23 July 2011

VISIT SINGAPORE

selepas BBq ngan kawan2 sekolah..dan tak tidor2 selama 48 jam.. terus naik flight ke Singapore.. Flight pulak awal pagi..so sampai kat Singapore dalam kul 8 pagi.. Flight dari KL ke Singapore sejam jer pun.. tapi dalam flite tu sempat tidor sekejap..maklumlah ngantuk sangat..

sampai jer terus kami naik MRT ke hotel dulu.. tapi tak leh check in lagi sebab time check in pukul 2 petang.. hotel simple2 pun mahal tawww... iskk memang kat sini kalau nak duduk hotel memang mahal.. kalau nak murah duk JB dan masuk singapore.. kebetulan adik akak stay kat JB.. dia naik kereta dari JB.. dia dah ada kat Singapore nih 3 hari dah..patutnya hari nih dia nak balik KL dah.. tapi since akak sampai singapore hari nih dorang nak masuk lagi lah for the last day..

Sampai kat Singapore memang hujan jer.. Addy tetiba pulak rasa takut2 nak smooking..macam takut kena tangkap ngan warden Asrama pulak.. letak barang kat hotel tu dulu dan jalan2 sekitar cari makan dan nak tinjau2 harga.. tapi kat kawasan dekat jer lah.. badan rasa penat dek sebab xtvt yang berterusan tak tidor tu.. datang sini nak shopping baju raya jer pun..



First place kami pergi islah Mustafa Centre sebab dia bukak 24 hrs.. jalan kaki dari hotel we all cuma dalam 30 langkah jer.. heheheheh so plan kalau nak shopping kat sini boleh ulang alik angkut barang ke hotel jer..tapi kat sini baju2 dia memang tak cantik..ala2 mydin tapi dia ada jual jugak baju2 sukan yang original.. yang paling best kat sini ialah parfume dia memang sangat MURAH.. akak gile sekejap.. banyak diskaun pulak. ala2 buy one free one...kalau Victoria secret Body mist tu dalam 50 hengget jer..

harga makanan dan minuman kat sini murah tapi kalau rate singapore lah..sila jangan convert.. sepanjang masa kat sini asyik makan nasi beriani jer murah jer SD4.50 tapi kalau convert tu Rm dah jadi RM11.oo jugak..ngeeeeeee

Lepas tu dah pukul 2 kami check in.. tapi akak ngan addy terus bukak aircond.. mandi sekejap sebab kena hujan tadi dan tarik selimut tidorrrrrr..hehhehehe memang datang singapore nak tidor jer lah kan..kekekekekkee

Tetiba dalam kul 5 petang adik akak call kata dah sampai kat hotel akak.. perghhh terganggu my sweet dream... rasa lemau badan.. lepak2 jap sampai kul 8 malam we all plan nak keluar tgk singapore waktu malam.. adik lelaki akak tak biasa naik MRT kat sini.. so seperti biasa akak lah jadi tourist guide yang first time datang singapore..

Jauh jugak kami berjalan..pergi Marina Bay nak tengok Merlion.. nak pergi sentosa Island nak tgk Merlion yang besar tu jauh sangat.. plus bawak budak2 so naik MRT tempat yang dekat2 jer lah...

Kalau lah akak bawak Alli sure gembira kan.. tapi akak malas kalau nak jalan2 rush nih nak bawak alli..susah akak nak shoping nak layan macam2 dia punya perangai.. Kang addy penat lak kena dukung si kecik tu jer.. lagi jadi bad mood..

Main2 ngan patung... posing sikit2...







kat Merlion Hotel.. kat sini ada statue Merlion kecik.. jadilah .. kalau g singapore memang kena bergambar ngan Merlion nih taw...


Hotel kat Marina Bay... lepak2 kat sini jalan2 makan angin


Cantik kan.. nak kena kumpul duit lama sikit baru leh tidor sini kot..

Merlion kecik...

Kecik besar... BESARRR..adik lelaki akak dan anak saudara akak.. suka berlari2 jalan..

On the way balik hotel .. tak ramai orang maybe sebab weekdays dan waktu malam orang tak keluar jalan2 kot..

Lepas sampai hotel adik akak mandikan anak dia dan shopping sekejap kat Mustafa Centre.. yerlah dah buka 24hrs kan..sure tak lepaskan peluang shopping lewat malam... dalam kul 1 kot dorang gerak balik ke Puching dari Singapore.. akak sambung tidor sebab besok nak kena guna tenaga shopping kat orchard Road..

awal pagi we all dah keluar dari hotel pergi area Orchard Road.. memandangkan flite balik kul 12 tengah malam so banyak masa leh spend hari nih shopping baju raya tuk anak akak dan addy..agak2 barang dah banyak we all patah balik kat hotel dan packing barang2.. ingat nak beli sikit jer barang rupa2 nya penuh beg.. sib baik memang standby bawak beg besar...lepas letak barang kat bilik store room hotel terus kami jalan sambil lenggang kangkung kat Singapore.. kali nih cari baju addy pulak.. dia memang die hard fan or North face.. sampai 3 outlet kami pergi nak cari baju dan seluar dia.. dapat jugak kat mana ntah akak lupa.. fuhhh berpeluh akak nak bayar tauww.. padahal duit addy..

asal dia suka tak per.. sebab dia jarang beli baju nih pun.. cerewet gak....akak suruh dia amik apa sahaja dia minat...memang bersungguh dia amik.kekekkee padan muka akak..

dapat lah alli punya baju raya dalam 5 pasang...mesti dia suka..padahal mama yang suka sebenarnya.. baju budak quite murah gak.. tapi baju akak macam tak minat lak.. tak sesuwaiii


Akak dapat parfume kat Mustafa centre.. dia jual buy one free one murah kan.... beli gift parfume gak kat Babysitter Alli.. tu jer dan sedikit cenderamata...

Pastu badan pun dah letih..makan dulu dan dalam kul 830 malam decide nak terus g changi airport.. check in awal2 dan berehat sekejap..penat macam buat treasure hunt tawwww.. nasib baik kat airport dia ada tempat baring nak lurus kan badan.. boleh terlelap kejap taw..

Siap massage kaki sekali.. lega rasa kaki dah lennguh2 nih.. sampai KL dalam kul 1 dan sampai rumah dalam kul 2.30 pagi.. terus ZZZZZZzzzz.. personally akak tak suka shopping dan pergi singapore.. next time maybe akak pergi tuk bawa alli g universal studio jer lah.. kalau shopping baik akak pergi china, bandung, dan tempat2 akak boleh shopping tanpa rasa nak convert duit kekekekekkeke...

Eh ke Australia pun akak leh shopping beria tapi kat singapore tak ada lah murah mana pun..segala serbi mahal...

2 comments:

ika medina said...

i went to singapore last month..nuthin much la kat sana..minus the high currency takde apa pun..baik shoppin kat sini jer..but u shud go to universal studio..mmg best giler..
perabih duit beli sourvenier taw...i stay sana 3days i habis 4k..convert duit sana cuma dapat dalam SD11,6+++
tapi takpe janji enjoy kan...

Yus said...

hai Ika,

tu lah nak khabor... sedih sebab currency kita murah dan harga barang kat sana mahal jugak... sama lah kita.. dok beli souvenir jer.. currency dia sama ngan Australia tapi barang kat sana way much more cheeper.. even kalau kita convert ke RM pun.. next time tidor kat JB jer dan just visit Universal Studio.