12 August 2011

DURIAN LURUHHHHH

Oh komer derian dah berbungeee.. moh kita pinang anak terune.. anak trune, anak kampung klawang.. teman jumpe dia opis lama teman... (sila nyanyi dengan nada Mr Os yek)

Yesssaaaaa.. akhirnya panggilan yang di tunggu tunggu oleh sekalian teman2 meja bulat dah sampai.. tapi kali nih durian dusun Harman nih gugur seminggu sebelum Ramadhan.. gigih jugak akak pergi ke Kuala Klawang Negeri Sembilan.. Last year arwah bapa Harman (al fatihah) ada teman we all makan tapi tahun nih Harman jer lah.. Keluarga dorang memang permurah sebab bagi derian nih free jer kat kenalan or orang lalu lalang yang mintak.. segala jenis derian ada kat sini semua kualiti yang superb.. first time akak makan durian kaler oren dan rasanyer memang SEDAPPPPPP...

owh kalau nak tengok gambar dari kamera berkuliti pergi blog anak ayam akak kat sini. maklumlah sejak kamera pinjam akak kena tarik oleh adik akak yang katanya selepas kawen nak bergambar banyak2.. tapi NON ADOOO pun.. huhuhuhu

gambar curi dari jimah

Ini lah tokey dusun.. bertambah berjaya dia.. bujang lagi tawwwww... tu lah akak kata saper nak pinang dia nih.. semua ada.. lengkap tau..dia ada kat Negeri Sembilan.. bukan kat tengah2 bandaraya yek.. ini persis teruna desa yang kaya...


Okey akak citer.. journey dia makan masa dekat 2 jam kot.. dulu akak ada pergi tapi konvoy ikut Hulu langat.. mak aii jalan berpusing2 pening kepala akak taw.. tapi masa on the way balik dema bawak ikut jalan ke Kajang..much better laju jer masuk hiway.. tak per bayar toll dari akak jadi macam motion sickness..

sekarang akak sudah maju.. sudah ada GPS so akak redah sendiri lalu ikut SILK hiway....

Damai jer sepanjang perjalanan.. bandar2 dorang kecik2 jer.. rasa macam best pulak.. ada laman besar.. kat KL nih duduk lah berhimpit.. dalam kawasan rumah yang kecik.. adehhh silap pilih tempat tinggal kah kita nih?

All the way hujan rintik2.. macam mana nak makan durian.. ada ke durian gugur nih.. tapi akak rasa tak perlu risau sebab kat dusun tu ada berpuluh puluh batang pokok.. mesti ada gugur punya....

alhamdulillah kannnnn.. ada jugak yang gugur.. nih baru sikit.. masa first round kutip buah masa baru sampai tu...

Gigih tokey dusun pun mancari durian.. maklumlah dia sajer yang tahu kat mana mungkin durian tu sembunyi.. yang kami nih nampak cuma yang atas tanah.. dia tahu kat mana durian tu bergolek golek..
Dusun dia memang bersih dan terjaga seperti taman.. memang damai dan tenang kat sini.. seronok betul lah.. sejuk jerrr..

Anak anak dara nih buat perangai macam kat site.. macam amik gambar kat site pun ada.. posing bawah pokok derian.. kalau gugur hempap kepala kang.. larat ke lari laju macam akak nih.. hehehehe


Jimah excited tengah amik gambar buah durian atas pokok.. akak rasa malam2 nanti dia nak panjant amik buat tu kot.. orang g dusun pakai baju yang tak vogue okey.. senang nak buat kerja kampung nih.. tapi dia boleh kata kat akak.. tu lah baju dia buat tuk g dusun.. perghhh sejak balik dari europe baju ko kelas kelas ye nok...

Akak jumpa derian.. yeeeee.. akak jumpa durian.. ini durian akak punyaaaa.. lepas tu akak berlari laju ke banglo durian (dah tak leh panggil pondok durian dah) akak nak clarify kat sini dari tuduhan kat blog kawan akak tu yang akak bukan takut pacat... aku sajer nak test kemahiran akak berlari masih laju macam dulu tak.. tak sangka akak lari ghupa tak jejak tanah kekekekekkekekee

lepas akak amik gambar cik Sally nih akak tengok kat kaki macam pacat siap gigit2 lagi.. lepas akak check kat pondok banglo tu rupanya kerengge daaaa.... abih dorang gelak kan akak berlari rupa ribut dalam tu.... akak cakap sekali lagi.. akak cuma excercise dalam kebun sebelum makan jer tu..kekekekek

gambar curi dari jimah

Bulan puasa tengok durian macam kucing tidor dalam pangsa nih memang mengugat iman.. rasa dia memang manisss lemak sangat adehh memang terbaik.. rasanyer lepas puasa nih ada lagi buah kat dusun tu kot sebab hari tu kat pokok banyak gilerrrr..

gambar curi dari jimah

Gambar yang paling mengiurkan ketika ini.. buah derian tu yek.. bukak akak... comel lotey jerrrr.... halus mulus... so sweeetttttt.. (masih bercerita tentang durian yek)

gambar curi dari jimah
Masa balik tu dapatlah sorang sikit bawak balik .. tapi Alli dia pilih baby durian.. dia memang suka baby durian..kalau beli kat kedai pun nak baby durian tapi jarang dapat isi yang cantik.. tapi baby durian 3 biji bawak balik semua sedaaaaaaap dan cantikkkkkk.. molek jer duduk dalam satu pangsa satu biji... sayang nak makan.. rasa nak buat frame lak...

Masa balik tu ada lah sorang pakcik singgah tanya ada durian lagi tak kat harman.. harman nak pusing dusun nak cari lagi tapi Jimah pun dengan rela hati bagi durian dia dua biji pastu pakcik tu cakap cukuplah sebab nak bagi bini dia yang puasa sunat masa tu.. bila tanya harman kenal ke pakcik tu.. harman kata tak... tapi bila tengok cara harman layan pakcik tu macam kenal jer.. so memang harman nih pemurah sedakah jer durian kat orang yang berhajat nak makan.. bukan berhajat nak jual yek.. semoga makin murah rezeki mu Harman.. boleh tetiap tahun akak lawat ko kannnn..

2 comments:

rinott said...

byk no gambo curik dari jimah.. durian curik dari jimah xde ker

Yus said...

ko berani nak curi durian dari jimah? laki aku pun tak berani...

tapi dia baikkk..siap masak serawa durian taw.. bagus anak dara nih..sayang tak ada jodoh ngan Harman..