21 July 2011

CRUISE AT THE MINES RESORT

Alkisah akak memang jarang pergi sini.. sebab akak tak tahu akak nak beli apa..selain kalau tgk wayang dan window shopping jer.. tapi ada kawan akak bagi tau kat the mines nih ada kedai gadget yang agak competitive jugak tu yang akak jengah nak beli toys baru..

dah dapat barang akak nih Alli beria2 nak naik cruz nih.. akak memang tak pernah naik nih..addy lak kata suruh akak naik ngan alli jer.. yer lah 45 minit naik boat nih..dia bosan..akak tak kira...mana boleh akak bosan sorang.. semua kena rasa bosan sama2... Alli.. Alli... memang macam2 kehendak dia..

Tiket dia rega Rm28 dewasa rasanya dan kanak-kanan rm22 kalau tak silap lah..lupa daa..bukan akak yang bayar..makanan ikan rm3.. kalau tak beli makanan ikan pun tak per.. tapi tak best lah tak dapat feed ikan tu


Alli dah buat muka dah.. dia tak sabar2 nak naik..padahal boatnyer belum ada lagi... beria nak suruh jugak addy panggil boat dia nak naik..macam2

sebelum nak cruz ke tasik yang besar tu kena stop dulu kat satu tempat, sebab paras air tak sama dari dalam the mines tu dan tasik kat luar tu.. kat dalam the mines tu paras air dia tinggi 7 meter dari tasik yang kat luar tu.. dia akan pam air selama 7 minit bagi paras dia sama ngan tasik tu.. so kita duduk jer lah dalam boat tu macam dalam lift.. dia turun perlahan.. dah sama paras dia baru dia bukak dan boleh keluar ke tasik besar tu..

ada swan hitam..Alli tak minat ngan swan nih.. dia asyik nak cari fish dan kura-kura jer...

eiiiiii..besar sungguh ikan tu.. ikan apa yek..ikan keli ke ikan bandaraya.. ada besar lengan akak tau.. lengan akak kan korang tau besar mana...Alli punya lah suka sampai orang nak pegang dia tak bagi..akak risau dia jatuh jer..kena ngap ngan ikan.. eh ikan tasik makan orang tak?


Addy yang mula2 kata bosan join the club feed ikan.. akak tak kuasa lah.. baik akak duk rilek layan fb or layan mata


Dia stop kejap kat Palace of Golden Horses... kat sini tak banyak ikan.. ikan kecik2 jer pun


muka gembira...sukaaaaaaaaaa


Memang nak duduk kat tepi tu jer.. berani sungguh


kan nampak tortoise ..sampai satu tahap alli marah ikan yang makan food tu sebab dia kata dia bagi kat tortoise jer.. seronok dia main ngan kura2 tu.... akak dah lapar dah nih..rugi tak bawak makanan dan minuman tadi..kalau tidak..memang layaaaaaan

masa balik pulak same procedure applied... kena lock dalam cage tu pastu dia pam air masuk sampai cukup 7 meter baru dia bukak pintu the other side.... masa nih banyak ikan masuk kat dalam gate tu.. melompat2 alli tengok...

dah abih 40 minit alli kata dia nak naik lagi..wehhhh udah2 laaaaaa.. mama ngantuk tau....

2 comments:

Pen Biru said...

bestnya..takkan citer takat tu jer? BTW jom jejalan cuci mata kt blog sy.. :)

Yus said...

pen biru,

yer tu jer..kalau nak banyak stry kena pergi sendiri okey.. hehehehhe

pen merah pen biru.. u marah .. i lap u..kekekekek