dah pergi YaShaw market.. so agak rileks.. akak cari ahli rombongan semua tak ada.. kat lorong mana dorang sembunyi yek.. dok gigih bargain dalam kedai kot..

Ini bahagian toys.. macam2 ada.. akak tak beli pun.. dengan masa yang sangat limited tak sempat nak tgk satu2 yek.. rasa menyesal tak beli mainan2 yang agak bagus kualiti kat sini buat anak akak...

Nama Mamat nih John.. akak berjaya tawarkan kawan akak 8 bijik beg LV tau.. John bagi murah jer.. dia ada bagi no kedai dia tapi akak lupa akak letak mana.. dengan contact number sekali.. kalau nak beli super A gred kualiti pun bagus kat dia.. kalau nak yang bawah sikit dari Gred A pun dia ada stock dan seng nak berkomunicate ngan dia.. English dia very good... bargain ngan dia nih kena pergi jauh dari kedai sebab ada CCTV depan stall dia.. salah di segi undang2 jual barang fake imitation nih.. so bawak lari catalogue kat elevator dan dia akan call kat store bawak turun barang2 yang kita nak... tak nak beli pun tak per.. sajer nak tgk kualiti sama tak macam katalogue.. dia tak kisah pun call orang2 dia bawak turun barang2 berlonggok depan we all kat depan lift tu.... bagi tahu jer code dia.. senang bincang harga ngan dia nih .. cool ajer.. tak ada jerit2 .. more to macam sembang2 ngan kawan2.. akak dengan experience ahli rombongan lain siap menjerit2.. marah lagi.. akak tak suka beli ngan sales gal perempuan tau.. mengarut susah nak turunkan harga..kedai dia kat bahagian hujung dan depan elevator tu yang dia kata sebab kedai dia di bahagian belakang so tak ramai customer sempat sampai kat situ sebelum habis duit.. lucky me memang mencari kedai yang hujung2 dan less crowded.. yang paling best dia bagi harga muraaaaaaah tau.. tapi semua kawan akak punya.. akak tolong tawar jer.. akak kan suka buat kerja macam tu..

Happy muka kawan akak nih.. Farhan dapat 8 biji beg sebab dia bakal kahwin dua hari lagi.. so kena beli tuk bakal MIL.. bakal adik Ipar.. dan macam2 lagi lah.. masa beli tiket ke beijing tak plan nak kawen lagi 2 hari.. balik ke Malaysia dua hari lepas tu nak kena menikah.. sempena cuti CNY kekekekekee... tu pun dia kata banyak duit yuan tak habis belanja lagi..

Budak2 nih tengah order barang souvenir perkahwinan adik pompuan akak bulan 3 nih.. dorang order 1000 pcs barang.. tu yang dok lama tunggu amik stock.. susah nak bargain dorang kata... tu pun dorang malas nak kira masa barang sampai.. based on trust jer.. tapi kira balik kat Malaysia tak cukup 46 biji.. hrmmmmmmm...

So ini lah rupa tokey kedai tu.. so korang jangan percaya ngan dia.. kene kira betul2..Kat sini lah dorang bargain dan tunggu sampai 2 jam.. sampai terpaksa panggil bos dia yang lelaki tu sebab sales gal dia tak bagi murah.. nak beli 1000 pcs pun susah nak dapat harga yang macam jual tepi jalan tu.. susah lah dorang nih.. nak untung lebih jer...yang aunty tepi jalan tu tak ada stock sampai 1000 pcs.. kalau tidak amik ngan dia jer..lagi murah...

Pukul 6.30 malam dinner di beijing.. masing2 dalam bas berkicauan citer tentang pengalaman bargain.. akak cool ajer sebab akak tak beli apa2 pun.. kekekekeke.. akak beli barang tuk babysitter dan anak saudara akak jer....

Pukul 8 kami sampai hotel.. memandangan ini malam terakhir kami stay kat sini so kena packing barang2.. banyak incident yang sadis tau.. dengan beg tak cukup.. kena tukar2 beg sebab adik akak bawak beg kecik dan kena tukar ngan akak setelah akak siap packing.. yer lah kalau dah tahu shopping banyak kena lah bawak beg besar lain kali atau beli beg baru kat sini.. murah jer.. kalau samsonite hok besar leh dapat bawah RM100..ada jugak baju akak kena tinggal dan barang2 yang tak perlu kat hotel nih.. dah tak muat beg akak..sebab beg akak dah jadi kecil...

Antara barang2 yang akak beli tuk akak, anak dan addy serta kawan2.. tak banyk mana pun...


Jacket nih dan beg backpack tu pun beli kat sini gak.. baju winter tu akak nak kena bawak balik jugak walaupun beli kat sini RM50 jer.. tapi mana tahu nak pergi negara orang time winter lagi... walaupun beg dah tak muat.. but angkut jer pakai hand luggage...

Sebahagian barang adik akak yang 1000 pcs tu.. tu yang jenuh nak cari beg.. dia bawak g beijing nih cuma besar hard case bag untuk hand luggage.. apa daaaaaa.. tu yang mengagau cari beg besar....tukar ngan akak.. terpaksa akak pakai beg cinonet dia tu.. jadi banyaklah beg kecik2 akak bawak naik flight nanti..
masih ada lagi duit yuan Addy bawak.. so we all habiskan kat Hard Rock cafe nih beli T-shirt.. akak beli 5 helai T-Shirt tuk adik lelaki akak kat KL.. kawan Addy dan kawan akak.. Addy beli satu biji topi.. T-Shirt dia mahal.,. RM90 sehelai.. kalau kat Osaka HRC dapat RM30 selai....

bergambar last day kat HRC tuk malam terakhir sebab esok pagi2 dah check out to KL..

Cantik T-shirt bling bling nih.. tapi saiz XL dia kalau akak pakai pun sendat.. harga dia RM90...

Adik lelaki akak menggatal posing dengan salesgirl dia.. cun budak nih.. kecik jer.. dan sweet.. dan sporting jer.. dan hari nih salesperson dia kata pelancong dari malaysia yang buat sale besar kat sini.. kami jer dah dekat berbelas2 T-Shirt kat sini membeli belah..

okeylah besok akak try citer pasal last day nyer story yek.. giler sampai ber part2 akak citer.. tapi ikut kan pegi langkawi pun akak ada citer sampai 8 part.. akak suka citer pasal vacation nih...

12 comments:

zulhairi said...

salam n good day! hi..its me,zul.
alhamdulillah..smlm dah khatam baca 8part percutian beijing akak ni..hehehe..best giler sampai termimpi2..
btw..salah sorg makcik akak tu jiran MIL saya ropernya..yg from mentakab phg tu hihihi..MIL ada citer kat wife pasal neighbour dia g beijing last week..tetiba terjumpa gambar dia..sah la ni..sgt kebetulan kan?
oklah..tgh pasang angan2 nak g beijing.aritu mmber ada ajak ikut pakej dia, tak tau pakej mana dia amik, tp rm2400/person..rasa2 mcm mahal la pulak kan? tp include tour,mkn, hotel n flight..
masalahnya, skg ni anak kecik2 lg.sorg 1yr,sorg 3yrs
.sian derg takut sejuk n susah nak makan nt. wife kata ajak g hongkong, tapi rasanya sama gak kan,sejuk, kalau nak tggal kat umah mak kt kg sian pulak..sbb baby still breastfeed ngn mummy dia...mmm..oklah.nt kita sembang lg ok!anyway tgh baca catatan vacation akak yg lain2..very interesting!

Yus said...

Hehehe penat baca kan Zul.. katam jugak akhirnya.. owh kebetulan makcik akak kat metakab tu jiran MIL zul.. budak kecik kesian kalau bawak g tempat2 sejuk nih.. tapi kalau nak pergi masa bukan winter lah.. tak lah sampai tahap beku .. tapi kalau pergi hong kong (Hong Kong tak sejuk sangat sekitar 10 degrees jer ) main attraction dia Disneyland.. alang2 baik g gold coast..

catatan ke melbourne tak siap2 lagi walaupun dah lama pergi.. tapi dalam fb lengkaplah citer.. yang kat blog nih dalam draft lagi kemain lama dah.. nak kene selak balik kasi habis jugak macam nih

anyway thanks again for drop by and leave a comment

zulhairi said...

ermm melbourne? mcm menarik je tu..sbb last week mmber g HK,dia kata HK lebih kurang g australia jek. nt akak update la citer pasal melbourne tu cpt2..tak sabo2..nt kalo sy add fb accept la ek. tq!

nadia said...

salam kak..

nice blog... very informative.. anyway, my friends & i akan ke beijing end of april... any advice on the weather? agak2 masih sejuk tak? dan nk tanye how much anggaran budget tuk shopping shj? i means nk bwk duit tuk spending dlm brape RM?

thanks!

Yus said...

Hai Nadia..salam kembali..

Nadia pergi ngan agent atau pergi sendiri? .. cuaca tu dah nak dekat panas sebab end april kan.. might be dalam lingkukang 10 to 20 degree pakai long sleeve shirt & jeans will do.. tentang belanja tu very subjective.. tapi kalau setakat nak beli handbag kain sutera dalam RM1000 cukup tu pun dah berlebih..(kena bargain hard) lainlah kalau nak shopping kat government shop memang kene bawak extra.. tapi kalau nak withdrawal kat sana guna maybank card pun boleh.. just inform bank nak buat pengeluaran kat oversea dan kat sana boleh withdraw guna ATM Bank of China, HSBC.. or yang ada lambang Plus tu.. happy holiday..

Anonymous said...

salam yus.nice n very informative blog. i plan nk pergi beijing during winter. boleh emailkn contact no tour agent you kat aniza.juni@gmail.com. cukup tak klau pergi 5 days?

Typewriter said...

Salam akak, saya ni dari forum cari tu..
awal bulan 6 ni sy nk p beijing naik flight MAS.

pergi ikut TA dr Duotour. seramai 10 org jd per pax rm187 + tip rm5 sehari..harap2 ok la hrga yg saya dpt ni. sy nk mnta tips sikit dari kak. tgk akak ni mcam expert ja bargain & know a lot info utk travel ke beijing ni hehe..

mulanya plan nk p sna utk just tgk ngara luar dan jln2 jer, tp mna tahu kut teringin nak membli belah skit.

1.tip utk bli brg electronic tablet cina mcam jnama Ainool and etc.. kat mna yg murah dan berkualiti? takut bli kjap ja dah rosak..huhu dgr dr forum psal ni

2.selain tu kalau nak bli kain / tudung sutera market mna yg murah?

3. boleh bg cdgn tak brg apa lg yg berbaloi beli kat sna utk souvenir/kenangan ke malaysia?

maaf la yer sy 1st time ni.. bnyk soalan skit harap x mnyusahkn akak huhu

nk bca dan search info psal ni x smpat sbab sy student lg.. bnyk assgnment.. hmm tq in advance ;)

Yus said...

Wah Typewritter akak try jawab mana yang boleh yek. in based n my experiences..

Package tu nampak macam tersangat murah.. good bargain..provide them dah masuk kan semua sekali makan, tempat tinggal dan transport lah.. tips tu murah beb...

1. Brg electronic nih ikut nasib.. ada yang cepat rosak.. kalau nak beli barang electronic kena pergi Hong qiao http://www.beijingtraveltips.com/shopping/hong_qiao/hongqiao.htm

2. akak rasa kalau nak beli silk nih better prgi kat Yashaw (silk market)tapi kena pandai pilih dan tawar.. dema pandai menipu.. http://www.shoppinginbeijing.com/Silk_market

3. Selalu akak tgk dorang beli souvenir ialah chopstick, beg kecil letak sejadah/ telekong, embroidery beg punjut.. semua tu murah jer kalau beli kat tepi jalan dari beli kat mana2 market yek..

tak tahu bertanya sesat jalan hehehe okey rasanya akak dah jawab semua nih tapi one thing for sure.. beli apa2 pun kena test dan amik hok yang kita test.. kang dema tukar quality lagi rendah.. happy shopping nad bargain..

~Hamba Allah~ said...

salam...sy tgh google2 psl nk g trip kt beijing...pastu terjumpa blog akak..murahnye akak pnya pakej...
sy insyaAllah klu boleh nk join trip ni...ok x? harga macam kt bawah ni ok x??

BEIJING MUSLIM TOUR7 DAYS 5 NIGHTS (28/12/2013-3/1/2014)
Day 1 : KUALA LUMPUR – BEIJING (28/12/2013-Sabtu)• Check-in for departure to Beijing, China by Air Asia at 6.35 p.m.(waktu Malaysia )

Day 2 : BEIJING CITY TOUR (29/12/2013-Ahad)• Arriving in Beijing in the early morning, 1.20 a.m.• Transfer to hotel for check-in and rest• Breakfast in hotel• 09:00 congregate in hotel lobby then tour to Summer Palace• Pearl Center• After lunch & Zohor prayer in Madian Mosque tour to New Century Tower Square• Sunny Gold Market watching Acrobatic Show.

Day 3 : BEIJING CITY TOUR (30/12/2013-Isnin) • Breakfast in hotel• Jade Center, Crystal City• After lunch Zohor Prayer in Sholat Room of restaurant tour to Juyongguan Great Wall• Baoshutang Scald Ointment Factory• 798 Art Street, The Palace Longest TV

Day 4 : BEIJING CITY TOUR (31/12/2013-Selasa) • Breakfast in hotel• Tour to Tian’an Men Square• Forbidden City• After lunch & Zohor prayer in Niujie Mosque tour to Muslim Super Market• Foot Massage in Chinese Herbal Medicine Center• Silk Street Russian Market• Hard Rock Coffee Production Store.

Day 5 : BEIJING CITY TOUR (1/1/2014-Rabu)• Breakfast in hotel• Tour to Beijing 2008 Olympic National Stadium Outlook• Silk Factory• After lunch Zohor prayer in Nandouya Mosque.• Enjoy the culture of Chinese Tea• Sanlitun Yashow Market• Wangfujing Donghuamen Night Street.

Day 6 : BEIJING CITY TOUR (2/1/2014-Khamis) • Breakfast in hotel• Jewelry City, tour to Qianmen Ancient Culture Walking Street• After lunch Zohor prayer in Dongzhimenwai Mosque tour to Kitchen Instrument Center• Tianya Hongqiao Marke• Lotus Night Street• After dinner transfer to airport for departure, finish tour.

Day 7 : BEIJING – KUALA LUMPUR(3/1/2014) • Flight to Kuala Lumpur at 1.50 a.m.• Arrival time at 8.45 a.m.

INCLUSIVE : • All TOUR BASE ON PRIVATE• Flight Return Ticket (AirAsiaX)• Luggage• Visa• Hotel Accommodation base on twin share or triple share• Meals full board as per itinerary ( Halal food)• Deluxe coach with Air Condition• English / Malay speaking guide• All entrance fee and parking where applicable• Tipping driver & tour guide, RM6 per person/per day

EXCLUSIVE : • Personal expenditure such as Laundry, telephone calls etc.• All rates are nett quoted in Ringgit Malaysia ( RM )• Tipping driver & tour guide, RM6 per person/per day

PRICE :Rm1690.00/pax
RM550.00/pax (2year bellow)

Deposit Rm700.00/pax (due date awal bulan 3)Full payment (due date Oct 2013)

Yus said...

Salam Hamba Allah..

wah rate tu dah include flight tix kan.. nampak macam banyak pergi tempat government store.. sure bosan kan .. kalau tak minat nak shopping okey lah.. cuma nanti tempat shoping tak cukup masa sebab macam banyak sangat xtvt.. btw tak tengok panda kat zoo beijing :)

Elly said...

wah kak...suke sgt bace blog akk ni..kebetulan sy tercari2 harga tshirt HRC beijing...walaupon entry akk ni last year punye rasenye harga same je kot kan? akak ade tulis situ rm90 kan...sy nk kirim member nk pegi tp tula dia siap suh sy pi tuka duit sane trus..so bape agak2 bape rm sy kene tuka yek? alaaahaiii sy kurang pandai la bab2 ni

Yus said...

@Elly :)

Harga HRC memang standard.. tapi dengar khabar tahun lepas HRC kena rompak so dorang tutup sampai last December kawan akak pergi sana kata tak buka lagi macam jadi tempat terbiar.. rasanya dorang kena pergi kilang HRC reproduction :(