11 August 2011

IS FB GOOD OR BAD?

Yer kawan2 sebelum ada facebook akak tak sangka ramai leh jumpa kawan2 lama kat situ.. dengan kawan sekolah tadika pun boleh jumpa.. apa lagi sekolah rendah, sekolah menengah, kolej time, ex office mate.. maklumlah akak so far dah ada 5 ex office..walaupun ada sesetengah masa kecik dulu mana bercakap tapi since satu batch or satu sekolah terus accept as friend.. which is good.. tapi kalau kita perhati zaman dulu kita berkawan melalui komunikasi nyata bukan MAYA macam nih.. so saper kawan kita dulu mesti yang boleh terima kita dan paham kita..sebab tu kita berkawan.. sekarang nih orang yang tak paham kita dan kita yang tak paham orang pun boleh "friend" tapi tak ada makna apa-apa pun.. itu bukan istilah "kawan" yang sebenar yek.....

di facebook senang jer nak berkawan... ko request add fren jer.. say hai pastu senyap dan kalau ada yang penting baru roger2.. macam simpan no telepon lah tapi call nyer idak pun.. ater kalau kat facebook nih nak putus kawan pun senang.... tak puas hati ngan statement or status orang tu apalagi gi unfriend.. honestly akak memang tak suka cara macam tu.. ada jugak yang unfren sebab tengok orang tu kawan ngan musuh kita so kita unfren dia.. perghhh senang betul yek cara berkawan sekarang nih

Sebab tu sekarang nih akak dah private wall facebook akak tu.. bior semua tak dapat tengok.. sebenarnya akak dalam proses nak QUIT dari facebook..zaman dulu2 masa tak ada facebook akak hidup dengan blog jer.. kalau kawan2 nak tahu perkembangan akak semua terjah sini.. tapi sekarang nih dema lebih suka singgah facebook.. kadang2 upload gambar pastu tanpa cerita tentang gambar pun orang boleh "like. kalau kita yang biasa komen kat gambar or status sesorang tetiba klita decide tak mo komen orang nanti mesej. kenapa lama tak nampak ko komen.. ko ada masalah ker? adehhhhh.. i choose to comment not i HAVE to comment tau...

tapi akak masih simpan acc facebook akak supaya kalau ada kawan2 yang nak cari akak boleh PM or Inbox akak.. kalau akak nak cari kawan akak pun senang sebab akak tahu mana nak reach them.. akak suka kongsi pendapat dan kongsi cerita sebab tu ada blog nih.. biar semua orang dapat serba sedikit information or tip or whatever lah.. tapi kalau kat facebook selalu orang salah anggap.. mesti lah ada orang kata " eleeeeeh pegi clinik pun nak upload gambar" padahal kalau kat blog akak boleh explain clinik nih bagus.. bagi 100 markah...

setiap orang lain persepsi.. so akak rasa this way is better for me.. so back to square one.. here i am.. and i will visit my friend wall occasionally so that i would not missed any joyful moments of their life..

2 comments:

yantysamsul said...

Boleh unfriend akak skng jugak lah? Yahooooooo.. Kehkehkeh.. Pst..pst.. Raya nie tak wat kuih ke?kekekek

Yus said...

huhuhu sila lah unfren.. eh blog bilamau bukak..adehhh semua nak sorok.. syok kerja setelah cuti lama..

tahun nih malas nak buat kuih.. beli sajer.. satu balang 5 jenis kuih.. dah abih dok senyap jer.. minom air