27 March 2011

TAHNIAH ALLI

Wah ingat tak akak pernah diapers off tuk Alli sampai dia nangis2 lah kena marah ngan akak sebab terlepas banyak kali.. kali ini akak nak announce kan perkemabngan Alli.. genap birthday dia yekg ke 3 tahun dia dah diapers off.. wahh akak bangga seolah2 akak menang cabutan bertuah uols.. mana kan tidak.. jimat akak RM80 sebulan nak beli Mummy Poko dia tu..

Sebenarnya tak snegaja pun dia leh diapers off nih.. mula2 dalam seminggu dia tak mo pakai pampers waktu siang.. tapi akak ala2 risau gak sebab Alli nih kes tidor diang memang lama.. dalam kul 2 petang dia tidor dan sampai kul 6 tu baru dia bangun.. takut dia terbabas kat atas katil tu.. setiap kali dia tidor akak akan pakaikan dia diapers tu.. tapi akak rasa dia tak kencing pun masa dia dah bangun.. so akak beranikan diri tak payah pakai diapers.. walaaaaa. dia tak pakai dah..

Dalam masa tu setiap 30 minit dia nak kencing sampailah pada bulan satu dia dah boleh jarak masa kencing dia.. which is selang 3 jam.. lega.. tak lah akak asyik nak bekejar ke bilik air sebab dia selalu bagi last minutes nyer warning.. lepas tu dalam bulan Feb ada satu malam akak lupa nak pakaikan dia diapers..kes nyer sebab akak lepas balik berjalan dalam kul 12 malam terus letak dia kat atas katil..esoknyer masa nak mandi baru akak sedar.. dia tak pakai diapers.. tapi tilam tak basah.. hoyehhhh dia dah berjaya.. so esok nyer akak try lagi.. yeaaaa berjaya.. tak kencing.. hahahahaha baguss.. malam ketiga.. fail uols.. dia kencing.. penat akak laki bini mengangkat tilam jemur.. ,malam ke empat terus akak pakaikan dia diapers.. tapi tak kencing lah pulak.. so malam kelima dan seterusnya sampai sekarang dah tak pakai diapers.. so Alli telah berjaya dari di belengu oleh diapers. lega poket akak..

sekarang akak boleh travel dengan senang hati tak perlu bawak beg besar2 sebab nak isi diapers.. semua dia cakap dah.. dengan syarat kalau kat tempat toys tu kalau dia dah pegang bird dia.. kena tanya nak kencing tak.. dia mesti cakap tak punya.. tapi kita cakap lepas kencing kita datang balik baru dia kata memang dia nak kencing.. hahahahaah tapi janji kena tepati.. so lepas dia kencing kat toilet bawak balik dia main kat toys department.. so hati akak pun senang.. Next step.. botol susu lak.. tapi alhamdulillah sekarang nih kalau jalan2 dia tak mo susu botol dah.. masa nak tidor jer dia nak pakai botol tu.. senang sikit kan...

3 comments:

Kuazue Mohamad said...

Tahniah la ko yus...
anak bujang aku nie.. dah 6thn pun kekadang masih g ter.... atas tilam... huhuhu..
yang 4 thn.. malam memang belum ready diaper off g...

rinott said...

syabas to alli!!! gud job!!

Yus said...

Mak engku: heheheh sabar..memula dah fed up gak.. tapi dia datang sendiri.. adik lelaki aku dulu pun form 1 masih kencing tidor malam..kekekeke

Rini: Alli kata nak hadiah...