13 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 9

Day 5-30 Jan 2011

Haaa..akak nak habiskan sisa2 last day kat beijing tak larat dah tengok ada kat dalam draft jer..

Hari nih hari terakhir akak kat beijing..semua rasa macam sayu jer nak balik..yer lah dah seronok ngan cuaca sejuk.. suasana.. dan shopping mall (huwaaaaaa)

Okey selamat tinggal kepada bas kami yang setia membawa kami selama 5 hari dengan perangai rupa kanak2 terperangkap dalam badan orang dewasa.. maklumlah bas tak penuh sorang duduk sampai dua kerusi.. in my case duduk sampai 4 kerusi maklumlah sepanjang masa kat sini duduk kat belakang sekali sahaja.. so boleh tidor2 sementara nak sampai ke destinasi..

Kami check out pukul 8.00 pagi sebab nak menuju ke Tianjin perjalanan yang memakan masa dua jam.. Flight balik kami pukul 3.40 petang.. huhuuhuhu. tak ada lah asap keluar kat mulut masa bercakap .. kat malaysia kalau jalan sikit jer dah sweating sampai basah baju.. kat sini susah betul nak keluar peluh walaupun jalan laju2 macam masuk olympic acara jalan laju..kekekeke

Sebelum tu stop makan kat Salmah restaurant pukul 8.30pagi.. makan beria benor.. ingat tak ada lunch dah lepas nih.. tu yang pulun nasi goreng sampai 3 kali... opsss.. makan kena banyak sebab nak simpan lemak banyak2.. hari makin sejuk lak hari nih.. kali nih akak dah pakai baju T-Shirt nipis kat dalam dan baju tak berapa tebal kat luar.. maklumlan nak balik ke negaraku dah.. pakai dua lapis jer cukup.
Akak tengok banyak orang tampal duit dari negara masing2 kat dinding kedai.. banyak benar duit seringgit dari Malaysia.. since tahun 2008.. nampak sangat sejak Air Asia buat penerbangan ke Tianjin semua orang mampu nak pergi merata2.. terima kasih Air Asia.. kalau masih dengan MAS tak mampu lagi lah orang ramai nak melancung tambah pengalaman kann.. Addy letak jugak duit dan gambar anak bujang dia.. tu yang atas sekali gambar naik motor.. dia kata satu hari dia nak bawak alli datang ke restaurant nih tengok gambar Alli kat sini..(dah mark dalam GPS dah nih)

dalam kul 9.00 pagi bertolak ke Tianjin dan pukul 11.00am sampai kat bandar Tianjin..sempat tengok Eye of Tianjin dalam perjalanan ke sini.. pastu turun dari bas rupa2 nak kena lunch.. amboii perut tadi tak sempat lapar makan lagi.. yer lah.. nanti kul 2 nak check in so kena makan awal sikit .. tak sempat nak kejar flight karang..kami makan kat restaurant kat tingkat 2..
Pekerja-pekerja dia tak macam muka cina yang lain.. nama mereka pun macam dari khazastan.. punya seronok dorang layan kami.. kecik2 jer orangnyer..

Lepas tu we all diberi masa sejam nak tengok pasar budaya or pasar makanan traditional Tianjin.. dia macam central market lah.. macam2 ada.. sempat jugak cari beberapa barang kat sini.. tak semua makanan halal tau.. kalau ada tulisan khat jawi kat kedai atau stall tu baru halal.. jangan main sauk jer...
Banyak jenis makanan mereka kat sini.. tapi akak tak beli pun.. akak tengok jer..pelik-pelik..macam2 rupa bentuk.. tapi akak suka ngan mainan dorang.. murah2 jer kat sini..

Yang ini pun pelik.. tapi semua tak halal kot.. kalau halal pun akak tak mo beli.. hehehe akak nih memilih gak.. tengok rupa pun tak selera

Sampai kat Airport Tianjin dalam kul 2 petang.. punya lah sejuk masa turun dari bas.. dari bas nak ke pintu airport tu punyalah mengigil sampai menyucuk tulang.. angin lak tu kuat pulak.. sakit hidung tau..

Tengok.. masa pergi bawak satu beg.. bila balik beranak pinak sampai bercucu semua beg.. beg akak beranak satu jer.. tapi beg orang lain banyak nyer.. Addy tolong gilir-gilir jaga beg sementara yang lain solat zohor dan asar dulu.. nasib baik checkin berjalan dengan lancar.. boleh jer combined beg saper2 yang terlebih muatan.. macam akak beli 40kgs berdua ngan Addy tapi total we all nyer luggage cuma 20kgs sahaja.. so orang lain leh tumpang muatan beg we all tu..

Makteh dah boleh tersenyum riang.. dia tak tahan ngan cuaca sejuk melampau... sepanjang perjalanan dia tidur macam baby selama 6 jam..hehehe

gembira tapi sedih meninggalkan beijing.. tapi satu hari kami pasti datang balik

Yang akak heran nih adik pompuan akak leh order kids meal dalam penerbangan balik heheheh.. so dapat main puzzle.. kids meal dia bagi awal setengah jam dari orang dewasa.. dorang makan dulu lah..

Makcik akak yang umur 4X an pun order kids meal ..hehehe berebut dorang nak siapkan puzzle macam budak2 kekekekeek

Akak pun tumpang sekaki main puzzle.. dah tak ada mende nak buat selama 6 jam.. nak tidur pun mata tak mo lelap.. dengar lagu dah macam bosan.. main game pun dah tak larat.. Alhamdulillah akhirnya sampai kat LCCT dalam pukul 10.30 malam.. tengok cuaca kat luar hujan.. masa turun flight dah beratur airport punya orang tolong hulurkan payung sorang satu.. tapi dah terasa bahang sangat kat sini..huwaaaaa .. i miss the weather.. next time ada rezeki kami akan datang lagi.. tapi just for shopping..

15 comments:

ana said...

salam..thanks sbb upload cite yg best ni.Memang byk tips yg sy dpt.Actually sy juga akan kesana bln 11 ni.Pakej jugakla,tp mahal sikit sbb flight tiket tu mahal.nak pegi time lain, dah bz dgn keja susah nk cuti.Sy nk tnya,agak2nya le..awal bulan 11 tu dh sejuk sgt2 ke?Sbb awak pegi pun dh bulan 1 dah kan?kalu bln 11 tu baru nak start winter,sy ingt nk beli wintercoat kt sana.kalu dh memnag sejuk gila,tpaksalah beli d sini.sy nak tny pendapat awak la.kan ke kt sini benda2cmtu mahal.huhu..

kalu ada tips2 yg best lg, tolong bgtau ye.kalu awak x bagitau bab toilet diorng tu,silap2 sy adalah mangsa yg seterusnya.hahaha

Yus said...

Ana.. saya i rasa time bulan 11 tu dah start sejuk tapi tak lah sesejuk bulan Dec, Jan dan Feb (tahun nih ada salji after 10 years in beijing)my suggestion kalau budget lah.. beli satu sajer winter coat kat bundle.. (dalam lebih kurang bawah RM50) trust me lawa2 jugak dan quality tapi kena pandai cari (lepas tu hantar dobi for dry cleaning) ada satu kedai kat depan water front ampang dia jual winter coat RM5 jer...dan kalau nak beli satu yang baru beli kat sana sebab lagi murah dan buat stock nak pegi oversea lagi next time winter kan...
tak payah bawak baju banyak2 tau.. nanti buat berat beg sajer.. i pakai jeans 1 helai jer sepanjang 5 hari kat sana.. padahal bawak sampai 3 helei.. baju T-Shirt jangan cakap lah.. sampai 8 helai bawak tapi yang pakai tak bayak pun dan beli yang baru kat sana..cantik2 dan murah.. bawak beg biar besar yek.. thank you ana for drop by

ana said...

hahaha..sy baru plan x mau bawak baju.nak p sehelai sepinggang je.p beli d sana.kawan sy kata sy gila.haha

sy kat alor star ni.So bundle2 yg sy dah servay,winter coat x byk pilihan.kureng sikitla.xpela.At least awak kata x berapa sejuk tu,boleh la sy bertahan dan beli kat sana je.hehehe.

awak p dengan air asia kan?masa sy booked tiket,sy x ambik pun luggage.Masa awak nak balik tu, depa ada timbang beg x?
apapun thanks sbb reply msj sy.selamat berkenalan

Yus said...

Ana, Air asia pasal timbang beg nih kalau kat oversea sangat strict.. pengalaman saya pergi Melbourne pun macam tu.. ke China lagi lah dah memang tempat orang shooping sakan sampai exceed baggage limit. tapi kalau 20kg tu dah cukup for kami husband and wife.. kalau tak book luggage boleh bawak 7kg jer dalam flite.. tapi kalau beg tu besar walaupun kurang 7kg kene check in.. ada yang kene hari tu..nasib baik kami ada extra kgs.. boleh tumpang

ana said...

kalau cmtu,kena booked utk luggage masa nak balik dah la kan?sebb time nak p tu kan sehelai sepinggang..hahaha.pepun..thanks 4 the info.sgt2 berguna utk sy.

ruggedmom said...

tq for the infos and photos. Dah berangan nak pergi tapi sales AA kali ni macam..... jammed memanjang.

Kalau nak pergi nxt time kena ulang baca nih

Yus said...

Hai ruggedmom.. memang sale AA kali nih tak dapat grab apa2 pun.. tapi memang tak ada plannak berjalan sampai bulan 6 tahun depan.. nak kumpul duit utk next sale..

Ulang baca jangan tak baca.. kalau ada blog orang lain citer pun leh tambah info lagi kan...hehehehe

Watie Rose said...

seronok baca kisah beijing nih, sy baru berangan nak pegi sbb ada kwn offer stay rumah dia, tp tak tau lagi kalau ramai yg nak ikut kenalah book hotel kan..anw, thanks for very useful info, kena repeat baca lagi nih...

Yus said...

Thank you watie rose. Dah boleh plan nak g vacation tu

Sekadar Coretan said...

Yus, tetiba terjumpa blog ni. nice & bole refer bila nak gi sini nanti. I folow dah ni.

Haneem said...

Hai Yus, nice blog & bole refer bila nak gi sini nanti . Insyaallah April taun depan. Dah folow ni.

Yus said...

thank haneem....kalau lain musim pergi lain pulak xtvtnyer kot...anyway beijing@china.. so much wonderful thing we can discover...

Ewa Zallie said...

Hai kak yus. I br jmpe ur blog n njoy baca trip beijing. smpaikan entry lain mncelah antr episode beijing pn i bace tau hahah!
I nk pg hongkong bulan january dpn ni. Tgk weather forecast 0-10"
Agak2 sejuk x ek..??
X reti nk bajet baju nk pakai..sejuk ke...biase2 ke....

Yus said...

hebat ewa zallie... sampai baca abih posting merapu meraban melalut sekali:) anyway thank you.. i lap u lah..

bestnyer nak g hong kong.. my aunt baru balik nih dan sangat enjoy disneyland hokey.. cuaca dia kata 30* tapi kalau angin sejuk pulak.. better prepare lah kalau weather forecast kata dah sejuk tu.. kang jenuh jalan terkepit kepit macan ketam .:) akak rasa baik pakai jaket yang ada termal tu tak payah pakai hok gemuk2 tu :)

anyway enjoy ur holiday dan jangan lupa write a beautiful story about that

Salam Sejahtera said...

salam...

saya satu family bercadang nak ke beijing hujung tahun ni....

tks banyak ....info yg amat menarik dan berguna ....tentang beijing ni...

boleh tak pn/akak bgi no tel travel agensi...

saya boleh dihubungi 012-3691940 , rafidah_citra@yahoo.com.my

tks berbanyak